Tablitele de la Tartaria

default

Dimensiune font:

| 25-10-2012 15:28

Se spune ca sumerienii au fost cei care au pus bazele scrierii. Insa, dupa descoperirea tablitelor de la Tartaria unii cercetatori nu mai sunt atat de siguri.
Multi savanti au fost atrasi de cultura Daco-Romana strabuna, iar cele trei tablite ceramice gasite la Tartaria in judetul Alba au strarnit o curiozitate din partea multora.

Au fost descoperite figurine de lut ars si de alabastru si trei placute de lut ars. Doua dintre acestea erau acoperite cu semne cu caracter pictografic si se presupune ca redau texte stravechi. In cea dea treia placuta este redat un om care merge in urma a doua animale cornute.

Cele trei tablite de la Tartaria sunt identificate ca cele mai vechi marturii ale utilizarii scrierii in sud-estul Europei, sau, dupa unii drept “cea mai veche biblioteca a Europei”.

Tartaria

Localitatea Tartaria se afla la poalele versantului nordic al Muntilor Sureanu, de-a lungul malului stang pe cursul mijlociu al raului Mures. Pe un diametru de aproximativ 60 de kilometri s-au gasit fragmente osteologice ale omului Neanderthal si ale omului de Cromagnon. La Turdas, in apropiere de Tartaria au fost executate niste sapaturi in 1895 si 1910, in urma carora s-a scos la iveala vatra unei asezari cu piese asemanatoare celor de la Tartaria. La Daia Romana, la 12 km nord est de Tartaria, s-a descoperit un vas cilindric a carui vechime este anterioara datarii sigililor din Sumer. Specificul acestor materiale descoperite i-a facut pe cercetatori sa creeze o identitate proprie, sub numele de Cultura Turdas-Vinca, cultura de acum 4500 – 3700 i.e.n., raspandita in Ardeal, Oltenia, Banat, Serbia, Ungaria, dar si in alte tari sau continente mai indepartate.
Multe din piesele gasite aici sunt expuse in muzeul de istorie din Orastie.

Unii cercetatori au ridicat ipoteza ca scrierea sub forma pictogramelor a aparut mai intai in sud-estul Europiei si nu in Mesopotamia, teorie criticata puternic in arheologia mondiala. Exista si ipoteza ca aceste piese ar fi ajuns in Transilvania datoria unor contacte economice sau de alta natura cu Orientul Apropiat desi datarea tablitelor este mai timpurie cu 1000 de ani fata de aparitia scrisului in Orient.

Vladimir Georgiev spunea ca tablitele de la Tartaria sunt mai vechi cu un mileniu decat scrierile sumeriene.
A. Kifisim, care a publicat si o harta special intocmita, in care demonstreaza ca stramosii romanilor de astazi au exercitat o influenta puternica asupra culturii intregii lumi antice, respectiv a vechii Elade, a vechiului Egipt, a Sumerului si chiar a Chinei.

Filozoful Platon, spunea “niste table triunghiulare de arama au fost aduse de fecioarele hyperboreene la Delos. Aceste table aveau un continut eshatologic: Dupa ce s-a despartit de trup, sufletul de duce in regatul lui Hades pentru judecata”. Se stie ca hyperboreenii locuiau la nordul Dunarii. Acolo era cunoscuta mina Baia de Arama. Elementele grecesti din textul acestor placi sunt un adaos, iar conceptia despre nemurirea sufletului este probabil zalmoxiana.

Enigmele tablitelor si semnificatia lor

Un profesor din Sankt Petersburg a descifrat enigmaticele pictograme, in cea mai credibila versiune: NUN KA SA UGULA PA IDIM KA RAI, insemnand “Nobilul care stie tainele va merge in Rai”. (nun “nobil”, ugula taina; loc incercuit, ka-rai in cer, Rai). Pe tablita mai apare si crucea, vechi simbol precrestin care imparte semnele in patru.
Expertii unei academii din Rusia au ajuns la concluzia ca defapt pe tablite sta scris “proto-sumerian”. Din pacate interpretarea pictogramelor de pe tablite nu duce la niciun adevar. Exista atatea traduceri complet diferite incat ele se infunda din ce in ce mai mult in mister, cu cat incearca altii sa le descifreze. Chiar daca am gasi corespondentul lor in cuvinte, nu vom stii poate niciodata ce au simbolizat ele cu adevarat printre cei ce le-au scris.

Marco Merlini, director al “Prehistory Knowledge Project” a gasit un schelet al unei femei de 1.45 m. inaltime, in varsta de 50-55 de ani. I-a atribuit un rol religios, fiindca printre oase au fost gasite si 23 de obiecte sacre, dintre care o ancora pentru tesut, niste bratari si niste statuete de idoli. Oasele au fost trimise la Universitatea din Roma pentru a fi verificate cu Carbon 14. Rezultatul datarii a fost neasteptat. Oasele au fost clasificate ca fiind de acum 7300 de ani.

Marco Merlini a declarat “Oasele, ca si tablitele sunt foarte vechi. Acum este o certitudine. Este randul nostru sa gandim ca scrierea a inceput in Europa cu doua mii de ani inaintea Sumerului. In Romania avem o comoara imensa, dar ea nu apartine numai Romaniei, ci intregii Europe.”

Controverse

Tablitele de la Tartaria sunt foarte controversate. Unii neaga vechimea si autenticitatea tablitelor, iar altii asteapta alte descoperiri care sa confirme importanta lor si in favoarea ideii ca este vorba de cea mai veche scriere din lume, cel putin cea mai veche dintre cele descoperite pana acum.

Unii istorici consacrati s-au simtit stanjeniti la ipoteza ca acestea ar fi cele mai vechi scrieri din lume, sau chiar s-au pronuntat rautacios. Dovezile si descoperirile facute confirma faptul ca scrierea a aparut intai in sud-estul Europei. Piese asemanatoare au fost gasite si in colina de la Karanovo, in sud-estul Bulgariei, intr-un nivel neolitic datand de acum 3000 de ani i.e.n. Aceste sigilii gasite in Bulgaria erau gravate cu pictograme si erau impartite in patru sectoare clar delimitate, la fel ca una din tablitele de la Tartaria. La Gracianita, in nord-vestul Bulgariei, s-au descoperit doua platouri mici. Pe fundul uneia se poate vedea o reprezentare schematica antropomorfa, iar cel de-al doilea reprezinta o forma de scriere apropiata de cea de pe sigiliul de la Karanovo si Tartaria.

Colin Reinfrew, un arheolog britanic, a efectuat sapaturi in localitatea bulgara Sitagroi si a afirmat ca in sud-estul Europei a existat in vechime o zona de civilizatie inaintata. Foarte multi istorici din Occident, din Rusia si de pe alte meleaguri afirma acest lucru.

Datarea cu C14 a acestor tablite reprezinta o problema, deoarece ele au fost supuse unor tratamente necorespunzatoare din necunostinta de cauza. Acesta este unul din motivele pentru care aceste tablite lasa loc de indoiala. Suntem noi buricul pamantului sau aceste tablite au fost scrise mult mai recent? Sau nici macar nu apartin civilizatiei din care ne tragem?

Tablitele au fost totusi datate indirect, prin analize pe celelalte obiecte gasite impreuna cu ele. Cu toate acestea, exista sceptici care sustin ca tablitele au fost puse ulterior in groapa descoperita.

 

Chiar daca aceste tablite ar corespunde unei perioade mai timpurii decat cele mai vechi scrieri sumeriene, ele nu demonstreaza mare lucru. Exista si varianta ca aceste tablite sa fi fost aduse de migratori, aducand cu ei cultura si invataturile lor, iar simbolurile de pe tablite se aseamana extrem de mult cu cele folosite de sumerieni in comunicarea scrisa.
Pana se va demonstra contrariul, vor exista doua tabere si misterul originii acestor tablite va continua.

Sursa: http://www.descopera.org/

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

10:43

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
Mexicanii au descoperit un străvechi palat mayaș
10/08/2021 13:30

Arheologii au descoperit ruinele unui palat de mari dimensiuni, construit cu peste 1000 de ani in urmă. Arheologii au descoperit ruinele unui palat de mari dimensiuni ce era utilizat cel mai probabil de eli ...

8 curiozități despre porci, animalele pe care le-am domesticit de două ori
21/12/2019 10:53

 Te-ai intrebat vreodată cand a devenit mistretul animalul docil din cotet pe care il stim cu totii astăzi? Sau cat de tare poate răcni un porc? În acest articol trecem in revistă mai multe curio ...

VIDEO – Animale inteligente care ne fură premiul întâi la testele IQ
21/12/2019 07:49

 Să vorbim despre animale inteligente. Care este cea ma inteligentă specie din lume? Ati putea fi foarte tentati să spuneti că oamenii, dar realitatea este ceva mai complicată. În cartea „ ...

7 adevăruri ascunse despre Roma Antică, pe care nu le găsești în manuale
21/12/2019 07:37

 Roma Antică a fost o fortă civilizatoare si o societate ideală pentru dezvoltarea artelor, filosofiei si stiintei. Romanii erau constructori excelenti, iar armata lor neinfricată era temută de o ...

Cum afli dacă telefonul tău este interceptat
21/12/2019 06:00

 Un studiu recent a arătat că aproximativ jumătate dintre romani cred că au telefonul ascultat. Cu zecile de programe de interceptare, care pot fi achizitionate chiar de pe internet, la un pret accesib ...

Capacitățile noastre nebănuite: 6 simțuri „supraomenești”
20/12/2019 06:34

 Oamenii au abilităti foarte diferite. Unii dintre noi compun cantece care emotionează pană la lacrimi, altii aleargă ca vantul si altii inventează tehnologii noi care schimbă lumea. Însă aces ...

Tunelul Laerdal: cel mai lung tunel rutier din lume
20/12/2019 06:28

 Unde crezi că se află cel mai lung tunel rutier din lume? În Norvegia, tara in care este imposibil să mergi cu masina dintr-un loc in altul fără să treci printr-o trecătoare montană sau să ...

VIDEO- SUPER OAMENI
20/12/2019 06:12
VIDEO – 5 locuri misterioase și încărcate negativ, care-ți vor da fiori
18/12/2019 09:40

 Există cateva locuri in lume care captivează imaginatia si interesul celor pasionati de mistere. De unele dintre ele se leagă sinucideri de animale, disparitii fără urmă, fenomene ciudate sau traged ...

Există viață după moarte. Mii de gene din corp funcționează chiar și la patru zile după deces
18/12/2019 07:36

 Viată după moarte – acesta nu e doar un concept, ci o realitate. Un studiu publicat de doi cercetători americani dovedeste că, in cazul animalelor, unele gene continuă să functioneze pană la ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei