Evoluţia vieţii pe Terra - II

default

Dimensiune font:

| 16-10-2012 14:33

Seria dedicată evoluţiei vieţii pe planeta noastră continuă cu episodul al doilea, în cadrul căruia sunt prezentate subiecte precum secvenţele fosile, organele vestigiale, biogeografia, anatomia comparativă şi erorile de design, toate reprezentând piloni importanţi ai teoriei evoluţionismului.

SECVENŢE FOSILE

Nu este însă suficientă doar descoperirea fosilelor tranziţionale. În plus, acestea trebuie să respecte şi o anume cronologie. Astfel, este necesar ca vârstele fosilelor să descrească plecând de la cele asociate unor forme primitive către cele corespunzătoare unor forme moderne. Datarea fosilelor este un procedeu destul de simplu şi sigur datorită celor câteva metode folosite în paralel pentru a verifica corectitudinea vârstelor determinate. Este nevoie de atenţie pentru a fi siguri că vârstele stabilite corespund celor mai vechi apariţii ale fiecărui tip de fosilă datat, din moment ce nu există motive ca o formă tranziţională să dispară înainte de apariţia unei forme mai evoluate. Mai mult, nu există motive ca anumite specii să nu supravieţuiască pe perioade lungi de tip fără modificări importante. Iată:

Crocodilul modern "se poate lăuda", ca specie, cu o longevitate de 100 de milioane de ani, iar gândacul numit astăzi „de bucătărie” există de 280 de milioane de ani.

Să revenim la succesiunea în timp a formelor! Dacă ne referim la exemplul menţionat anterior de tranziţie  de la reptile la păsări şi datăm formele intermediare, descoperim că ele urmează o ordine precisă. Studiind şi mai în adâncime arborele filogenetic constatăm că formele intermediare respectă o succesiune corectă în timp: procariotele au apărut primele, urmate de spongii şi stele de mare, apoi de peşti, amfibieni, reptile şi mamifere. Dar vom reveni asupra acestui subiect mai târziu.

 

ORGANELE VESTIGIALE

Examinând structura organismelor, se observă adesea prezenţa unor organe care fie nu îndeplinesc niciun rol funcţional, fie au o funcţie complet nepotrivită cu morfologia lor. De pildă, aripile sunt structuri complexe adaptate în mod special pentru zbor. Atunci struţii de ce au aripi? Aripile struţilor nu sunt, desigur, inutile acestora, dar nu sunt în niciun caz folosite pentru a zbura. Ochii cârtiţei, ai salamandrei oarbe sau peştilor de cavernă, sunt lesne de explicat prin trimiteri la strămoşi care aveau nevoie de ei. Şerpii sunt în mod cert descendenţii reptilelor tetrapode.

Majoritatea pitonilor prezintă încă pelvisuri vestigiale ascunse sub piele. Aceste organe inutile nu sunt nici măcar ataşate vertebrelor, ci pur şi simplu plutesc în cavitatea abdominală. Multe şopârle fără picioare prezintă sub piele membre rudimentare, invizibile din exterior. Păpădia se reproduce pe cale asexuată şi totuşi reţine florile şi produce polen, inutil sieşi, dar folositor strămoşilor ei. Mulţi gândaci care nu pot zbura prezintă încă aripile perfect dezvoltate ale strămoşilor lor, dar le poartă sub nişte apărători speciale lipite una de cealaltă. Strămoşii ierbivori ai omului sunt responsabili pentru inutilele măsele de minte ale noastre, dar şi pentru existenţa apendicelui. Iar osul coccis este un vestigiu care ne leagă de strămoşii care aveau cozi exterioare.

Nu există organe vestigiale care să nu fi fost funcţionale la un anumit strămoş. Existenţa tuturor acestor organe vestigiale capătă sens doar în contextul evoluţiei.  Şi, desigur, nu au fost descoperite organe vestigiale care să contrazică mecanismele evoluţiei.

Astfel, nu există mameloane la amfibieni, sau pene vestigiale la mamifere. Nicio primată nu dispune de coarne vestigiale sau de aripi degenerate. Nu se întâlnesc în natură artropode cu oase vestigiale. Niciun şarpe nu are urme de aripi, iar oamenii nu au pipote.

BIOGEOGRAFIE (ştiinţă care studiază repartiţia organismelor animale şi vegetale pe suprafaţa pământului.)

Dacă formele de viaţă au evoluat unele din altele, trebuie să existe şi anumite urme geografice ale acestor transformări. Marsupialele constituie un exemplu bun. Cu doar câteva excepţii, marsupialele sălăşluiesc pe continentul australian. Existenţa oposumului şi a câtorva specii din America de Sud se explică prin deriva continentelor. America de Sud şi Australia au fost odinioară parte a aceluiaşi mare continent şi s-au separat ulterior apariţiei marsupialelor.

Mamiferele placentare, dimpotrivă, erau practic inexistente în Australia până oamenii le-au introdus acolo. America de Sud, Africa şi Australia sunt locurile unde există peşti din subclasa dipnoi, păsări din subclasa ratitelor precum struţul şi emul, cât şi specii de broaşte cu dinţi - toate acestea neapărând şi în alte locuri. Cele mai apropiate rude ale speciei umane sunt maimuţele mari din Africa, astfel că nu este tocmai surprinzător faptul că originile omului modern au fost localizate pe continentul negru.

ANATOMIE COMPARATIVĂ

Un test asemănător structurilor vestigiale se referă la asemănările structurale care apar în ciuda diferenţelor funcţionale ale unui anumit organ la diverse specii. Dacă speciile au evoluat din alte specii, atunci cele noi trebuie deseori să se adapteze şi astfel să-şi modifice anumite părţi ale corpului în vederea efectuării altor sarcini funcţionale.

Dacă examinăm structura oaselor membrelor anterioare ale primatelor şi aripile liliecilor, păsărilor, pterozaurienilor, ori înotătoarele balenelor şi pinguinilor, ori membrele cabalinelor, ale cârtiţei şi broaştei, se va vedea că TOATE au aceleaşi oase, situate în aceleaşi poziţii relative.

Arborele filogenetic standard prezentat în prima parte demonstrează de ce aceste specii diferite posedă aceste structuri similare: deoarece a existat un strămoş comun care a avut aceste structuri osoase. Arhiva fosiliferă confirmă aceste concluzii de natură teoretică deoarece ne oferă o progresie cronologică de forme tranziţionale intermediare.

ERORI DE DESIGN

Anumite erori de design pot fi explicate uneori prin investigarea originii anumitor organe la unii strămoşi ai omului. Tracturile respirator şi gastrointestinal ale mamiferelor se intersectează, astfel că nu putem înghiţi şi respira în acelaşi timp. De ce există o asemenea anatomie imperfectă?

Un strămoş din devonian - un peşte dipnoi - înghiţea aer pentru a respira, iar vezica unde depozita aerul a fost precursorul plămânilor prezenţi la oameni. Oamenii au moştenit designul original - cu gura conectată atât la sistemul digestiv, cât şi la cel respirator - deşi acest aspect cauzează diverse probleme în prezent.

 

Sursa:scientia.ro

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
Bancul Zilei

05:36

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Gura Vaii, cu sediul social in comuna Gura Vaii, satul Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau, cod postal 607220, telefon 0371/407.500, fax 0372/002.112, e-mail: primariaguravaii@yahoo.com, cod fiscal 4278108. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: - teren in suprafata de 316 mp, situat in intravilanul comunei Gura Vaii, satului Rotunda, nr. Cadastral 62185, CF 62185, apartinand domeniului privat al Comunei Gura Vaii, conform H.C.L. Comunei Gura Vaii nr. 09/22.01.2024, caietului de sarcini si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul institutiei, Compartimentul Achizitii Publice sau se poate consulta pe site-ul: www.uatcomuna guravaii.ro, sectiunea -Anunturi. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: de la Compartimentul Achizitii Publice, din cadrul Comunei Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei/exemplar, ce se achita numerar la Casieria institutiei, sau in contul de trezorerie RO17 TREZ 0625 006X XX00 0079, deschis la Trezoreria Onesti, cod fiscal: 4278108. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 27.03.2024, ora 12.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 04.04.2024, ora 14.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Registratura Comunei Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: intr-un singur exemplar, intr-un plic sigilat. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 05.04.2024, ora 09.00, Comuna Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Judecatoria Onesti, cu sediul in municipiul Onesti, Str. Tineretului nr. 1, judetul Bacau, telefon 0234/311.913, fax 0234/326.170, e-mail: jud-onesti-reg@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 08.03.2024.
ANUNȚ DE LICITAȚIE. Primăria Comunei Valea Lupului, jud. Iași, cu sediul în Com. Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, CUI 16384625, tel 0232/272590, e-mail: primaria_valealupului@yahoo.com, patrimoniu@comuna-valealupului.ro, organizează în data de 29.03.2024, licitație în vederea vânzării terenului intravilan în suprafață de 16.000,00 mp, nr. cadastral 96128, CF nr. 96128, zona Dedeman. 1. Informaţii generale privind concedentul, în special denumirea, codul fiscal, adresa, numărul de telefon, telefax şi/sau adresa de e-mail a persoanei de contact etc: UAT Comuna Valea Lupului, jud. Iași, cu sediul în Com. Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, CIF 16384625, tel 0232/272590, e-mail: primaria_valealupului@yahoo.com, patrimoniu@comuna-valealupului.ro 2. Informații generale privind obiectul procedurii de licitație publică, în special descrierea și identificarea bunului care urmează să fie vândut: teren intravilan în suprafață de 16.000 mp, situat în Sat Uricani, Comuna Miroslava, județul Iași, zona Dedeman, nr. cadastral 96128, CF nr. 96128, teren proprietate privată a Comunei Valea Lupului 3. Informații privind documentația de atribuire: se regăsesc în caietul de sarcini 3.1 Modalitatea sau modalitățile prin care persoanele interesate pot intra în posesia unui exemplar al documentației de atribuire: la cerere, de la sediul autorității sau de pe site-ul autorității wwww.comuna-valealupului.ro 3.2 Denumirea și datele de contact ale serviciului/compartimentului din cadrul vânzătorului, de la care pot obține un exemplar din documentația de atribuire: de la Registratura primăriei, Aleea Irisului nr. 8, sat Valea Lupului, Comuna Valea Lupului, județul Iași sau de pe site-ul autorității: www.comuna-valealupului.ro 3.3 Costul și condițiile de plată pentru obținerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: gratuit 3.4 Data-limită pentru solicitarea clarificărilor: 20.03.2024, orele 16.00 4. Informații privind ofertele: se regasesc în caietul de sarcini 4.1 Data-limită de depunere a ofertelor: 29.03.2024, orele 09.00 4.2 Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, Județul Iași 4.3 Numărul de exemplare în care trebuie depusă oferta: un singur exemplar original 5. Data și locul la care se va desfașura ședința publică de deschidere a ofertelor: 29.03.2024, orele 11.00, Primăria Comunei Valea Lupului - Sala de consiliu, Aleea Irisului nr. 8, Comuna Valea Lupului, Județul Iași 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon și/sau adresa de e-mail ale instanței competente în soluționarea litigiilor apărute și termenele pentru sesizarea instanței: Tribunalul Iași, Strada Elena Doamna nr. 1A, telefon: 0232.260.600, 0232.248.000, 0332.403.666, Fax: 0332.435.700, e-mail: tr-iasi-reg@just.ro PRIMAR, Florin-Liviu DULGHERU
Mexicanii au descoperit un străvechi palat mayaș
10/08/2021 13:30

Arheologii au descoperit ruinele unui palat de mari dimensiuni, construit cu peste 1000 de ani in urmă. Arheologii au descoperit ruinele unui palat de mari dimensiuni ce era utilizat cel mai probabil de eli ...

8 curiozități despre porci, animalele pe care le-am domesticit de două ori
21/12/2019 10:53

 Te-ai intrebat vreodată cand a devenit mistretul animalul docil din cotet pe care il stim cu totii astăzi? Sau cat de tare poate răcni un porc? În acest articol trecem in revistă mai multe curio ...

VIDEO – Animale inteligente care ne fură premiul întâi la testele IQ
21/12/2019 07:49

 Să vorbim despre animale inteligente. Care este cea ma inteligentă specie din lume? Ati putea fi foarte tentati să spuneti că oamenii, dar realitatea este ceva mai complicată. În cartea „ ...

7 adevăruri ascunse despre Roma Antică, pe care nu le găsești în manuale
21/12/2019 07:37

 Roma Antică a fost o fortă civilizatoare si o societate ideală pentru dezvoltarea artelor, filosofiei si stiintei. Romanii erau constructori excelenti, iar armata lor neinfricată era temută de o ...

Cum afli dacă telefonul tău este interceptat
21/12/2019 06:00

 Un studiu recent a arătat că aproximativ jumătate dintre romani cred că au telefonul ascultat. Cu zecile de programe de interceptare, care pot fi achizitionate chiar de pe internet, la un pret accesib ...

Capacitățile noastre nebănuite: 6 simțuri „supraomenești”
20/12/2019 06:34

 Oamenii au abilităti foarte diferite. Unii dintre noi compun cantece care emotionează pană la lacrimi, altii aleargă ca vantul si altii inventează tehnologii noi care schimbă lumea. Însă aces ...

Tunelul Laerdal: cel mai lung tunel rutier din lume
20/12/2019 06:28

 Unde crezi că se află cel mai lung tunel rutier din lume? În Norvegia, tara in care este imposibil să mergi cu masina dintr-un loc in altul fără să treci printr-o trecătoare montană sau să ...

VIDEO- SUPER OAMENI
20/12/2019 06:12
VIDEO – 5 locuri misterioase și încărcate negativ, care-ți vor da fiori
18/12/2019 09:40

 Există cateva locuri in lume care captivează imaginatia si interesul celor pasionati de mistere. De unele dintre ele se leagă sinucideri de animale, disparitii fără urmă, fenomene ciudate sau traged ...

Există viață după moarte. Mii de gene din corp funcționează chiar și la patru zile după deces
18/12/2019 07:36

 Viată după moarte – acesta nu e doar un concept, ci o realitate. Un studiu publicat de doi cercetători americani dovedeste că, in cazul animalelor, unele gene continuă să functioneze pană la ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei