Teoria evoluţiei pe înţelesul tuturor

default

Dimensiune font:

| 16-10-2012 15:03

În secolul XIX, Charles Darwin a venit cu o idee revoluţionară, bazată pe numeroase observaţii pe care le-a făcut în timpul unei călătorii în jurul lumii, referitoare la modul în care noi specii apar şi dispar. Citiţi în cele ce urmează un articol care explică teoria evoluţiei.

Procesul prin care acest lucru se întâmplă l-a numit selecţie naturală, iar ideea de bază este că individul cel mai bine adaptat anumitor condiţii are cele mai multe şanse de a supravieţui şi a avea urmaşi. Acest lucru are implicaţii enorme întrucât poate duce la apariţia unor noi specii, însă într-o perioadă foarte lungă de timp. În continuarea articolului puteţi citi mai multe idei care schiţează o altă imagine despre viaţă decât cea (din păcate) acceptată de aproape toată lumea, anume varianta biblică.

Pe măsură ce ştiinţa s-a dezvoltat, cunoştinţele şi imaginea noastră despre viaţă şi Univers de asemenea s-au modificat, îndepărtându-se din ce în ce mai mult de imaginea biblică. De fapt nu există o singură variantă biblică despre Univers, ci mult mai multe, care variază în funcţie de zona geografică şi de obiceiurile şi tradiţiile populaţiei respective. Toată lumea cred că este familiarizată cu varianta oferită de creştinism descrisă în capitolul Geneza din Biblie şi de aceea o să dau un alt exemplu, anume viziunea populaţiei Bantu din Africa Centrală şi de Sud despre origini, exemplu la care o să revin spre sfârşitul articolului: "Iniţial, pe Pământ nu era decât apă şi întuneric. Mbombo domnea peste acest haos, iar într-o zi a simţit o durere teribilă în stomac după care a vomitat soarele, luna şi stelele. Soarele strălucea cu putere, iar apa s-a transformat în nori; treptat au apărut porţiuni de uscat. Mbombo a vomitat din nou. De data aceasta copaci au ieşit din stomacul său, şi apoi animale şi oameni şi multe alte lucruri: prima femeie, leopardul, vulturul, acvila, maimuţa Fumu, primul bărbat şi lumina."

Unul din primii paşi în vederea înţelegerii mecanismului prin care acţionează selecţia naturală este conştientizarea timpului geologic. Noi, în viaţa de zi cu zi, avem de-a face cu perioade de timp relativ scurte, de aceea suntem obişnuiţi cu secunde, minute, ore, decenii, secole, chiar milenii. Când însă vine vorba de sute de mii, milioane, sute sau mii de milioane de ani sau miliarde de ani, deja ne pierdem. Eu unul recunosc că a trebuit să stau puţin pe gânduri prima dată când a venit vorba de, să zic, o mie de milioane de ani. Însă putem rezolva acest lucru printr-o analogie.

Dacă ne imaginăm că ne deplasăm înapoi în timp, iar un pas de-al nostru reprezintă o mie de ani, atunci după doi paşi ajungem în vremea lui Iisus Hristos, după trei paşi ajungem în vremea anticilor greci, iar după cinci paşi ajungem în vremea construirii primelor piramide egiptene. Suntem aproape la originea primelor civilizaţii cunoscute, însă marşul nostru abia a început. Pentru a ajunge în vremea hominizilor Homo habilis sau Australophitecus, care au trăit acum două respectiv trei milioane de ani, ar trebui să mergem doi, respectiv trei kilometri. Pentru a ajunge în vremea primelor mamifere ar trebui să mergem pe jos o distanţă egală cu cea de la Bucureşti la Ploieşti, pentru a ajunge în vremea trilobiţilor, Bucureşti-Budapesta, iar pentru a ajunge în vremea primelor organisme unicelulare sau primelor bacterii, adică până acum 3500 milioane de ani (3,5 miliarde de ani) ar trebui să parcurgem pe jos distanţa dintre Bucureşti şi Madrid.

Charles Darwin îşi începe cartea „Originea speciilor” cu un capitol care se numeşte „Variation under domestication”. Astfel, el vrea să explice selecţia naturală prin prisma selecţiei artificiale. Selecţia artificială se numeşte aşa pentru că este realizată de om. Dacă cineva vrea de exemplu să obţină cai care aleargă din ce în ce mai rapid, atunci dintr-o populaţie selectează acei cai care aleargă cu o viteză peste medie şi îi împerechează. Iar următoarea generaţie va împerechea din nou caii  care aleargă peste medie şi tot aşa, iar peste mai multe generaţii va obţine un grup de cai cu această trăsătură, viteza cu care aleargă, mult îmbunătăţită. La fel se poate face cu orice specie de animale, cu porumbei, câini, plante. Urmărind o anumită caracteristică, realizezi împerecheri doar între indivizii care au acea caracteristică cel mai bine dezvoltată.

De fapt multe specii sau sub-specii au apărut în acest fel. Câinii din lupi, apoi diferitele rase de câini, unii care aleargă foarte repede, alţii cu limba albastră, sau diferite tipuri de porumbei sau caii arabi. Toată lumea cunoaşte rasa de câini bull-dog, aceia cu capul mare. Acesta este un exemplu foarte sugestiv de produs obţinut în urma selecţiei artificiale, deoarece aceşti câini au capul aşa mare încât puii nu se pot naşte pe cale naturală, ci doar prin cezariană. Deci dacă oamenii ar dispărea şi câinii bull-dog ar dispărea.

 

Teoria evolutiei pe intelesul tuturor
Tip de porumbel obţinut prin selecţie artificială. Are ciocul aşa de mic,
încât nici măcar nu îşi poate hrăni puii, acest lucru fiind realizat de porumbei din alte rase.

 

Desigur, în cazul selecţiei artificiale modificările apar mult mai rapid şi e necesar mult mai puţin timp pentru a fi observate, întrucât omul realizează acest lucru în mod conştient. Însă acelaşi mecanism poate fi atribuit şi selecţiei naturale, doar că dedata aceasta selecţiile sunt lăsate în seama naturii, nu a omului. Astfel, între membrii aceleiaşi specii sau între membrii speciilor diferite, tot timpul va exista o competiţie pentru hrană, teritoriu, parteneri de împerechere. Iar în mod inconştient, natura îi va favoriza pe aceia care sunt mai bine adaptaţi, numai ei putând fi capabili să îşi transmită materialul genetic către generaţiile viitoare.

Este clar că în vremea lui Darwin nu se ştia nimic despre ADN, nu se cunoştea structura sa. Însă Darwin a intuit că ceva trebuie să fie răspunzător de diferenţele între membrii aceleiaşi specii, astfel că tot timpul vor exista de exemplu lei care aleargă mai repede şi vânează mai bine şi lei care aleargă mai încet sau vulturi care văd mai bine şi vulturi care au vederea mai slabă ori păuni care au un penaj mai colorat şi atrag mai uşor femele, respectiv păuni cu penaj mai puţin colorat, dar şi păsări care au un cioc mai puternic şi pot sparge o varietate mai mare de seminţe, respectiv păsări cu un cioc mai firav etc. Este evident că leii care aleargă mai rapid, păunii mai atrăgători etc. au mai multe şanse să se hrănească sau să se împerecheze şi să-şi transmită materialul genetic mai departe, astfel că şi urmaşii lor vor moşteni caracteristici asemănătoare. Aceste foarte mici modificări se cumulează permanent, iar pe o perioadă foarte mare de timp, la scară geologică, vor face ca stră, stră, strămoşii să fie diferiţi faţă de urmaşii foarte îndepărtaţi.

Astăzi ştim că materialul genetic, ADN-ul, este răspunzător de aceste modificări şi diferenţe care apar şi că fiecare trăsătură îşi are corespondenţa la nivel de ADN. Şi mai ştim că la nivelul ADN-ului apar în permanenţă mutaţii ce generează această variabilitate. De fapt tot ce înseamnă viaţă pe acest Pământ, de la bacterii la oameni, totul se bazează pe aceeaşi moleculă, pe acelaşi cod, acelaşi mecanism, ADN-ul. Astfel, azi putem să luăm de exemplu o bucată de ADN uman, cea care codifică insulina, să o introducem în ADN-ul bacteriilor care vor produce apoi insulină la scară industrială, iar milioane de oameni bolnavi de diabet zaharat nu vor mai muri.

Am uitat să precizez o condiţie importantă, necesară ca o specie să dea naştere în timp la două specii diferite. Cândva trebuie să se producă o ruptură într-o anumită populaţie (o catastrofă naturală, o migrare în alt loc etc.) şi să se formeze astfel două populaţii care să trăiască şi să evolueze separat, indivizii unui grup să nu se poată împerechea cu cei din celălalt grup. După o perioadă variabilă de timp (dar foarte mare), în care mutaţiile ADN-ului au loc, se va ajunge ca cele două fonduri genetice să fie aşa diferite încât dacă s-ar întâmpla ca indivizii din cele două grupuri să se reîntâlnească, să nu mai fie capabili să se împerecheze şi să dea naştere unor progenituri viabile. Considerăm astfel că două specii s-au format.

Exact asta observăm atunci când analizăm structura ADN-ului diferitelor specii. Cu cât două specii sunt mai apropiate filogenetic, cu atât au o mai mare cantitate de ADN în comun (de exemplu oamenii şi cimpanzeii). O să dau un exemplu încă şi mai clar: în funcţie de cele patru baze azotate din structura ADN-ului (adenina=A, guanină=G, citozină=C, timină=T), acesta poate fi scris ca o succesiune de litere (ex: ATGCAATTA……) în care trei litere succesive codifică un aminoacid. „Paragraful” din genele noastre care descrie proteina numită citocrom c are o lungime de 339 litere. Schimbarea a 12 litere separă citocromul c uman de citocromul c al cailor, rudele noastre destul de îndepărtate. Numai o literă schimbată din citocromul c separă oamenii de maimuţe (rudele noastre destul de apropiate), o literă schimbată separă caii de măgari (rudele lor foarte apropiate) şi trei litere schimbate separă caii de porci (rudele lor oarecum îndepărtate). Schimbarea a 45 de litere separă oamenii de drojdii şi acelaşi număr desparte porcii de drojdii.

Se conturează deja imaginea unui arbore a cărei fiecare ramură reprezintă o specie diferită. Şi cum într-un copac două ramuri subţiri se unesc şi formează una mai groasă, apoi două mai groase se unesc şi formează alta şi mai groasă, până la tulpină, tot aşa mai multe specii au avut cândva un strămoş comun, iar mai mulţi strămoşi comuni au avut cândva alţi strămoşi comuni, şi tot aşa. Ajungem astfel la o problemă care însă astăzi nu poate fi rezolvată de biologie, şi anume cea a originii vieţii, a primelor organisme sau forme de viaţă. Putem însă face unele presupuneri.

Ne putem gândi că la un moment dat, pe Pământul timpuriu, condiţiile au fost de aşa natură încât molecule din ce în ce mai complexe s-au putut forma. Apoi cumva au apărut primele molecule capabile de autoreplicare. Ne putem imagina o moleculă ca fiind formată din mai multe cărămizi, iar cărămizile constituente aveau afinitate pentru acelaşi tip sau un anumit tip de cărămizi, servind ca un fel de matriţă. Ar fi vorba de un precursor al ADN-ului, însă mult, mult mai simplu. Odată însă ce aceste molecule capabile de autoreplicare au apărut, selecţia naturală îşi intră în drepturi, iar mutaţiile spontane care apar şi care generează variabilitate fac ca totul să decurgă de la simplu la complex.

În zilele noastre, marele genetician Craig Venter (care a decodificat primul genom uman, propriul său genom) încearcă să creeze viaţă, ceva asemănător unor bacterii simple. Deşi ar fi o mare realizare pentru biologie, tot nu ar fi suficient pentru a explica originea şi cum a apărut viaţa pe Pământ, pentru că el ar crea o viaţă bazată tot pe ADN, iar la început aproape sigur viaţa se baza pe o moleculă mult, mult mai simplă, un precursor al ADN-ului.

Un lucru însă mi se pare extrem de interesant. Deşi nu ştim exact cum s-au petrecut lucrurile în primul miliard de ani de la formarea Pământului (referitor la viaţă), ştim ce a fost înainte. Ştim datorită progreselor făcute în cosmologie şi în fizică. Cu alte cuvinte, ştim că toate componentele din care noi suntem alcătuiţi şi din care întreg Pământul e alcătuit, adică toţi atomii de carbon, azot, oxigen, fier, hidrogen etc. au fost fabricaţi în interiorul unei stele mult mai mare ca Soarele nostru, care a existat înaintea Soarelui nostru şi care atunci când şi-a încetat activitatea a aruncat în spaţiu toate aceste elemente din care apoi s-au format Soarele, Pământul şi întregul nostru sistem solar şi ulterior viaţa. Toţi atomii care intră în alcătuirea noastră au fost cândva în interiorul unei stele, iar toţi protonii, neutronii şi electronii care alcătuiesc aceşti atomi au existat cu încă şi mai mult timp în urmă, aproximativ la o secundă după Big-Bang, acum aproximativ 14 miliarde de ani. Ştim ce-a fost înainte, ştim ce-a fost după, lipseşte doar o perioadă neelucidată, o piesă într-un puzzle uriaş care probabil cândva va fi aşezată corect.

Revenind la exemplul pe care l-am dat la începutul articolului, legat de viziunea populaţiei Bantu despre începuturi, reiese concluzia sau lecţia pe care trebuie să o învăţăm. Este absurd ca o persoană să creadă ceva, cum ar fi varianta din Biblie a Genezei, doar pentru că s-a născut într-o anumită zonă şi pentru că părinţii, bunicii şi oamenii care trăiesc în zona respectivă cred în varianta respectivă. La fel de absurd este ca indienii hinduşi să creadă în varianta lor despre origini doar pentru că au avut şansa să se nască în India şi pentru că părinţii, bunicii şi oamenii de acolo au crezut şi cred asta. La fel de absurd este să crezi ceva doar pentru că cineva a avut o revelaţie referitoare la acel ceva.

Singura care poate să ofere răspunsuri şi care poate să ofere motive pentru a crede ceva este Ştiinţa. Dacă Ştiinţa nu va putea să răspundă unor întrebări care astăzi nu au răspuns, atunci nimeni nu va putea. Ba mai mult, cu siguranţă că dacă pe o altă planetă, din altă galaxie, există forme de viaţă inteligente capabile să-şi dezvolte ştiinţa lor, atunci ştiinţa lor va fi identică cu a noastră, întrucât legile fizicii sunt la fel peste tot în Univers. Adevărul complet însă, probabil că nu o să-l aflăm niciodată.

O să închei articolul cu un citat, unul din preferatele mele, de Richard Dawkins, ca un fel de exerciţiu de conştientizare a şansei uriaşe pe care o avem pentru că suntem în viaţă. Dacă ne gândim rapid, grosso-modo, că doar unul din miliarde de spermatozoizi a dus la formarea noastră, dacă ne gândim că aşa s-a întâmplat şi cu părinţii noştri, şi dacă mai punem la socoteală şi şansa ca părinţii noştri să se fi întâlnit…rezultă că am avut un noroc uriaş pentru că ne-am născut. Oricare alt spermatozoid din miliarde ar fi însemnat o altă persoană. Şi putem de asemenea să afirmăm cu mândrie că nici unul din stră, stră, stră, străbunii noştri nu a murit când era copil. Aşa că, tocmai faptul că o să murim cu toţi ne face să fim extrem de norocoşi. Citatul e în engleză şi îmi cer scuze pentru asta însă am preferat să-l las aşa pentru a nu-i diminua din intensitate.

“We are going to die, and that makes us the lucky ones. Most people are never going to die because they are never going to be born. The potential people who could have been here in my place but who will in fact never see the light of day outnumber the sand grains of Arabia. Certainly those unborn ghosts include greater poets than Keats, scientists greater than Newton. We know this because the set of possible people allowed by our DNA so massively exceeds the set of actual people. In the teeth of these stupefying odds it is you and I, in our ordinariness, that are here.”

 

 

Sursa:scientia.ro

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
Bancul Zilei

05:36

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Gura Vaii, cu sediul social in comuna Gura Vaii, satul Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau, cod postal 607220, telefon 0371/407.500, fax 0372/002.112, e-mail: primariaguravaii@yahoo.com, cod fiscal 4278108. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: - teren in suprafata de 316 mp, situat in intravilanul comunei Gura Vaii, satului Rotunda, nr. Cadastral 62185, CF 62185, apartinand domeniului privat al Comunei Gura Vaii, conform H.C.L. Comunei Gura Vaii nr. 09/22.01.2024, caietului de sarcini si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul institutiei, Compartimentul Achizitii Publice sau se poate consulta pe site-ul: www.uatcomuna guravaii.ro, sectiunea -Anunturi. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: de la Compartimentul Achizitii Publice, din cadrul Comunei Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei/exemplar, ce se achita numerar la Casieria institutiei, sau in contul de trezorerie RO17 TREZ 0625 006X XX00 0079, deschis la Trezoreria Onesti, cod fiscal: 4278108. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 27.03.2024, ora 12.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 04.04.2024, ora 14.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Registratura Comunei Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: intr-un singur exemplar, intr-un plic sigilat. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 05.04.2024, ora 09.00, Comuna Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Judecatoria Onesti, cu sediul in municipiul Onesti, Str. Tineretului nr. 1, judetul Bacau, telefon 0234/311.913, fax 0234/326.170, e-mail: jud-onesti-reg@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 08.03.2024.
ANUNȚ DE LICITAȚIE. Primăria Comunei Valea Lupului, jud. Iași, cu sediul în Com. Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, CUI 16384625, tel 0232/272590, e-mail: primaria_valealupului@yahoo.com, patrimoniu@comuna-valealupului.ro, organizează în data de 29.03.2024, licitație în vederea vânzării terenului intravilan în suprafață de 16.000,00 mp, nr. cadastral 96128, CF nr. 96128, zona Dedeman. 1. Informaţii generale privind concedentul, în special denumirea, codul fiscal, adresa, numărul de telefon, telefax şi/sau adresa de e-mail a persoanei de contact etc: UAT Comuna Valea Lupului, jud. Iași, cu sediul în Com. Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, CIF 16384625, tel 0232/272590, e-mail: primaria_valealupului@yahoo.com, patrimoniu@comuna-valealupului.ro 2. Informații generale privind obiectul procedurii de licitație publică, în special descrierea și identificarea bunului care urmează să fie vândut: teren intravilan în suprafață de 16.000 mp, situat în Sat Uricani, Comuna Miroslava, județul Iași, zona Dedeman, nr. cadastral 96128, CF nr. 96128, teren proprietate privată a Comunei Valea Lupului 3. Informații privind documentația de atribuire: se regăsesc în caietul de sarcini 3.1 Modalitatea sau modalitățile prin care persoanele interesate pot intra în posesia unui exemplar al documentației de atribuire: la cerere, de la sediul autorității sau de pe site-ul autorității wwww.comuna-valealupului.ro 3.2 Denumirea și datele de contact ale serviciului/compartimentului din cadrul vânzătorului, de la care pot obține un exemplar din documentația de atribuire: de la Registratura primăriei, Aleea Irisului nr. 8, sat Valea Lupului, Comuna Valea Lupului, județul Iași sau de pe site-ul autorității: www.comuna-valealupului.ro 3.3 Costul și condițiile de plată pentru obținerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: gratuit 3.4 Data-limită pentru solicitarea clarificărilor: 20.03.2024, orele 16.00 4. Informații privind ofertele: se regasesc în caietul de sarcini 4.1 Data-limită de depunere a ofertelor: 29.03.2024, orele 09.00 4.2 Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, Județul Iași 4.3 Numărul de exemplare în care trebuie depusă oferta: un singur exemplar original 5. Data și locul la care se va desfașura ședința publică de deschidere a ofertelor: 29.03.2024, orele 11.00, Primăria Comunei Valea Lupului - Sala de consiliu, Aleea Irisului nr. 8, Comuna Valea Lupului, Județul Iași 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon și/sau adresa de e-mail ale instanței competente în soluționarea litigiilor apărute și termenele pentru sesizarea instanței: Tribunalul Iași, Strada Elena Doamna nr. 1A, telefon: 0232.260.600, 0232.248.000, 0332.403.666, Fax: 0332.435.700, e-mail: tr-iasi-reg@just.ro PRIMAR, Florin-Liviu DULGHERU
Mexicanii au descoperit un străvechi palat mayaș
10/08/2021 13:30

Arheologii au descoperit ruinele unui palat de mari dimensiuni, construit cu peste 1000 de ani in urmă. Arheologii au descoperit ruinele unui palat de mari dimensiuni ce era utilizat cel mai probabil de eli ...

8 curiozități despre porci, animalele pe care le-am domesticit de două ori
21/12/2019 10:53

 Te-ai intrebat vreodată cand a devenit mistretul animalul docil din cotet pe care il stim cu totii astăzi? Sau cat de tare poate răcni un porc? În acest articol trecem in revistă mai multe curio ...

VIDEO – Animale inteligente care ne fură premiul întâi la testele IQ
21/12/2019 07:49

 Să vorbim despre animale inteligente. Care este cea ma inteligentă specie din lume? Ati putea fi foarte tentati să spuneti că oamenii, dar realitatea este ceva mai complicată. În cartea „ ...

7 adevăruri ascunse despre Roma Antică, pe care nu le găsești în manuale
21/12/2019 07:37

 Roma Antică a fost o fortă civilizatoare si o societate ideală pentru dezvoltarea artelor, filosofiei si stiintei. Romanii erau constructori excelenti, iar armata lor neinfricată era temută de o ...

Cum afli dacă telefonul tău este interceptat
21/12/2019 06:00

 Un studiu recent a arătat că aproximativ jumătate dintre romani cred că au telefonul ascultat. Cu zecile de programe de interceptare, care pot fi achizitionate chiar de pe internet, la un pret accesib ...

Capacitățile noastre nebănuite: 6 simțuri „supraomenești”
20/12/2019 06:34

 Oamenii au abilităti foarte diferite. Unii dintre noi compun cantece care emotionează pană la lacrimi, altii aleargă ca vantul si altii inventează tehnologii noi care schimbă lumea. Însă aces ...

Tunelul Laerdal: cel mai lung tunel rutier din lume
20/12/2019 06:28

 Unde crezi că se află cel mai lung tunel rutier din lume? În Norvegia, tara in care este imposibil să mergi cu masina dintr-un loc in altul fără să treci printr-o trecătoare montană sau să ...

VIDEO- SUPER OAMENI
20/12/2019 06:12
VIDEO – 5 locuri misterioase și încărcate negativ, care-ți vor da fiori
18/12/2019 09:40

 Există cateva locuri in lume care captivează imaginatia si interesul celor pasionati de mistere. De unele dintre ele se leagă sinucideri de animale, disparitii fără urmă, fenomene ciudate sau traged ...

Există viață după moarte. Mii de gene din corp funcționează chiar și la patru zile după deces
18/12/2019 07:36

 Viată după moarte – acesta nu e doar un concept, ci o realitate. Un studiu publicat de doi cercetători americani dovedeste că, in cazul animalelor, unele gene continuă să functioneze pană la ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei