Fumatul şi obezitatea: evoluţii recente

default

Dimensiune font:

| 16-10-2012 16:03

Cam un miliard de oameni de pe glob au viciul fumatului, dar se observă o uşoară descreştere datorită campaniilor anti-fumat. În schimb, 1,6 miliarde de persoane suferă de obezitate şi se estimează o creştere de 40% în următorii zece ani.

Fumatul

În ultimii ani, în ţările dezvoltate s-a dus o campanie puternică antifumat. S-au aplicat legi antifumat, s-a interzis publicitatea prin mijloace audio-vizuale; în Spania, la începutul anului 2011 s-a interzis fumatul în baruri şi cafenele. Asemenea legi au intrat în vigoare şi alte ţări europene ca Austria, Germania, Belgia şi chiar România. În SUA, aproximativ 30 de state au interzis publicitatea şi fumatul în spaţii publice. Aceste restricţii aduc un beneficiu atât fumătorilor, dar în special nefumătorilor.

Legile au la bază studii efectuate în trecut care afirmau o legătură între cancerul pulmonar, bolile cardiovasculare sau astmul bronşic şi fumat. Se constată o incidenţă a acestor boli în rândul fumătorilor. Nimic mai adevărat, dar să luăm ca exemplu cancerul pulmonar. Este o afecţiune multifactorială, determinată atât de factori genetici, cât şi de mediu. Genele sunt poziţionate pe cromozomi, poziţia fiecărei gene fiind numită locus (la plural loci). Cei doi loci omologi (loci situaţi pe aceeaşi poziţie pe perechea de cromozomi omologi) pot fi ocupaţi de versiuni identice sau diferite ale genei, versiuni numite alele. Alelele diferite apar ca urmare a mutaţiilor şi ele pot determina boli genetice. Deci cancerul şi alte boli multifactoriale (diabetul, astmul, boli ale inimii) au o predispoziţie genetică. Dacă eşti predispus genetic nu e obligatoriu să te îmbolnăveşti atâta timp cât eviţi alţi factori. Rata apariţiei bolii în rândul celor predispuşi genetic este mai mare decât în restul populaţiei.

 

Fumător
Fumător
credit: y-me.deviantart.com

Fumatul este un factor de risc pentru aceste boli, dar există persoane care, deşi sunt nefumătoare suferă de astfel de boli (cancer pulmonar, astm, boli cardiovasculare). Important e stilul de viaţă.

Interesant e modul prin care fumatul a devenit un ţap ispăşitor pentru cancerul pulmonar şi alte afecţiuni, probabil din lipsă de informare sau din rea voinţă. Infarctul miocardic, o boală frecvent fatală, e produs de obturarea unui vas de sânge din jurul inimii. Deşi această boală a fost pusă pe seama fumatului, se constată în clinicile de cardiologie un paradox: un fumător trece mai uşor printr-un infarct decât un nefumător. Acest lucru se datorează faptului că ramurile secundare ale arterelor unui fumător sunt mai bine dezvoltate decât cele ale unui nefumător şi astfel inima, fiind mai bine vascularizată, poate face faţă mai uşor unui infarct. Dar de ce vascularizaţia inimii unui fumător este mai dezvoltată? Nu spune nimeni că fumatul ar fi benefic, căci această dezvoltare a ramurilor secundare ale arterelor se datorează tocmai faptului că, din cauza fumatului, inima este obişnuită cu stări uşoare de hipoxie (lipsa oxigenului). Pentru a-şi rezolva această problemă, organismul îşi dezvoltă mai bine ramurile secundare ale arterelor pentru a ajunge la inimă mai mult sânge oxigenat, compensând astfel lipsa de oxigen.


Obezitatea

Toate aceste campanii şi studii antifumat (majoritatea efectuate corect) au distras atenţia de la alt fenomen grav: obezitatea. Peste tot există reclame ale companiilor de fast-food şi băuturi răcoritoare, tot felul de campanii şi promoţii la care iau parte persoane de toate vârstele. Pentru o zi cu activităţi medii, o persoană are nevoie în medie de 2000 kcal pe care le asimilează pe parcursul unei zile (3 mese / zi recomandate de nutriţionişti). Pentru un hamburger, o porţie medie de cartofi şi o băutură răcoritoare, vom obţine aproximativ 800 kcal, ţinând cont că asta va fi doar o masă.

Sedentarismul privit ca o boală este un factor de risc care conduce la apariţia mai multor afecţiuni. Cu toate că din punct de vedere medical este indicat să evităm obiceiurile sedentare (statul excesiv la calculator, TV etc), la ora actuală tot mai multe locuri de munca sunt caracterizate prin lipsa activităţii fizice. Mai mult, viaţa modernă încurajează sedentarismul prin promovarea unei vieţi confortabile, fără prea multe solicitări fizice.

Estimările actuale arată că 30% din populaţia întregii SUA suferă de obezitate şi 65% dintre aceştia sunt supraponderali. Din moment ce unul dintre cele mai mari exporturi din lumea occidentală este cultura americană, nu este de mirare că obiceiurile noastre - şi prin urmare problemele noastre de sănătate - se răspândesc cu viteză în întreaga lume. În alte ţări ale lumii cum ar fi Rusia, Germania şi Republica Cehă, rata obezităţii la adulţi este cuprinsă între 23% şi 26%.

În Australia, aproximativ 20% din întreaga populaţie este obeză. În Marea Britanie şi Canada, rata obezităţii în rândul adulţilor este mai apropiată de 15%. Aceste valori cresc deoarece a avut loc o uimitoare creştere a numărului de copii supraponderali şi bolnavi de obezitate. Se estimează că în SUA, 22 de milioane de copii sub vârsta de 5 ani sunt clinic obezi. Acest număr este de două ori mai mare decât cel din 1980.

Obezitatea constituie un factor major de risc în arterioscleroză, diabet şi cancer - boli ale societăţii industrializate moderne. Riscul de infarct, atac cerebral şi depresie este mult mai mare în rândul obezilor.

Aproximativ un miliard de oameni din întreaga lume fumează, dar se observă o uşoară descreştere datorită campaniilor antifumat. În schimb 1,6 miliarde de persoane acum sunt obeze şi se estimează o creştere cu un procent de 40% în următorii zece ani.

Pentru a preveni aceste probleme ale societăţii moderne trebuie să ne preocupe mai mult stilul nostru de viaţă.

 

Sursa:scientia.ro

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
Bancul Zilei

05:36

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Gura Vaii, cu sediul social in comuna Gura Vaii, satul Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau, cod postal 607220, telefon 0371/407.500, fax 0372/002.112, e-mail: primariaguravaii@yahoo.com, cod fiscal 4278108. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: - teren in suprafata de 316 mp, situat in intravilanul comunei Gura Vaii, satului Rotunda, nr. Cadastral 62185, CF 62185, apartinand domeniului privat al Comunei Gura Vaii, conform H.C.L. Comunei Gura Vaii nr. 09/22.01.2024, caietului de sarcini si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul institutiei, Compartimentul Achizitii Publice sau se poate consulta pe site-ul: www.uatcomuna guravaii.ro, sectiunea -Anunturi. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: de la Compartimentul Achizitii Publice, din cadrul Comunei Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei/exemplar, ce se achita numerar la Casieria institutiei, sau in contul de trezorerie RO17 TREZ 0625 006X XX00 0079, deschis la Trezoreria Onesti, cod fiscal: 4278108. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 27.03.2024, ora 12.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 04.04.2024, ora 14.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Registratura Comunei Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: intr-un singur exemplar, intr-un plic sigilat. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 05.04.2024, ora 09.00, Comuna Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Judecatoria Onesti, cu sediul in municipiul Onesti, Str. Tineretului nr. 1, judetul Bacau, telefon 0234/311.913, fax 0234/326.170, e-mail: jud-onesti-reg@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 08.03.2024.
ANUNȚ DE LICITAȚIE. Primăria Comunei Valea Lupului, jud. Iași, cu sediul în Com. Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, CUI 16384625, tel 0232/272590, e-mail: primaria_valealupului@yahoo.com, patrimoniu@comuna-valealupului.ro, organizează în data de 29.03.2024, licitație în vederea vânzării terenului intravilan în suprafață de 16.000,00 mp, nr. cadastral 96128, CF nr. 96128, zona Dedeman. 1. Informaţii generale privind concedentul, în special denumirea, codul fiscal, adresa, numărul de telefon, telefax şi/sau adresa de e-mail a persoanei de contact etc: UAT Comuna Valea Lupului, jud. Iași, cu sediul în Com. Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, CIF 16384625, tel 0232/272590, e-mail: primaria_valealupului@yahoo.com, patrimoniu@comuna-valealupului.ro 2. Informații generale privind obiectul procedurii de licitație publică, în special descrierea și identificarea bunului care urmează să fie vândut: teren intravilan în suprafață de 16.000 mp, situat în Sat Uricani, Comuna Miroslava, județul Iași, zona Dedeman, nr. cadastral 96128, CF nr. 96128, teren proprietate privată a Comunei Valea Lupului 3. Informații privind documentația de atribuire: se regăsesc în caietul de sarcini 3.1 Modalitatea sau modalitățile prin care persoanele interesate pot intra în posesia unui exemplar al documentației de atribuire: la cerere, de la sediul autorității sau de pe site-ul autorității wwww.comuna-valealupului.ro 3.2 Denumirea și datele de contact ale serviciului/compartimentului din cadrul vânzătorului, de la care pot obține un exemplar din documentația de atribuire: de la Registratura primăriei, Aleea Irisului nr. 8, sat Valea Lupului, Comuna Valea Lupului, județul Iași sau de pe site-ul autorității: www.comuna-valealupului.ro 3.3 Costul și condițiile de plată pentru obținerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: gratuit 3.4 Data-limită pentru solicitarea clarificărilor: 20.03.2024, orele 16.00 4. Informații privind ofertele: se regasesc în caietul de sarcini 4.1 Data-limită de depunere a ofertelor: 29.03.2024, orele 09.00 4.2 Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, Județul Iași 4.3 Numărul de exemplare în care trebuie depusă oferta: un singur exemplar original 5. Data și locul la care se va desfașura ședința publică de deschidere a ofertelor: 29.03.2024, orele 11.00, Primăria Comunei Valea Lupului - Sala de consiliu, Aleea Irisului nr. 8, Comuna Valea Lupului, Județul Iași 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon și/sau adresa de e-mail ale instanței competente în soluționarea litigiilor apărute și termenele pentru sesizarea instanței: Tribunalul Iași, Strada Elena Doamna nr. 1A, telefon: 0232.260.600, 0232.248.000, 0332.403.666, Fax: 0332.435.700, e-mail: tr-iasi-reg@just.ro PRIMAR, Florin-Liviu DULGHERU
Mexicanii au descoperit un străvechi palat mayaș
10/08/2021 13:30

Arheologii au descoperit ruinele unui palat de mari dimensiuni, construit cu peste 1000 de ani in urmă. Arheologii au descoperit ruinele unui palat de mari dimensiuni ce era utilizat cel mai probabil de eli ...

8 curiozități despre porci, animalele pe care le-am domesticit de două ori
21/12/2019 10:53

 Te-ai intrebat vreodată cand a devenit mistretul animalul docil din cotet pe care il stim cu totii astăzi? Sau cat de tare poate răcni un porc? În acest articol trecem in revistă mai multe curio ...

VIDEO – Animale inteligente care ne fură premiul întâi la testele IQ
21/12/2019 07:49

 Să vorbim despre animale inteligente. Care este cea ma inteligentă specie din lume? Ati putea fi foarte tentati să spuneti că oamenii, dar realitatea este ceva mai complicată. În cartea „ ...

7 adevăruri ascunse despre Roma Antică, pe care nu le găsești în manuale
21/12/2019 07:37

 Roma Antică a fost o fortă civilizatoare si o societate ideală pentru dezvoltarea artelor, filosofiei si stiintei. Romanii erau constructori excelenti, iar armata lor neinfricată era temută de o ...

Cum afli dacă telefonul tău este interceptat
21/12/2019 06:00

 Un studiu recent a arătat că aproximativ jumătate dintre romani cred că au telefonul ascultat. Cu zecile de programe de interceptare, care pot fi achizitionate chiar de pe internet, la un pret accesib ...

Capacitățile noastre nebănuite: 6 simțuri „supraomenești”
20/12/2019 06:34

 Oamenii au abilităti foarte diferite. Unii dintre noi compun cantece care emotionează pană la lacrimi, altii aleargă ca vantul si altii inventează tehnologii noi care schimbă lumea. Însă aces ...

Tunelul Laerdal: cel mai lung tunel rutier din lume
20/12/2019 06:28

 Unde crezi că se află cel mai lung tunel rutier din lume? În Norvegia, tara in care este imposibil să mergi cu masina dintr-un loc in altul fără să treci printr-o trecătoare montană sau să ...

VIDEO- SUPER OAMENI
20/12/2019 06:12
VIDEO – 5 locuri misterioase și încărcate negativ, care-ți vor da fiori
18/12/2019 09:40

 Există cateva locuri in lume care captivează imaginatia si interesul celor pasionati de mistere. De unele dintre ele se leagă sinucideri de animale, disparitii fără urmă, fenomene ciudate sau traged ...

Există viață după moarte. Mii de gene din corp funcționează chiar și la patru zile după deces
18/12/2019 07:36

 Viată după moarte – acesta nu e doar un concept, ci o realitate. Un studiu publicat de doi cercetători americani dovedeste că, in cazul animalelor, unele gene continuă să functioneze pană la ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei