Memoria telefonului e plină? Cinci moduri prin care câștigi spațiu de stocare în Android

default

Dimensiune font:

| 26-08-2015 20:46

Telefoanele sau tabletele cu Android pot rămâne foarte ușor fără memorie, mai ales dacă ești un mare fan al aplicațiilor și vrei să le încerci pe toate, dacă aculți multă muzică sau dacă ești amator de ședințe foto în baie.

Datele cache pentru uz offline sunt la fel de necruțătoare, mai ales dacă ai un telefon low-end care pune la dispoziție prea puțin spațiu de stocare.

Cu cât ai mai puțin spațiu, cu atât devii mai expert în administrarea spațiului intern de stocare. Dar dacă nu te pasionează acest domeniu de expertiză, iți recomand ca data viitoare să-ti iei un telefon mai ofertant din punct de vedere al memoriei. Până atunci, vrei nu vrei, va trebui să citești sfaturile de mai jos.

Folosește uneltele de stocare puse la dispoziție de Android

Versiunile moderne de Android beneficiază de o opțiune care îți arată exact ce îți ocupă spațiul de pe telefon. Pentru a afla, intră în Setări și mai apoi la Stocare. Acolo vei vedea cât de mult spațiu este folosit de aplicații și datele lor, de fotografii și fișiere video, muzică, descărcări, date cache și diverse alte fișiere.

De exemplu, poți selecta Aplicații pentru a vedea lista celor care îți ocupă cea mai multă memorie, cu opțiunea de a le șterge. Selectează Descărcări ca să vezi toate fișierele care au ajuns în telefonul tău prin download, sau intră la Date din memoria cache să cureți datele din aplicațiile instalate. Folosește celealte opțiuni să îți dai seama ce fișiere îți ocupă spațiul și șterge-le pe cele pe care nu le mai vrei.

Când ai de a face cu aplicații, ține cont că aplicația în sine, datele sale, și cele din memoria cahe se adună la spațiul total folosit de aceasta. De exemplu, dacă ai instalată aplicația Spotify și ai adunat multă muzică pe care să o asculți offline, aceasta s-ar putea să folosească mai mult de 1 GB din spațiu. Poți curăța memoria temporară (date cache) pentru a elibera spațiul, iar mai apoi poți seta ca aplicația să stocheze mai puține date pentru utilizarea offline.

Exemplul se aplică la orice aplicație care utilizează memorie temporară. În captura de ecran de mai jos, aplicația Facebook, în sine, are doar 209MO, dar stochează 16,20MO de date cache pe dipozitiv.

Poți vedea cât de mult spațiu spațiu ocupă datele de genul acesta în cazul fiecărei aplicații și le poți curăța individual prin accesarea listei de aplicații.

Află ce foldere și ce fișiere ocupă cel mai mult spațiu

Unealta încorporată în Android este de folos pentru a vedea spațiul utilizat de diferite tipuri de date, dar nu este la fel de exactă când vine vorba de memoria ocupată de foldere și fișiere. Pentru asta vei avea nevoie de aplicația DiskUsage. Este gratuită și o poți descărca imediat din Magazinul Play. (https://play.google.com/store/apps/details?id=com.google.android.diskusage )

Deschide aplicația ca să vezi ce foldere și ce fișiere ocupă cel mai mult spațiu. Le poți șterge direct din aplicație. De exemplu, poți da peste o rămășiță a unui folder ce a rămas după ce ai șters un joc sau o aplicație. Selectează floderul sau fișierul, apasă pe butonul de Meniu și alege Ștergere pentru a scăpa de elementele nedorite.

Ia în calcul faptul că poți șterge fișiere de care depind unele aplicații. Nu șterge datele care aparțin unei aplicații dacă nu ești dispus să le pierzi. De cele mai multe ori, datele se sincronizează online și ai ocazia să le redescarci dacă ai nevoie de ele, dar nu-ți pune speranța în asta.

Adaugă un card de memorie externă și mută-ți datele acolo

Multe dintre dispozitivele cu Android sunt construite cu un spațiu pentru card microSD, chiar dacă devin din ce în ce mai rare în cazul celor mai noi. Dacă tableta sau telefonul tău are un spațiu pentru un card microSD, poți cumpăra unul și astfel câștigi destul de multă memorie. Din păcate, spațiul obținut astfel nu poate fi utilizat pentru unele aplicații și nici fișiere ale sistemului de operare, dar poți depozita muzică, videoclipuri, fotografii, și alte fișiere media.

Chiar dacă dispozitivul tău are deja un card SD, dar spațiul pus la dispoziție nu te satisface, poți cumpăra unul cu o capacitate mai mare. Cardurile SD sunt destul de accesibile, așa că îți poți mări considerabil spațiul de stocare la un preț avantajos.

După ce instalezi cardul, conectează-ți dispozitivul la computer și mută acolo fișierele media, sau alte fișiere. Folosește o aplicație de tipul file manager pentru asta.

Mută aplicațiile pe cardul SD

Unele telefoane cu Android îți permit să economisești memorie prin transferul aplicațiilor pe cardul de memorie. Odată cu apariția noilor generații de Android, cei de la Google s-au îndepărtat de această opțiune din motive de performanță, stabilitate și securitate, așa că aceasta nu e disponibilă pretutindeni, mai ales la telefoanele noi.

Opțiunea aceasta a fost retrasă odată cu Android 4.4 KitKat. Totuși, încă se mai regăsește pe unele dispozitive Samsung, chiar dacă rulează KitKat, sau versiuni mai noi de Android. Verifică-ți telefonul să vezi dacă ești destul de norocos încât să ai opțiunea asta.

Dacă este posibil să transferi aplicații pe cardul SD, poți intra la Setări și apoi la Aplicații. Prin selectarea unei aplicații, vei vedea opțiunea Mutare pe cartela SD, sub secțiunea de Stocare. Dacă nu, asta înseamnă că dispozitivul tău nu permite transferul, sau nu ai o cartelă SD instalată.

Aplicațiile încorporate nu pot fi mutate în felul acesta și asta pentru că acestea au nevoie să ruleze în background. Dacă o anumită aplicație nu permite transferul, dar dispozitivul da, vei vedea că butonul este decolorat, fiind imposibil de accesat.

Incarcă pozele online

Fotografiile ocupă deseori cel mai mult spațiu de pe un smartphone modern. În loc să le stochezi pe toate în telefon, poți foarte ușor să te folosești de o aplicație care le încarcă în mod automat într-un spațiu de stocare online precum Google+, Dropbox sau Microsoft OneDrive. Google+ Photos este integrată în aplicația Fotografii de pe dispozitivul Android și iți oferă spațiu nelimitat de stocare. Poți accesa pozele din aplicația Fotografii sau pe photos.google.com de pe orice computer.

Apoi poți folosi aplicația de Fotografii de pe dispozitiv pentru a șterge copiile care au rămas pe acesta, și astfel eliberezi destul de mult spațiu. De asemnea, poți copia fotografiile pe computer și să le păstrezi în modul clasic.

Acest truc funcționează și în cazul altor fișiere care ocupă mult spațiu pe dispozitivul tău. De exemplu, poți încărca o cantitate mare de muzică într-un serviciu precum Muzică Google Play, pe care o poți rula mai apoi cu ajutorul unei conexiuni la internet. Dispozitivele Android mai vechi fac clar diferența între „memorie internă” și „card SD ”. În acest caz, spațiul fizic de stocare va fi împărțit în două: unul pentru sistem și aplicații, iar altul pentru date. Asta înseamnă că este posibil să nu poți face loc pentru fișiere media prin ștergerea aplicațiilor, și, vice versa, să eliberezi spațiu pentru aplicații prin eliminarea fișierelor media. Asta se aplică doar la dispozitivele mai vechi.

Dispozitivele Android mai noi au întreaga memorie internă dintr-o bucată, așa că o poți utiliza pentru orice dorești. Dacă adaugi un card SD, acesta va fi disponibil ca o altă destinație de stocare. 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

10:43

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
Mexicanii au descoperit un străvechi palat mayaș
10/08/2021 13:30

Arheologii au descoperit ruinele unui palat de mari dimensiuni, construit cu peste 1000 de ani in urmă. Arheologii au descoperit ruinele unui palat de mari dimensiuni ce era utilizat cel mai probabil de eli ...

8 curiozități despre porci, animalele pe care le-am domesticit de două ori
21/12/2019 10:53

 Te-ai intrebat vreodată cand a devenit mistretul animalul docil din cotet pe care il stim cu totii astăzi? Sau cat de tare poate răcni un porc? În acest articol trecem in revistă mai multe curio ...

VIDEO – Animale inteligente care ne fură premiul întâi la testele IQ
21/12/2019 07:49

 Să vorbim despre animale inteligente. Care este cea ma inteligentă specie din lume? Ati putea fi foarte tentati să spuneti că oamenii, dar realitatea este ceva mai complicată. În cartea „ ...

7 adevăruri ascunse despre Roma Antică, pe care nu le găsești în manuale
21/12/2019 07:37

 Roma Antică a fost o fortă civilizatoare si o societate ideală pentru dezvoltarea artelor, filosofiei si stiintei. Romanii erau constructori excelenti, iar armata lor neinfricată era temută de o ...

Cum afli dacă telefonul tău este interceptat
21/12/2019 06:00

 Un studiu recent a arătat că aproximativ jumătate dintre romani cred că au telefonul ascultat. Cu zecile de programe de interceptare, care pot fi achizitionate chiar de pe internet, la un pret accesib ...

Capacitățile noastre nebănuite: 6 simțuri „supraomenești”
20/12/2019 06:34

 Oamenii au abilităti foarte diferite. Unii dintre noi compun cantece care emotionează pană la lacrimi, altii aleargă ca vantul si altii inventează tehnologii noi care schimbă lumea. Însă aces ...

Tunelul Laerdal: cel mai lung tunel rutier din lume
20/12/2019 06:28

 Unde crezi că se află cel mai lung tunel rutier din lume? În Norvegia, tara in care este imposibil să mergi cu masina dintr-un loc in altul fără să treci printr-o trecătoare montană sau să ...

VIDEO- SUPER OAMENI
20/12/2019 06:12
VIDEO – 5 locuri misterioase și încărcate negativ, care-ți vor da fiori
18/12/2019 09:40

 Există cateva locuri in lume care captivează imaginatia si interesul celor pasionati de mistere. De unele dintre ele se leagă sinucideri de animale, disparitii fără urmă, fenomene ciudate sau traged ...

Există viață după moarte. Mii de gene din corp funcționează chiar și la patru zile după deces
18/12/2019 07:36

 Viată după moarte – acesta nu e doar un concept, ci o realitate. Un studiu publicat de doi cercetători americani dovedeste că, in cazul animalelor, unele gene continuă să functioneze pană la ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei