Misterul craniilor alungite – Moștenirea genetică a unei rase necunoscute

default

Dimensiune font:

| 20-11-2017 11:32

 Cu frunțile plate și neobișnuit de înalte, cu arcadele proeminente și orbitele largi, mii de cranii alungite le dau bătăi de cap arheologilor din întreaga lume. Au fost descoperite peste tot pe glob – din Peru până în Polinezia, chiar și în Bazinul Carpatic – și ascund un mister care, odată descifrat, ar putea rescrie istoria omenirii.

Ca orice subiect neconvențional, craniile alungite au divizat comunitatea științifică. De o parte, sunt cei care susțin că ele au fost obținute pe cale artificială, printr-un ritual cu origini necunoscute.

De cealaltă parte, sunt cei care cred că craniile alungite erau trăsătura naturală a unei civilizații pierdute. Care este adevărul? Se pare că, pe măsură ce ne apropiem de craniile alungite, nisipul de sub picioarele istoriei convenționale începe să se miște…

Cranii deformate prin mijloace artificiale?

cranii alungite - paracas

Craniile alungite din Paracas, Peru. Rămășițele unor extratereștri, o rasă pământeană dispărută sau oameni simpli, dar ceva mai ciudați decât noi?

În general necunoscut majorității oamenilor, ritualul modelării craniului în diverse forme nenaturale a avut o importanță deosebită în mai multe civilizații antice. Motivul pentru care acest ritual era practicat rămâne un mister.

Încercau anticii să „imite” alte ființe care arătau astfel în mod natural? Încercau să le facă pe plac zeilor? Nimeni nu știe. Dacă se foloseau mijloace artificiale, metoda de deformare a craniilor pare să fi fost în general aceeași, indiferent de civilizație sau perioadă.

Totul trebuie să fi început în fragedă pruncie, deoarece craniile nou-născuților sunt foarte moi în primele etape de dezvoltare. Pentru a obține efectul dorit, craniul bebelușilor era modelat cu ajutorul unor scânduri: una se monta pe frunte, cealaltă pe ceafă.

Pentru a fixa scândurile, erau folosite fâșii de material textil sau curele de piele. Scândurile erau fixate atât de puternic încât oasele craniului începeau să se deformeze.

În timp, capetele micuților căpătau o formă ovală și alungită, pe care o păstrau tot restul vieții. Din câte se pare, acest ritual misterios este destul de vechi. Unii oameni de știință au descoperit dovezi ale practicării lui în urmă cu mii de ani.

Peste tot apar cranii alungite, inclusiv în Bazinul Carpatic

cranii alungite - bazinul carpatic

Reconstituirea chipului unei femei din secolul V din tribul goților, discoperită în Austria

Dar deformarea craniilor nu este nicidecum o practică dispărută de mult. Ea a continuat și în societatea modernă, spre exemplu în zonele izolate din Franța, unde ritualul era practicat inclusiv la începutul secolului XX. Peste 200 de cranii alungite au fost descoperite și în regiunea carpatică.

Potrivit unui studiu publicat în 2014 în Jurnalul de Neurochirurgie, ele au fost observate la mai multe popoare – sarmați, alani, goți și huni. Cercetătorii leagă răspândirea acestui obicei în arealul carpatic de mișcările populațiilor hune, care l-au adus din Asia.



Originar din Asia Centrală, ritualul alungirii craniilor s-a răspândit în Caucaz și stepele kalmuce, apoi a pătruns în Bazinul Dunării – pe teritoriile actuale ale României, Serbiei, Croației, Sloveniei, Austriei, Slovaciei, Ungariei și Cehiei.

Obiceiul încă mai dăinuite în anumite zone din Polinezia, precum Vanuatu. Cranii alungite, vechi de mii de ani, au fost descoperite și în Africa, estul Germaniei, America de Nord (în special la amerindieni), la aborigenii din Australia, dar și în Insulele Caraibe. Deformarea craniului pare să nu fi afectat deloc inteligența sau integritatea creierului persoanei în cauză.

Ființele cu cranii alungite – O altă rasă?

cranii alungite - fetur rivero tschudi

Fetusul Rivero-Tschudi, una dintre cele mai bizare mumii din lume. Din ce specie făcea parte?

Originile alungirii craniilor sunt încă subiect de dezbatere între arheologi. Unii experți speculează că bebelușii aleși să treacă prin procesul de alungire făceau parte din familii regale sau din clasa conducătoare.

Pe de altă parte, alți cercetători sunt de părere că unele triburi își alungeau craniile pentru a se deosebi de triburile vecine. Mulți oameni de știință cred că craniile alungite au fost o trăsătură naturală la anumite populații, precum indigenii din Peru.



Johann Jakob von Tschudi, un naturalist elvețian din secolul al XIX-lea, menționează că multe dintre capetele alungite descoperite nu conțin nicio urmă de manipulare artificială. Această teorie este susținută și de descoperirea unui fetus de șapte luni, mumificat, care avea deja craniul alungit.

Este foarte posibil, deci, ca craniile alungite să fi fost trăsătura naturală a unui popor demult dispărut, pe care civilizațiile ulterioare au încercat s-o imite pe cale artificială.

Cine erau acești… „neoameni”?

cranii alungite

Presupusul procedeu al alungirii craniilor prin presare. Chiar dacă a fost folosit în antichitate, craniile din Peru par să fi fost un „cadou” genetic

În 1928, arheologul Julio Tello a descoperit în Paracas, Peru, un cimitir plin de cranii alungite. Craniile de la Paracas nu au fost deformate în mod intenționat, prin vreo practică religioasă sau de alt tip. Mai mult, ele sunt cu până la 60% mai grele și cu peste 25% mai voluminoase decât cele ale omului obișnuit.

Misterul craniilor de la Paracas a fost adâncit și mai mult în 2014, când analiza ADN a craniilor a relevat faptul că ele nu aveau origine umană. Aceleași teste au indicat faptul că craniile, care datau de acum 2.000-3.000 de ani, aveau cel mai probabil origini europene.



Rezultatele testelor ADN au stârnit rumoare atât între oamenii de știință, cât și între cei care susțin existența extratereștrilor. Într-adevăr, o descoperire de o asemenea amploare ar putea rescrie istoria.

Bineînțeles, unii oameni de știință au încercat să minimalizeze rezultatele, susținând că au fost realizate de arheologi amatori, care le-au falsificat pentru a deveni faimoși.

Rezultatele testelor ADN: „Așa ceva nu ar trebui să existe”

cranii alungite - preinca egipt

Cranii alungite, de formă aproape identică, par să fi avut și liderii egiptenilor antici. Stânga: craniu din Paracas, Peru. Dreapta: fiica lui Amenhotep al IV-lea, Egipt

Descoperite în Peru, în 2014, craniile au făcut senzație în 2014, după ce un specialist în genetică a făcut prima serie de teste asupra lor.

Geneticianul a descoperit ADN mitocondrial care a suferit „mutații nemaiîntâlnite până acum la om, primată sau alt animal”.



După aceste prime descoperiri ciudate, a fost realizat un nou set de teste, cu rezultate la fel de controversate, care au condus la concluzia că aceste cranii nu ar fi de pe Pământ. Originile și istoria acestor cranii rămân, deci, învăluite în mister.

Dacă ar fi fost deformarea artificială a cutiei craniene, s-ar fi modificat doar forma craniului, iar celelalte trăsături ale corpului ar fi rămas aceleași. Totuși, craniile alungite din Paracas sunt cu totul neobișnuite, din mai multe puncte de vedere.

Moștenirea genetică a unei rase necunoscute

cranii alungite zilele noastre

Africani cu craniile alungite, din zilele noastre




În primul rând, sunt cele mai mari din lume.

„Teoria că deformările ar fi fost realizate prin presarea lentă a craniului între bucăți de lemn nu se susține. Poziția osului foramen magnum este neobișnuită. În mod normal, un astfel de os s-ar găsi mai aproape de linia maxilarului.

În cazul craniilor din Paracas, diferă complet de anatomia umană. Asta ne conduce la concluzia că nu a fost deformare mecanică, ci a fost o moștenire genetică”, a declarat cercetătorul Lynn Marzulli.

Marzulli a subliniat și că unele cranii din Paracas au pomeții foarte proeminenți, orbitele ochilor diferite și că nu există țesut de legătură între cele două oase parietale ale craniului. Există o boală – craniosinostoză – care cauzează sudarea celor două oase parietale. Totuși, această maladie nu a fost depistată la craniile din Paracas.

Indiferent din ce specie făceau parte indivizii mumificați în Paracas, egigma care înconjoară aceste cranii pare să se adâncească de la o zi la alta.

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

05:12

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Gura Vaii, cu sediul social in comuna Gura Vaii, satul Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau, cod postal 607220, telefon 0371/407.500, fax 0372/002.112, e-mail: primariaguravaii@yahoo.com, cod fiscal 4278108. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: - teren in suprafata de 316 mp, situat in intravilanul comunei Gura Vaii, satului Rotunda, nr. Cadastral 62185, CF 62185, apartinand domeniului privat al Comunei Gura Vaii, conform H.C.L. Comunei Gura Vaii nr. 09/22.01.2024, caietului de sarcini si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul institutiei, Compartimentul Achizitii Publice sau se poate consulta pe site-ul: www.uatcomuna guravaii.ro, sectiunea -Anunturi. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: de la Compartimentul Achizitii Publice, din cadrul Comunei Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei/exemplar, ce se achita numerar la Casieria institutiei, sau in contul de trezorerie RO17 TREZ 0625 006X XX00 0079, deschis la Trezoreria Onesti, cod fiscal: 4278108. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 27.03.2024, ora 12.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 04.04.2024, ora 14.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Registratura Comunei Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: intr-un singur exemplar, intr-un plic sigilat. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 05.04.2024, ora 09.00, Comuna Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Judecatoria Onesti, cu sediul in municipiul Onesti, Str. Tineretului nr. 1, judetul Bacau, telefon 0234/311.913, fax 0234/326.170, e-mail: jud-onesti-reg@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 08.03.2024.
ANUNȚ DE LICITAȚIE. Primăria Comunei Valea Lupului, jud. Iași, cu sediul în Com. Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, CUI 16384625, tel 0232/272590, e-mail: primaria_valealupului@yahoo.com, patrimoniu@comuna-valealupului.ro, organizează în data de 29.03.2024, licitație în vederea vânzării terenului intravilan în suprafață de 16.000,00 mp, nr. cadastral 96128, CF nr. 96128, zona Dedeman. 1. Informaţii generale privind concedentul, în special denumirea, codul fiscal, adresa, numărul de telefon, telefax şi/sau adresa de e-mail a persoanei de contact etc: UAT Comuna Valea Lupului, jud. Iași, cu sediul în Com. Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, CIF 16384625, tel 0232/272590, e-mail: primaria_valealupului@yahoo.com, patrimoniu@comuna-valealupului.ro 2. Informații generale privind obiectul procedurii de licitație publică, în special descrierea și identificarea bunului care urmează să fie vândut: teren intravilan în suprafață de 16.000 mp, situat în Sat Uricani, Comuna Miroslava, județul Iași, zona Dedeman, nr. cadastral 96128, CF nr. 96128, teren proprietate privată a Comunei Valea Lupului 3. Informații privind documentația de atribuire: se regăsesc în caietul de sarcini 3.1 Modalitatea sau modalitățile prin care persoanele interesate pot intra în posesia unui exemplar al documentației de atribuire: la cerere, de la sediul autorității sau de pe site-ul autorității wwww.comuna-valealupului.ro 3.2 Denumirea și datele de contact ale serviciului/compartimentului din cadrul vânzătorului, de la care pot obține un exemplar din documentația de atribuire: de la Registratura primăriei, Aleea Irisului nr. 8, sat Valea Lupului, Comuna Valea Lupului, județul Iași sau de pe site-ul autorității: www.comuna-valealupului.ro 3.3 Costul și condițiile de plată pentru obținerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: gratuit 3.4 Data-limită pentru solicitarea clarificărilor: 20.03.2024, orele 16.00 4. Informații privind ofertele: se regasesc în caietul de sarcini 4.1 Data-limită de depunere a ofertelor: 29.03.2024, orele 09.00 4.2 Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, Județul Iași 4.3 Numărul de exemplare în care trebuie depusă oferta: un singur exemplar original 5. Data și locul la care se va desfașura ședința publică de deschidere a ofertelor: 29.03.2024, orele 11.00, Primăria Comunei Valea Lupului - Sala de consiliu, Aleea Irisului nr. 8, Comuna Valea Lupului, Județul Iași 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon și/sau adresa de e-mail ale instanței competente în soluționarea litigiilor apărute și termenele pentru sesizarea instanței: Tribunalul Iași, Strada Elena Doamna nr. 1A, telefon: 0232.260.600, 0232.248.000, 0332.403.666, Fax: 0332.435.700, e-mail: tr-iasi-reg@just.ro PRIMAR, Florin-Liviu DULGHERU
Mexicanii au descoperit un străvechi palat mayaș
10/08/2021 13:30

Arheologii au descoperit ruinele unui palat de mari dimensiuni, construit cu peste 1000 de ani in urmă. Arheologii au descoperit ruinele unui palat de mari dimensiuni ce era utilizat cel mai probabil de eli ...

8 curiozități despre porci, animalele pe care le-am domesticit de două ori
21/12/2019 10:53

 Te-ai intrebat vreodată cand a devenit mistretul animalul docil din cotet pe care il stim cu totii astăzi? Sau cat de tare poate răcni un porc? În acest articol trecem in revistă mai multe curio ...

VIDEO – Animale inteligente care ne fură premiul întâi la testele IQ
21/12/2019 07:49

 Să vorbim despre animale inteligente. Care este cea ma inteligentă specie din lume? Ati putea fi foarte tentati să spuneti că oamenii, dar realitatea este ceva mai complicată. În cartea „ ...

7 adevăruri ascunse despre Roma Antică, pe care nu le găsești în manuale
21/12/2019 07:37

 Roma Antică a fost o fortă civilizatoare si o societate ideală pentru dezvoltarea artelor, filosofiei si stiintei. Romanii erau constructori excelenti, iar armata lor neinfricată era temută de o ...

Cum afli dacă telefonul tău este interceptat
21/12/2019 06:00

 Un studiu recent a arătat că aproximativ jumătate dintre romani cred că au telefonul ascultat. Cu zecile de programe de interceptare, care pot fi achizitionate chiar de pe internet, la un pret accesib ...

Capacitățile noastre nebănuite: 6 simțuri „supraomenești”
20/12/2019 06:34

 Oamenii au abilităti foarte diferite. Unii dintre noi compun cantece care emotionează pană la lacrimi, altii aleargă ca vantul si altii inventează tehnologii noi care schimbă lumea. Însă aces ...

Tunelul Laerdal: cel mai lung tunel rutier din lume
20/12/2019 06:28

 Unde crezi că se află cel mai lung tunel rutier din lume? În Norvegia, tara in care este imposibil să mergi cu masina dintr-un loc in altul fără să treci printr-o trecătoare montană sau să ...

VIDEO- SUPER OAMENI
20/12/2019 06:12
VIDEO – 5 locuri misterioase și încărcate negativ, care-ți vor da fiori
18/12/2019 09:40

 Există cateva locuri in lume care captivează imaginatia si interesul celor pasionati de mistere. De unele dintre ele se leagă sinucideri de animale, disparitii fără urmă, fenomene ciudate sau traged ...

Există viață după moarte. Mii de gene din corp funcționează chiar și la patru zile după deces
18/12/2019 07:36

 Viată după moarte – acesta nu e doar un concept, ci o realitate. Un studiu publicat de doi cercetători americani dovedeste că, in cazul animalelor, unele gene continuă să functioneze pană la ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei