Istoria Universului (III)

default

Dimensiune font:

| 16-10-2012 14:45

Continuăm prezentarea istoriei Universului cu geneza şi evoluţia vieţii pe Terra. Vorbim despre apariţia moleculei de ADN, evoluţia primelor forme de viaţă, dezvoltarea primelor vieţuitoare multicelulare,  "explozia cambriană" şi despre primele forme de viaţă care populează uscatul (video inclus).

APARIŢIA VIEŢII PE TERRA

 

Am putea începe prin a spune că primele 600 de milioane de ani de viaţă ale planetei Pământ nu prezintă un deosebit interes deoarece nu exista viaţă  pe atunci pe Terra. Numai că în acea perioadă s-au întâmplat o mulţime de lucruri interesante, cel mai important fiind poate faptul că a plouat pentru milioane de ani, astfel luând practic naştere oceanele planetei. Cu patru miliarde de ani în urmă Terra era radical diferită de ceea ce este astăzi. Pe atunci atmosfera nu conţinea oxigen. Lava topită se scurgea încă ajungând în apele şi aşa toxice ale planetei. Deşi greu de imaginat, acest mediu neprietenos a fost unul perfect pentru alimentarea unui adevărat miracol. Ploile au adus din atmosferă în mări şi oceane elementele chimice necesare înfăptuirii acestui mic miracol al chimiei, iar fulgerele şi radiaţia ultravioletă au contribuit la apariţia unei veritabile supe primordiale de materiale organice. Şi, cumva, la finele acestor procese a rămas în urmă ceva nou, ceva extraordinar.

Este vorba de o moleculă foarte specială, cu o formă spiralată foarte elegantă (molecula de ADN). Această moleculă poseda câteva proprietăţi ieşite din comun. Putea da naştere unor copii ale sale mai repede decât putea fi distrusă. Acesta a fost momentul care marchează originea vieţii pe Pământ. Ulterior, când această moleculă a reuşit să se protejeze, izolându-se în interiorul pereţilor unei celule, viaţa, la stadiul de evoluţie de la acea vreme, a început să transforme planeta.

 

În urmă cu trei miliarde şi jumătate de ani celulele dezvoltau mecanisme interne cu ajutorul cărora să poată folosi energia solară prin intermediul procesului numit fotosinteză. Ca urmare a acestui pas evolutiv, viaţa s-a dezvoltat exponenţial. Imediat, oceanele au fost populate masiv de către cianobacterii (algele albastre-verzi). Straturi formate de aceste microorganisme împreună cu sedimentele de pe fundul apelor au dat naştere primelor structuri vii care au existat pe Pământ - stromatoliţii.

Pentru mai bine de un miliard de ani, stromatoliţii - moviliţe de aproape un metru înălţime - au reprezentat limitele progresului formelor de viaţă, dar, mult mai important decât formaţiunile însele au fost deşeurilor generate de ele - moleculele de oxigen. Acest gaz nou, la început toxic pentru toate formele de viaţă existente pe atunci, a dat naştere stratului de ozon. Protejată pentru prima dată de efectul nociv al radiaţiilor ultraviolete venite din spaţiu, evoluţia vieţii a fost de neoprit.

 

APARIŢIA ORGANISMELOR PLURICELULARE

În urmă cu un miliard şi jumătate de ani structura celulei se îmbogăţea cu o nouă membrană, cu rol în protecţia genelor sale. Apărea acum o nouă unitate structurală a celulei - nucleul. Viaţa era deja omniprezentă pe planetă, astfel că organismele vii existau din abundenţă în fiecare picătură de apă. În urmă cu 800 de milioane de ani au început să apară primele organisme multicelulare.

 


SPONGIILE

Pentru o perioadă, organismele multicelulare au fost doar colecţii de celule identice, dar treptat în aceste colonii au evoluat celule specializate în executarea diferitelor tipuri de operaţii necesare supravieţuirii acelor forme de viaţă. Primele organisme multicelulare prevăzute cu celule diferenţiate au fost spongiile. Unele dintre celulele acestora aveau rol în pomparea apei, iar altele filtrau bucăţile minuscule de hrană.

Anemonele şi rudele lor apropiate erau prevăzute cu celule musculare şi nervoase. Această diferenţiere celulară le-a permis să efectueze mişcări de îndoire şi întindere, fără însă ca această diversitate celulară să le înlesnească şi deplasarea. Imposibilitatea de a se deplasa dintr-un loc în altul era o trăsătură comună a organismelor existente pe atunci.

 

 

APARIŢIA SISTEMULUI NERVOS

În urmă cu 600 de milioane de ani, un vierme străvechi a fost primul animal care a beneficiat de un sistem nervos central. Era prevăzut cu celule nervoase dispuse pe întreaga lungime a corpului. Concentrarea unora dintre acestea la unul dintre capetele sale a dat naştere primului creier primitiv. De fapt, vorbim de primul animal prevăzut cu cap. Celulele fotosensibile aflate la nivelul capului au fost primii ochi care au apărut la un organism de pe Terra. Aceste celule i-au permis "posesorului" să detecteze atât direcţia, cât şi intensitatea luminii. Din moment ce putea să vadă şi să se mişte, acest vierme a interacţionat cu mediul într-o manieră complet nouă.

 


DIVERSIFICAREA FORMELOR DE VIAŢĂ

Pentru o sută de milioane de ani, spongiile, anemonele şi viermii plaţi au dominat oceanele planetei. Apoi, deodată (dacă ne este permis să spunem aşa-ceva despre o perioadă de 30 de milioane de ani), au apărut foarte multe tipuri de creaturi. Acest eveniment poartă numele de "Explozia Cambriană".

Iată în imaginea de mai jos un vierme marin splendid, a cărui anatomie demonstrează dezvoltarea extraordinară a organismelor în perioada cambriană.

 

Vierme marin din cambrian
Vierme marin din perioada cambriană


Pe parcursul exploziei formelor de viaţă din cambrian, competiţia pentru procurarea hranei a dus la dezvoltarea unor mecanisme foarte sofisticate de acţiune din partea atât a prădătorilor, cât şi a prăzii. Iată în imaginea următoare cel mai performant prădător al acelei perioade - un vânător extrem de abil. Cambrianul a fost o perioadă foarte periculoasă din istoria planetei.

 

Pradator marin din cambrian
Prădător din perioada cambriană


Puţin mai jos pe lanţul trofic, un alt prădător foarte feroce colinda oceanele în căutarea hranei. Capul acestuia era prevăzut cu 5 ochi dispuşi în partea superioară, animalul dispunând şi de o gheară extensibilă pe care o folosea pentru prinderea prăzii. Toate grupurile de vieţuitoare din regnul animal existente în prezent pe Terra îşi au originile în perioada cambriană.

 


PEŞTII

Primii peşti au apărut în urmă cu mai bine de 500 de milioane de ani. Este vorba despre un precursor al încrengăturii de vieţuitoare din care fac parte şi oamenii - cordatele. Peştii au devenit repede o poveste de succes, numărul lor crescând considerabil, în paralel cu îmbunătăţirea vitezei de deplasare şi a formei propice acesteia. Au dezvoltat o coloană vertebrală osoasă şi, foarte important, fălci prevăzute cu dinţi.

 


APARIŢIA VIEŢUITOARELOR TERESTRE. POPULAREA USCATULUI

În urmă cu 400 de milioane de ani, o mare parte a Pământului era deja acoperită de vegetaţie. Plantele prosperaseră în preajma apelor dulci şi se răspândiseră şi pe uscat. Odată prezenţa lor pe uscat bine stabilită, animalele au urmat în curând. Miriapodele au fost printre primele creaturi de uscat. Au dezvoltat plămâni primitivi, dar şi piele care reţinea apa atât de necesară. Scorpionii, rude apropiate ale crabului-potcoavă, au fost şi ei printre primele vieţuitoare care s-au mutat pe uscat. Familia acestor prădători cu opt picioare s-a răspândit pretutindeni începând de atunci.

 

Sursa:scientia.ro

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
Bancul Zilei

06:14

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
PUBLICAȚIE DE VÂNZARE Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iași S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitorului Normatos Construct S.R.L., cu sediul social în mun. Rădăuţi, str. Volovăţului, nr. 39, sc. A+B, parter, cod postal 5875, jud. Suceava, C.U.I. RO4604263, nr. de înreg. O.R.C. J33/1464/1993, conform Sentinței civile nr. 1184/17.09.2013, pronunţată în dosarul nr. 15337/86/2011, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Hotărârii nr.108/02.04.2024 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Codului de Procedură Civilă, la data de 16.05.2024, ora 14.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Normatos Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1. Denumire şi descriere activ: APARTAMENT nr. 12 cu 2 camere (sufragerie și dormitor), 2 holuri, bucătărie, baie, debara și logie, cu suprafața utilă totală de 77,41 mp, identificat cu nr. cad. 8643-C1-U12, situat la etajul 2 al blocului de locuit cu regim înălțime P+4E+M, amplasat în mun. Rădăuți, str. Putnei, nr.225A, jud. Suceava, cu cota indiviză 1/24 părți indivize din terenul imobilului nr. cad. 8643, compus din teren CC cu suprafața de 600 mp, pe care este amplasat blocul de locuințe, înscris în CF 30266 UAT Rădăuți. Valoare de evaluare (lei, fără T.V.A.): 288.000 lei. Activ 2: APARTAMENT nr. 16 cu 2 camere (sufragerie și dormitor), 2 holuri, bucătărie, baie, debara și logie, cu suprafața utilă totală de 77,41 mp, identificat cu nr. cad. 8643-C1-U16, situat la etajul 2 al blocului de locuit cu regim înălțime P+4E+M, amplasat în mun. Rădăuți, str. Putnei, nr.225A, jud. Suceava, cu cota indiviză 1/24 părți indivize din terenul imobilului nr. cad. 8643, compus din teren CC cu suprafața de 600 mp, pe care este amplasat blocul de locuințe, înscris în CF 30266 UAT Rădăuți. 295.000 lei. Activ 3: TEREN INTRAVILAN, curți construcții, cu suprafața de 5.031 mp, situat în mun. Rădăuți, str. Putnei, F.N., jud. Suceava, înscris în CF 31695 UAT Rădăuți, nr. Cad. 31695. Valoare: 1.325.300 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 15.05.2024, ora 14.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 15.05.2024, ora 14.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 15.05.2024, ora 14.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
Mexicanii au descoperit un străvechi palat mayaș
10/08/2021 13:30

Arheologii au descoperit ruinele unui palat de mari dimensiuni, construit cu peste 1000 de ani in urmă. Arheologii au descoperit ruinele unui palat de mari dimensiuni ce era utilizat cel mai probabil de eli ...

8 curiozități despre porci, animalele pe care le-am domesticit de două ori
21/12/2019 10:53

 Te-ai intrebat vreodată cand a devenit mistretul animalul docil din cotet pe care il stim cu totii astăzi? Sau cat de tare poate răcni un porc? În acest articol trecem in revistă mai multe curio ...

VIDEO – Animale inteligente care ne fură premiul întâi la testele IQ
21/12/2019 07:49

 Să vorbim despre animale inteligente. Care este cea ma inteligentă specie din lume? Ati putea fi foarte tentati să spuneti că oamenii, dar realitatea este ceva mai complicată. În cartea „ ...

7 adevăruri ascunse despre Roma Antică, pe care nu le găsești în manuale
21/12/2019 07:37

 Roma Antică a fost o fortă civilizatoare si o societate ideală pentru dezvoltarea artelor, filosofiei si stiintei. Romanii erau constructori excelenti, iar armata lor neinfricată era temută de o ...

Cum afli dacă telefonul tău este interceptat
21/12/2019 06:00

 Un studiu recent a arătat că aproximativ jumătate dintre romani cred că au telefonul ascultat. Cu zecile de programe de interceptare, care pot fi achizitionate chiar de pe internet, la un pret accesib ...

Capacitățile noastre nebănuite: 6 simțuri „supraomenești”
20/12/2019 06:34

 Oamenii au abilităti foarte diferite. Unii dintre noi compun cantece care emotionează pană la lacrimi, altii aleargă ca vantul si altii inventează tehnologii noi care schimbă lumea. Însă aces ...

Tunelul Laerdal: cel mai lung tunel rutier din lume
20/12/2019 06:28

 Unde crezi că se află cel mai lung tunel rutier din lume? În Norvegia, tara in care este imposibil să mergi cu masina dintr-un loc in altul fără să treci printr-o trecătoare montană sau să ...

VIDEO- SUPER OAMENI
20/12/2019 06:12
VIDEO – 5 locuri misterioase și încărcate negativ, care-ți vor da fiori
18/12/2019 09:40

 Există cateva locuri in lume care captivează imaginatia si interesul celor pasionati de mistere. De unele dintre ele se leagă sinucideri de animale, disparitii fără urmă, fenomene ciudate sau traged ...

Există viață după moarte. Mii de gene din corp funcționează chiar și la patru zile după deces
18/12/2019 07:36

 Viată după moarte – acesta nu e doar un concept, ci o realitate. Un studiu publicat de doi cercetători americani dovedeste că, in cazul animalelor, unele gene continuă să functioneze pană la ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei