Recunoaşterea vocii, deficitară la dislexici

default

Dimensiune font:

| 16-10-2012 15:57

A distinge între vocile altor oameni poate părea o sarcină minoră. Cu toate acestea, dacă acei oameni vorbesc o limbă pe care nu o înţelegi, devine mult mai greu. Această abilitate este chiar mai redusă în cazul oamenilor care suferă de dislexie.

Asta pentru că ne bazăm pe diferenţele de pronunţie ale indivizilor pentru a-i identifica. Dacă nu înţelegem cuvintele pe care le spun, nu remarcăm acele diferenţe.

Această abilitate de a procesa relaţia dintre sunete şi înţelesul lor, cunoscută sub numele de fonologie, se crede că este mai redusă la oamenii cu dislexie (Dislexia este o tulburare nervoasă constând în dificultatea de a citi şi a înţelege ceea ce se citeşte - n.n.). De aceea, neurologii de la MIT au emis o teorie conform căreia oamenilor cu dislexie le este mult mai dificil să identifice vorbitorii limbii lor native decât cei ce nu suferă de aceasta.

Într-un studiu apărut în Science pe 29 iulie, cercetătorii au scos în evidenţă tocmai acest aspect. Oamenii cu dislexie au avut bătăi mult mai mari de cap în recunoaşterea vocilor decât cei sănătoşi. De fapt, s-au descurcat la fel de slab precum ceilalţi (fără dislexie) atunci când ascultau vorbitori ai unei limbi străine.

Această descoperire sprijină teoria conform căreia fonologia scăzută este un aspect critic al dislexiei şi face lumină asupra modului în care recunoaşterea vocii umane diferă de cea a altor animale, spune John Gabrieli, Profesor de Ştiinţe Medicale, Tehnologie şi Neurologie Cognitivă la MIT şi îndrumătorul lucrării publicate în Science.

„Recunoaşterea persoanelor, la oameni, pare să fie foarte dependentă de abilităţile de vorbire”, spune Gabrieli, care este membru al Departamentului de Ştiinţe ale Creierului şi Cognitive şi, de asemenea, unul din principalii cercetători de la Institutul de Cercetare a Creierului McGovern.

 

Studiile au arătat că pentru oamenii cu dislexie este mult mai dificil să recunoască vorbitorul.

 Indicii verbale


Autorul principal al studiului, absolventul de MIT Tyler Perrachione, şi-a obţinut licenţa şi masterul la Universitatea NorthWestern, unde a fost implicat în studii ce arată că este mai uşor să recunoşti vocile oamenilor ce vorbesc în propria ta limbă.

„Modul de a vorbi al fiecăruia este puţin diferit şi acesta este un indiciu mare despre cine eşti”, spune el. „Când asculţi pe cineva vorbind, nu doar proprietăţile corzilor sale vocale sau rezonanţa cavităţii sale bucale îl deosebeşte de alte persoane, ci şi modul în care acel cineva pronunţă cuvintele.”

După ce Perrachione a ajuns la MIT, el şi Gabrieli au decis să încerce să găsească puncte comune între acest studiu şi dovezi ce arătau că procesarea fonologică era scăzută la oamenii cu dislexie. Au testat subiecţii la identificarea oamenilor ce vorbeau în limba lor natală (engleza), apoi în chineză.

Când ascultau engleză, cei ce nu sufereau de dislexie au avut dreptate în aproximativ 70% din cazuri, dar doar în 50% când au încercat să identifice vorbitorii de chineză. Cei dislexici i-au identificat în mod corect în doar 50% din cazuri atât pe vorbitorii de engleză, cât şi pe cei de chineză.

„Este un studiu frumos prin simplitatea lui”, afirmă Shirley Fecteau, asistent universitar şi visiting professor la Şcoala Medicală Harvard, cercetător în domeniul neuroplasticităţii cognitive la Universitatea Laval din Quebec. „Pare să fie vorba de un efect clar în ceea ce priveşte abilităţile de identificare a vocii de către oamenii cu dislexie.”

Descoperirea sugerează că oamenii cu dislexie ar putea avea chiar mai multe probleme în a urmări un vorbitor decât realizează până şi ei, spune Gabrieli. Aceste date se adaugă la dovezile în continuă creştere conform cărora dislexia nu este doar o dereglare vizuală.

„În anii 1980 a avut loc o schimbare importantă, o trecere de la înţelegerea dislexiei ca o problemă vizuală la înţelegerea ei ca o problemă de limbaj”, spune Gabrieli. „E posibil ca dislexia să nu reprezinte o problemă punctuală, ci o varietate de disfuncţii al căror rezultat această dificultate de a învăţa să citeşti. Dar singura cauză a tulburării care este bine înţeleasă este o slăbiciune în procesarea fonemelor limbii”.


Prieten versus inamic

Recunoaşterea altor membri ai unei anumite specii după vocea lor este de importanţă majoră pentru oameni şi alte animale sociale. „Vrei să ştii cine îţi este prieten şi cine îţi este duşman, vrei să ştii cine e partenerul tău,” spune Perrachione. „Dacă o să cooperezi cu cineva pentru mâncare, vrei să ştii cine este acea persoană.”

Totuşi, se pare că oamenii şi animalele îndeplinesc această sarcină în moduri diferite. Animalele pot identifica alţi membri ai speciei lor după sunetele pe care le produc, dar această abilitate este înnăscută şi se bazează pe sunetele în sine mai degrabă decât pe înţelesul acestora.

„Observăm diferenţele dintre indivizi prin această caracteristică dobândită prin învăţare a comunicării noastre, care este reprezentată de cuvintele pe care le folosim şi aceasta este ceea ce distinge cu adevărat comunicarea dintre oameni de cea a animalelor,” susţine Perrachione.

Cercetătorii consideră că munca lor ar putea de asemenea oferi o perspectivă asupra modului de funcţionare a sistemelor computerizare de recunoaştere vocală. Programele de recunoaştere vocală ce au acces la sensurile din dicţionar ale cuvintele ar putea să se descurce mai bine în înţelegerea diferiţilor vorbitori decât cele ce doar identifică sunetele, spune Perrachione.

Cercetătorii folosesc acum imagistica prin rezonanţă magnetică funcţională (fMRI) pentru a determina care părţi ale creierului sunt cele mai active la dislexici şi la cei ce nu suferă de această dereglare în timp ce încearcă să identifice voci.

 

Sursa:scientia.ro

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
Bancul Zilei

05:36

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Gura Vaii, cu sediul social in comuna Gura Vaii, satul Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau, cod postal 607220, telefon 0371/407.500, fax 0372/002.112, e-mail: primariaguravaii@yahoo.com, cod fiscal 4278108. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: - teren in suprafata de 316 mp, situat in intravilanul comunei Gura Vaii, satului Rotunda, nr. Cadastral 62185, CF 62185, apartinand domeniului privat al Comunei Gura Vaii, conform H.C.L. Comunei Gura Vaii nr. 09/22.01.2024, caietului de sarcini si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul institutiei, Compartimentul Achizitii Publice sau se poate consulta pe site-ul: www.uatcomuna guravaii.ro, sectiunea -Anunturi. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: de la Compartimentul Achizitii Publice, din cadrul Comunei Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei/exemplar, ce se achita numerar la Casieria institutiei, sau in contul de trezorerie RO17 TREZ 0625 006X XX00 0079, deschis la Trezoreria Onesti, cod fiscal: 4278108. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 27.03.2024, ora 12.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 04.04.2024, ora 14.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Registratura Comunei Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: intr-un singur exemplar, intr-un plic sigilat. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 05.04.2024, ora 09.00, Comuna Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Judecatoria Onesti, cu sediul in municipiul Onesti, Str. Tineretului nr. 1, judetul Bacau, telefon 0234/311.913, fax 0234/326.170, e-mail: jud-onesti-reg@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 08.03.2024.
ANUNȚ DE LICITAȚIE. Primăria Comunei Valea Lupului, jud. Iași, cu sediul în Com. Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, CUI 16384625, tel 0232/272590, e-mail: primaria_valealupului@yahoo.com, patrimoniu@comuna-valealupului.ro, organizează în data de 29.03.2024, licitație în vederea vânzării terenului intravilan în suprafață de 16.000,00 mp, nr. cadastral 96128, CF nr. 96128, zona Dedeman. 1. Informaţii generale privind concedentul, în special denumirea, codul fiscal, adresa, numărul de telefon, telefax şi/sau adresa de e-mail a persoanei de contact etc: UAT Comuna Valea Lupului, jud. Iași, cu sediul în Com. Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, CIF 16384625, tel 0232/272590, e-mail: primaria_valealupului@yahoo.com, patrimoniu@comuna-valealupului.ro 2. Informații generale privind obiectul procedurii de licitație publică, în special descrierea și identificarea bunului care urmează să fie vândut: teren intravilan în suprafață de 16.000 mp, situat în Sat Uricani, Comuna Miroslava, județul Iași, zona Dedeman, nr. cadastral 96128, CF nr. 96128, teren proprietate privată a Comunei Valea Lupului 3. Informații privind documentația de atribuire: se regăsesc în caietul de sarcini 3.1 Modalitatea sau modalitățile prin care persoanele interesate pot intra în posesia unui exemplar al documentației de atribuire: la cerere, de la sediul autorității sau de pe site-ul autorității wwww.comuna-valealupului.ro 3.2 Denumirea și datele de contact ale serviciului/compartimentului din cadrul vânzătorului, de la care pot obține un exemplar din documentația de atribuire: de la Registratura primăriei, Aleea Irisului nr. 8, sat Valea Lupului, Comuna Valea Lupului, județul Iași sau de pe site-ul autorității: www.comuna-valealupului.ro 3.3 Costul și condițiile de plată pentru obținerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: gratuit 3.4 Data-limită pentru solicitarea clarificărilor: 20.03.2024, orele 16.00 4. Informații privind ofertele: se regasesc în caietul de sarcini 4.1 Data-limită de depunere a ofertelor: 29.03.2024, orele 09.00 4.2 Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, Județul Iași 4.3 Numărul de exemplare în care trebuie depusă oferta: un singur exemplar original 5. Data și locul la care se va desfașura ședința publică de deschidere a ofertelor: 29.03.2024, orele 11.00, Primăria Comunei Valea Lupului - Sala de consiliu, Aleea Irisului nr. 8, Comuna Valea Lupului, Județul Iași 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon și/sau adresa de e-mail ale instanței competente în soluționarea litigiilor apărute și termenele pentru sesizarea instanței: Tribunalul Iași, Strada Elena Doamna nr. 1A, telefon: 0232.260.600, 0232.248.000, 0332.403.666, Fax: 0332.435.700, e-mail: tr-iasi-reg@just.ro PRIMAR, Florin-Liviu DULGHERU
Mexicanii au descoperit un străvechi palat mayaș
10/08/2021 13:30

Arheologii au descoperit ruinele unui palat de mari dimensiuni, construit cu peste 1000 de ani in urmă. Arheologii au descoperit ruinele unui palat de mari dimensiuni ce era utilizat cel mai probabil de eli ...

8 curiozități despre porci, animalele pe care le-am domesticit de două ori
21/12/2019 10:53

 Te-ai intrebat vreodată cand a devenit mistretul animalul docil din cotet pe care il stim cu totii astăzi? Sau cat de tare poate răcni un porc? În acest articol trecem in revistă mai multe curio ...

VIDEO – Animale inteligente care ne fură premiul întâi la testele IQ
21/12/2019 07:49

 Să vorbim despre animale inteligente. Care este cea ma inteligentă specie din lume? Ati putea fi foarte tentati să spuneti că oamenii, dar realitatea este ceva mai complicată. În cartea „ ...

7 adevăruri ascunse despre Roma Antică, pe care nu le găsești în manuale
21/12/2019 07:37

 Roma Antică a fost o fortă civilizatoare si o societate ideală pentru dezvoltarea artelor, filosofiei si stiintei. Romanii erau constructori excelenti, iar armata lor neinfricată era temută de o ...

Cum afli dacă telefonul tău este interceptat
21/12/2019 06:00

 Un studiu recent a arătat că aproximativ jumătate dintre romani cred că au telefonul ascultat. Cu zecile de programe de interceptare, care pot fi achizitionate chiar de pe internet, la un pret accesib ...

Capacitățile noastre nebănuite: 6 simțuri „supraomenești”
20/12/2019 06:34

 Oamenii au abilităti foarte diferite. Unii dintre noi compun cantece care emotionează pană la lacrimi, altii aleargă ca vantul si altii inventează tehnologii noi care schimbă lumea. Însă aces ...

Tunelul Laerdal: cel mai lung tunel rutier din lume
20/12/2019 06:28

 Unde crezi că se află cel mai lung tunel rutier din lume? În Norvegia, tara in care este imposibil să mergi cu masina dintr-un loc in altul fără să treci printr-o trecătoare montană sau să ...

VIDEO- SUPER OAMENI
20/12/2019 06:12
VIDEO – 5 locuri misterioase și încărcate negativ, care-ți vor da fiori
18/12/2019 09:40

 Există cateva locuri in lume care captivează imaginatia si interesul celor pasionati de mistere. De unele dintre ele se leagă sinucideri de animale, disparitii fără urmă, fenomene ciudate sau traged ...

Există viață după moarte. Mii de gene din corp funcționează chiar și la patru zile după deces
18/12/2019 07:36

 Viată după moarte – acesta nu e doar un concept, ci o realitate. Un studiu publicat de doi cercetători americani dovedeste că, in cazul animalelor, unele gene continuă să functioneze pană la ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei