Sfârșitul vieții pe Pământ. 5 catastrofe cosmice care amenință omenirea

default

Dimensiune font:

| 04-02-2017 10:02

 Dacă ați fi întrebați care este cel mai mare pericol care amenință planeta și a rasa umană, cel mai probabil v-ați gândi la războiul nuclear, încălzirea globală sau o pandemie. Dar, presupunând că putem trece cu bine peste toate astea, suntem oare cu adevărat în siguranță?

Viața pe planeta albastră pare sigură până când ne gândim la pericolele care ne pândesc din spațiu. Iată câteva catastrofe cosmice care s-ar putea produce și care ar pune capăt vieții pe mica noastră planetă.

1. O erupție solară de mari proporții

Catastrofe cosmice - explozie solara

Foto: bbc.co.uk

Soarele nu este o stea prietenoasă, așa cum s-ar putea crede. El creează câmpuri magnetice puternice, care dau naștere unor pete solare impresionante, uneori chiar mai mari decât Pământul. Soarele mai emite și un flux de particule și radiații, denumit vânt solar. Dacă este ținut sub control de câmpul magnetic al Terrei, vântul solar nu face altceva decât să creeze imagini spectaculoase, precum aurora boreală. Însă, dacă devine prea puternic, acest flux poate influența comunicațiile radio și poate provoca pene de curent.

Cea mai puternică furtună solară documentată din istorie a lovit Pământul în 1859. Incidentul a fost denumit Evenimentul Carrington. Atunci, aurorele boreale au fost vizibile în întreaga lume, sistemele de telegraf din Europa și America de Nord s-au prăbușit, iar pilonii stâlpilor de telegraf aruncau scântei.

Dacă s-ar petrece în secolul nostru, un astfel de eveniment ar avea proporții catastrofale, mai ales având în vedere dependența noastră de echipamentele electronice. Chiar dacă specia umană n-ar fi distrusă, ne-am confrunta cu catastrofe de mari proporții și întreaga civilizație ar cădea în haos. N-ar mai exista electricitate, apă și alte servicii publice, iar aproape toate industriile – inclusiv cea alimentară – ar fi paralizate.

2. Impactul cu un asteroid

Catastrofe cosmice - Asteroid

Foto: mirror.co.uk

Știm deja foarte bine de pericolele pe care asteroizii le reprezintă pentru specia umană. Până la urmă, nu putem uita că asteroizii sunt cei care au cauzat dispariția dinozaurilor. Cercetările recente ne-au informat cu privire la numărul mare de asteroizi din sistemul nostru solar, care ne-ar putea pune în pericol sau chiar distruge întreaga viață de pe planetă.

De-abia în ultimele decenii am început să proiectăm și să dezvoltăm sisteme care să ne protejeze de asteroizii de mici dimensiuni care ne-ar putea lovi. Dar, în fața celor mai mari – care sunt și mai rari – suntem neajutorați. Chiar dacă n-ar distruge planeta, până și un asteroid de mici dimensiuni ar putea ucide întreaga oamenire, cauzând valuri tsunami imense, incendii și alte catastrofe naturale, făcând Pământul de nelocuit.

3. Dispariția Soarelui

Catastrofe cosmice - Disparitia Soarelui

Foto: bbc.co.uk

Dacă evenimentele menționate până acum au un anumit grad de probabilitate, știm cu siguranță că Soarele se va stinge în 7,72 de miliarde de ani. La acel moment, atmosfera Soarelui se va transforma într-o nebuloasă planetară, iar rămășițele stelei vor forma în primă fază într-o „gigantă roșie”, iar apoi într-o „pitică albă”.

Totuși, specia umană nu va asista la aceste ultime etape. Pe măsură ce va „îmbătrâni”, Soarele va deveni tot mai rece și mai mare. În momentul în care se va transforma într-o gigantă roșie, Soarele va fi atât de mare încât va putea cuprinde planetele Mercur și Venus. Mai mult, Soarele va crea un vânt solar extrem de puternic, care va încetini rotația Pământului. Astfel, peste aproximativ 7,59 de miliarde de ani, planeta noastră va fi cuprinsă de straturile exterioare ale stelei pe moarte și se va topi definitiv.

4. Exploziile de raze gamma

Catastrofe cosmice - Raze Gamma

Foto: vimeo.com

Stelele binare și supernovele pot produce descătușări imense de energie, denumite explozii de raze gamma. Aceste explozii sunt extrem de puternice deoarece toată energia se concentrează într-o rază foarte îngustă, care nu durează mai mult de câteva minute. Radiațiile produse de o astfel de explozie sunt capabile să distrugă stratul de ozon al Pământului. Astfel, întreaga viață de pe Terra ar deveni expusă radiațiilor ultraviolete ale Soarelui.

Astronomii au descoperit un sistem de stele – WR 104 – care ar putea produce o astfel de catastrofă cosmică. WR 104 se află la o distanță de 5.200-7.500 de ani lumină, nu suficient de departe încât să fim în siguranță. Și, colac peste pupăză, nici nu știm exact când se va petrece dezastrul.

5. Supernovele

Catastrofe cosmice - Supernova

Foto: redorbit.com

Supernovele sunt explozii stelare care au loc atunci când o stea a ajuns la finalul vieții. În Calea Lactee, astfel de explozii au loc o dată sau de două ori la fiecare 100 de ani. Probabilitatea este mai mare ca o astfel de catastrofă cosmică să aibă loc mai aproape de centrul dens al galaxiei.

Ne putem oare aștepta la un asemenea eveniment în viitorul apropiat? Steaua Betelgeuse, din constelația Orion, se apropie de finalul vieții și se află la doar 450-650 de ani lumină de Pământ. Ar putea deveni o supernovă acum sau în următoarele câteva milioane de ani. Din fericire, astronomii estimează că, pentru a distruge stratul de ozon al planetei noastre, o supernovă trebuie să se afle la maximum 50 de ani lumină de Terra.

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

05:12

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Gura Vaii, cu sediul social in comuna Gura Vaii, satul Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau, cod postal 607220, telefon 0371/407.500, fax 0372/002.112, e-mail: primariaguravaii@yahoo.com, cod fiscal 4278108. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: - teren in suprafata de 316 mp, situat in intravilanul comunei Gura Vaii, satului Rotunda, nr. Cadastral 62185, CF 62185, apartinand domeniului privat al Comunei Gura Vaii, conform H.C.L. Comunei Gura Vaii nr. 09/22.01.2024, caietului de sarcini si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul institutiei, Compartimentul Achizitii Publice sau se poate consulta pe site-ul: www.uatcomuna guravaii.ro, sectiunea -Anunturi. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: de la Compartimentul Achizitii Publice, din cadrul Comunei Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei/exemplar, ce se achita numerar la Casieria institutiei, sau in contul de trezorerie RO17 TREZ 0625 006X XX00 0079, deschis la Trezoreria Onesti, cod fiscal: 4278108. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 27.03.2024, ora 12.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 04.04.2024, ora 14.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Registratura Comunei Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: intr-un singur exemplar, intr-un plic sigilat. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 05.04.2024, ora 09.00, Comuna Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Judecatoria Onesti, cu sediul in municipiul Onesti, Str. Tineretului nr. 1, judetul Bacau, telefon 0234/311.913, fax 0234/326.170, e-mail: jud-onesti-reg@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 08.03.2024.
ANUNȚ DE LICITAȚIE. Primăria Comunei Valea Lupului, jud. Iași, cu sediul în Com. Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, CUI 16384625, tel 0232/272590, e-mail: primaria_valealupului@yahoo.com, patrimoniu@comuna-valealupului.ro, organizează în data de 29.03.2024, licitație în vederea vânzării terenului intravilan în suprafață de 16.000,00 mp, nr. cadastral 96128, CF nr. 96128, zona Dedeman. 1. Informaţii generale privind concedentul, în special denumirea, codul fiscal, adresa, numărul de telefon, telefax şi/sau adresa de e-mail a persoanei de contact etc: UAT Comuna Valea Lupului, jud. Iași, cu sediul în Com. Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, CIF 16384625, tel 0232/272590, e-mail: primaria_valealupului@yahoo.com, patrimoniu@comuna-valealupului.ro 2. Informații generale privind obiectul procedurii de licitație publică, în special descrierea și identificarea bunului care urmează să fie vândut: teren intravilan în suprafață de 16.000 mp, situat în Sat Uricani, Comuna Miroslava, județul Iași, zona Dedeman, nr. cadastral 96128, CF nr. 96128, teren proprietate privată a Comunei Valea Lupului 3. Informații privind documentația de atribuire: se regăsesc în caietul de sarcini 3.1 Modalitatea sau modalitățile prin care persoanele interesate pot intra în posesia unui exemplar al documentației de atribuire: la cerere, de la sediul autorității sau de pe site-ul autorității wwww.comuna-valealupului.ro 3.2 Denumirea și datele de contact ale serviciului/compartimentului din cadrul vânzătorului, de la care pot obține un exemplar din documentația de atribuire: de la Registratura primăriei, Aleea Irisului nr. 8, sat Valea Lupului, Comuna Valea Lupului, județul Iași sau de pe site-ul autorității: www.comuna-valealupului.ro 3.3 Costul și condițiile de plată pentru obținerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: gratuit 3.4 Data-limită pentru solicitarea clarificărilor: 20.03.2024, orele 16.00 4. Informații privind ofertele: se regasesc în caietul de sarcini 4.1 Data-limită de depunere a ofertelor: 29.03.2024, orele 09.00 4.2 Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, Județul Iași 4.3 Numărul de exemplare în care trebuie depusă oferta: un singur exemplar original 5. Data și locul la care se va desfașura ședința publică de deschidere a ofertelor: 29.03.2024, orele 11.00, Primăria Comunei Valea Lupului - Sala de consiliu, Aleea Irisului nr. 8, Comuna Valea Lupului, Județul Iași 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon și/sau adresa de e-mail ale instanței competente în soluționarea litigiilor apărute și termenele pentru sesizarea instanței: Tribunalul Iași, Strada Elena Doamna nr. 1A, telefon: 0232.260.600, 0232.248.000, 0332.403.666, Fax: 0332.435.700, e-mail: tr-iasi-reg@just.ro PRIMAR, Florin-Liviu DULGHERU
Mexicanii au descoperit un străvechi palat mayaș
10/08/2021 13:30

Arheologii au descoperit ruinele unui palat de mari dimensiuni, construit cu peste 1000 de ani in urmă. Arheologii au descoperit ruinele unui palat de mari dimensiuni ce era utilizat cel mai probabil de eli ...

8 curiozități despre porci, animalele pe care le-am domesticit de două ori
21/12/2019 10:53

 Te-ai intrebat vreodată cand a devenit mistretul animalul docil din cotet pe care il stim cu totii astăzi? Sau cat de tare poate răcni un porc? În acest articol trecem in revistă mai multe curio ...

VIDEO – Animale inteligente care ne fură premiul întâi la testele IQ
21/12/2019 07:49

 Să vorbim despre animale inteligente. Care este cea ma inteligentă specie din lume? Ati putea fi foarte tentati să spuneti că oamenii, dar realitatea este ceva mai complicată. În cartea „ ...

7 adevăruri ascunse despre Roma Antică, pe care nu le găsești în manuale
21/12/2019 07:37

 Roma Antică a fost o fortă civilizatoare si o societate ideală pentru dezvoltarea artelor, filosofiei si stiintei. Romanii erau constructori excelenti, iar armata lor neinfricată era temută de o ...

Cum afli dacă telefonul tău este interceptat
21/12/2019 06:00

 Un studiu recent a arătat că aproximativ jumătate dintre romani cred că au telefonul ascultat. Cu zecile de programe de interceptare, care pot fi achizitionate chiar de pe internet, la un pret accesib ...

Capacitățile noastre nebănuite: 6 simțuri „supraomenești”
20/12/2019 06:34

 Oamenii au abilităti foarte diferite. Unii dintre noi compun cantece care emotionează pană la lacrimi, altii aleargă ca vantul si altii inventează tehnologii noi care schimbă lumea. Însă aces ...

Tunelul Laerdal: cel mai lung tunel rutier din lume
20/12/2019 06:28

 Unde crezi că se află cel mai lung tunel rutier din lume? În Norvegia, tara in care este imposibil să mergi cu masina dintr-un loc in altul fără să treci printr-o trecătoare montană sau să ...

VIDEO- SUPER OAMENI
20/12/2019 06:12
VIDEO – 5 locuri misterioase și încărcate negativ, care-ți vor da fiori
18/12/2019 09:40

 Există cateva locuri in lume care captivează imaginatia si interesul celor pasionati de mistere. De unele dintre ele se leagă sinucideri de animale, disparitii fără urmă, fenomene ciudate sau traged ...

Există viață după moarte. Mii de gene din corp funcționează chiar și la patru zile după deces
18/12/2019 07:36

 Viată după moarte – acesta nu e doar un concept, ci o realitate. Un studiu publicat de doi cercetători americani dovedeste că, in cazul animalelor, unele gene continuă să functioneze pană la ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei