Măreții pierdute: 5 orașe dispărute, regăsite după secole de căutări

default

Dimensiune font:

| 17-08-2017 14:40

 Odinioară glorioase și bogate, o mulțime de orașe antice au dispărut fără urmă sau au fost date uitării. Ele mai sunt menționate doar în textele antice, singurele care mai povestesc despre aceste locuri legendare. Fie că au fost abandonate, fie că au fost distruse aproape complet, aceste orașe dispărute stârnesc în continuare curiozitatea cercetătorilor.

De-a lungul vremii, au fost organizate numeroase expediții pentru a le identifica. Probabil cel mai căutat loc din lume este Atlantida, dar șansele să fie descoperită sunt foarte mici. Pe de altă parte, însă, există alte orașe dispărute care au fost descoperite. La fel ca Atlantida, ele au povești fascinante, pe care te invităm să le descoperi.

1. Helike, orașul scufundat de Poseidon

Orase disparute - Helike

Foto: helike.org

Atlantida nu este singurul oraș antic care a sfârșit prin a fi scufundat. Orașul grecesc Helike a avut aceeași soartă, iar timp de peste 2.000 de ani el a supraviețuit doar prin poveștile lăsate în urmă de greci.

Legendele spun că orașul a fost distrus de zeul Poseidon, într-un acces de furie. Potrivit legendei, locuitorii din Helike au atras dezastrul asupra orașului deoarece i-au persecutat și alungat din oraș pe adepții lui Poseidon. Mânios și decis să se răzbune, zeul a scufundat întregul oraș într-o singură noapte.

Orașul Helike a fost distrus în 373 î.e.n., mult timp s-a crezut că existența lui a fost doar un mit. Dar lucrurile au luat altă turnură în 1988, când doi arheologi au decis să pornească în căutarea lui. A fost nevoie de peste un deceniu de căutări asidue, iar în 2001 eforturile au dat rezultate.

La acea vreme, Helike nu se mai afla sub apă, ci în regiunea Achaea din Peninsula Peloponez, îngropat sub câțiva metri de pământ. Arheologii au descoperit că dezastrul care a distrus orașul nu a fost, evident, mânia lui Poseidon, ci un cutremur de proporții gigantice.

În urma cutremurului, Helike a fost înghițit de apele unei lagune formate ca urmare a mișcării plăcilor tectonice.

2. Orașe dispărute – castelul medieval din Africa

Orase disparute - Zimbabwe

Foto: commons.wikimedia.org

La începutul secolului al XVI-lea, exploratorii portughezi au început să raporteze că au auzit legende cu privire la existența unui castel în Africa. Băștinașii le-au povestit exploratorilor că pe teritoriul de astăzi al statului Zimbabwe se afla o fortăreață de piatră care se înălța peste copaci.

Localnicii îi spuneau „Symbaoe” și nici măcar ei nu știau cine a construit-o. La aflarea poveștii, exploratorul Joao de Barros scria acasă:

„Nu există niciun document care să menționeze când și de către cine au fost construite edificiile, deoarece localnicii nu cunosc scrisul. Ei spun că orașul este opera necuratului deoarece omul nu ar fi avut cunoștințele și capacitatea să construiască un asemenea edificiu”.

Timp de câteva secole, europenii au crezut că Symbaoe era o simplă legendă. Apoi, în secolul al XIX-lea, orașul a fost descoperit. Exploratorii au fost uimiți să găsească un castel impresionant, cu ziduri de piatră de peste 11 metri înălțime.

Orase disparute - Zimbabwe 2

Foto: blog.sketchfab.com

Castelul a fost construit în jurul anului 900 e.n. de o civilizație africană despre care nu se știe nimic. Ce se știe, însă, cu siguranță este că această civilizație era extrem de bine conectată cu întreaga lume. În fortăreață au fost descoperite artefacte dintr-o multitudine de locuri: monede arabe, ceramică din Persia, dar și artefacte originare din China, din timpul dinastiei Ming.

Fortăreața din Zimbabwe e mai mult decât un castel. Ea este dovada faptului că o civilizație africană uitată folosea rute comerciale care duceau în cele mai îndepărtate zone ale lumii.

3. Sigiriya, a opta minune a lumii

Orase disparute - Sigiriya

Foto: atlasandboots.com

Unul dintre cele mai impresionante orașe dispărute este Sigiriya, aflat pe teritoriul statului Sri Lanka. Pe platoul unei stânci gigantice, care se ridică la peste 200 de metri deasupra junglei, se află un palat ca de basm.

Ca să ajungi la el, trebuie să urci niște scări impunătoare, care trec prin gura unei statuii gigantice în formă de leu. Exteriorul stâncii este decorat cu fresce colorate, iar grădinile luxuriante din Sigiriya sunt unele dintre cele mai vechi din lume.

Întrebarea firească este de ce a fost abandonat un loc atât de frumos? Motivul stă chiar în povestea acestei construcții grandioase. În secolul al V-lea e.n., regele Kassapa hotărăște să construiască o fortăreață ne neatacat, de unde să poată supraveghea orice mișcare.

Orase disparute - Sigiriya 2

Foto: captură YouTube

Sigiriya era locul perfect pentru a crea un oraș sub forma uni cetăți. Așadar, Kassapa a hotărât să-și construiască aici palatul. Când a fost gata, cetatea era una dintre cele mai impunătoare din lume.

Din păcate, însă, Kassapa n-a apucat să se bucure prea mult de Sigiriya. La scurt timp de la finalizarea construcției, regele a fost atacat de fratele său, Mogallana. Părăsit de armată, Kassapa a fost învins, iar castelul Sigiriya a fost cucerit.

Apoi, pentru că era simbolul exceselor lui Kassapa, locul a fost abandonat. O vreme, Sigiriya a fost folosită ca avanpost, apoi ca mănăstire budistă, iar încet, încet a fost dată uitării. Așa se face că, în secolul al XIX-lea, orașul mai exista doar în povești.

Arheologii europeni care au început să studieze aceste povești au descoperit că orașul fusese cât se poate de real. Lucrările aheologice au fost demarate de englezi în 1890, iar astăzi Sigiriya este declarată de către UNESCO drept a opta minune a lumii.

4. Orașe dispărute: Leptis Magna, orașul roman îngropat în nisip

Orase disparute - Leptis Magna

Foto: thisisafrica.me

Acum 2.000 de ani, Leptis Magna era cel mai îndepărtat oraș al Imperiului Roman și un oraș comercial important. El se afla pe teritoriul de astăzi al Libiei și a fost locul în care s-a născut împăratul roman Septimius Severus.
 

Împăratul a acordat o atenție deosebită orașului său natal, dezvoltându-l atât de mult încât a ajuns al treilea oraș ca importanță din Europa. Măreția Leptis Magna era întrecută doar de legendarele orașe Cartagina și Alexandria. În timpul domniei lui Septimius Severus, orașul a prosperat și s-a extins considerabil.

Însă, odată cu declinul Imperiului Roman, Leptis Magna a decăzut. Slăbit, orașul a fost jefuit de barbari, distrus de invadatorii arabi și abandonat. Odinioară măreață, așezarea a fost dată uitării și acoperită încet de nisip. Leptis Magna a stat aproape 1.200 de ani îngropată în dunele de nisip.

Apoi, în secolul al XIX-lea, arheologii l-au descoperit. Datorită climei, orașul este extrem de bine conservat. Aici mai pot fi văzute și acum amfiteatrul, băile, o bazilică și un circ. Nisipul a păstrat atât de bine construcțiile încât ele arată aproape la fel ca în vremurile de glorie.

5. Orașul Alb al zeului maimuță

Orase disparute - Orasul Alb

Foto: nationalgeographic.com

În explorările sale, Hernan Cortes a auzit zvonuri despre un oraș extrem de bogat, ascuns în jungla din Honduras. Așezarea se numea Orașul Alb sau Orașul Zeului Maimuță.

Se spunea că aici se găsesc bogății și comori inestimabile. Deși a pornit în căutarea lui, Cortes nu l-a găsit niciodată. Totuși, la fel ca alte legende despre orașe dispărute, povestea a supraviețuit. Orașul Alb a suscitat curiozitatea multor generații și mulți temerari au pornit în căutarea lui.

Chiar și celebrul aviator Charles Lindbergh a afirmat că l-ar fi văzut din avion, în timp ce zbura deasupra Hondurasului. Au mai existat exploratori care au afirmat că ar fi descoperit celebra așezare, printre care celebrul aventurier Theodore Morde.

Apoi, în 2016, arheologii au făcut un anunț surprinzător. În jungla din Honduras, în provincia Mosquita, cercetătorii au descoperit mai multe vase de lut cu mânere în formă de vultur şi o sculptură ce reprezintă un cap de jaguar, aşezate pe o tavă din argilă. Specialiștii cred că artefactele ar putea proveni din legendarul Oraș Alb.

Lumea e plină de așezări odată înfloritoare, acum abandonate și înghițite de natură. În lume există un număr impresionant de orașe scufundate, pe care le poți explora.

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

05:08

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Mexicanii au descoperit un străvechi palat mayaș
10/08/2021 13:30

Arheologii au descoperit ruinele unui palat de mari dimensiuni, construit cu peste 1000 de ani in urmă. Arheologii au descoperit ruinele unui palat de mari dimensiuni ce era utilizat cel mai probabil de eli ...

8 curiozități despre porci, animalele pe care le-am domesticit de două ori
21/12/2019 10:53

 Te-ai intrebat vreodată cand a devenit mistretul animalul docil din cotet pe care il stim cu totii astăzi? Sau cat de tare poate răcni un porc? În acest articol trecem in revistă mai multe curio ...

VIDEO – Animale inteligente care ne fură premiul întâi la testele IQ
21/12/2019 07:49

 Să vorbim despre animale inteligente. Care este cea ma inteligentă specie din lume? Ati putea fi foarte tentati să spuneti că oamenii, dar realitatea este ceva mai complicată. În cartea „ ...

7 adevăruri ascunse despre Roma Antică, pe care nu le găsești în manuale
21/12/2019 07:37

 Roma Antică a fost o fortă civilizatoare si o societate ideală pentru dezvoltarea artelor, filosofiei si stiintei. Romanii erau constructori excelenti, iar armata lor neinfricată era temută de o ...

Cum afli dacă telefonul tău este interceptat
21/12/2019 06:00

 Un studiu recent a arătat că aproximativ jumătate dintre romani cred că au telefonul ascultat. Cu zecile de programe de interceptare, care pot fi achizitionate chiar de pe internet, la un pret accesib ...

Capacitățile noastre nebănuite: 6 simțuri „supraomenești”
20/12/2019 06:34

 Oamenii au abilităti foarte diferite. Unii dintre noi compun cantece care emotionează pană la lacrimi, altii aleargă ca vantul si altii inventează tehnologii noi care schimbă lumea. Însă aces ...

Tunelul Laerdal: cel mai lung tunel rutier din lume
20/12/2019 06:28

 Unde crezi că se află cel mai lung tunel rutier din lume? În Norvegia, tara in care este imposibil să mergi cu masina dintr-un loc in altul fără să treci printr-o trecătoare montană sau să ...

VIDEO- SUPER OAMENI
20/12/2019 06:12
VIDEO – 5 locuri misterioase și încărcate negativ, care-ți vor da fiori
18/12/2019 09:40

 Există cateva locuri in lume care captivează imaginatia si interesul celor pasionati de mistere. De unele dintre ele se leagă sinucideri de animale, disparitii fără urmă, fenomene ciudate sau traged ...

Există viață după moarte. Mii de gene din corp funcționează chiar și la patru zile după deces
18/12/2019 07:36

 Viată după moarte – acesta nu e doar un concept, ci o realitate. Un studiu publicat de doi cercetători americani dovedeste că, in cazul animalelor, unele gene continuă să functioneze pană la ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei