NASA a ales noua destinatie "inghetata" pentru sonda New Horizons

default

Dimensiune font:

| 05-09-2015 16:40

Sonda New Horizons, care a realizat un survol istoric al planetei pitice Pluto in luna iulie a acestui an, are o noua destinatie - un planetoid inghetat din Centura Kuiper care poate dezvalui mai multe informatii despre aceasta zona de la frontiera sistemului solar si despre procesul de formare a sistemului nostru solar, acum 4,6 miliarde de ani.
 

 Astfel, noua destinatie pentru New Horizons este 2014 MU69, un obiect inghetat cu diametrul mai mic de 45 de kilometri - un pitic prin comparatie cu Pluto al carui diametru este de 2.370 de kilometri, conform CBC.

Acest obiect se afla la 1,6 miliarde de kilometri distanta de Pluto, care, la randul sau, se afla la 4,7 miliarde de kilometri distanta de Pamant in momentul intalnirii cu sonda New Horizons.

Atat Pluto, cat si 2014 MU69 fac parte din Centura Kuiper, zona de la frontiera sistemului solar in care se afla zeci de mii de planetoizi, asteroizi si comete, unele foarte mici si altele, ca Pluto, suficient de mari pentru a fi catalogate drept planete pitice.

Sonda New Horizons isi va schimba directia spre acest obiect la sfarsitul lunii octombrie sau la inceputul lui noiembrie, urmand sa ajunga la destinatie chiar de Anul Nou in 2019. Daca noua misiune va decurge conform planului NASA, sonda New Horizons va masura si va fotografia un tip de obiect cosmic ce nu a mai fost niciodata studiat inainte.

"Sunt foarte multe lucruri pe care le putem afla din astfel de misiuni de survol si pe care nu le-am putea afla niciodata de pe Pamant, asa cum a demonstrat deja, intr-un mod atat de spectaculos, misiunea de survol al lui Pluto", a declarat John Spencer de la Southwest Research Institute din Boulder, Colorado, membru al echipei care monitorizeaza misiunea sondei New Horizons.

"Imaginile de detaliu si celelalte date pe care New Horizons le poate obtine survoland obiecte din Centura Kuiper pot revolutiona modul in care intelegem aceasta regiune indepartata a sistemului solar", a adaugat el.

New Horizons are nevoie de mai multi bani

Desi sonda va porni in curand in directia obiectului 2014 MU69, oamenii de stiinta nu vor putea studia acest obiect daca nu li se va aproba extinderea misiunii New Horizons si nu vor primi o noua finantare pentru ca misiunea initiala a sondei urmeaza sa se incheie la 1 octombrie 2016.

Ei vor solicita prelungirea misiunii si finantare la inceputul anului viitor.

Spre deosebire de Pluto, care prezinta semne de activitate geologica si are o suprafata care este permanent remodelata, planetoidul 2014 MU69 este practic neschimbat de la formarea sa. Astfel de obiecte mici se pare ca au reprezentat materia prima din care s-au format planetele pitice din Centura Kuiper.

 

2014 MU69 este unul din cinci obiecte similare ce au fost descoperite in 2014 prin intermediul Telescopului Spatial Hubble.

El a fost ales pentru ca se afla pe o traiectorie mai apropiata de directia de deplasare a sondei spatiale, nefiind nevoie de un consum de combustibil foarte mare pentru schimbarea directiei.

In urma cu peste 9 ani, New Horizons, o sonda spatiala de dimensiunile unui mic pian de concert, parasea Pamantul intr-o aventura care avea sa o duca spre o lume nemaivazuta, la marginea sistemului solar.

In drumul sau, sonda a trecut dincolo de orbita lui Marte, a strabatut centura de asteroizi si s-a folosit de cea mai mare planeta a sistemului nostru solar, Jupiter, pentru a-si spori acceleratia spre destinatie: planeta pitica Pluto.

Cel mai rapid obiect realizat de om

Dupa ce a fost accelerata de Jupiter, sonda a devenit cel mai rapid obiect realizat de om. Viteza sa de deplasare a crescut cu 4 km/s (14.000 km/h), ajungand la 23 km/s (83.000 km/h). Fara acest ajutor din partea lui Jupiter, sonda ar fi avut nevoie de inca trei ani pentru a ajunge la Pluto.

Dupa o calatorie de peste 5 miliarde de kilometri, New Horizons ajungea la 14 iulie la intalnirea cu Pluto, si a adunat numeroase fotografii si date stiintifice despre acest corp cosmic. Conform NASA, in urmatoarele 16 luni, prioritatea sondei este de a transmite spre Pamant toate datele adunate in ultimele zile despre Pluto si cei cinci sateliti ai sai.

Aceasta perioada este atat de lunga pentru ca sonda nu poate transmite decat aproximativ 2.000 de bits pe secunda (rata de transfer care face ca vechiul modem dial-up cu care ne conectam la Internet la sfarsitul anilor '90 sa para un bolid de Formula 1, ajungand teoretic pana la viteze de 56.000 bits/s).

Din cauza acestei rate mici de transfer a datelor inapoi spre Pamant, oamenii de stiinta se asteapta ca principalele descoperiri realizate de New Horizons cu ocazia survolului lui Pluto sa fie anuntate abia spre sfarsitul acestui an sau chiar in cursul anului viitor.

Dupa ce sonda isi va incheia periplul prin Centura Kuiper si daca va fi intr-o stare buna de functionare, NASA ar putea lua decizia unei noi prelungiri a misiunii si pentru spatiul interstelar.

Pana la urma, indiferent daca misiunea va obtine sau nu finantari suplimentare, New Horizons se indreapta spre iesirea din heliosfera. Oamenii de stiinta sunt de parere ca sonda va dispune de suficienta energie pentru a pastra legatura cu Pamantul pentru urmatoarele cateva decenii si ar fi extraordinar daca ar putea fi reluate masuratorile realizate de sondele Voyager 1 si Voyager 2 de la iesirea din sistemul solar si patrunderea in spatiul interstelar.

ziare.com

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Mexicanii au descoperit un străvechi palat mayaș
10/08/2021 13:30

Arheologii au descoperit ruinele unui palat de mari dimensiuni, construit cu peste 1000 de ani in urmă. Arheologii au descoperit ruinele unui palat de mari dimensiuni ce era utilizat cel mai probabil de eli ...

8 curiozități despre porci, animalele pe care le-am domesticit de două ori
21/12/2019 10:53

 Te-ai intrebat vreodată cand a devenit mistretul animalul docil din cotet pe care il stim cu totii astăzi? Sau cat de tare poate răcni un porc? În acest articol trecem in revistă mai multe curio ...

VIDEO – Animale inteligente care ne fură premiul întâi la testele IQ
21/12/2019 07:49

 Să vorbim despre animale inteligente. Care este cea ma inteligentă specie din lume? Ati putea fi foarte tentati să spuneti că oamenii, dar realitatea este ceva mai complicată. În cartea „ ...

7 adevăruri ascunse despre Roma Antică, pe care nu le găsești în manuale
21/12/2019 07:37

 Roma Antică a fost o fortă civilizatoare si o societate ideală pentru dezvoltarea artelor, filosofiei si stiintei. Romanii erau constructori excelenti, iar armata lor neinfricată era temută de o ...

Cum afli dacă telefonul tău este interceptat
21/12/2019 06:00

 Un studiu recent a arătat că aproximativ jumătate dintre romani cred că au telefonul ascultat. Cu zecile de programe de interceptare, care pot fi achizitionate chiar de pe internet, la un pret accesib ...

Capacitățile noastre nebănuite: 6 simțuri „supraomenești”
20/12/2019 06:34

 Oamenii au abilităti foarte diferite. Unii dintre noi compun cantece care emotionează pană la lacrimi, altii aleargă ca vantul si altii inventează tehnologii noi care schimbă lumea. Însă aces ...

Tunelul Laerdal: cel mai lung tunel rutier din lume
20/12/2019 06:28

 Unde crezi că se află cel mai lung tunel rutier din lume? În Norvegia, tara in care este imposibil să mergi cu masina dintr-un loc in altul fără să treci printr-o trecătoare montană sau să ...

VIDEO- SUPER OAMENI
20/12/2019 06:12
VIDEO – 5 locuri misterioase și încărcate negativ, care-ți vor da fiori
18/12/2019 09:40

 Există cateva locuri in lume care captivează imaginatia si interesul celor pasionati de mistere. De unele dintre ele se leagă sinucideri de animale, disparitii fără urmă, fenomene ciudate sau traged ...

Există viață după moarte. Mii de gene din corp funcționează chiar și la patru zile după deces
18/12/2019 07:36

 Viată după moarte – acesta nu e doar un concept, ci o realitate. Un studiu publicat de doi cercetători americani dovedeste că, in cazul animalelor, unele gene continuă să functioneze pană la ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei