Intestinul gros

default

Dimensiune font:

| 16-10-2012 16:49

Intestinul gros este ultima porţiune a tubului digestiv şi se deschide la exterior prin anus. Acesta continuă intestinul subţire, are o lungime medie de 1,6 metri şi un diametru de aproximativ 7 cm, care descreşte până la 3 cm, pe măsură ce se apropie de anus.

Se deosebeşte din punct de vedere anatomic de intestinul subţire prin diametrul mai mare şi lungimea mai mică. Intestinul gros înconjoară intestinul subţire ca rama unui tablou şi se împarte în: cec, colon (ascendent, transvers, descendent şi sigmoid) şi rect. Această clasificare se face după traiectul şi schimbările de direcţie ale intestinului gros.

Intestinul subţire porneşte din fosa iliacă dreaptă (os situat în partea de jos a abdomenului, pe lateral – e parte din coxal) printr-o porţiune dilatată – cecul, care are anexat apendicele vermiform. După cec urmează porţiunea cea mai lungă a intestinului gros – colonul. Acesta are formă de ramă în centrul căreia se găsesc ansele intestinului subţire. Colonul ascendent urcă pe partea laterală dreaptă a abdomenului şi sub ficat devine orizontal – formează colonul transvers. Acesta la nivelul splinei coboară înspre fosa iliacă stângă (colon descendent) şi apoi în pelvis. Ultima porţiune a intestinului gros este rectul care se deschide la exterior prin orificiul anal.


Structura intestinului gros


Peretele intestinului gros este format din patru straturi caracteristice, în general, întreg tubului digestiv. De la exterior spre interior – tunică seroasă, musculară, submucoasă şi mucoasă.

Mucoasa intestinului gros este mai subţire decât cea a intestinului subţire şi nu prezintă vilozităţi, iar celulele caliciforme (celule secretoare de mucus) sunt mult mai numeroase.

În submucoasă se găseşte o reţea nervoasă cu rol senzitiv şi motor – plexurile Meissner.

Stratul muscular are rolul de a amesteca şi de a propulsa chimul intestinal spre anus. În stratul muscular se găsesc plexurile nervoase Auerbach – împreună cu plexurile Meissner, formează sistemul nervos enteric, cu rolul de a coordona activităţile secretorii şi motorii ale porţiunii gastro-intestinale.

 

Intestinul gros



Funcţionare

Din punct de vedere funcţional, cecul, colonul ascendent şi prima jumătate a colonului transversal au rol în absorbţie, iar celelalte segmente au rol de depozitare şi eliminare a materiilor fecale.

Produsul de secreţie al mucoasei intestinului gros este redus cantitativ, foarte vâscos, cu pH-ul alcalin şi lipsit de enzime. Rolul acestuia este de a favoriza trecerea resturilor alimentare şi formarea bolului fecal. În acelaşi timp, secreţia mucoasă a intestinului gros protejează pereţii acestuia de traumatisme mecanice şi substanţe toxice sau acide.

Mişcările intestinului gros sunt reprezentate de unde peristaltice şi mişcări de transport în masă. Frecvenţa acestor unde este de 2-4 pe minut şi sunt datorate contracţiei stratului muscular din structura peretelui. Alimentele ajung în interiorul cecului la 4 ore după ingestie, dar preluarea completă a acestora durează aproape 5 ore. La 6 ore de la ingestie alimentele ajung în unghiul hepatic al colonului, la 9 ore în unghiul splenic, iar la 12 ore în colonul sigmoid.

Eliminarea totală a alimentelor ingerate durează între 5 şi 7 zile (eliminarea totală a unui prânz test).

 

Sistemul digestiv




Flora microbiană a intestinului gros

Bacteriile ce colonizează intestinul gros sunt indispensabile vieţii. Colonul are cea mai luxuriantă microbiotă (au fost identificate aproximativ 300 de specii de bacterii diferite), apreciată la peste 10 miliarde de bacterii pe gram. Numărul mare de bacterii face ca 10 – 30% din masa materiilor fecale să fie ocupată de bacterii.  Acestea ajung în interiorul intestinului prin alimente şi încep colonizarea de la nivelul mucoasei bucale până la nivelul rectului. Tipurile de bacterii din interiorul intestinului gros diferă. Astfel, în cec, colonul ascendent şi prima jumătate a colonului transvers se găsesc bacterii predominant de fermentaţie – degradează glucidele din care rezultă acizi organici, hidrogen şi dioxid de carbon. Restul colonului este colonizat de bacterii anaerobe cu rol de putrefacţie. Peste 95% din numărul total de bacterii din intestinul gros sunt anaerobe (nu au nevoie de oxigen pentru a supraviețui). Datorită acţiunii florei de putrefacţie se produce în interiorul intestinului gros o serie de substanţe toxice pentru organism – inodol, scatol sau amoniac. Pe lângă rolul digestiv al bacteriilor, acestea au şi ale funcţii importante în organism – sintetizează şi absorb unele vitamine (B1, B2, K), intervin în metabolismul acizilor biliari, stimulează funcţia de apărare a organismului prin creşterea producţiei de imunoglobuline sau intră în competiţie pentru resurse cu bacterii nou venite ce sunt mult mai patogene, distrugându-le prin eliberarea unor substanţe toxice (antibiotice) pentru bacteriile nou venite.

Consumul de antibiotice pe termen lung şi fără indicaţia medicului afectează flora microbiană din colon, producând disbioze grave.


Defecaţia

Cantitatea de materii fecale eliminate zilnic variază în funcţie de alimentaţie, vârstă sau gradul de absorbţie al individului. Regimul vegetarian determină creşterea volumului de materii fecale, iar cel rafinat şi bazat pe carne determină scăderea volumului.  Materiile fecale conţin până la 70% apă, restul fiind substanţe organice şi anorganice. În inaniţie prelungită, deşi nu există activitate digestivă, eliminarea materiilor fecale continuă.

Defecaţia este un act reflex motor ce constă în eliminarea materiilor fecale la exterior. Sfincterul anal extern este format din fibre musculare striate (deţinem controlul asupra lui), iar sfincterul intern din fibre musculare netede. După ce este atins pragul de distensie al rectului (rectul se umple cu materii fecale ceea ce determină stimularea receptorilor din perete) se declanşează reflexul de defecaţie – în anumite condiţii, se poate inhiba şi amâna voluntar actul defecaţiei prin menţinerea sfincterului anal extern contactat. Menţinerea sfincterului extern închis determină descărcarea unor impulsuri ale nervilor hipogastrici – se diminuează peristaltismul colonului ceea ce ajută la amânarea actului de defecare. Inhibarea voluntară se poate face doar pentru câteva ore.

Frecvenţa defecaţiei este variabilă, 1 – 3 ori pe zi, iar controlul cortical asupra actului apare după primele 15 – 20 de luni de la naştere.


Aerul digestiv


În tubul digestiv se găsesc 150 de ml de gaz. 50 de ml în stomac şi 100 de ml în colon. Aerul ajunge în stomac prin deglutiţie şi alimente. Acesta este eliminat la exterior prin eructaţii (acţiunea de „râgâi”). Aerul ce nu a fost eliminat ajunge în intestinul subţire, unde este rapid absorbit de sânge sau ajunge în colon. După ce ajunge în colon, aerul este aproape complet lipsit de oxigen, dar conţine diferite gaze rezultate în urma proceselor de fermentaţie – hidrogen, metan, hidrogen sulfurat – determină apariţia mirosului caracteristic după eliminare.

 

Sursa:scientia.ro

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

05:08

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Mexicanii au descoperit un străvechi palat mayaș
10/08/2021 13:30

Arheologii au descoperit ruinele unui palat de mari dimensiuni, construit cu peste 1000 de ani in urmă. Arheologii au descoperit ruinele unui palat de mari dimensiuni ce era utilizat cel mai probabil de eli ...

8 curiozități despre porci, animalele pe care le-am domesticit de două ori
21/12/2019 10:53

 Te-ai intrebat vreodată cand a devenit mistretul animalul docil din cotet pe care il stim cu totii astăzi? Sau cat de tare poate răcni un porc? În acest articol trecem in revistă mai multe curio ...

VIDEO – Animale inteligente care ne fură premiul întâi la testele IQ
21/12/2019 07:49

 Să vorbim despre animale inteligente. Care este cea ma inteligentă specie din lume? Ati putea fi foarte tentati să spuneti că oamenii, dar realitatea este ceva mai complicată. În cartea „ ...

7 adevăruri ascunse despre Roma Antică, pe care nu le găsești în manuale
21/12/2019 07:37

 Roma Antică a fost o fortă civilizatoare si o societate ideală pentru dezvoltarea artelor, filosofiei si stiintei. Romanii erau constructori excelenti, iar armata lor neinfricată era temută de o ...

Cum afli dacă telefonul tău este interceptat
21/12/2019 06:00

 Un studiu recent a arătat că aproximativ jumătate dintre romani cred că au telefonul ascultat. Cu zecile de programe de interceptare, care pot fi achizitionate chiar de pe internet, la un pret accesib ...

Capacitățile noastre nebănuite: 6 simțuri „supraomenești”
20/12/2019 06:34

 Oamenii au abilităti foarte diferite. Unii dintre noi compun cantece care emotionează pană la lacrimi, altii aleargă ca vantul si altii inventează tehnologii noi care schimbă lumea. Însă aces ...

Tunelul Laerdal: cel mai lung tunel rutier din lume
20/12/2019 06:28

 Unde crezi că se află cel mai lung tunel rutier din lume? În Norvegia, tara in care este imposibil să mergi cu masina dintr-un loc in altul fără să treci printr-o trecătoare montană sau să ...

VIDEO- SUPER OAMENI
20/12/2019 06:12
VIDEO – 5 locuri misterioase și încărcate negativ, care-ți vor da fiori
18/12/2019 09:40

 Există cateva locuri in lume care captivează imaginatia si interesul celor pasionati de mistere. De unele dintre ele se leagă sinucideri de animale, disparitii fără urmă, fenomene ciudate sau traged ...

Există viață după moarte. Mii de gene din corp funcționează chiar și la patru zile după deces
18/12/2019 07:36

 Viată după moarte – acesta nu e doar un concept, ci o realitate. Un studiu publicat de doi cercetători americani dovedeste că, in cazul animalelor, unele gene continuă să functioneze pană la ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei