FOTO – 10 structuri uimitoare construite de animale

default

Dimensiune font:

| 13-02-2018 09:30

 Natura ne surprinde în multe feluri. Pe de o parte, ne lovește cu fenomene extreme, precum cutremurele sau uraganele. Pe de altă parte, natura compensează și ne oferă creații superbe, precum aurora boreală. Păsările și animalele contribuie, la rândul lor, la spectacolul naturii.

În felul lor unic, ele creează lucruri de o frumusețe rară, care îți taie respirația. Iată zece lucruri uimitoare create de animale. Suntem siguri că te vor impresiona.

1. Păianjenul „sculptor”

Capcana paianjen

Foto: wired.com

Metoda „clasică” de prindere a prăzii folosită de păianjeni este deja celebra pânză, pe care aceste ființe o țes cu multă grijă și pricepere. O specie de păianjen, descoperită recent în jungla amazoniană, folosește un truc care-i sporește șansele de reușită.

Micile creaturi confecționează păianjeni falși, pe care-i atârnă de pânzele pe care le țes, pentru a-și păcăli prada. Pentru asta folosesc frunze, resturi și insecte moarte pentru a-și „meșteri” copia.


Cercetătorii cred că micuța creatură aparține genului Cyclosa, din care fac parte și alte specii de păianjeni, cunoscuți pentru talentul lor „sculptori”. Dar aceasta este prima dată când oamenii de știință descoperă o specie capabilă să-și construiască propria replică.

 

2. Cercurile peștelui-balon

Forme geometrice peste

Ai crede că această formă geometrică, având un diametru de 2 metri, este făcută de un aparat sofisticat. Însă lucrurile stau cu totul altfel. În 1995, niște scufundători din Japonia au descoperit tipare circulare ciudate pe fundul mării.

Formele geometrice apăreau și dispăreau în mod misterios. Timp de un deceniu, oamenii de știință nu au putut descoperi nici autorul, nici rolul acestor forme.

În 2013, cercetătorii au descoperit creatura responsabilă de apariția acestor tipare subacvatice uimitoare. Este vorba despre o specie nou descoperită de pește-balon. Masculii acestei specii creează bizarele forme cu înotătoarele. Deși au o lungime de doar 13 centimetri, peștii reușesc să „deseneze” figuri cu diametrul de 2 metri.


După ce tiparele sunt gata, femelele vin să le inspecteze. Dacă le plac creațiile, ele se reproduc cu masculii care le-au creat. Încă nu s-a descoperit ce anume le atrage pe femele privitor la aceste tipare sau ce caracteristici din compoziția lor le suscită interesul.

 

3. Cuiburile păsării-grădinar

Cuib pasare obiecte

Foto: pinterest.com

Un grup de păsări neobișnuite își au lăcașul în pădurile din Noua Guinee și Australia. Cunoscute drept „păsări-grădinar”, ele au niște cuiburi uimitoare. Păsările construiesc aceste structuri elaborate ca parte dintr-un ritual unic de curtare, decorându-le cu cele mai neobișnuite obiecte.

De exemplu, s-a descoperit că o pasăre folosise obiecte colorate, cum ar fi sticla verde, un elefant de jucărie din plastic și un soldat de jucărie pentru a-și orna cuibul. Aceste păsări folosesc și fructe colorate și își decorează cuiburile cu salivă verde sau albastră.

4. Marea Barieră de Corali

Marea Bariera de Corali

Foto: awesomewhitsundays.com

Marea Barieră de Corali este cea mai mare structură construită de organisme vii. Este compusă din 2.900 de bariere mai mici și din 900 de insule și se întinde pe aproximativ 2.500 de kilometri.


Marea Barieră de Corali este una dintre cele mai remarcabile creații ale naturii. Este cea mai mare structură construită de o colonie de organisme vii, fiind mai mare decât Marele Zid Chinezesc. Este singura structură de pe Pământ care se vede din spațiul cosmic.

 

Marea Barieră este compusă din miliarde de organisme minuscule, cunoscute drept polipi de corali. Reciful adăpostește o faună spectaculoasă și o multitudine de specii pe cale de dispariție.

5. Mușuroaiele termitelor

Musuroaie termite

Foto: commons.wikimedia.org

Aceste „temple” ale termitelor pot depăși 10 metri înălțime și 15 metri lățime la bază. Termitele sunt experții în arhitectură ai naturii, fiind capabile să realizeze construcții sofisticate și inovatoare.

Și mai interesant este faptul că ele nu locuiesc în aceste structuri masive pe care le construiesc. De fapt, ele își construiesc cuiburile în pământ, sub movile. Structurile au doar un rol de protecție în fața pericolelor.


Oamenii de știință au emis o teorie conform căreia scopul movilelor este de a controla temperatura cuibului. Dar, într-un studiu recent, s-a descoperit că una dintre funcțiile de bază ale movilei este să faciliteze schimbul de dioxid de carbon și oxigen.

 

În 2015, oamenii de știință au descoperit un mușuroi abandonat de termite, care are o vechime de peste 2.200 de ani. Un alt mușuroi studiat avea cel puțin 750 de ani. Acest lucru arată că termitele folosesc același mușuroi timp de sute de ani.

6. Copacii din pânză de păianjen

Copaci panza

Foto: commons.wikimedia.org

În 2010, inundațiile din Pakistan au făcut ca mii de păianjeni să se urce în copaci pentru a-și găsi adăpost. Încet, încet ei au îmbrăcat copacii cu pânzele lor, dându-le un aspect ireal.

În 2010, musonul a adus ploi abundente în Pakistan, cauzând inundații severe. Inundațiile au forțat milioane de păianjeni și alte insecte să se refugieze în copaci, singurii rămași deasupra nivelului apelor.


Acolo, păianjenii și-au construit celebrele pânze, ajungând să învelească arborii în pânze cu aspect fantomatic. Din cauza densității pânzelor, care nu permitea luminii să treacă, mulți copaci au murit.

 

7. Cuiburile păsării-țesător

Cuiburi pasare tesator

Foto: commons.wikimedia.org

Coloniile de cuiburi ale păsărilor-țesător pot număra până la 300 de camere (una pentru fiecare pereche). Ele pot ajunge până la 7,6 metri în lățime și 1,5 metri în înălțime. Păsările-țesător sunt faimoase pentru cuiburile lor complicate, construite de masculi.

Ei realizează cuiburile din fibre vegetale și crenguțe, pe care le țes. Design-ul ideal este un tub lung, care comunică cu o cameră. Probabil că aceasta servește drept loc de creștere a puilor.

Odată ce cuibul este gata, masculul începe să fluture din aripi. Dacă unei femele îi place ceea ce vede, ouăle apar în cuib după doar câteva zile.

 

8. Barajele castorilor

Raliu de baraj

Foto: animalprosonline.com

Castorii sunt alți constructori de seamă ai lumii animale. Ei construiesc baraje pentru a se apăra de prădători. Barajele variază în lungime. Unele pot avea câțiva metri și altele pot ajunge la 450 de metri. Dar există un baraj care i-a surprins pe biologii din lumea întreagă.

Acest baraj este situat în Parcul Național Wood Buffalo din Alberta, Canada, și are o lungime de 850 de metri. După cum se poate vedea în fotografiile făcute publice de NASA World Wind, barajul nu exista în 1975 și a fost construit imediat după aceea.

9. „Capsulele” viespii de noroi

Capsula viespe

Foto: commons.wikimedia.org

Viespile de noroi construiesc cuiburi de forma unor tuburi cilindrice, unele semănând cu niște urne. Apoi, prind zeci de păianjeni de mici dimensiuni, pe care îi îndeasă în tuburi.


Peste păianjeni, viespile își depun ouăle și sigilează tuburile cu noroi. După o vreme, din ouă ies larve, care se hrănesc cu păianjenii depozitați acolo, trecând astfel iarna.

 

10. „Sandvișuri” de flori

Sandvis flori

Foto: commons.wikimedia.org

În poza de mai sus puteți admira coconul unei specii rare de albină solitară, Osmia avosetta. Aceste minunății florale sunt compuse din două straturi de petale, care au la mijloc un strat de noroi.

În miezul sandvișului, bine protejată, se află larva albinei. Larva supraviețuiește cu nectarul și polenul care sunt depozitate înăuntru de către albină înainte de a depune ouăle.

Fiecare structură are loc pentru o singură larvă. Acești coconi au fost descoperiți în aceeași perioadă de două echipe diferite, în Turcia și Iran. Ulterior, cercetătorii au observat că există variații între coconi, în funcție de regiune. Albinele din Turcia tind să aleagă petalele galbene, roz, albastre și purpurii. Albinele iraniene își fac cuiburile doar din petale purpuri

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

10:43

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
Mexicanii au descoperit un străvechi palat mayaș
10/08/2021 13:30

Arheologii au descoperit ruinele unui palat de mari dimensiuni, construit cu peste 1000 de ani in urmă. Arheologii au descoperit ruinele unui palat de mari dimensiuni ce era utilizat cel mai probabil de eli ...

8 curiozități despre porci, animalele pe care le-am domesticit de două ori
21/12/2019 10:53

 Te-ai intrebat vreodată cand a devenit mistretul animalul docil din cotet pe care il stim cu totii astăzi? Sau cat de tare poate răcni un porc? În acest articol trecem in revistă mai multe curio ...

VIDEO – Animale inteligente care ne fură premiul întâi la testele IQ
21/12/2019 07:49

 Să vorbim despre animale inteligente. Care este cea ma inteligentă specie din lume? Ati putea fi foarte tentati să spuneti că oamenii, dar realitatea este ceva mai complicată. În cartea „ ...

7 adevăruri ascunse despre Roma Antică, pe care nu le găsești în manuale
21/12/2019 07:37

 Roma Antică a fost o fortă civilizatoare si o societate ideală pentru dezvoltarea artelor, filosofiei si stiintei. Romanii erau constructori excelenti, iar armata lor neinfricată era temută de o ...

Cum afli dacă telefonul tău este interceptat
21/12/2019 06:00

 Un studiu recent a arătat că aproximativ jumătate dintre romani cred că au telefonul ascultat. Cu zecile de programe de interceptare, care pot fi achizitionate chiar de pe internet, la un pret accesib ...

Capacitățile noastre nebănuite: 6 simțuri „supraomenești”
20/12/2019 06:34

 Oamenii au abilităti foarte diferite. Unii dintre noi compun cantece care emotionează pană la lacrimi, altii aleargă ca vantul si altii inventează tehnologii noi care schimbă lumea. Însă aces ...

Tunelul Laerdal: cel mai lung tunel rutier din lume
20/12/2019 06:28

 Unde crezi că se află cel mai lung tunel rutier din lume? În Norvegia, tara in care este imposibil să mergi cu masina dintr-un loc in altul fără să treci printr-o trecătoare montană sau să ...

VIDEO- SUPER OAMENI
20/12/2019 06:12
VIDEO – 5 locuri misterioase și încărcate negativ, care-ți vor da fiori
18/12/2019 09:40

 Există cateva locuri in lume care captivează imaginatia si interesul celor pasionati de mistere. De unele dintre ele se leagă sinucideri de animale, disparitii fără urmă, fenomene ciudate sau traged ...

Există viață după moarte. Mii de gene din corp funcționează chiar și la patru zile după deces
18/12/2019 07:36

 Viată după moarte – acesta nu e doar un concept, ci o realitate. Un studiu publicat de doi cercetători americani dovedeste că, in cazul animalelor, unele gene continuă să functioneze pană la ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei