GADGETUL ZILEI. Panoul solar portabil care îţi încarcă telefonul mobil

default

Dimensiune font:

| 31-10-2013 17:28

 Un telefon mobil, atunci când este conectat la o sursă de curent, folosește puterea acesteia pentru a funcționa și concomitent pentru a reîncărca bateria. Există,însă, şi o soluţie neconvenţională care îţi poate asigura nivelul de curent necesar pentru încărcarea unei baterii de telefon mobil: un panou solar portabil.

 

 Un producător român a găsit o soluţie care te poate ajuta când nu găseşti nicio priză la îndemână: un panou solar portabil pe care îl poţi lua cu tine la plajă, la munte sau în alte spaţii deschise, dar care au expunere directă la soare. S-a început prin a testa celule fotovoltaice fabricate cu diverse tehnologii. Rezultatele urmărite în condiții reale au fost cele pentru a obține o tensiune stabilă pe USB. În final s-a ales o variantă care să genereze o tensiune mai mare care să fie regularizată la 5V printr-un circuit electronic. În felul acesta s-a creat o rezervă pentru oscilațiile neprevăzute.S-au folosit două tehnologi diferite: monocristalin și policristalin pentru că și costul lor diferă semnificativ.

Colia.Power Photon este o gamă de panouri solare portabile, de mici dimensiuni, capabile să încarce un dispozitiv ce utilizează standardul USB folosind ca sursă de energie lumina solară pe care o transformă în electricitate.

Dipozitivul este compus din două panouri ce se închid ca o mapă. Suprafața desfăsurată este calculată astfel îcât curentul generat să fie suficient pentru a respecta standardul USB. Este fabricat din materiale ignifuge, iar telefonul sau laptopul ce trebuie încărcat se poate conecta la ieșirea USB printr-un cablu și poate sta într-un loc ferit de căldură excesivă și razele soarelui. În plus, nu trebuie să-ți faci griji dacă îl folosești la plajă. Nu există riscul să intre nisip sau să-l deterioreze apa.

Putem face o paralelă între energia primită de panoul solar și bronzarea pielii. În lunile toride de vară când este chiar neindicat să ne expunem la soare pentru că ne-ar provoca arsuri grave, atunci energia solară este maximă iar în lunile de iarnă energia scade semnificativ. Mai jos ai un tabel cu valoarile medii în România per lună.  Unitatea de masură este kWh/m2/zi.

Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec
1.53 2.29 3.33 4.29 5.44 6.00 5.99 5.33 3.99 2.61 1.59 1.16

Un alt factor important care influențează randamentul este unghiul suprafeței panoului și al soarelui. Dacă unghiul e mai mare de 60°, pierderea depășește 50%. Similar cu bronzatul la plajă când se înroșește acea parte a corpului care a fost expusă în direcția soarelui.Umbra sau norii scad cu 40-80% energia produsă. Sigur și bronzatul iese din discuție în aceste condiții, ca să continuăm paralela. Aceste două lucruri vin ca o consecință a faptului că 90% din energia solară vine din lumina directă și doar 10% din cea difuză.

Un telefon mobil, atunci când este conectat la o sursă de curent, folosește puterea acesteia pentru a funcționa și concomitent pentru a reîncărca bateria. Acest lucru implică o limită minimă a puterii sursei de la care se alimentează, care trebuie să fie suficientă cât să suțină cele două sarcini. Atunci când panoul solar nu va reuși să genereze suficientă energie, telefonul nu se va încărca. De regulă acest lucru se întâmplă dacă curentul scade sub 0,3 - 0,4 A. Unele modele de vârf cum ar fi iPhone chiar vor raporta o problemă la sursa de încărcare și o vor deconecta.

În condiții reale, testate pe timp de vară în România, panourile standard au generat un amperaj maxim de 0,6A la tensiunea 5V, standardul USB. În aceleași condiții varianta Pro a generat un maxim de 1,2A. Plecând de la aceste valori, producătorul preferă să recomande modelul standard să fie folosit în principal împreună cu o baterie externă deoarece este foarte ușor să ajungă în lunile de iarnă la 0,2-0,3A, adică sub minimum de 0,5A solicitat de telefoane pentru a se încărca. Modelul Pro, fiind mult mai performant, va reuși în majoritatea timpului să încarce direct telefonul mobil.

Cum funcționează. Instalarea presupune 2 pași foarte simpli:

  1. Deschide panourile și expune-le direct în lumina soarelui. Cele mai bune rezultate se obțin atunci când lumina soarelui cade la unghi de 90° pe suprafața panoului.
  2. Conectează telefonul sau alt dispozitiv pe care vrei să-l încarci la conectorul USB.

Dacă soarele este suficient de puternic, încărcarea va începe.

Sfaturi utile:Evitați umbrirea, chiar și parțială.Umbra scade randamentul cu 40-80%. De asemenea trebuie reținut că panourile solare sunt construite pe un sistem celular astfe încât dacă una dintre celule este afectată, întregul sistem va avea o performanță mult scăzută. Evitați temperaturile foarte înalte.  Performanțele panoului solar scad ușor odată cu creșterea temperaturii. Evitați supra-încălzirea asigurând suficient spațiu în jurul său și nu-l plasați pe suprafețe incinse cum ar fi pietrele sau nisipul. Dacă îl folosiți la plajă, un cearceaf de culoare deschisă va fi suficient ca să-l protejeze.

 


realitatea.net

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

05:08

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Mexicanii au descoperit un străvechi palat mayaș
10/08/2021 13:30

Arheologii au descoperit ruinele unui palat de mari dimensiuni, construit cu peste 1000 de ani in urmă. Arheologii au descoperit ruinele unui palat de mari dimensiuni ce era utilizat cel mai probabil de eli ...

8 curiozități despre porci, animalele pe care le-am domesticit de două ori
21/12/2019 10:53

 Te-ai intrebat vreodată cand a devenit mistretul animalul docil din cotet pe care il stim cu totii astăzi? Sau cat de tare poate răcni un porc? În acest articol trecem in revistă mai multe curio ...

VIDEO – Animale inteligente care ne fură premiul întâi la testele IQ
21/12/2019 07:49

 Să vorbim despre animale inteligente. Care este cea ma inteligentă specie din lume? Ati putea fi foarte tentati să spuneti că oamenii, dar realitatea este ceva mai complicată. În cartea „ ...

7 adevăruri ascunse despre Roma Antică, pe care nu le găsești în manuale
21/12/2019 07:37

 Roma Antică a fost o fortă civilizatoare si o societate ideală pentru dezvoltarea artelor, filosofiei si stiintei. Romanii erau constructori excelenti, iar armata lor neinfricată era temută de o ...

Cum afli dacă telefonul tău este interceptat
21/12/2019 06:00

 Un studiu recent a arătat că aproximativ jumătate dintre romani cred că au telefonul ascultat. Cu zecile de programe de interceptare, care pot fi achizitionate chiar de pe internet, la un pret accesib ...

Capacitățile noastre nebănuite: 6 simțuri „supraomenești”
20/12/2019 06:34

 Oamenii au abilităti foarte diferite. Unii dintre noi compun cantece care emotionează pană la lacrimi, altii aleargă ca vantul si altii inventează tehnologii noi care schimbă lumea. Însă aces ...

Tunelul Laerdal: cel mai lung tunel rutier din lume
20/12/2019 06:28

 Unde crezi că se află cel mai lung tunel rutier din lume? În Norvegia, tara in care este imposibil să mergi cu masina dintr-un loc in altul fără să treci printr-o trecătoare montană sau să ...

VIDEO- SUPER OAMENI
20/12/2019 06:12
VIDEO – 5 locuri misterioase și încărcate negativ, care-ți vor da fiori
18/12/2019 09:40

 Există cateva locuri in lume care captivează imaginatia si interesul celor pasionati de mistere. De unele dintre ele se leagă sinucideri de animale, disparitii fără urmă, fenomene ciudate sau traged ...

Există viață după moarte. Mii de gene din corp funcționează chiar și la patru zile după deces
18/12/2019 07:36

 Viată după moarte – acesta nu e doar un concept, ci o realitate. Un studiu publicat de doi cercetători americani dovedeste că, in cazul animalelor, unele gene continuă să functioneze pană la ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei