Unde circulam si cat muncim in UE

default

Dimensiune font:

| 19-10-2012 14:39

O data cu aderarea Romaniei, la 1 ianuarie 2007, cetatenii romani vor deveni cetateni ai UE si vor beneficia de toate drepturile si libertatile specifice noii lor calitati.

Conceptul de cetatenie europeana a fost introdus prin Tratatul de la Maastricht,  iar drepturile si libertatile aferente acestei calitati sunt reglementate prin Tratatul de Instituire a Comunitatii Europene. Conform Tratatului privind Uniunea Europeana, orice persoana care are cetatenia unui stat membru este cetatean al Uniunii. Atentie: cetatenia europeana completeaza si nu inlocuieste cetatenia nationala. Ramanem romani, devenind tototdata cetateni europeni.

Tratatele Uniunii reglementeaza multe drepturi ale cetatenilor, insa unul dintre acestea este extrem de important: intr-o lume care ridica garduri de sarma ghimpata in fata „navalitorilor“, cetatenii Uniunii pot parasi teritoriul unui stat membru pentru a intra pe teritoriul altui stat membru in baza unui pasaport sau a unei carti de identitate valabile. Este ceea ce numim dreptul la libera circulatie in spatiul UE. Nu numai cetatenii UE au drepturi extinse in acest domeniu, ci si rudele lor.

De exemplu, membrii de familie ai cetatenilor Uniunii care nu au cetatenia europeana pot iesi dintr-un stat membru pentru a calatori pe teritoriul altui stat membru in baza unui pasaport valabil. Pentru a intra pe teritoriul unui alt stat membru, membrii de familie ai unui cetatean european care nu au cetatenia unui stat membru trebuie sa aiba fie o viza de rezidenta pe termen scurt, fie un permis de rezidenta.

Dreptul la rezidenta este reglementat in functie de perioada. Pentru perioade de pana la 3 luni, cetatenii Uniunii au drept de rezidenta pe teritoriul unui alt stat membru daca poseda o carte de identitate sau un pasaport valabil. Membrii de familie ai unui cetatean al Uniunii care calatoresc impreuna cu acesta (dar nu au cetatenia unui stat membru) pot obtine dreptul de rezidenta pe teritoriul unui alt stat membru pentru o perioada de pana la 3 luni doar in baza unui pasaport valabil.

Pentru perioade mai mari de 3 luni, fiecare cetatean al Uniunii are dreptul de rezidenta pe teritoriul altui stat membru daca indeplineste una dintre urmatoarele conditii: este angajat ca lucrator sau este liber profesionist; are suficiente resurse si asigurare medicala; este angrenat intr-o actiune de formare profesionala sau este student; este membru al familiei unui cetatean al Uniunii chiar daca nu are cetatenia unui stat membru si calatoreste impreuna cu acesta, cu indeplinirea uneia dintre primele trei conditii.

Este important de stiut ca cetatenilor Uniunii nu li se cere sa detina permise de rezidenta. Totusi, statele membre pot cere cetatenilor unui stat membru al Uniunii sa se inregistreze la autoritatile competente intr-o perioada care nu poate fi mai mica de 3 luni de la data intrarii pe teritoriul statului unde doresc sa ramana pentru o perioada mai lunga de 3 luni. Rezidenta permanenta este si ea reglementata de directivele UE. Cetatenii Uniunii obtin dreptul de rezidenta permanenta pe teritoriul statului membru gazda dupa o perioada de 5 ani de rezidenta legala neintrerupta, dovedind ca nu s-a luat nici o decizie de expulzare impotriva lor. Aceeasi regula se aplica si membrilor de familie care nu au cetatenia Uniunii si care au locuit cu un cetatean al Uniunii timp de 5 ani. Exista insa situatii in care cetatenilor Uniunii sau membrilor lor de familie li se poate restrictiona dreptul la libera circulatie si la rezidenta pe motive de politica publica, securitate publica sau sanatate publica pe teritoriul unui alt stat membru al Uniunii.

Dreptul la vot in alegerile europene este un alt bun castigat. La fel de important, altul se refera la protectia cetatenilor. Orice cetatean al Uniunii beneficiaza, pe teritoriul unei tari terte in care nu este reprezentat statul membru al carui exponent este, de protectie din partea autoritatilor diplomatice si consulare ale oricarui stat membru, in aceleasi conditii ca si cetatenii acelui stat.

Daca este nemultumit de ceva, orice cetatean al Uniunii sau rezident intr-un stat membru are dreptul de a adresa petitii, in mod individual sau in asociere cu alte persoane, catre Parlamentul European, privitor la o chestiune care intra sub incidenta domeniului de activitate al Comunitatii si care il afecteaza in mod direct.

Un alt drept recunoscut si foarte important in perspectiva aderarii Romaniei este dreptul oricarui cetatean al Uniunii de a fi admis la studii intr-o institutie de invatamant dintr-un alt stat membru, caz in care se bucura de aceleasi drepturi si oportunitati ca si cetatenii statului-gazda. Sa recunoastem aici un adevar dureros: regimul comunist ne-a invatat cu drepturi „pe hartie“, niciodata respectate. De aceea avem inca reflexul scepticismului: nu ne vine sa credem ca drepturile promise sau proclamate pot fi si aplicate in viata fiecaruia dintre noi. Pe de alta parte, daca nu-ti cunosti drepturile, nu vei beneficia de ele in mod automat. Este deci nevoie de ceva efort, de o initiere legislativa care sa ne familiarizeze pe viu cu noua conditie de cetateni ai Uniunii.

Unul dintre subiectele cele mai sensibile de pe agenda europeana a fost decizia privind prelungirea sau renuntarea la restrictiile impuse liberei circulatii a fortei de munca in noile state membre – drept fundamental in UE. Desi legislatia comunitara prevede libera circulatie a fortei de munca europene in interiorul UE, din cauza temerilor legate de „exodul“ esticilor in UE15 (Uniunea inainte de aderarea celor 10 noi state in mai 2004)  si a celor referitoare la producerea unui dumping social in mai vechile state membre in momentul aderarii la UE 10, s-a introdus posibilitatea adoptarii de masuri de protectie a pietelor de munca vest-europene.

In conditiile in care, la 30 aprilie 2006, s-a incheiat prima perioada de restrictii de doi ani impusa la aderarea noilor state foste comuniste, Comisia a publicat un raport care analizeaza functionarea aranjamentelor tranzitorii. Evaluarea arata ca temuta „invazie“ a cetatenilor noilor state membre in Vest ca urmare a extinderii din mai 2004 nu a avut loc, iar prezenta unei forte de munca suplimentare a generat un impact economic pozitiv in tarile care nu au aplicat restrictii. Studiul nu recomanda insa renuntarea la perioadele tranzitorii, incepand cu 1 mai 2006, pentru ca decizia apartine autoritatilor nationale.

Alaturandu-se Marii Britanii, Irlandei si Suediei, care nu au aplicat nici un fel de restrictii in perioada 2004-2006, Italia, Portugalia, Spania, Grecia si Finlanda au renuntat la restrictii privitoare la accesul fortei de munca pentru statele foste comuniste care au aderat in mai 2004. Conform Tratatului de Aderare, statele membre au posibilitatea de a aplica fortei de munca din Romania si Bulgaria restrictii ca si celorlalte state foste comuniste integrate. Guvernele Marii Britanii, Irlandei, Germaniei si Danemarcei au anuntat oficial ca vor restrictiona accesul fortei de munca romanesti si bulgare la pietele nationale de munca. Decizia Marii Britanii a starnit vii polemici nu pentru ca Londra nu ar avea acest drept, ci pentru ca nu s-a folosit de el la aderarea din 2004 a altor state foste comuniste.
Finlanda, Estonia si Slovacia au anuntat, pana in acest moment, ca nu vor impune perioade tranzitorii pentru forta de munca romana si bulgara.

 

FACTS


Dreptul la vot

 

Orice cetatean al Uniunii care isi are resedinta intr-un stat membru dar care nu este resortisant al acestuia are dreptul de a alege si de a fi ales la alegerile locale din statul membru in care isi are resedinta in aceleasi conditii ca resortisantii acelui stat. Este ceea ce fac deja romanii din state precum Italia, Spania sau Portugalia, care sunt tot mai curtati de partidele politice din acele tari, pentru ca pot inclina, la o adica, balanta rezultatelor electorale locale.

Este de asemenea legiferat dreptul de a vota si a candida pentru alegerile europene in statul de rezidenta. Asadar, orice cetatean al Uniunii care isi are resedinta intr-un stat membru si care nu este resortisant al acestuia are dreptul de a alege si de a fi ales la alegerile pentru Parlamentul European in statul membru in care isi are resedinta, in aceleasi conditii ca resortisantii acelui stat.

 

Dreptul la libera circulatie

 

Fericitii posesori ai cetateniei europene (de vreme ce miliarde de pamanteni ravnesc la un asemenea statut) pot parasi teritoriul unui stat membru pentru a intra pe teritoriul altui stat membru in baza unui pasaport sau a unei carti de identitate valabile. In interiorul Spatiului Schengen nu exista controale la frontierele interne ale Uniunii. Spatiul Schengen cuprinde in prezent urmatoarele state: Austria, Belgia, Danemarca, Finlanda, Franta, Germania, Islanda, Italia, Grecia, Luxemburg, Olanda, Norvegia, Portugalia, Spania si Suedia.

 

Dreptul la munca


Potrivit reglementarilor Uniunii, orice cetatean al ei are dreptul de a munci, ca lucrator sau liber profesionist, in orice stat membru al UE. Cetatenii europeni care lucreaza intr-un stat membru au dreptul la tratament egal cu cetatenii statului in care isi desfasoara activitatea. Daca nu este angajat, orice cetatean al Uniunii are dreptul de a locui in oricare stat membru al Uniunii pentru o „perioada de timp rezonabila“ (sa zicem, 6 luni),  pentru obtinerea unui loc de munca.

Prevederile tranzitorii privind libera circulatie a fortei de munca fixate intre UE15 si noile state membre in perioada negocierilor corespund schemei 232 ani (o restrictie de doi ani care poate fi prelungita cu inca trei si apoi cu inca doi ani) si sunt incluse in Tratatul de Aderare. Conform principiului reciprocitatii, noile state membre pot restrictiona accesul fortei de munca din vechile state membre care aplica prevederi tranzitorii.

Sursa:descopera.ro

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
Bancul Zilei

05:36

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Gura Vaii, cu sediul social in comuna Gura Vaii, satul Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau, cod postal 607220, telefon 0371/407.500, fax 0372/002.112, e-mail: primariaguravaii@yahoo.com, cod fiscal 4278108. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: - teren in suprafata de 316 mp, situat in intravilanul comunei Gura Vaii, satului Rotunda, nr. Cadastral 62185, CF 62185, apartinand domeniului privat al Comunei Gura Vaii, conform H.C.L. Comunei Gura Vaii nr. 09/22.01.2024, caietului de sarcini si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul institutiei, Compartimentul Achizitii Publice sau se poate consulta pe site-ul: www.uatcomuna guravaii.ro, sectiunea -Anunturi. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: de la Compartimentul Achizitii Publice, din cadrul Comunei Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei/exemplar, ce se achita numerar la Casieria institutiei, sau in contul de trezorerie RO17 TREZ 0625 006X XX00 0079, deschis la Trezoreria Onesti, cod fiscal: 4278108. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 27.03.2024, ora 12.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 04.04.2024, ora 14.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Registratura Comunei Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: intr-un singur exemplar, intr-un plic sigilat. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 05.04.2024, ora 09.00, Comuna Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Judecatoria Onesti, cu sediul in municipiul Onesti, Str. Tineretului nr. 1, judetul Bacau, telefon 0234/311.913, fax 0234/326.170, e-mail: jud-onesti-reg@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 08.03.2024.
ANUNȚ DE LICITAȚIE. Primăria Comunei Valea Lupului, jud. Iași, cu sediul în Com. Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, CUI 16384625, tel 0232/272590, e-mail: primaria_valealupului@yahoo.com, patrimoniu@comuna-valealupului.ro, organizează în data de 29.03.2024, licitație în vederea vânzării terenului intravilan în suprafață de 16.000,00 mp, nr. cadastral 96128, CF nr. 96128, zona Dedeman. 1. Informaţii generale privind concedentul, în special denumirea, codul fiscal, adresa, numărul de telefon, telefax şi/sau adresa de e-mail a persoanei de contact etc: UAT Comuna Valea Lupului, jud. Iași, cu sediul în Com. Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, CIF 16384625, tel 0232/272590, e-mail: primaria_valealupului@yahoo.com, patrimoniu@comuna-valealupului.ro 2. Informații generale privind obiectul procedurii de licitație publică, în special descrierea și identificarea bunului care urmează să fie vândut: teren intravilan în suprafață de 16.000 mp, situat în Sat Uricani, Comuna Miroslava, județul Iași, zona Dedeman, nr. cadastral 96128, CF nr. 96128, teren proprietate privată a Comunei Valea Lupului 3. Informații privind documentația de atribuire: se regăsesc în caietul de sarcini 3.1 Modalitatea sau modalitățile prin care persoanele interesate pot intra în posesia unui exemplar al documentației de atribuire: la cerere, de la sediul autorității sau de pe site-ul autorității wwww.comuna-valealupului.ro 3.2 Denumirea și datele de contact ale serviciului/compartimentului din cadrul vânzătorului, de la care pot obține un exemplar din documentația de atribuire: de la Registratura primăriei, Aleea Irisului nr. 8, sat Valea Lupului, Comuna Valea Lupului, județul Iași sau de pe site-ul autorității: www.comuna-valealupului.ro 3.3 Costul și condițiile de plată pentru obținerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: gratuit 3.4 Data-limită pentru solicitarea clarificărilor: 20.03.2024, orele 16.00 4. Informații privind ofertele: se regasesc în caietul de sarcini 4.1 Data-limită de depunere a ofertelor: 29.03.2024, orele 09.00 4.2 Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, Județul Iași 4.3 Numărul de exemplare în care trebuie depusă oferta: un singur exemplar original 5. Data și locul la care se va desfașura ședința publică de deschidere a ofertelor: 29.03.2024, orele 11.00, Primăria Comunei Valea Lupului - Sala de consiliu, Aleea Irisului nr. 8, Comuna Valea Lupului, Județul Iași 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon și/sau adresa de e-mail ale instanței competente în soluționarea litigiilor apărute și termenele pentru sesizarea instanței: Tribunalul Iași, Strada Elena Doamna nr. 1A, telefon: 0232.260.600, 0232.248.000, 0332.403.666, Fax: 0332.435.700, e-mail: tr-iasi-reg@just.ro PRIMAR, Florin-Liviu DULGHERU
Mexicanii au descoperit un străvechi palat mayaș
10/08/2021 13:30

Arheologii au descoperit ruinele unui palat de mari dimensiuni, construit cu peste 1000 de ani in urmă. Arheologii au descoperit ruinele unui palat de mari dimensiuni ce era utilizat cel mai probabil de eli ...

8 curiozități despre porci, animalele pe care le-am domesticit de două ori
21/12/2019 10:53

 Te-ai intrebat vreodată cand a devenit mistretul animalul docil din cotet pe care il stim cu totii astăzi? Sau cat de tare poate răcni un porc? În acest articol trecem in revistă mai multe curio ...

VIDEO – Animale inteligente care ne fură premiul întâi la testele IQ
21/12/2019 07:49

 Să vorbim despre animale inteligente. Care este cea ma inteligentă specie din lume? Ati putea fi foarte tentati să spuneti că oamenii, dar realitatea este ceva mai complicată. În cartea „ ...

7 adevăruri ascunse despre Roma Antică, pe care nu le găsești în manuale
21/12/2019 07:37

 Roma Antică a fost o fortă civilizatoare si o societate ideală pentru dezvoltarea artelor, filosofiei si stiintei. Romanii erau constructori excelenti, iar armata lor neinfricată era temută de o ...

Cum afli dacă telefonul tău este interceptat
21/12/2019 06:00

 Un studiu recent a arătat că aproximativ jumătate dintre romani cred că au telefonul ascultat. Cu zecile de programe de interceptare, care pot fi achizitionate chiar de pe internet, la un pret accesib ...

Capacitățile noastre nebănuite: 6 simțuri „supraomenești”
20/12/2019 06:34

 Oamenii au abilităti foarte diferite. Unii dintre noi compun cantece care emotionează pană la lacrimi, altii aleargă ca vantul si altii inventează tehnologii noi care schimbă lumea. Însă aces ...

Tunelul Laerdal: cel mai lung tunel rutier din lume
20/12/2019 06:28

 Unde crezi că se află cel mai lung tunel rutier din lume? În Norvegia, tara in care este imposibil să mergi cu masina dintr-un loc in altul fără să treci printr-o trecătoare montană sau să ...

VIDEO- SUPER OAMENI
20/12/2019 06:12
VIDEO – 5 locuri misterioase și încărcate negativ, care-ți vor da fiori
18/12/2019 09:40

 Există cateva locuri in lume care captivează imaginatia si interesul celor pasionati de mistere. De unele dintre ele se leagă sinucideri de animale, disparitii fără urmă, fenomene ciudate sau traged ...

Există viață după moarte. Mii de gene din corp funcționează chiar și la patru zile după deces
18/12/2019 07:36

 Viată după moarte – acesta nu e doar un concept, ci o realitate. Un studiu publicat de doi cercetători americani dovedeste că, in cazul animalelor, unele gene continuă să functioneze pană la ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei