Unde stă sufletul? Primul transplant de cap va avea loc în decembrie 2017

default

Dimensiune font:

| 29-06-2017 09:31

 Secolul XX a fost martorul unor descoperiri medicale care în trecut ar fi fost considerate minuni. Odată cu dezvoltarea antibioticelor, a intervențiilor chirurgicale complexe și a altor tratamente sofisticate, speranța de viață a oamenilor a crescut fără precedent.

Cu toate că încă suntem departe de nivelul de experiență medicală și cunoștințe științifice necesare pentru tratarea tuturor bolilor, pășim pe un drum cu totul revoluționar: primul transplant de cap din istorie este programat a avea loc în luna decembrie 2017.

36 de ore pentru un transplant de cap

Transplant de cap - Sergio Canavero

Foto: beartales.me

În 2015, neurochirurgul italian Sergio Canavero afirma că, dacă am avea tehnologia care să ne permită să irigăm țesuturile neuronale cu fluidele necesare, ar trebui ca, până la finalul anului 2017, să putem efectua primul transplant de cap din istoria medicinei. Dr. Canavero intenționează să efectueze el însuși această procedură complicată, în premieră mondială, în decembrie 2017.

Potrivit Dr. Canavero, operația ar va dura 36 de ore și va reuni eforturile unei echipe de 150 de cadre medicale. După 30 de ani petrecuți în domeniul cercetării în acest domeniu, medical Italian a pus la punct o procedură pentru efectuarea transplantului de cap.

Pacientul, un tânăr de 31 de ani

Transplant de cap - Valeri Spiridonov

Foto: thesun.co.uk

Capul lui Valeri Spiridonov, un programator rus de 31 de ani, va fi transplantat pe corpul unei persoane aflate în moarte cerebrală. Corpul donatorului va avea semnalmentele lui Spiridonov: aceeași înălțime, aceeași greutate și aceeași grupă de sânge.
 

Donatorul corpului (pacientul în moarte clinică) va fi monitorizat permanent, pentru ca medicii să se asigure că nu suferă leziuni care să îl facă incompatibil cu această procedură.

Valeri Spiridonov suferă de boala Werdning-Hoffman, o afecțiune degenerativă care i-a afectat profund toți mușchii. Spiridonov s-a oferit voluntar pentru efectuarea acestei operații, ce se anunță a fi cu adevărat revoluționară.

În iarna acestui an, Valeri Spiridonov va deveni primul om care va primi un corp cu totul nou.

Boala Werdnig-Hoffmann este o afecțiune caracterizată de atrofia unor neuroni motorii localizați în măduva spinării. În cele mai multe cazuri, debutează la naștere și provoacă moartea neuronilor motorii.

Bolnavii ajung să nu-și mai poată mișca membrele, iar mușchii se distrug progresiv. Din cauza bolii, Spiridonov este obligat să trăiască în cărucior și depinde de alți oameni, care-l ajută cu treburile de zi cu zi.

Viața mea e grea. Trebuie să mă bazez pe alți oameni în fiecare zi, deoarece am nevoie de ajutor pentru a mă da jos din pat și a mă urca în scaunul cu rotile. Sunt aproape dependent de alți oameni. Dacă există o modalitate de a schimba lucrurile, cred că ar trebui încercată — a spus Spiridonov într-un interviu.

O intervenție complicată și riscantă

Transplant de cap - explicatie

Foto: ejinsight.com

Acest transplant de cap va fi o premieră absolută. În primul rând, corpul și capul pacientului vor fi răcite progresiv, astfel încât celulele să nu moară atunci când sunt lipsite de oxigen.

Apoi, mușchii și vasele de sânge ale gâtului vor fi secționate și protejate cu ajutorul unor tuburi, iar măduva spinării va fi tăiată folosind un nano-bisturiu din diamant.

Apoi, capul pacientului va fi transferat imediat în corpul donatorului, iar cele două măduve ale spinării vor fi ajustate și lipite în mai puțin de două minute. În următoarele 15-30 de minute, vasele de sânge vor fi conectate cu ajutorul unui „lipici” denumit „chitosan-PEG”, pentru a reporni circulația sângelui și pentru a „încălzi” capul.

Stratul din jurul măduvei spinării, dura mater, va fi cusut, iar traheea, esofagul și nervii frenici vor fi conectați la rândul lor. La final, mușchii vor fi lipiți, iar un chirurg plastician se va ocupa de coaserea pielii.

După intervenția chirurgicală, pacientul va fi ținut în stare de comă timp de trei săptămâni, pentru a evita ruperea suturilor. Pentru a preveni respingerea de către organism a noilor țesuturi, pacientului îi vor fi administrate imunosupresoare.

Transplantul de cap a mai fost încercat de câteva ori în trecut, pe câini și maimuțe. Recent, o echipă condusă de Dr. Xiaoping Ren, de la Universitatea Harbin Medical din China, a efectuat un transplant de cap la o maimuță, bazat pe cercetările Dr. Canavero.

Cu toate acestea, intervenția chirurgicală nu a inclus legarea măduvei spinării, doar vasele de sânge au fost conectate. Potrivit Dr. Canavero, maimuța a supraviețuit și nu a suferit nicio leziune neurologică. A redevenit conștientă în decurs de trei până la patru ore și a fost ținută în viață doar douăzeci de ore, din motive etice.

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

10:43

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
Mexicanii au descoperit un străvechi palat mayaș
10/08/2021 13:30

Arheologii au descoperit ruinele unui palat de mari dimensiuni, construit cu peste 1000 de ani in urmă. Arheologii au descoperit ruinele unui palat de mari dimensiuni ce era utilizat cel mai probabil de eli ...

8 curiozități despre porci, animalele pe care le-am domesticit de două ori
21/12/2019 10:53

 Te-ai intrebat vreodată cand a devenit mistretul animalul docil din cotet pe care il stim cu totii astăzi? Sau cat de tare poate răcni un porc? În acest articol trecem in revistă mai multe curio ...

VIDEO – Animale inteligente care ne fură premiul întâi la testele IQ
21/12/2019 07:49

 Să vorbim despre animale inteligente. Care este cea ma inteligentă specie din lume? Ati putea fi foarte tentati să spuneti că oamenii, dar realitatea este ceva mai complicată. În cartea „ ...

7 adevăruri ascunse despre Roma Antică, pe care nu le găsești în manuale
21/12/2019 07:37

 Roma Antică a fost o fortă civilizatoare si o societate ideală pentru dezvoltarea artelor, filosofiei si stiintei. Romanii erau constructori excelenti, iar armata lor neinfricată era temută de o ...

Cum afli dacă telefonul tău este interceptat
21/12/2019 06:00

 Un studiu recent a arătat că aproximativ jumătate dintre romani cred că au telefonul ascultat. Cu zecile de programe de interceptare, care pot fi achizitionate chiar de pe internet, la un pret accesib ...

Capacitățile noastre nebănuite: 6 simțuri „supraomenești”
20/12/2019 06:34

 Oamenii au abilităti foarte diferite. Unii dintre noi compun cantece care emotionează pană la lacrimi, altii aleargă ca vantul si altii inventează tehnologii noi care schimbă lumea. Însă aces ...

Tunelul Laerdal: cel mai lung tunel rutier din lume
20/12/2019 06:28

 Unde crezi că se află cel mai lung tunel rutier din lume? În Norvegia, tara in care este imposibil să mergi cu masina dintr-un loc in altul fără să treci printr-o trecătoare montană sau să ...

VIDEO- SUPER OAMENI
20/12/2019 06:12
VIDEO – 5 locuri misterioase și încărcate negativ, care-ți vor da fiori
18/12/2019 09:40

 Există cateva locuri in lume care captivează imaginatia si interesul celor pasionati de mistere. De unele dintre ele se leagă sinucideri de animale, disparitii fără urmă, fenomene ciudate sau traged ...

Există viață după moarte. Mii de gene din corp funcționează chiar și la patru zile după deces
18/12/2019 07:36

 Viată după moarte – acesta nu e doar un concept, ci o realitate. Un studiu publicat de doi cercetători americani dovedeste că, in cazul animalelor, unele gene continuă să functioneze pană la ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei