Medicina. O perspectivă evoluţionistă.

default

Dimensiune font:

| 16-10-2012 15:56

De ce naşterea este un proces aşa de complicat? Dacă evoluţionismul funcţionează atunci de ce există boli care sunt fatale încă din copilărie precum siclemia? De ce când oamenii se îmbolnăvesc au simptome precum febra, diareea, tusea, vărsătura?

În aproape nicio carte de medicină apariţia unor boli sau a unor simptome nu este privită din punct de vedere evoluţionist. În acelaşi timp ne putem întreba de ce selecţia naturală nu a eliminat o anumită boală? Explicaţiile acestor întrebări le descoperim dacă privim lucrurile din perspectivă istorică, evoluţionistă.

 

Toată lumea ştie că naşterea pe cale naturală este însoţită de dureri îngrozitoare şi ne putem întreba: De ce atâta durere, de ce naşterea e un proces aşa de complicat? Răspunsul obişnuit la aceste întrebări este că fătul are un cap mult prea mare, iar diametrul pelvisului femeii este doar cu foarte puţin mai mare decât diametrul capului fătului. Acest lucru face ca pasajul copilului să fie foarte dificil iar procesul să fie foarte dureros.

Începând însă de acum 2,5 milioane de ani, creierul strămoşului direct al omului a început să crească, până aproximativ cu 500.000 de ani în urmă, când a atins dimensiunile de astăzi. Această creştere progresivă a făcut ca naşterea să fie din ce în ce mai dificilă. Însă de ce nu a crescut în paralel şi diametrul canalului de naştere? Ei bine, bazinul femeii a crescut de asemenea, iar acest lucru explică diferenţele anatomice ale pelvisului la  bărbaţi şi femei. Însă această creştere în diametru a bazinului are o limită, căci bazinul are rol şi în mersul biped. O creştere exagerată a canalului de naştere ar presupune unele modificări anatomice care ar face ca mersul biped să fie ineficient. Astfel, o naştere mai dificilă poate fi privită ca un compromis în favoarea celorlalte două caracteristici dobândite de omul modern: un creier mai mare şi mersul biped.

 

Siclemia (boala se mai numeşte şi drepanocitoză sau anemie falciformă) este o boală cauzată de o mutaţie punctiformă (în acest tip de mutaţie este afectată o singură bază azotată) la nivelul porţiunii de ADN ce codifică lanţul beta al moleculei de hemoglobină. Mai exact în poziţia a şasea, astfel că singura modificare este înlocuirea acidului glutamic cu valina. Această modificare aparent minoră duce la sinteza unei molecule anormale de hemoglobină, Hbs (hemoglobina normală este de tip A, HbA). Când o celulă (globul roşu) are doar HbS, atunci îşi pierde forma normală şi capătă o formă caracteristică acestei boli, în seceră. Persoanele homozigote (HbS/HbS), deci care au două exemplare ale genei pentru hemoglobina tip S, de la ambii părinţi, vor dezvolta forma mai gravă a bolii în care globulele roşii anormale, în formă de seceră, vor bloca vasele de sânge mici, periferice. De obicei, aceste persoane nu ating vârsta maturităţii dacă nu sunt tratate regulat. Acestea ar fi explicaţiile care se găsesc în toate cărţile de medicină privind această boală gravă.

Hematii normale vs hematii in secera in siclemie
Hematii normale vs. hematii în seceră în siclemie.

 

Însă de ce există o asemenea boală, dacă ea este letală încă din copilărie, iar majoritatea celor bolnavi nici măcar nu ating vârsta reproducerii? N-ar fi trebuit ca selecţia naturală să o elimine? Răspunsul este că gena mutantă, care e responsabilă de apariţia bolii, are şi efecte benefice. Gena pentru hemoglobina de tip S este întâlnită în aproximativ 20% din populaţia Africii tropicale. În alte părţi de pe glob frecvenţa ei este sub 1%. Iar în Africa, distribuţia genei pentru HbS se potriveşte perfect cu distribuţia ţânţarului care transmite malaria, boală cauzată de un parazit, Plasmodium falciparum. Persoanele heterozigote (HbS/HbA) care au ambele tipuri de hemoglobină, şi A (varianta normală) dar şi S (varianta din siclemie) sunt rezistente la infecţia cu Plasmodium. Iar printre persoanele normale, care au doar hemoglobină normală, tip A, deci care sunt homozigote HbA/HbA, mortalitatea este foarte ridicată încă din copilărie din cauza malariei. Cu alte cuvinte, gena pentru HbS este menţinută deoarece heterozigoţii (HbA/HbS) au un mai mare succes de reproducere decât oricare din celelalte două variante homozigote, HbA/HbA (oamenii sănătoşi) respectiv HbS/HbS (oamenii care au siclemie). Pe lângă siclemie, mai există şi alte boli genetice precum alfa sau beta talasemiile, deficitul de glucoză-6-fosfat dehidrogenază, iar genele implicate în declanşarea lor au de asemenea rol protector faţă de malarie.

 

Simptomele generale ale diferitelor boli, precum febra, tusea, diareea, vărsăturile au de asemenea o explicaţie evoluţionistă. Febra este un mecanism defensiv evoluat împotriva patogenilor (temperatura optimă de sinteză a anticorpilor este 38 de grade Celsius), iar dacă este redusă prin medicaţie, în unele situaţii acest lucru poate duce la prelungirea bolii sau la infecţii secundare. Diareea poate fi privită în unele situaţii ca mecanism de apărare al gazdei, iar în alte situaţii ca manipulare a agenţilor patogeni în vederea răspândirii acestora.

De exemplu, infecţia cu bacteria Shigella este răspunzătoare de apariţia unei diaree sangvinolente. Tendinţa imediată este ca acestor persoane să li se administreze antidiareice. S-a demonstrat însă că persoanele infectate cu Shigella şi tratate cu antidiareice s-au vindecat mai greu decât persoanele cărora nu li s-au dat antidiareice. Deci în această situaţie diareea este un mecanism de apărare. În cazul infecţiei cu Vibrio cholerae, bacteria care cauzează holera, situaţia este diferită. Şi în această situaţie bolnavii au diaree, însă ea este provocată de o toxină eliberată de bacterie. Iar acesta este un mecanism pe care bacteria şi l-a dezvoltat pentru a se răspândi mai uşor, căci prin diareea apoasă şi în cantitate mare s-ar elimina şi foarte multe bacterii.

Dacă nu se intervine, holera este mortală tocmai prin deshidratarea produsă de scaunele apoase, iar administrarea de antidiareice este folositoare întrucât împiedică eliminarea de lichide, iar în acest caz diareea nu mai este un mecanism de apărare, ci unul de manipulare al gazdei de către bacterie în vederea propriilor interese, adică o cât mai bună răspândire în natură.

 

 

Sursa:scientia.ro

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
Bancul Zilei

06:14

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
PUBLICAȚIE DE VÂNZARE Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iași S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitorului Normatos Construct S.R.L., cu sediul social în mun. Rădăuţi, str. Volovăţului, nr. 39, sc. A+B, parter, cod postal 5875, jud. Suceava, C.U.I. RO4604263, nr. de înreg. O.R.C. J33/1464/1993, conform Sentinței civile nr. 1184/17.09.2013, pronunţată în dosarul nr. 15337/86/2011, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Hotărârii nr.108/02.04.2024 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Codului de Procedură Civilă, la data de 16.05.2024, ora 14.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Normatos Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1. Denumire şi descriere activ: APARTAMENT nr. 12 cu 2 camere (sufragerie și dormitor), 2 holuri, bucătărie, baie, debara și logie, cu suprafața utilă totală de 77,41 mp, identificat cu nr. cad. 8643-C1-U12, situat la etajul 2 al blocului de locuit cu regim înălțime P+4E+M, amplasat în mun. Rădăuți, str. Putnei, nr.225A, jud. Suceava, cu cota indiviză 1/24 părți indivize din terenul imobilului nr. cad. 8643, compus din teren CC cu suprafața de 600 mp, pe care este amplasat blocul de locuințe, înscris în CF 30266 UAT Rădăuți. Valoare de evaluare (lei, fără T.V.A.): 288.000 lei. Activ 2: APARTAMENT nr. 16 cu 2 camere (sufragerie și dormitor), 2 holuri, bucătărie, baie, debara și logie, cu suprafața utilă totală de 77,41 mp, identificat cu nr. cad. 8643-C1-U16, situat la etajul 2 al blocului de locuit cu regim înălțime P+4E+M, amplasat în mun. Rădăuți, str. Putnei, nr.225A, jud. Suceava, cu cota indiviză 1/24 părți indivize din terenul imobilului nr. cad. 8643, compus din teren CC cu suprafața de 600 mp, pe care este amplasat blocul de locuințe, înscris în CF 30266 UAT Rădăuți. 295.000 lei. Activ 3: TEREN INTRAVILAN, curți construcții, cu suprafața de 5.031 mp, situat în mun. Rădăuți, str. Putnei, F.N., jud. Suceava, înscris în CF 31695 UAT Rădăuți, nr. Cad. 31695. Valoare: 1.325.300 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 15.05.2024, ora 14.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 15.05.2024, ora 14.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 15.05.2024, ora 14.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
Mexicanii au descoperit un străvechi palat mayaș
10/08/2021 13:30

Arheologii au descoperit ruinele unui palat de mari dimensiuni, construit cu peste 1000 de ani in urmă. Arheologii au descoperit ruinele unui palat de mari dimensiuni ce era utilizat cel mai probabil de eli ...

8 curiozități despre porci, animalele pe care le-am domesticit de două ori
21/12/2019 10:53

 Te-ai intrebat vreodată cand a devenit mistretul animalul docil din cotet pe care il stim cu totii astăzi? Sau cat de tare poate răcni un porc? În acest articol trecem in revistă mai multe curio ...

VIDEO – Animale inteligente care ne fură premiul întâi la testele IQ
21/12/2019 07:49

 Să vorbim despre animale inteligente. Care este cea ma inteligentă specie din lume? Ati putea fi foarte tentati să spuneti că oamenii, dar realitatea este ceva mai complicată. În cartea „ ...

7 adevăruri ascunse despre Roma Antică, pe care nu le găsești în manuale
21/12/2019 07:37

 Roma Antică a fost o fortă civilizatoare si o societate ideală pentru dezvoltarea artelor, filosofiei si stiintei. Romanii erau constructori excelenti, iar armata lor neinfricată era temută de o ...

Cum afli dacă telefonul tău este interceptat
21/12/2019 06:00

 Un studiu recent a arătat că aproximativ jumătate dintre romani cred că au telefonul ascultat. Cu zecile de programe de interceptare, care pot fi achizitionate chiar de pe internet, la un pret accesib ...

Capacitățile noastre nebănuite: 6 simțuri „supraomenești”
20/12/2019 06:34

 Oamenii au abilităti foarte diferite. Unii dintre noi compun cantece care emotionează pană la lacrimi, altii aleargă ca vantul si altii inventează tehnologii noi care schimbă lumea. Însă aces ...

Tunelul Laerdal: cel mai lung tunel rutier din lume
20/12/2019 06:28

 Unde crezi că se află cel mai lung tunel rutier din lume? În Norvegia, tara in care este imposibil să mergi cu masina dintr-un loc in altul fără să treci printr-o trecătoare montană sau să ...

VIDEO- SUPER OAMENI
20/12/2019 06:12
VIDEO – 5 locuri misterioase și încărcate negativ, care-ți vor da fiori
18/12/2019 09:40

 Există cateva locuri in lume care captivează imaginatia si interesul celor pasionati de mistere. De unele dintre ele se leagă sinucideri de animale, disparitii fără urmă, fenomene ciudate sau traged ...

Există viață după moarte. Mii de gene din corp funcționează chiar și la patru zile după deces
18/12/2019 07:36

 Viată după moarte – acesta nu e doar un concept, ci o realitate. Un studiu publicat de doi cercetători americani dovedeste că, in cazul animalelor, unele gene continuă să functioneze pană la ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei