Europa, nu Africa este leaganul omenirii. Iata noile dovezi

default

Dimensiune font:

| 24-05-2017 11:18

Un studiu publicat de prestigioasa revista PLOS One sustine ca Europa, nu Africa ar fi leaganul umanitatii.
 

 Teoria general acceptata de paleoantropologi este ca stramosii oamenilor s-au desprins din maimute in urma cu aproximativ 7 milioane de ani in Africa, unde descendentii lor au ramas timp de peste 5 milioane de ani, inainte de a incepe raspandirea spre alte areale geografice.

Acest nou studiu se bazeaza pe analiza a doua fosile de hominizi cu dinti asemanatori celor umani, considerate a reprezenta veriga lipsa a separarii de maimutele antropoide, ce au fost descoperite in Bulgaria si Grecia si dateaza de 7,2 milioane de ani.
Cele doua fosile au fost incadrate in specia Graecopithecus freybergi, poreclita "El Graeco" de cercetatori, si demonstreaza ca stramosii oamenilor traiau deja in Europa cu 200.000 de ani inainte de cele mai vechi fosile de hominizi descoperite in Africa, conform publicatiei britanice The Telegraph.

O echipa internationala de cercetatori care a analizat descoperirile a ajuns la concluzia ca aceste fosile modifica istoria inceputurilor omenirii si plaseaza ultimul stramos comun al hominizilor si maimutelor antropoide - mult cautata veriga lipsa - in regiunea mediteraneana.

In urma cu 7,2 milioane de ani, Europa de Est arata surprinzator de similar cu Africa centrala, caracteristicile climaterice din acea perioada determinand dezvoltarea unei vegetatii de savana, cu vaste spatii deschise, conditii in care stramosii oamenilor au fost nevoiti sa se adapteze pentru a identifica noi surse de hrana, renuntand la modul de viata arboricol si evoluand spre mersul biped.

"Acest studiu schimba radical ceea ce credeam ca stim despre locul si perioada in care omenirea a facut primii pasi", a comentat profesorul Nikolai Spassov de la Academia Bulgara de Stiinte.

"Graecopithecus nu este o maimuta. El este membru al unui trib de hominizi si stramosul direct al (genului) Homo (din care face parte si Homo sapiens). Hrana lui Graecopithecus este caracteristica pentru tipul de vegetatie de savana, fiind diferita de hrana maimutelor antropoide care traiesc in paduri.

Astfel, la fel ca oamenii, el avea molarii mai lati si acoperiti cu un strat gros de smalt. Dintr-un anumit punct de vedere este vorba despre o veriga lipsa nou descoperita (...) Probabil ca fata lui El Graeco era foarte asemanatoare cu fetele maimutelor antropoide, insa avea caninii mai scurti", conform expertului bulgar.

Fosilele analizate ale celor doua specimene de Graecopithecus freybergi constau intr-o mandibula descoperita in Grecia si un premolar superior din Bulgaria.

Follow
ZEIT ONLINE ✔ @zeitonline
Tübinger Forscher über die #Evolution: Wiege der Menschheit könnte nicht in Afrika, sondern auf dem #Balkan liegen. http://www.zeit.de/wissen/2017-05/evolution-vormenschen-europa-afrika-fossilfunde …
9:06 PM - 22 May 2017
Photo published for Evolution: Stammen die ersten Vormenschen vom Balkan?
Evolution: Stammen die ersten Vormenschen vom Balkan?
Bislang hieß es, die Wiege der Menschheit liegt in Afrika. Nun sagen Tübinger Forscher: Könnte ganz anders gewesen sein. Sie führen zwei kleine Fossilien als Beleg an.
zeit.de
25 25 Retweets 36 36 likes
Twitter Ads info & Privacy

 

Apeland la tomografia computerizata, cercetatorii au putut vizualiza structurile interne ale celor doua fosile si au remarcat ca radacinile premolarilor acestei specii erau bine fuzionate.

"In timp ce maimutele antropoide au doua sau trei radacini complet separate sau divergente, radacinile (premolarilor) lui Graecopithecus converg si sunt partial fuzionate - o trasatura caracteristica oamenilor moderni, oamenilor primitivi si altor cateva specii de hominizi", a explicat si coordonatoarea acestui studiu, Madelaine Bohme de la Universitatea din Tubingen.

De asemenea, mandibula fosilizata prezinta o serie de caracteristici ale radacinilor dentare care sustin ipoteza ca este vorba despre o specie de hominizi foarte primitiva.

Cercetatorii au constatat si ca aceasta specie este cu cel putin 200 de mii de ani mai veche decat cel mai vechi hominid african cunoscut, Sahelanthropus tchadensis, ce a fost descoperit in Ciad (Africa centrala).

"Am fost surprinsi de rezultatele pe care le-am obtinut pentru ca pre-hominizii erau asociati pana acum doar cu regiunea sub-sahariana", a precizat un alt participant la studiu, Jochen Fuss, de la Universitatea din Tubingen.

Profesorul David Begun, paleoantropolog la Universitatea din Toronto si co-autor al studiului, a pus punctul pe "i", precizand ca aceasta descoperire permite plasarea verigii lipsa in spatiul mediteranean.

Conform expertului canadian, in acea perioada vaste portiuni din Marea Mediterana secau complet, deschizand linii de migratie intre Europa si Africa pentru maimutele antropoide si primii hominizi.

Echipa de cercetatori este de parere ca evolutia hominizilor (desprinderea acestora de maimute) ar fi fost provocata de aceleasi schimbari climatice radicale care au dus la formarea desertului Sahara in nordul Africii, in urma cu peste 7 milioane de ani.

"Descoperirile noastre ar putea sa ne modifice definitiv ideile despre originile umanitatii. Personal, eu nu cred ca descendentii lui Graecopithecus au disparut pur si simplu.

Sunt de parere ca acestia ar fi putut sa se raspandeasca mai apoi in Africa. Separarea cimpanzeilor de hominizi a fost insa un eveniment singular, iar datele noastre sustin ca aceasta despartire evolutiva s-a produs in estul Mediteranei, nu in Africa", a mai adaugat Madelaine Bohme.

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
Bancul Zilei

04:09

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Mexicanii au descoperit un străvechi palat mayaș
10/08/2021 13:30

Arheologii au descoperit ruinele unui palat de mari dimensiuni, construit cu peste 1000 de ani in urmă. Arheologii au descoperit ruinele unui palat de mari dimensiuni ce era utilizat cel mai probabil de eli ...

8 curiozități despre porci, animalele pe care le-am domesticit de două ori
21/12/2019 10:53

 Te-ai intrebat vreodată cand a devenit mistretul animalul docil din cotet pe care il stim cu totii astăzi? Sau cat de tare poate răcni un porc? În acest articol trecem in revistă mai multe curio ...

VIDEO – Animale inteligente care ne fură premiul întâi la testele IQ
21/12/2019 07:49

 Să vorbim despre animale inteligente. Care este cea ma inteligentă specie din lume? Ati putea fi foarte tentati să spuneti că oamenii, dar realitatea este ceva mai complicată. În cartea „ ...

7 adevăruri ascunse despre Roma Antică, pe care nu le găsești în manuale
21/12/2019 07:37

 Roma Antică a fost o fortă civilizatoare si o societate ideală pentru dezvoltarea artelor, filosofiei si stiintei. Romanii erau constructori excelenti, iar armata lor neinfricată era temută de o ...

Cum afli dacă telefonul tău este interceptat
21/12/2019 06:00

 Un studiu recent a arătat că aproximativ jumătate dintre romani cred că au telefonul ascultat. Cu zecile de programe de interceptare, care pot fi achizitionate chiar de pe internet, la un pret accesib ...

Capacitățile noastre nebănuite: 6 simțuri „supraomenești”
20/12/2019 06:34

 Oamenii au abilităti foarte diferite. Unii dintre noi compun cantece care emotionează pană la lacrimi, altii aleargă ca vantul si altii inventează tehnologii noi care schimbă lumea. Însă aces ...

Tunelul Laerdal: cel mai lung tunel rutier din lume
20/12/2019 06:28

 Unde crezi că se află cel mai lung tunel rutier din lume? În Norvegia, tara in care este imposibil să mergi cu masina dintr-un loc in altul fără să treci printr-o trecătoare montană sau să ...

VIDEO- SUPER OAMENI
20/12/2019 06:12
VIDEO – 5 locuri misterioase și încărcate negativ, care-ți vor da fiori
18/12/2019 09:40

 Există cateva locuri in lume care captivează imaginatia si interesul celor pasionati de mistere. De unele dintre ele se leagă sinucideri de animale, disparitii fără urmă, fenomene ciudate sau traged ...

Există viață după moarte. Mii de gene din corp funcționează chiar și la patru zile după deces
18/12/2019 07:36

 Viată după moarte – acesta nu e doar un concept, ci o realitate. Un studiu publicat de doi cercetători americani dovedeste că, in cazul animalelor, unele gene continuă să functioneze pană la ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei