Rinichii. Rolul acestora în organism

default

Dimensiune font:

| 16-10-2012 16:37

Care este rolul rinichiului în organismul uman? Rinichiul este un organ complex ce are rolul principal de a depura sângele de substanţe toxice. Principala cale de a elimina substanţele toxice din organism este reprezentată de aparatul uro-excretor.

Pentru întreţinerea vieţii şi a activităţii obişnuite, organismul uman îndeplineşte o serie de funcţii. Două dintre acestea sunt vitale – funcţia respiratorie şi cea cardiacă. Fără acestea moartea unui individ s-ar produce în mai puţin de 5 minute. Celelalte funcţii, deşi sunt foarte importante, pot fi compensate un timp de către organism.

 

Structura rinichiului

Unitatea morfologică şi funcţională a rinichiului este nefronul. Adică rinichii sunt formaţi din nefroni, iar aceştia efectuează funcţia de excreţie a rinichiului. Deci urina se formează ca urmare a activităţii celor două milioane de nefroni.

Un nefron este format dintr-un glomerul şi un tub urinifer. Glomerulul este format din mai multe vase de sânge (strânse într-un ghem) ce provin din arteriola aferentă. Tubul urinifer porneşte din glomerul şi de-a lungul traiectului său suferă câteva ondulări, având o formă asemănătoare cu litera „U”. Conţinutul tubului urinifer este preluat de un sistem de canale colectoare, ca în final să ajungă în vezica urinară şi să poată fi eliminat la exterior prin uretră (micţiunea).

 

Structura rinichiului



Rinichii sunt vascularizaţi de către arterele renale. În majoritatea organelor din corp, vascularizaţia este realizată de către o arteră care în interiorul organului se ramifică şi formează o reţea de capilare, iar acestea se unesc din nou formând o venă care părăseşte organul respectiv. În rinichi, arteriola aferentă (care formează glomerulul) se continuă cu arteriola eferentă. Aceasta însoţeşte apoi tubul urinifer, ramificându-se în jurul său (rolul acestei ramificări în jurul tubului este de a colecta sau de a deversa unele substanţe), iar mai apoi toate ramificaţiile se unesc formând sistemul venos.

Debitul de sânge care circulă prin aceste reţele de capilare este de 1,3 litri pe minut. De remarcat este faptul că circulaţia rinichilor, deşi foarte intensă, se modifică independent în condiţii normale şi patologice. Sistemul vascular al rinichilor este unul particular fiind format din două reţele de capilare.


Rolul rinichilor în formarea urinei

Mecanismul formării urinei este foarte complex şi încă reprezintă un subiect de dezbatere pentru diverşi cercetători. Prima ipoteză a fost emisă de Bowman în 1842, care afirma că rinichiul este o glandă excretoare de apă la nivelul glomerulului şi de alte substanţe la nivelul tubului urinifer. După Bowman au urmat alţi cercetători care au completat şi modificat această teorie.

Rinichiul formează două tipuri de urină: primară şi finală. Urina primară se formează prin filtrarea sângelui la nivelul glomerulului (filtrarea glomerulară), unde există o membrană filtrantă ce prezintă pori prin care trece apă şi unele substanţe. Această membrană poate fi comparată cu un fel de sită – orice substanţă care are dimensiuni mai mici decât diametrul porului va trece, iar dacă dimensiunile sunt mai mari nu va putea străbate membrana. Pentru ca substanţele din sânge să străbată membrana este necesar existenţa unei diferenţe de presiune între cele două feţe ale membranei. Prin filtrare glomerulară se formează aproximativ 130 de ml de urină primară în fiecare minut sau 180 de litri în 24 de ore.

Urina primară este formată în principal din apă şi substanţele care se găsesc în mod normal în plasmă, mai puţin proteine, deoarece acestea trec în cantităţi foarte mici.

Urina trece apoi în tubul urinifer unde suferă diferite procese de reabsorbţie sau secreţie, rezultând urina finală – aproximativ 1,5 litri la 24 de ore.

Reabsorbţia este procesul prin care unele substanţe din urina primară trec înapoi în sânge – aproximativ 90% din urina primară formată este reabsorbită în sânge.

Excreţia şi secreţia tubulară este procesul prin care unele substanţe trec din sânge în urină la nivelul tubului urinifer. Prin aceste procese trece în urină: uree, amoniac, unii ioni, substanţe toxice sau medicamente.

La sfârşitul acestor procese se formează urina finală. Aceasta la emisie are culoarea galbenă (culoare mai intensă dimineaţa), pH-ul de 6,2 - 6,8 (pH-ul devine acid în alimentaţia bazată pe carne şi alcalin în regimul vegetarian).

Rinichiul intervine în menţinerea echilibrului acido-bazic, adică păstrează pH-ul mediului intern constant la 7,35 – 7,4. Prin rinichi se elimină acizii nevolatili din organism şi se recuperează substanţele alcaline – din acest motiv urina are un pH uşor mai acid.

Reglarea funcţiei excretoare a rinichiului este realizată prin mecanisme nervoase şi mecanisme hormonale. Hormonii care intervin în reglarea funcţiei renale sunt: hormonul anti-diuretic (ADH), aldosteronul, hormonii tiroidieni, parathormonul etc.

ADH: acest hormon scade diureza (acţiune oligurică). Acţiunea anti-diuretică este manifestată prin creşterea reabsorbţiei de apă din urina primară – se va elimina o cantitate mai mică de urină.

Aldosteronul: acest hormon eliberat de glandele suprarenale reduce eliminarea ionilor de Na şi creşte eliminarea celor de K.

Parathormonul: menţine echilibrul fosfo-calcic prin scăderea eliminării de Ca, Mg sau amoniac şi creşterea eliminarea de fosfat, Na sau K.

Vitamina D sau calciferolul: intervine în menţinerea echilibrului fosfo-calcic.

Pe lângă hormoni, în reglarea funcţiei excretoare a rinichilor intervin şi alte substanţe ca noradrenalina ce opreşte activitatea a 90% dintre glomeruli determinând oligurie sau cafeina ce creşte numărul de glomeruli funcţionali determinând poliurie (creşte diureza).

 

Rinichiul stâng




Alte roluri ale rinichiului

Pe lângă funcţia de depurare a sângelui, rinichiul secretă şi hormoni funcţia endocrină. Hormonii secretaţi de rinichi sunt: renina, eritropoietina, bradikinina, natriferina şi medulina. Datorită secreţiei şi eliberării acestor substanţe, rinichiul poate fi considerat glandă endocrină.

Renina: intervine în procesul de formare a angiotensinei II (cel mai puternic vasoconstrictor din organism).

Eritripoietina: stimulează formarea de globule roşii.

Medulina: are acţiune anti-hipertensivă – scade presiunea arterială.

Bradikininele: se mai numesc plasmakine şi au rol în producerea unei vasodilataţii locale şi creşterea permeabilităţii capilarelor – datorită plasmakinelor, în timpul efortului fizic, în urină apar proteine în cantitate mai mare.


Compoziţia urinei

Compoziţia urinei diferă foarte mult de compoziţia plasmei. Urina finală conţine cantităţi infime de proteine şi glucoză (nedetectabile prin aparatura standard).

Un litru de urină conţine 950 de ml de apă şi 50 de ml de substanţe organice şi anorganice.

Substanţele organice sunt rezultatul metabolismului celular – uree (se elimină 25 de grame la 24 de ore), acid uric (aproximativ 1 gram la 24 h), creatinină (1-2 grame la 24 h), pigmenţi, vitamine sau enzime.

Substanţele anorganice sunt reprezentate de cloruri – NaCl (10-12g la 24 h), sulfaţi, fosfaţi, calciu.


Micţiunea

Micţiunea (acţiunea de a urina) se produce printr-un mecanism neuro-reflex. Datorită umplerii şi distensiei vezicii urinare, fibrele nervoase senzitive sunt stimulate şi se declanşează relaxarea sfincterului intern – la copil. Pe măsură ce sistemul nervos se dezvoltă, aceste impulsuri ajung la scoarţa cerebrală şi determină senzaţia de „vezică plină” – micţiunea devine voluntară. Dacă nu este posibilă micţiunea, urina poate fi reţinută până la o limită când apare eliminarea urinară prin prea plin – retenţia voluntară a urinei nu este posibilă pe durată nelimitată de timp.


Insuficienţa renală

Insuficienţa renală reprezintă pierderea funcţiei rinichiului, care poate apărea brusc – insuficienţă renală acută sau se poate instala în timp – insuficienţă renală cronică.

Indiferent de timpul de instalare, simptomele principale sunt asemănătoare: rinichiul îşi pierde capacitatea de a regla echilibrul hidro-electric şi acido-bazic al organismului, iar unii compuşi toxici din organism nu mai pot fi eliminaţi, acumulându-se în sânge.

Cauzele ce determină insuficienţa renală sunt multiple, cu menţiunea că insuficienţa acută este de obicei reversibilă, pe când cea cronică este progresivă şi ireversibilă.

 

Sursa:scientia.ro

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

10:43

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
Mexicanii au descoperit un străvechi palat mayaș
10/08/2021 13:30

Arheologii au descoperit ruinele unui palat de mari dimensiuni, construit cu peste 1000 de ani in urmă. Arheologii au descoperit ruinele unui palat de mari dimensiuni ce era utilizat cel mai probabil de eli ...

8 curiozități despre porci, animalele pe care le-am domesticit de două ori
21/12/2019 10:53

 Te-ai intrebat vreodată cand a devenit mistretul animalul docil din cotet pe care il stim cu totii astăzi? Sau cat de tare poate răcni un porc? În acest articol trecem in revistă mai multe curio ...

VIDEO – Animale inteligente care ne fură premiul întâi la testele IQ
21/12/2019 07:49

 Să vorbim despre animale inteligente. Care este cea ma inteligentă specie din lume? Ati putea fi foarte tentati să spuneti că oamenii, dar realitatea este ceva mai complicată. În cartea „ ...

7 adevăruri ascunse despre Roma Antică, pe care nu le găsești în manuale
21/12/2019 07:37

 Roma Antică a fost o fortă civilizatoare si o societate ideală pentru dezvoltarea artelor, filosofiei si stiintei. Romanii erau constructori excelenti, iar armata lor neinfricată era temută de o ...

Cum afli dacă telefonul tău este interceptat
21/12/2019 06:00

 Un studiu recent a arătat că aproximativ jumătate dintre romani cred că au telefonul ascultat. Cu zecile de programe de interceptare, care pot fi achizitionate chiar de pe internet, la un pret accesib ...

Capacitățile noastre nebănuite: 6 simțuri „supraomenești”
20/12/2019 06:34

 Oamenii au abilităti foarte diferite. Unii dintre noi compun cantece care emotionează pană la lacrimi, altii aleargă ca vantul si altii inventează tehnologii noi care schimbă lumea. Însă aces ...

Tunelul Laerdal: cel mai lung tunel rutier din lume
20/12/2019 06:28

 Unde crezi că se află cel mai lung tunel rutier din lume? În Norvegia, tara in care este imposibil să mergi cu masina dintr-un loc in altul fără să treci printr-o trecătoare montană sau să ...

VIDEO- SUPER OAMENI
20/12/2019 06:12
VIDEO – 5 locuri misterioase și încărcate negativ, care-ți vor da fiori
18/12/2019 09:40

 Există cateva locuri in lume care captivează imaginatia si interesul celor pasionati de mistere. De unele dintre ele se leagă sinucideri de animale, disparitii fără urmă, fenomene ciudate sau traged ...

Există viață după moarte. Mii de gene din corp funcționează chiar și la patru zile după deces
18/12/2019 07:36

 Viată după moarte – acesta nu e doar un concept, ci o realitate. Un studiu publicat de doi cercetători americani dovedeste că, in cazul animalelor, unele gene continuă să functioneze pană la ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei