Filozofia ca Arta Regalis

default

Dimensiune font:

| 25-10-2012 15:34

Filozofia ca forma a cunoasterii , a constiintei si a culturii

Nevoia de filozofie

Filozofia s-a nascut din nevoia permanenta a omului de a sti cine este el in aceasta lume, care este specificul existentei sale in raport cu natura si societatea in care traieste, din necesitatea de a avea constiinta lucida de sine si de tot ceea ce il inconjoara.
Constantin Noica definea filozofia ca idee care se ridica la puterea intregului, a lumii ca totalitate si totodata ca una din formele de intoarcere a omului la sine, a constiintei de sine.
Atata timp cat va exista omul pe acest pamant el se va intoarce mereu la sine reflectand asupra existentei sale si a lumii. Omul este si o fiinta metafizica care nu poate exista si avea deplin liniste fara o constiinta lucida de sine, fara o filozofie.
Filozofia a fost implicata in toate marile transformari ale societatii moderne. Am putea concepe lumea culturii si democratiei antice grecesti fara filozofia pe care a dezvoltat-o, fara gandirea lui Socrate, Platon, Aristotel ?
Pentru a intelege cu adevarat revolutiile moderne mai ales pe cele din Anglia si Franta care au pus bazele statului de drept si ale democratiei renascute in tarile europene fara puternica relansare a filozofiei gandirii teoretice in perioada premergatoare fara contributiile in filozofie ale lui Bacon, Hopps, Hume, Locke in Anglia si ale lui Descartes, Rousseau, Voltaire si apoi ale enciclopedistilor in Franta ?
Am putea continua cu intrebarile despre modernizarea Germaniei in secolul XIX care ar fi greu de imaginat fara ideile filozofiei premergatoare ale unor ganditori ca Leipnitz, Hegel chiar si impactul pe care l-a avut gandirea lui Marx in ultima suta de ani, cu toate ca socialismul a esuat in Europa, tine si el de rolul social al filozofiei respective.
Insasi cultura, ca si identitatea noastra ar fi de neconceput fara componenta ei filozofica.
Lipsita de aportul filozofiilor istoria societatilor si a lumii in ansamblul ei ar fi incomparabil mai saraca in valori spirituale si actionale. Accelerarea ritmului schimbarilor in istorie, intensificarea interdependentelor la nivel mondial din ultimele decenii, dezvoltarea stiintelor si implicatiile lor metafizice fac si mai acuta nevoia omului contemporan de filozofie.
Filozofia ramane o aspiratie umana permanenta, o apoteoza a cunoasterii teoretice si a cunoasterii culturale.

 

Metafilozofia

Totalitatea consideratiilor despre ceea ce este in fond filozofia ca modalitate specifica de cunoastere, despre obiectul si problematica ei ca si a celor proivind functiile filozofie si relatiile ei cu stiinta si cu practica ei sociala, cu lumea valorilor si cu intreaga creatie culturala se constituie intr-un corp de reflexii ale filozofiei asupa ei insasi care este cunoscut sub numele de metafilozofie.
Metafilozofia este filozofia filozofiei, este constiinta de sine a filozofiei asa cum filozofia insasi este la randul ei constiinta de sine a omului in lume.
Metafilozofia a fost caracterizata cu claritate de Lucian Blaga ca o constiinta filozofica.
Metafilozofia este si un fel de constiinta de sine pentru filozofi asa cum este constiinta de sine pentru artisti sau constiinta stiintifica pentru cercetatorii stiintifici.
Prafrazand o maxima a lui Rables: “stiinta fara cunostinta este ruina sufletului” putem afirma ca filozofia fara metafilozofie poate sa-l duca pe filozof in impas.

 

platon-si-aristotelDefinirea filozofiei

Etimologia termenului de filozofie provine din contopirea a doua cuvinte grecesti: un prefix derivat din “filia” (dragoste, iubire) si o radacina “sofia” (intelepciune).
Aceasta semnificatie a termenului de filozofie apartine lui Pitagora care din modestie nu s-a considerat intelept si si-a zis “iubitor de intelepciune”.
Mai sigur este ca acest cuvant a fost intrebuintat in cercul elevilor lui Socrate in veacul al V-lea inaintea lui Hristos si de la acestia a ramas ca mostenire nestirbita viitorului.
Termenul de filozofie a diferit din antichitate si pana in zilele noastre, astfel in antichitate ea fost denumita stiinta intelepciunii, stiinta fericirii sau stiinta externa a cunoasterii adevarate a statornicului, a identicului, a tiparelor ideale externe si absolute ale lucrurilor numite idei (Platon) sau stiinta primelor principii si cauze (Aristotel) sau stiinta lucrurilor umane si divine (Cicero).
Daca in antichitate filozofia a desemnat orice predilectie pentru intelepciune orice preocupare intelectuala in epoca moderna ca urmare a eforturilor progresive ale spiritului de a cunoaste lumea si pe sine in raporturile cu ea filozofia dobandeste o semnificatie mai restransa, accentul fiind pus pe dimensiune rational explicativa a acestuia. In aceasta viziune Emanuel Kant spunea ca filozofia este o cunoasterea rationala prin concepte pure, este stiinta supozitiilor, a conditiilor cunoasterii si actiunii si in acelasi timp sistemul cunoasterii filozofice.
Fichte defineste filozofia ca stiinta a absolutului iar Hegel spune ca “numele de filozofie a fost dat intregii stiinte care se ocupa de cunoasterea naturii statornice si a unversalului in oceanul singularitatii empirice precum si a necesarului a legilor si dezordinea aparenta a multimii infinite a intamplatorului”.
Schopenhauer arata ca filozofia este stiinta exprimata in concepte a carei sarcina este ca intreaga esenta a lumii sa o repete in concepte in mod abstract, general si clar.
In secolul XIX reactia fata de caracterul teoretico-speculativ a dus la aparitia pozitivismului, conceptie filozofica ce respinge filozofia ca o reprezentare teoretice generalizata asupra lumii.
Filozofia pozitivista afirma limitarea acesteia la fapte obsevabile pe care ea trebuie sa le descrie si doar in subsidiar sa le aplice.
Auguste Compte considera filozofia ca sistemul total a cunostintelor omenesti iar Spencer credea ca filozofia consta in cunoasterea totala unificata.
La sfarsitul secolului XIX si inceputul sec XX Wenndt afirma despre filozofie ca este stiinta generala care incearca unificarea intr-un sistem necontradictoriu a tuturor cunostintelor oferite de cunostintele particulare. De pe pozitia pragmatismului Jones crede ca filozofia exprima o anumita atitudine, o uniune si unitate de scop a inteligentei si vointei.
In legatura cu definitia filozofiei mentionam si opinia unor ganditori romani:
Titu Maiorescu arata ca filozofia este nazuinta spre intelepciune.
P. Negulescu definea filozofia ca fiind analiza primelor principii si sinteza ultimelor rezultate ale stiintei in vederea explicarii totale a universului.
Constantin Radulescu Motru spune ca filozofia studiaza principiile fundamentale ale orcarei stiinte clarificand concepte de baza ale stiintelor si armonizand punctele de vedere divergente, fiind singura si unica disciplina teoretica rationala care ne ofera o cunostinta unitara, cunostinta cea mai completa si cea mai putin relativa din lume.

Mircea Florian propune filozofiei doua mai acceptii:
1. Filozofia este stiinta fundametelor, a principiilor a legilor cele mai cuprinzatoare ale lumii.
2. Filozofia este o conceptie asupra vietii omului pentru a descoperi sau crea idealuri si valori aducatoare de fericire si innobilare.
Dumitru Rosca definea filozofia ca fiind conceptia generala despre lume, rod al unui efort spre sinteza totala, doctrina care pretinde sa ne dea o imagine de ansamblu a existentei considerata in totalitatea ei.
Constantin Noica subliniaza caracterul integrativ al filozofiei afirmand ca ea este una de la actul logic la cel gnoseologic (actul cunoasterii) si de aici la actul etic si estetic .

Sursa: http://www.descopera.org/

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

10:43

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
Mexicanii au descoperit un străvechi palat mayaș
10/08/2021 13:30

Arheologii au descoperit ruinele unui palat de mari dimensiuni, construit cu peste 1000 de ani in urmă. Arheologii au descoperit ruinele unui palat de mari dimensiuni ce era utilizat cel mai probabil de eli ...

8 curiozități despre porci, animalele pe care le-am domesticit de două ori
21/12/2019 10:53

 Te-ai intrebat vreodată cand a devenit mistretul animalul docil din cotet pe care il stim cu totii astăzi? Sau cat de tare poate răcni un porc? În acest articol trecem in revistă mai multe curio ...

VIDEO – Animale inteligente care ne fură premiul întâi la testele IQ
21/12/2019 07:49

 Să vorbim despre animale inteligente. Care este cea ma inteligentă specie din lume? Ati putea fi foarte tentati să spuneti că oamenii, dar realitatea este ceva mai complicată. În cartea „ ...

7 adevăruri ascunse despre Roma Antică, pe care nu le găsești în manuale
21/12/2019 07:37

 Roma Antică a fost o fortă civilizatoare si o societate ideală pentru dezvoltarea artelor, filosofiei si stiintei. Romanii erau constructori excelenti, iar armata lor neinfricată era temută de o ...

Cum afli dacă telefonul tău este interceptat
21/12/2019 06:00

 Un studiu recent a arătat că aproximativ jumătate dintre romani cred că au telefonul ascultat. Cu zecile de programe de interceptare, care pot fi achizitionate chiar de pe internet, la un pret accesib ...

Capacitățile noastre nebănuite: 6 simțuri „supraomenești”
20/12/2019 06:34

 Oamenii au abilităti foarte diferite. Unii dintre noi compun cantece care emotionează pană la lacrimi, altii aleargă ca vantul si altii inventează tehnologii noi care schimbă lumea. Însă aces ...

Tunelul Laerdal: cel mai lung tunel rutier din lume
20/12/2019 06:28

 Unde crezi că se află cel mai lung tunel rutier din lume? În Norvegia, tara in care este imposibil să mergi cu masina dintr-un loc in altul fără să treci printr-o trecătoare montană sau să ...

VIDEO- SUPER OAMENI
20/12/2019 06:12
VIDEO – 5 locuri misterioase și încărcate negativ, care-ți vor da fiori
18/12/2019 09:40

 Există cateva locuri in lume care captivează imaginatia si interesul celor pasionati de mistere. De unele dintre ele se leagă sinucideri de animale, disparitii fără urmă, fenomene ciudate sau traged ...

Există viață după moarte. Mii de gene din corp funcționează chiar și la patru zile după deces
18/12/2019 07:36

 Viată după moarte – acesta nu e doar un concept, ci o realitate. Un studiu publicat de doi cercetători americani dovedeste că, in cazul animalelor, unele gene continuă să functioneze pană la ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei