Top 5 cei mai nebuni regi din istorie

default

Dimensiune font:

| 17-10-2017 10:42

 Din cauza consangvinității, dar și a faptului că trăiau izolați de restul populației, o mulțime de monarhi din istorie au avut fie probleme grave de sănătate, fie tulburări psihice serioase, dar care erau adesea puse pe seama excentricității. Deși toate aceste accese le erau acceptate ca atare, în multe cazuri, cruzimea, vanitatea și nebunia acestor monarhi a avut consecințe negative asupra țărilor pe care le conduceau. Iată un top 5 cu cei mai nebuni regi (și o regină) din istorie.

Caligula, împăratul exceselor și al cruzimii

cei mai nebuni regi

Caligula a fost împăratul Romei doar patru ani, dar tot a reușit să rămână în istorie drept unul dintre cei mai cruzi conducători. În primii doi ani de domnie, Caligula a părut un lider capabil, dar cei care-l cunoșteau mai bine știau că e nebun de legat.

Dacă la început se manifestau în privat, tendințele psihotice ale împăratului roman au ajuns să se reflecte până și în legi. De exemplu, a interzis prin lege oricui să îl privească în ochi, iar cine îndrăznea să facă asta era aruncat în groapa cu lei.

Caligula se desfăta privind torturi sau execuții și îi făcea mare plăcere să găsească noi metode de a scăpa de dușmani. Mai mult, Caligula este cunoscut astăzi pentru comportamentul sexual deviant, care implica atât bisexualitate, cât și incest.

Îi plăceau excesele și obișnuia să țină ospățuri și orgii chiar în palatul imperial. Un lucru mai puțin cunoscut despre împăratul roman este grija pe care o purta pentru calul lui favorit, Incitatus.

Caligula își îmbrăca armăsarul în cele mai luxoase pături și i-a construit chiar și un grajd de marmură. Din ordinele împăratului, Incitatus avea dreptul de a mânca la masă în timpul celebrelor petreceri, iar oaspeții erau de multe ori invitați la palat în numele lui Incitatus.

Cu toate aceste excentricități, nu e de mirare că a sfârșit asasinat de rivalii lui policiti, în 41 î.Hr, intrând definitiv în istorie ca unul dintre cei mai nebuni regi.

Cei mai nebuni regi – George al III-lea, chinuit de psihoze

cei mai nebuni regi

Probabil cel mai faimos caz de nebunie regală a fost cel al Regelui Angliei, George al III-lea, care a suferit, în a doua jumătate a vieții, de o puternică boală psihică. Una dintre teoriile istoricilor este că regele suferea probabil de porfirie, o boală de sânge, dar doctorii lui George al III-lea nu au reușit să-i pună un diagnostic.

În timpul crizelor, regele urla, insulta și înjura pe oricine îi ieșea în cale, iar de multe ori îngrijitorii lui erau nevoiți să-l imobilizeze în cămașă de forță. O echipă de doctori a fost angajată pentru a-l vindeca pe rege, dar tratamentele primitive îi înrăutățeau starea și mai mult.

La scurt timp, monarhul a început să aibă episoade psihotice, care îl fac demn de mențiuni în orice top cu cei mai nebuni regi: credea că Londra este inundată, dădea ordine unor oficiali inexistenți sau care muriseră de mult, iar odată a încercat să-și agreseze sexual una dintre servitoare.

Una dintre cele mai bizare halucinații ale monarhului a avut loc în primii ani de boală, atunci când a cunoscut o femeie pe nume Elizabeth Spencer, pentru care a dezvoltat o obsesie. George a început să creadă că e căsătorit cu Elizabeth și că soția lui, regina Charlottte, era o impostoare care voia să-l ucidă.

Juana cea Nebună și lupta cu paranoia

cei mai nebuni regi

Pe lista cu cei mai nebuni regi merită menționată și această conducătoare deosebită. Când s-a căsătorit cu Filip de Burgundia, în 1496, Juana de Castilia a devenit prima regină din dinastia de Habsburg. Cei doi și-au început viața împreună ca doi îndrăgostiți – lucru rar la căsătoriile aranjate -, dar lucrurile s-au complicat destul de repede. Juana era extrem de geloasă, iar Filip era promiscuu, iar infidelitățile lui îi provocau reginei accese puternice de paranoia.

Deoarece Filip se uita după aproape orice femeie de la curtea regală, Juana s-a asigurat că suita regală este compusă doar din femei bătrâne și urâte. Paranoia ei mergea atât de departe încât odată a atacat o femeie despre care credea că e amanta regelui.

Disperată să-și asigure fidelitatea lui Filip, Juana a apelat la vrăjitoare și la poțiuni magice, care n-au avut niciun efect. Când regele o ignora, Juana obișnuia să refuze mâncarea mai multe zile, pentru a atrage atenția asupra sa.

Excentricitățile reginei s-au înrăutățit semnificativ în 1506, când Filip a murit. Grav afectată, Juana purta mereu negru și plângea incontrolabil și a ajuns chiar să ordone redeschiderea sicriului, pentru a-și revedea soțul.

Este discutabil dacă Juana era sau nu nebună, dar comportamentul ei i-a ajutat pe cei care doreau să-i uzurpe puterea să o închidă într-un castel pentru restul vieții.

Împăratul Qin Shi Huang și frica de moarte

cei mai nebuni regi

Deși era un administrator capabil, primul împărat al Chinei, Qin Shi Huang, avea probleme grave în viața personală. Din cauză că avea o teribilă frică de moarte, împăratul și-a petrecut aproapte toată viața căutând soluția nemuririi.

Qin Shi Huang era mereu conștient că un inamic l-ar putea ataca, așa că nu dormea niciodată de două ori în același loc. Dezvăluirea locului în care se afla împăratul era considerată o infracțiune gravă, iar în timp Qin Shi Huang a dat ordin să fie construite pasaje subterane care să-i permită să călătorească între palate fără a fi văzut.

Paranoia lui Qin Shi Huang, unul dintre cei mai nebuni regi din istorie, nu era chiar aberantă. De trei ori a fost ținta unor tentative de asasinat, dar suspiciunile lui o luau în direcții foarte bizare. Spre exemplu, una dintre cele mai puternice frici ale împăratului era că va fi ucis de un monstru marin.

Până la urmă, Qin Shi Huang a sfârșit în cel mai ironic mod posibil: pornit într-o expediție de vânătoare de monștri marini, împăratul a ucis o balenă eșuată, iar câteva zile mai târziu s-a îmbolnăvit și a murit.

Cei mai nebuni regi – Carol al VI-lea, schizofrenic?

cei mai nebuni regi

Cunosut drept Carol Nebunul, Carol al VI-lea a fost conducătorul Franței în timpul Războiului de 100 de ani. Carol a manifestat semne de psihoză și paranoia încă de tânăr, iar istoricii au afirmat că este foarte probabil să fi fost schizofrenic. Tocmai de aceea își merită fără îndoială locul pe lista cu cei mai nebuni regi.

Boala psihică s-a manifestat pentru prima dată în 1392, când Carol a avut o criză în timp ce călărea prin pădure. Potrivit martorilor, Carol a devenit agitat și dezorientat și i-a atacat pe câțiva din propriii săi oameni, reușind chiar să ucidă un cavaler înainte de a fi imobilizat.

Din acest moment, starea lui Carol a continuat să se înrăutățească: uita adesea cine era, iar în timpul unui alt episod a refuzat să se spele și să-și schimbe hainele timp de câteva luni. Cea mai ciudată criză a lui Carol a fost notată de Papa Pius al II-lea, care scria că regele era convins că e făcut din sticlă și că se poate sparge în price moment.

De frica de a nu se sparge, Carol a început să poarte haine căptușite și a interzis oricui să-l atingă.

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

10:43

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
Mexicanii au descoperit un străvechi palat mayaș
10/08/2021 13:30

Arheologii au descoperit ruinele unui palat de mari dimensiuni, construit cu peste 1000 de ani in urmă. Arheologii au descoperit ruinele unui palat de mari dimensiuni ce era utilizat cel mai probabil de eli ...

8 curiozități despre porci, animalele pe care le-am domesticit de două ori
21/12/2019 10:53

 Te-ai intrebat vreodată cand a devenit mistretul animalul docil din cotet pe care il stim cu totii astăzi? Sau cat de tare poate răcni un porc? În acest articol trecem in revistă mai multe curio ...

VIDEO – Animale inteligente care ne fură premiul întâi la testele IQ
21/12/2019 07:49

 Să vorbim despre animale inteligente. Care este cea ma inteligentă specie din lume? Ati putea fi foarte tentati să spuneti că oamenii, dar realitatea este ceva mai complicată. În cartea „ ...

7 adevăruri ascunse despre Roma Antică, pe care nu le găsești în manuale
21/12/2019 07:37

 Roma Antică a fost o fortă civilizatoare si o societate ideală pentru dezvoltarea artelor, filosofiei si stiintei. Romanii erau constructori excelenti, iar armata lor neinfricată era temută de o ...

Cum afli dacă telefonul tău este interceptat
21/12/2019 06:00

 Un studiu recent a arătat că aproximativ jumătate dintre romani cred că au telefonul ascultat. Cu zecile de programe de interceptare, care pot fi achizitionate chiar de pe internet, la un pret accesib ...

Capacitățile noastre nebănuite: 6 simțuri „supraomenești”
20/12/2019 06:34

 Oamenii au abilităti foarte diferite. Unii dintre noi compun cantece care emotionează pană la lacrimi, altii aleargă ca vantul si altii inventează tehnologii noi care schimbă lumea. Însă aces ...

Tunelul Laerdal: cel mai lung tunel rutier din lume
20/12/2019 06:28

 Unde crezi că se află cel mai lung tunel rutier din lume? În Norvegia, tara in care este imposibil să mergi cu masina dintr-un loc in altul fără să treci printr-o trecătoare montană sau să ...

VIDEO- SUPER OAMENI
20/12/2019 06:12
VIDEO – 5 locuri misterioase și încărcate negativ, care-ți vor da fiori
18/12/2019 09:40

 Există cateva locuri in lume care captivează imaginatia si interesul celor pasionati de mistere. De unele dintre ele se leagă sinucideri de animale, disparitii fără urmă, fenomene ciudate sau traged ...

Există viață după moarte. Mii de gene din corp funcționează chiar și la patru zile după deces
18/12/2019 07:36

 Viată după moarte – acesta nu e doar un concept, ci o realitate. Un studiu publicat de doi cercetători americani dovedeste că, in cazul animalelor, unele gene continuă să functioneze pană la ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei