Masacrul de la Hiroshima putea fi evitat: cinci mituri despre cea mai mare crimă din istorie

default

Dimensiune font:

| 04-08-2015 18:15

În legătură cu bombardarea nucleară a Japoniei, există în prezent numeroase mituri. Dar cât de adevărate sunt acestea?

Planul pentru crearea unei bombe de uraniu s-a născut în 1939, în anul în care Albert Einstein i-a scris președintelui Franklin Roosevelt despre faptul că o reacție nucleară necontrolată în lanț are un potențial imens de a fi baza unei arme de distrugere în masă. În februarie 1940, guvernul federal a asigurat 6.000 de dolari pentru cercetări. La începutul lui 1942, SUA fiind în război cu Axa și având teama că Germania lucrează la propria bombă, a înlăturat limitele resurselor proiectului.

Primul test al bombei nucleare poartă numele sugestiv de Trinity Test. Se pare că a fost ales de Oppenheimer, după un poem de John Donne. Se spune că în timpul testului nuclear, un bărbat orb, aflat la aproape 240 de kilometri de Alamogordo, ar fi întrebat: “Ce strălucește așa?” Oppenheimer spunea că acel test i-a amintit de versurile din Mahabharata: “Am devenit Moartea, distrugătorul lumilor.”

Bomba avea să fie folosită câteva luni mai târziu cu scopuri militare împotriva Japoniei, ducând la distrugerea completă a două orașe și la moartea a zeci de mii de oameni. Mai mult decât atât, sute de mii au fost afectate de radiații pe o suprafață de zeci de kilometri. Așa cum era de așteptat, evenimentul a dat naștere unor mituri extrem de interesante, care explică într-un mod sau altul decizia americanilor de a folosi această armă.

1. Bomba a oferit un avantaj diplomatic față de URSS

Acesta este unul dintre cele mai interesante zvonuri în legătură cu bomba. Cei care se află în spatele său susțin că unul dintre principalele roluri ale bombei a fost acela de a obține un avantaj diplomatic față de URSS, prin scoaterea Japoniei din război înainte ca Armata Roșie să intervină. După cum scrie Business Insider, bomba i-ar impresiona pe sovietici cu puterea uriașă de distrugere, oferind astfel un avantaj diplomatic Statelor Unite în negocierile care ar urma să aibă loc după război.

Cu toate acestea, există informații foarte clare care contrazic zvonurile respective. În primul rând, nicio persoană din guvernul american nu s-ar fi bazat în acel moment pe efectul psihologic al bombei. Sovieticii tocmai câștigaseră cea mai mare confruntare militară din istorie, împotriva celei care era considerată la un moment dat cea mai bine echipată și mai profesionistă armată din lume. Pierduseră aproape 25 de milioane de oameni, însă forțele lor armate în Europa erau suficient de mari pentru a le garanta un grad mare de securitate.Și mai important, sovieticii au știut dintotdeauna de Proiectul Manhattan, iar unele surse menționează că NKVD-ul ar fi avut încă de la început spioni la Los Alamos. Știind că vor avea propria bombă în câțiva ani, sovieticii nu au fost deloc impresionați, păstrând o atitudine care-i deranja pe americani. ”Rușii sunt încăpățânați și nu se sperie”, observa James Byrnes, Secretarul de Stat american, după o întâlnire cu omologul său sovietic în Londra.

Dar principalul motiv pentru care americanii au ales datele respective au fost chiar înțelegerile cu sovieticii. În cadrul conferințelor de la Teheran și de la Yalta, Stalin a afirmat că va declara război japonezilor la trei luni după finalizarea războiului din Europa. Americanii știau că invazia sovietică va avea loc în acea perioadă și au dorit să pună mai multă presiune pe japonezi prin coordonarea atacului cu bombardamentele nucleare.

2. Bombele au sfârșit războiul

Asta este informația pe care o veți găsi în aproape orice manual școlar. Așa cum se întâmplă de multe ori, însă, lucrurile sunt puțin mai complicate. După cum probabil știți, la fel ca toate celelalte forțe militare, Armata Imperială Japoneză a luptat cu o brutalitate ieșită din comun. De multe ori, soldații îndoctrinați erau dispuși să lupte până la moarte, chiar și în condiții absolut oribile în care nu mai exista nicio șansă de izbândă. Din această cauză, probabil nu ar trebui să ne surprindă că liderii japonezi erau dispuși să continue războiul, știind că vor avea de îndurat mai multe atacuri nucleare.Elementul decisiv, care a dus la semnarea actului de predare, a fost, din câte se pare, intervenția sovietică. Invazia Manciuriei de către Armata Roșie la fix trei luni după capitularea Germaniei i-a convins pe japonezi că predarea era singura scăpare. Orice altă decizie ar fi însemnat, așa cum americanii i-au avertizat în trecut, ”distrugerea completă”. Iar în legătură cu aceste avertismente…

3. Japonezii au fost avertizați dinainte

Avertismentele pe care americanii le-au lansat,diverse metode, nu vă spun decât jumătate din poveste. Harry Truman a comunicat prin radio faptul că Japonia va fi ”ruinată din aer, într-un mod nemaiîntâlnit pe Pământ”. Într-adevăr, au fost nu mai puțin de doisprezece orașe asupra cărora au fost lansate fluturași care îi îndemnau pe cetățeni să ia măsuri pentru a sfârși războiul: Otaru, Akita, Hachinohe, Fukushima, Urawa, Takayama, Iwakuni, Tottori, Imabari, Yawata, Miyakonojo și Saga. Care oraș nu se găsește pe listă? Exact. Hiroshima.Nu nu mai că fluturașii făceau referire doar la bombardamente cu bombe incendiare, dar Hiroshima, viitoare țintă, a fost evitată deoarece americanii se temeau de posibile întăriri plasate în regiune, care ar fi putut duce la prăbușirea avionului transportor pe 6 august. Până în acel moment, cele mai importante atacuri fuseseră făcute cu bombe incendiare, iar japonezii nu aveau niciun motiv să creadă că de data aceasta va fi altceva.

4. Bomba a fost singura soluție

Una dintre cele mai folosite justificări pentru folosirea bombelor este cea legată de costul uman al unei mari operațiuni de desant pe principalele patru insule ale Japoniei: Honshu, Kyushu, Shikoku și Hokkaido. Încă din 1945, s-a promovat ideea că peste o jumătate de milion de americani ar fi murit în cadrul unei invazii de pe mare a insulelor japoneze. Mai exact, în cadrul unei singure operațiuni ar fi murit mai mulți americani decât în tot războiul până la acel moment. Alte surse vorbesc despre un milion de morți.În condițiile în care singura alternativă ar fi fost moartea a sute de mii de cetățeni, americanii păreau obligați să folosească bombele. Se pare însă că exista nu doar o alternativă, ci două. Prima dintre acestea ar fi fost testarea bombei nucleare în fața unor persoane din conducerea Japoniei. Nu s-a apelat la aceasta din cauza posibilității ca testul să se dovedească un eșec.

A doua soluție ar fi fost acceptarea predării condiționate a Japoniei. Una dintre principalele griji ale acestora era legată de faptul că Împăratul ar fi fost judecat drept un criminal de război. Atât Roosevelt, cât și Truman, au cerut predarea necondiționată și au refuzat orice altă clauză. Deși aceasta a avut loc până la urmă, Împăratul Hirohito nu a fost inclus în niciun scandal și a fost protejat chiar de către Douglas MacArthur. În mod evident, acest lucru ne duce cu gândul la o singură întrebare: de ce nu au încercat americanii să negocieze o predare în care singura clauză ar fi fost protecția lui Hirohito?

5. Jumătate de milion de americani au fost salvați

După cum am spus mai devreme, unele surse vorbesc despre 1.000.000 de morți în cazul unei invazii, altele despre 500.000. Elemente centrale în justificarea atacurilor, cifrele acestea nu par a se baza pe estimări reale. La mijlocul lunii iunie, în anul 1945, americanii nu se așteptau la pierderi mai mari de 200.000 de soldați. Ar fi fost vorba, mai exact, despre 193.000, dintre care 40.000 ar fi fost morți. Dar în condițiile în care bomba era gata, Truman ar fi fost taxat imediat de către publicul american, fiind considerat principalul vinovat pentru moartea a zeci de mii de americani dacă ar fi ales desantul. 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
Bancul Zilei

05:36

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Gura Vaii, cu sediul social in comuna Gura Vaii, satul Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau, cod postal 607220, telefon 0371/407.500, fax 0372/002.112, e-mail: primariaguravaii@yahoo.com, cod fiscal 4278108. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: - teren in suprafata de 316 mp, situat in intravilanul comunei Gura Vaii, satului Rotunda, nr. Cadastral 62185, CF 62185, apartinand domeniului privat al Comunei Gura Vaii, conform H.C.L. Comunei Gura Vaii nr. 09/22.01.2024, caietului de sarcini si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul institutiei, Compartimentul Achizitii Publice sau se poate consulta pe site-ul: www.uatcomuna guravaii.ro, sectiunea -Anunturi. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: de la Compartimentul Achizitii Publice, din cadrul Comunei Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei/exemplar, ce se achita numerar la Casieria institutiei, sau in contul de trezorerie RO17 TREZ 0625 006X XX00 0079, deschis la Trezoreria Onesti, cod fiscal: 4278108. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 27.03.2024, ora 12.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 04.04.2024, ora 14.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Registratura Comunei Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: intr-un singur exemplar, intr-un plic sigilat. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 05.04.2024, ora 09.00, Comuna Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Judecatoria Onesti, cu sediul in municipiul Onesti, Str. Tineretului nr. 1, judetul Bacau, telefon 0234/311.913, fax 0234/326.170, e-mail: jud-onesti-reg@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 08.03.2024.
ANUNȚ DE LICITAȚIE. Primăria Comunei Valea Lupului, jud. Iași, cu sediul în Com. Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, CUI 16384625, tel 0232/272590, e-mail: primaria_valealupului@yahoo.com, patrimoniu@comuna-valealupului.ro, organizează în data de 29.03.2024, licitație în vederea vânzării terenului intravilan în suprafață de 16.000,00 mp, nr. cadastral 96128, CF nr. 96128, zona Dedeman. 1. Informaţii generale privind concedentul, în special denumirea, codul fiscal, adresa, numărul de telefon, telefax şi/sau adresa de e-mail a persoanei de contact etc: UAT Comuna Valea Lupului, jud. Iași, cu sediul în Com. Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, CIF 16384625, tel 0232/272590, e-mail: primaria_valealupului@yahoo.com, patrimoniu@comuna-valealupului.ro 2. Informații generale privind obiectul procedurii de licitație publică, în special descrierea și identificarea bunului care urmează să fie vândut: teren intravilan în suprafață de 16.000 mp, situat în Sat Uricani, Comuna Miroslava, județul Iași, zona Dedeman, nr. cadastral 96128, CF nr. 96128, teren proprietate privată a Comunei Valea Lupului 3. Informații privind documentația de atribuire: se regăsesc în caietul de sarcini 3.1 Modalitatea sau modalitățile prin care persoanele interesate pot intra în posesia unui exemplar al documentației de atribuire: la cerere, de la sediul autorității sau de pe site-ul autorității wwww.comuna-valealupului.ro 3.2 Denumirea și datele de contact ale serviciului/compartimentului din cadrul vânzătorului, de la care pot obține un exemplar din documentația de atribuire: de la Registratura primăriei, Aleea Irisului nr. 8, sat Valea Lupului, Comuna Valea Lupului, județul Iași sau de pe site-ul autorității: www.comuna-valealupului.ro 3.3 Costul și condițiile de plată pentru obținerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: gratuit 3.4 Data-limită pentru solicitarea clarificărilor: 20.03.2024, orele 16.00 4. Informații privind ofertele: se regasesc în caietul de sarcini 4.1 Data-limită de depunere a ofertelor: 29.03.2024, orele 09.00 4.2 Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, Județul Iași 4.3 Numărul de exemplare în care trebuie depusă oferta: un singur exemplar original 5. Data și locul la care se va desfașura ședința publică de deschidere a ofertelor: 29.03.2024, orele 11.00, Primăria Comunei Valea Lupului - Sala de consiliu, Aleea Irisului nr. 8, Comuna Valea Lupului, Județul Iași 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon și/sau adresa de e-mail ale instanței competente în soluționarea litigiilor apărute și termenele pentru sesizarea instanței: Tribunalul Iași, Strada Elena Doamna nr. 1A, telefon: 0232.260.600, 0232.248.000, 0332.403.666, Fax: 0332.435.700, e-mail: tr-iasi-reg@just.ro PRIMAR, Florin-Liviu DULGHERU
Mexicanii au descoperit un străvechi palat mayaș
10/08/2021 13:30

Arheologii au descoperit ruinele unui palat de mari dimensiuni, construit cu peste 1000 de ani in urmă. Arheologii au descoperit ruinele unui palat de mari dimensiuni ce era utilizat cel mai probabil de eli ...

8 curiozități despre porci, animalele pe care le-am domesticit de două ori
21/12/2019 10:53

 Te-ai intrebat vreodată cand a devenit mistretul animalul docil din cotet pe care il stim cu totii astăzi? Sau cat de tare poate răcni un porc? În acest articol trecem in revistă mai multe curio ...

VIDEO – Animale inteligente care ne fură premiul întâi la testele IQ
21/12/2019 07:49

 Să vorbim despre animale inteligente. Care este cea ma inteligentă specie din lume? Ati putea fi foarte tentati să spuneti că oamenii, dar realitatea este ceva mai complicată. În cartea „ ...

7 adevăruri ascunse despre Roma Antică, pe care nu le găsești în manuale
21/12/2019 07:37

 Roma Antică a fost o fortă civilizatoare si o societate ideală pentru dezvoltarea artelor, filosofiei si stiintei. Romanii erau constructori excelenti, iar armata lor neinfricată era temută de o ...

Cum afli dacă telefonul tău este interceptat
21/12/2019 06:00

 Un studiu recent a arătat că aproximativ jumătate dintre romani cred că au telefonul ascultat. Cu zecile de programe de interceptare, care pot fi achizitionate chiar de pe internet, la un pret accesib ...

Capacitățile noastre nebănuite: 6 simțuri „supraomenești”
20/12/2019 06:34

 Oamenii au abilităti foarte diferite. Unii dintre noi compun cantece care emotionează pană la lacrimi, altii aleargă ca vantul si altii inventează tehnologii noi care schimbă lumea. Însă aces ...

Tunelul Laerdal: cel mai lung tunel rutier din lume
20/12/2019 06:28

 Unde crezi că se află cel mai lung tunel rutier din lume? În Norvegia, tara in care este imposibil să mergi cu masina dintr-un loc in altul fără să treci printr-o trecătoare montană sau să ...

VIDEO- SUPER OAMENI
20/12/2019 06:12
VIDEO – 5 locuri misterioase și încărcate negativ, care-ți vor da fiori
18/12/2019 09:40

 Există cateva locuri in lume care captivează imaginatia si interesul celor pasionati de mistere. De unele dintre ele se leagă sinucideri de animale, disparitii fără urmă, fenomene ciudate sau traged ...

Există viață după moarte. Mii de gene din corp funcționează chiar și la patru zile după deces
18/12/2019 07:36

 Viată după moarte – acesta nu e doar un concept, ci o realitate. Un studiu publicat de doi cercetători americani dovedeste că, in cazul animalelor, unele gene continuă să functioneze pană la ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei