Evoluţia vieţii pe Terra - III

default

Dimensiune font:

| 16-10-2012 14:34

Folosind datele existente despre dinamica speciilor moderne şi ratele lor de extincţie, se poate spune că majoritatea organismelor sunt supuse dispariţiei ca specie. Majoritatea speciilor fosile descoperite nu au cum fi adevăraţii strămoşi comuni ai speciilor moderne, ci mai degrabă organisme înrudite care au sfârsit prin a dispărea.


ARHIVA FOSILIFERĂ

Folosind datele existente despre dinamica speciilor moderne şi ratele de extincţie recente, se poate spune că majoritatea organismelor sunt supuse dispariţiei ca specie. De asemenea, majoritatea organismelor vechi au dispărut şi ele. Astfel că putem estima că strămoşii noştri au avut mulţi descendenţi şi rude care nu au produs urmaşi care să fi supravieţuit până în prezent. În concluzie, se consideră că majoritatea speciilor fosile descoperite nu ar trebui să fie adevăraţii strămoşi comuni ai speciilor moderne, ci mai degrabă organisme înrudite care au sfârşit prin a dispărea.

 

Cele mai vechi roci de pe Terra datează de aproximativ 4 miliarde de ani şi nu indică existenţa vreunei forme primitive de viaţă la acea vreme. Unele roci vechi de 3.5 miliarde de ani e posibil să conţină fosile ale unor bacterii, dar în jurul lor există ceva controverse. Cele mai vechi fosile unanim acceptate ca atare sunt stromatoliţii fosili, care datează de acum aproximativ 3.4 miliarde de ani. Cele mai vechi fosile de eucariote - organisme celulare cu nucleu bine diferenţiat - au în jur de 1.75 miliarde de ani. Iar de acum aproximativ 750 de milioane de ani, adică un miliard de ani mai târziu, datează cele mai vechi dovezi ale existenţei primelor forme de viaţă pluricelulare.

Primele urme ale existenţei animalelor primitive, vechi de 580 milioane de ani, sunt sub forma unor mici spongii, anemone marine şi meduze. Vieţuitoarele din cambrian - acum 540 milioane de ani – includ moluşte, trilobiţi, viermi, echinoderme şi cordate primitive. Toate aceste specii sunt dispărute. Peste încă două sute de milioane de ani îşi fac apariţia în sfârşit insectele şi primii peşti, dar nu şi amfibienii, reptilele, animalele de uscat - mamifere sau păsări.

În ceea ce priveşte plantele, din această perioadă datează primele urme de ferigi şi de ceva mai târziu primele gimnosperme ... dar nu şi flori sau copaci cu lemn de esenţă tare. Acestea apar mai târziu. De aproximativ 340 de milioane de ani, datează primele fosile de tetrapode şi mai târziu amfibieni şi apoi ...din urmă cu 300 milioane de ani, primele reptile de mici dimensiuni ... Toate dispărute în prezent.

În intervalul cuprins între 220 şi 65 de milioane de ani în urmă, reptilele mari şi dinozaurii domină uscatul dar şi mările şi oceanele. Formele de viaţă sunt variate. Există zeci de mii de specii...toate dispărute în prezent. Din această perioadă datează primele fosile ale unor mamifere, dar nu încă oameni, maimuţe, câini, pisici, cai, balene, delfini, lilieci, şobolani sau canguri.

Începând cu 65 de milioane de ani în urmă apar păsările, pădurile din esenţe tari şi animalele de mari dimensiuni cu forme oarecum apropiate de cele ale animalelor moderne. Desigur mamutul, leneşul gigant şi felinele cu colţi-spadă vor dispărea împreună cu alte mii de specii, fără a supravieţui deci până în prezent.

Arhiva fosiliferă conţine din abundenţă dovezi ale macroevoluţiei. Speciile apar şi dispar. Şi întotdeauna evoluează dintr-un strămoş.

SPECIAŢIA

Una dintre definiţiile foarte uzitate pentru noţiunea de specie este următoarea: o specie desemnează un grup de organisme care se pot încrucişa, producând urmaşi. Şi pe măsură ce specii noi apar din specii mai vârstnice, ies la iveală toate încrucişările posibile. Există nenumărate cazuri de specii distincte care pot, în circumstanţe limitate ori neobişnuite, să dea naştere unor hibrizi. Un exemplu în acest sens îl constituie două specii de corb: cioara neagră întâlnită în vestul Europei şi cioara vânătă care trăieşte în Asia, vieţuitoare care acoperă areale distincte şi se intersectează într-un spaţiu limitat, unde se încrucişează şi produc hibrizi. Un alt exemplu: diferitele specii de peşti ventuză de pe râul Platte, aparţinând aceluiaşi gen, dar care rareori se încrucişează.

Anumite specii, precum salamandra Ensatina, formează un lanţ de populaţii care se încrucişează de-a lungul unei anumite formaţiuni geografice. În acest caz este vorba despre Valea Centrală Californiană, iar salamandrele locuiesc pe întreg perimetrul văii. Populaţiile vecine se pot încrucişa între ele cât şi cu vecini relativ apropiaţi, dar pe măsură ce distanţele între micile grupuri cresc, acestea nu se mai reproduc, iar când  populaţiile se întâlnesc de cealaltă parte a văii, acestea se comportă deja ca specii complet diferite. Aceste salamandre constituie un bun exemplu de specii care au apărut treptat, prin acumularea de mici mutaţii care au dat naştere unor specii distincte.

Aceşti doi pescăruşi au fost identificaţi mai întâi în Anglia ca specii distincte, pe motiv că nu se puteau împerechea. Însă există un cerc complet de hibrizi de-ai lor care se întinde spre vest şi spre est, de jur împrejurul Polului Nord. Doar în Anglia speciile nu se încrucişează. Multe alte specii se împerechează şi produc hibrizi viabili, asemenea leilor şi tigrilor, ori cailor şi măgarilor, numai că hibrizii sunt infertili.

Speciaţie la pescăruşi
Speciaţie la pescăruşi

 

SPECIAŢIA ÎN  NATURĂ ŞI ÎN LABORATOR

În clasa a XII-a, elevii află că specia este o comunitate de populaţii care se pot încrucişa între ele şi care sunt izolate reproductiv de alte comunităţi similare.
SPECIAŢIA reprezintă mecanismul de formare a unor specii noi de plante sau de animale ca urmare a unor procese biologice.


Arborele filogenetic ilustrează nenumărate cazuri de speciaţie; fiecare strămoş comun reprezintă şi cel puţin un exemplu de speciaţie. Pe baza arhivei fosilifere şi a ratelor măsurate ale mutaţiilor, în prezent se estimează că timpul necesar izolării reproductive complete în natură este în medie în jur de 3 milioane de ani. În consecinţă, observarea speciaţiei în natură ar trebui să fie posibilă, dar reprezintă un fenomen extrem de rar.

Totuşi, ratele evolutive observate în cazul organismelor de laborator pot fi mult mai rapide decât cele determinate pe baza arhivei fosilifere, iar speciaţia a fost observată la multe organisme utilizate în mod curent în laborator. A fost observată speciaţia la numeroase plante, precum lungurica, ciuboţica-cucului, ridichea, varza, porumbul şi altele.

Unul dintre cele mai studiate organisme în cadrul geneticii este musculiţa de oţet. Multe cazuri de speciaţie la drosofile au fost foarte bine documentate începând cu anii ’70. Speciaţia la drosofile s-a produs ca urmare a separării spaţiale, prin specializarea habitatului în cadrul aceleiaşi locaţii, prin schimbarea comportamentului înainte de încrucişare, prin selecţie naturală distructivă şi prin "gâtuiri" demografice, printre alte mecanisme.

Cazuri de speciaţie au fost observate în laborator şi la muşte, molii, fluturi, gândaci, viermi, ţânţari şi diverse alte insecte.

Algele verzi şi bacteriile au fost clasificate ca specii din cauza trecerii de la organisme unicelulare la organisme multicelulare şi datorită schimbării formei, toate rezultate ale presiunilor selecţiei naturale. Speciaţia a fost observată şi la mamifere. Şase cazuri de speciaţie la şoarecele de casă din Madeira în ultimii 500 de ani au fost consecinţe ale izolării geografice, derivei genetice şi fuziunii cromozomiale. Fuziunea cromozomială are loc atunci când doi cromozomi se unesc. Unele dintre aceste specii de şoareci de Madeira au suferit nouă fuziuni cromozomiale în ultimii 500 de ani. Trebuie menţionat faptul că o singură fuziune cromozomială este diferenţa de genom principală dintre oameni şi cimpanzei.

 

Sursa:scientia.ro

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

05:08

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Mexicanii au descoperit un străvechi palat mayaș
10/08/2021 13:30

Arheologii au descoperit ruinele unui palat de mari dimensiuni, construit cu peste 1000 de ani in urmă. Arheologii au descoperit ruinele unui palat de mari dimensiuni ce era utilizat cel mai probabil de eli ...

8 curiozități despre porci, animalele pe care le-am domesticit de două ori
21/12/2019 10:53

 Te-ai intrebat vreodată cand a devenit mistretul animalul docil din cotet pe care il stim cu totii astăzi? Sau cat de tare poate răcni un porc? În acest articol trecem in revistă mai multe curio ...

VIDEO – Animale inteligente care ne fură premiul întâi la testele IQ
21/12/2019 07:49

 Să vorbim despre animale inteligente. Care este cea ma inteligentă specie din lume? Ati putea fi foarte tentati să spuneti că oamenii, dar realitatea este ceva mai complicată. În cartea „ ...

7 adevăruri ascunse despre Roma Antică, pe care nu le găsești în manuale
21/12/2019 07:37

 Roma Antică a fost o fortă civilizatoare si o societate ideală pentru dezvoltarea artelor, filosofiei si stiintei. Romanii erau constructori excelenti, iar armata lor neinfricată era temută de o ...

Cum afli dacă telefonul tău este interceptat
21/12/2019 06:00

 Un studiu recent a arătat că aproximativ jumătate dintre romani cred că au telefonul ascultat. Cu zecile de programe de interceptare, care pot fi achizitionate chiar de pe internet, la un pret accesib ...

Capacitățile noastre nebănuite: 6 simțuri „supraomenești”
20/12/2019 06:34

 Oamenii au abilităti foarte diferite. Unii dintre noi compun cantece care emotionează pană la lacrimi, altii aleargă ca vantul si altii inventează tehnologii noi care schimbă lumea. Însă aces ...

Tunelul Laerdal: cel mai lung tunel rutier din lume
20/12/2019 06:28

 Unde crezi că se află cel mai lung tunel rutier din lume? În Norvegia, tara in care este imposibil să mergi cu masina dintr-un loc in altul fără să treci printr-o trecătoare montană sau să ...

VIDEO- SUPER OAMENI
20/12/2019 06:12
VIDEO – 5 locuri misterioase și încărcate negativ, care-ți vor da fiori
18/12/2019 09:40

 Există cateva locuri in lume care captivează imaginatia si interesul celor pasionati de mistere. De unele dintre ele se leagă sinucideri de animale, disparitii fără urmă, fenomene ciudate sau traged ...

Există viață după moarte. Mii de gene din corp funcționează chiar și la patru zile după deces
18/12/2019 07:36

 Viată după moarte – acesta nu e doar un concept, ci o realitate. Un studiu publicat de doi cercetători americani dovedeste că, in cazul animalelor, unele gene continuă să functioneze pană la ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei