N-am inventat apa caldă! 5 invenții super-moderne care sunt mult mai vechi decât credeai

default

Dimensiune font:

| 18-06-2017 14:08

 Multe dintre lucrurile despre care credeai că au fost inventate recent există, de fapt, de foarte mult timp. Avem tendința să credem că aceste lucruri sunt invenții moderne deoarece versiunile lor inițiale fie nu au avut succes, fie s-au pierdut în negura timpului.

Există numeroase exemple de tehnologii – unele vechi de mii de ani – care ne arată că oamenii din trecut nu erau atât de primitivi pe cât îi credem. Aceste tehnologii au fost rezultatul unor progrese incredibile în inginerie și inovare și au influențat modernitatea.

Iată cinci invenții care te vor face să-ți schimbi părerea despre civilizațiile din trecut.

1. Lentilele de contact

Inventii - lentile de contact

Foto: image.ca

Deși sunt văzute ca un fenomen modern, conceptul de lentile de contact a fost imaginat pentru prima oară de Leonardo da Vinci în 1508. Da Vinci credea că optica ochiului uman poate fi corectată prin contactul direct al corneei cu apa. Cu toate acestea, a mai durat 350 de ani până când cineva a inventat lentilele de contact.

Conform unor documente, sticlarul german F. A. Muller este cel care a produs primele lentile de contact, în 1887. Alte documente îi menționează pe opticianul Edouard Kalt și pe fizicianul Adolf E. Fick drept creatori ai primelor lentile de contact, în 1888.

Lentilele de contact primitive erau realizate integral din sticlă și acopereau întreaga suprafață a ochiului, inclusiv sclera. Din această cauză, erau foarte grele și reduceau alimentarea cu oxigen a corneei. Astfel, aceste invenții nu puteau fi purtate mai mult de câteva ore.

Apoi, în 1936, opticianul american William Feinbloom a rafinat tehnologia, inventând lentilele sclerale. Ele erau confecționate dintr-o combinație de sticlă și plastic. Erau, deci, semnificativ mai ușoare decât modelele anterioare. Abia în 1948, opticianul american Kevin Tuohy a creat prototipul lentilelor pe care le cunoaștem astăzi, realizate integral din plastic și care acoperă doar corneea.


2. Invenții străvechi – Restaurantele fast-food

Inventii - fast food

Foto: huffpost.com

Obiceiul mâncatului pe fugă este atribuit în mod fals doar generațiilor moderne. Analizând modul în care funcționau gospodăriile în orașul antic Pompei, arheologii au descoperit că romanii foloseau restaurante fast-food. Spre deosebire de elitele de la roma, cetățenii de condiție medie nu mâncau și beau fără griji.

Majoritatea populației locuia în spații mici, fără bucătărie sau spațiu pentru luat masa. De altgel, vesela era un lucru rar întâlnit în gospodăriile din Pompei. Atunci când au excavat orașul, arheologii au descoperit, în schimb, vestigiile a ceea ce părea a fi restaurante fast-food.

Aceste restaurante erau o combinație între restaurantele fast-food moderne și pub-uri, pentru că serveau și mâncare, și alcool. Deschise pe străzi, ele aveau o tejghea mare în mijlocul încăperii. Aici se serveau și comandau mâncărurile și băutura. Ca în vremurile moderne, clienții puteau mânca fie la niște măsuțe amenajate în local, fie pe stradă, în mers.

3. Neurochirurgia

Inventii - neurochirurgie

Foto: medicine.iu.edu

Potrivit arheologilor, neurochirurgia se practică încă din Neoliticul târziu. Inițial, se credea că neurochirurgia are o vechime de 5.000 de ani, trepanația fiind cea mai primitivă formă. Practic, trepanația consta în crearea, cu ajutorul unui instrument, a unei deschideri în cutia craniană.




Pe de altă parte, un mormânt extrem de vechi descoperit în satul francez Ensisheim sugerează că neurochirurgia era practicată acum 7.000 de ani. În 1997, arheologii au descoperit la Ensisheim scheletul unui bărbat de 50 de ani, care prezenta mai multe găuri în craniu. Analizele au relevat că niciuna dintre găuri nu avea în jur crăpături. Acest fapt indică posibilitatea ca ele să fi fost consecința unei intervenții chirurgicale.

Prima gaură, localizată pe lobul frontal, avea o lățime de 6 centimetri, iar cea de-a doua, situată în creștetul capului, avea 3 centimetri lățime. În urma testelor, arheologii au descoperit că cele două intervenții avuseseră loc în momente diferite și par să fi avut succes, deoarece ambele găuri se vindecaseră la momentul la care bărbatul a murit.

4. Invenții străvechi – Telefonul

Inventii - telefon

Foto: ancient-origins.net

Aproape toată lumea știe că, de fapt, inventarea telefonului i-a fost atribuită în mod eronat lui Alexander Graham Bell și că adevăratul inventator al aparatului a fost inginerul Antonio Meucci. Ei bine, chiar dacă telefonul modern a fost inventat de Meucci, ideea de telefon datează de fapt de peste 1.200 de ani. Această versiune primitivă a fost inventată de civilizația Chimu, care trăia în Valea Rio Moche din Peru.

În prezent aflat la Muzeul Smithsonian din SUA, acest telefon antic a fos descoperit de baronul Warlam V. Von Schoeler în 1930. Aparatul era format din două receptoare de 9 centimetri lungime, legate între ele cu o sfoară de 22 de metri. Receptoarele erau echipate cu niște membrane ascunse, al căror rol era amplificarea sunetului în timpul comunicării.


5. Submarinul

Inventii - submarin

Foto: tumblr.com

Majoritatea dintre noi asociază inventarea submarinului cu Primul Război Mondial. Cu toate acestea, prima schiță fezabilă a unui submarin îi aparține lui William Bourne, un hangiu englez, și datează din 1580.

Bourne explica de ce plutesc bărcile și sugera că creșterea sau micșorarea densității unei nave în raport cu greutatea apei pe care o înlocuiește ar putea face o navă să se scufunde sau să plutească. Totuși, Bourne n-a folosit nicicum această idee, așa că lumea a trebuit să aștepte până în 1620, când Cornelius van Drebbel a inventat primul submarin.

Unii oameni au povestit că submarinul lui Drebbel a stat la 5 metri sub apa râului Tamisa timp de trei ore. Totuși, nu există desene sau explicații credibile cu privire la modul în care funcționa invenția. Submarinul lui Drebbel era o barcă cu vâsle etanșeizată cu piele.

Era dotat cu tuburi de aer atașate de flotoare și era propulsat de 12 vâslași, deoarece încă nu existau motoare. Primul submarin militar a fost construit în 1776 de David Bushnell. Cunoscut drept „Țestoasa”, submarinul lui Bushnell era din lemn și era propulsat de elice acționate manual.

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

05:08

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Mexicanii au descoperit un străvechi palat mayaș
10/08/2021 13:30

Arheologii au descoperit ruinele unui palat de mari dimensiuni, construit cu peste 1000 de ani in urmă. Arheologii au descoperit ruinele unui palat de mari dimensiuni ce era utilizat cel mai probabil de eli ...

8 curiozități despre porci, animalele pe care le-am domesticit de două ori
21/12/2019 10:53

 Te-ai intrebat vreodată cand a devenit mistretul animalul docil din cotet pe care il stim cu totii astăzi? Sau cat de tare poate răcni un porc? În acest articol trecem in revistă mai multe curio ...

VIDEO – Animale inteligente care ne fură premiul întâi la testele IQ
21/12/2019 07:49

 Să vorbim despre animale inteligente. Care este cea ma inteligentă specie din lume? Ati putea fi foarte tentati să spuneti că oamenii, dar realitatea este ceva mai complicată. În cartea „ ...

7 adevăruri ascunse despre Roma Antică, pe care nu le găsești în manuale
21/12/2019 07:37

 Roma Antică a fost o fortă civilizatoare si o societate ideală pentru dezvoltarea artelor, filosofiei si stiintei. Romanii erau constructori excelenti, iar armata lor neinfricată era temută de o ...

Cum afli dacă telefonul tău este interceptat
21/12/2019 06:00

 Un studiu recent a arătat că aproximativ jumătate dintre romani cred că au telefonul ascultat. Cu zecile de programe de interceptare, care pot fi achizitionate chiar de pe internet, la un pret accesib ...

Capacitățile noastre nebănuite: 6 simțuri „supraomenești”
20/12/2019 06:34

 Oamenii au abilităti foarte diferite. Unii dintre noi compun cantece care emotionează pană la lacrimi, altii aleargă ca vantul si altii inventează tehnologii noi care schimbă lumea. Însă aces ...

Tunelul Laerdal: cel mai lung tunel rutier din lume
20/12/2019 06:28

 Unde crezi că se află cel mai lung tunel rutier din lume? În Norvegia, tara in care este imposibil să mergi cu masina dintr-un loc in altul fără să treci printr-o trecătoare montană sau să ...

VIDEO- SUPER OAMENI
20/12/2019 06:12
VIDEO – 5 locuri misterioase și încărcate negativ, care-ți vor da fiori
18/12/2019 09:40

 Există cateva locuri in lume care captivează imaginatia si interesul celor pasionati de mistere. De unele dintre ele se leagă sinucideri de animale, disparitii fără urmă, fenomene ciudate sau traged ...

Există viață după moarte. Mii de gene din corp funcționează chiar și la patru zile după deces
18/12/2019 07:36

 Viată după moarte – acesta nu e doar un concept, ci o realitate. Un studiu publicat de doi cercetători americani dovedeste că, in cazul animalelor, unele gene continuă să functioneze pană la ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei