Vasco da Gama

default

Dimensiune font:

| 25-10-2012 16:36

Vasco da Gama, primul Conte de Vidigueira (1460 sau 1469 – 24 December 1524) a fost un explorator portughez, unul dintre cei mai de succes în epoca descoperirilor geografice si comandant al primei nave care a navigat direct din Europa pana in India. Pentru o perioada scurta de timp în 1524 el a fost guvernator portughez al Indiei sub titlul de vicerege. El a descoperit calea maritima dintre Europa si India, legand astfel continentele.

Inceputurile

Vasco da Gama s-a nascut în Sines, pe coasta de sud-vest a Portugaliei
Estêvão Da Gama a fost tatal lui Vasco da Gama. În anii 1460 el a fost un cavaler al Ordinului Cavalerilor de Santiago, in slujba Ducelui de Viseu , Dom Fernando, care l-a numit guvernator.
Estêvão da Gama a fost casatorit cu Dona Sodré Isabel, fiica lui João Sodré care a avut legaturi cu casa lui Prince Diogo, Duce de Viseu , fiul regelui Edward I al Portugaliei si guvernator militar al Ordinului lui Hristos.
Putine sunt cunoscute din viata timpurie a exploratorului. Istoricul portughez Teixeira de Aragão sugereaza ca Gama a studiat in orasul Évora , unde poate sa fi învatat matematica si navigatie. Este evident ca Gama stia bine astronomia, si este posibil ca el sa fi studiat cu astronomul Avraam Zacuto.
În 1492 regele Ioan al II-al al Portugaliei l-a trimis pe Gama la portul din Setúbal , la sud de Lisabona si la Algarve pentru pedepsirea negustorilor Si piratilor francezi pentru pradaciunile de transport maritim pe timp de pace împotriva Portugaliei – o sarcina pe care Vasco o executa rapid si eficient. Tot acest rege i-a înlesnit intrarea în “Ordinul Cavalerilor lui Cristos”.

Explorarea înainte de Gama

Din secolul al XV-lea, scoala nautica a lui Henric Navigatorul a impulsionat si influentat extinderea cunostintelor portugheze pe coasta africana. Din anii 1460, obiectivul a devenit unul de rotunjire a continentului spre extremitatea de sud pentru a avea acces mai usor la bogatiile din India (în principal, piper negru si alte mirodenii), printr-un traseu mai usor.
Republica de la Venetia a câstigat o mare parte din controlul asupra rutelor comerciale între Europa si Asia. Portugalia spera sa foloseasca ruta deschisa de Bartolomeu Dias pentru a sparge monopolul de tranzactionare venetian.
Pe cand Gama avea 10 ani, aceste planuri pe termen lung isi aratau roadele. Bartolomeu Dias se întorsese ocolind Capul Bunei Sperante, explorand Africa de Sud si dupa ce a verificat ca toata coasta necunoscuta se întinde departe spre nord-est.
Explorarea concomitenta în timpul domniei lui João II-lea al Portugaliei a sustinut teoria ca India era accesibila pe mare din Oceanul Atlantic. Pero da Covilhã si Afonso de Paiva au fost trimisi prin Barcelona, Napoli si Rhodos, în Alexandria si de acolo la Aden, Hormuz si India, ceea ce a dat crezare teoriei.
A ramas pentru un explorator de a dovedi legatura dintre concluziile lui Dias si cele ale lui da Covilhã si de Paiva si de a conecta aceste segmente separate, într-un traseu comercial potential profitabil în Oceanul Indian. Sarcina, initial data tatalui lui da Gama, a fost oferita lui Vasco de Manuel I in urma represaliilor finalizate cu succes impotriva francezilor.

Prima calatorie

La data de 8 iulie 1497 Vasco da Gama a condus o flota de patru nave cu un echipaj de 170 oameni de la Lisabona . Distanta parcursa în calatorie în jurul Africii pana în India si înapoi a fost mai mare decât în jurul Ecuatorului. Navigatorii includeau cei mai experimentati oameni din Portugalia: Pero de Alenquer, Pedro Escobar , João de Coimbra, si Afonso Gonçalves. Aproximativ 55 s-au întorssi doua nave au fost pierdute .Cele patru nave au fost:
- São Gabriel , comandata de Vasco da Gama, un carrack de 178 de tone, 27 m lungime, latime 8,5 m, vele de 372 m²
- São Rafael , al carei comandant a fost fratele sau Paulo da Gama ; dimensiuni similare cu Gabriel
- Caravela Berrio , usor mai mica ca primele (mai târziu redenumita São Miguel), comandata de Nicolau Coelho
- O nava de depozitare comandata de Gonçalo Nunes, mai târziu pierduta în apropiere de Golful São Brás, de-a lungul coastei de est a Africii.

Calatoria la Capul Bunei Sperante

Cu cei mai buni carmaci la bord expeditia porneste de-a lungul coastei Africii, prin Tenerife si Insulele Capului Verde. Dupa atingerea coastei la Sierra Leone , Gama a luat curs spre sud, în ocean deschis, trecand de Ecuator si cautand ruta lui Bartolomeu Dias in Atlanticul de Sud descoperita în 1487. Acest curs s-a dovedit de succes si la 4 noiembrie 1497, expeditia a reusit.Timp de peste trei luni navele au navigat mai mult de 6000 de kilometri in ocean deschis, de departe, cea mai lunga calatorie a acelor vremuri.
Pâna la 16 decembrie, flota a trecut râul Great Fish – de unde Dias se intorsese – si au navigat în apele necunoscute anterior de catre europeni.
Teritoriul controlat de arabi pe coasta Africii de Est a fost o parte integranta a retelei de comert în Oceanul Indian. Temându-se ca populatia locala ar fi ostila pentru crestini, Gama s-a prefacut in musulman si a câstigat audienta la sultanul din Mozambic. Neputand oferi un cadou potrivit pentru conducator, curând populatia locala a devenit suspect. Fortat de catre o multime ostila sa fuga din Mozambic, Gama a parasit portul tragand cu tunurile în oras ca represalii.

În imediata apropiere a Keniei de azi, expeditia a recurs la piraterie, jefuind nave comerciale arabe. Portughezii au devenit primii europeni care vizitau portul Mombasa , dar au fost intampinati cu ostilitate.
În februarie 1498, Vasco da Gama a continuat spre nord, acostand in portul prietenos la Malindi – ai caror lideri erau în conflict cu cei de la Mombasa.Gama si echipajul sau angajeaza un pilot a carui cunoastere a vanturilor musonice i-a permis sa aduca expeditia la Calicut. Flota a ajuns în Kappad lânga Calicut, India pe 20 mai 1498. Regele din Calicut, Saamoothiri (Zamorin) l-a primit cu ospitalitate traditionala, inclusiv o mare procesiune de cel putin 3000 de ostasi, dar intalnirea cu Zamorin nu a reusit sa produca rezultate concrete. Desi darurile trimise de regele Portugaliei nu au reusit sa sparga gheata si nu au putut fi incheiate relatii comerciale,expeditia lui da Gama a fost un succes dincolo de toate asteptarile rezonabile, aducând în marfa, de saizeci de ori costul expeditiei.

 

Întoarcerea

Vasco da Gama a pornit spre casa la 29 august 1498. Netinand cont de vanturi si navigand impotriva lor, drumul i-a luat 132 de zile fata de 23 de zile cat a facut la sosire.În timpul acestei calatorii, aproximativ jumatate din echipaj a murit, si multi au fost afectati de scorbut .
Vasco da Gama a revenit in Portugalia în septembrie 1499 si a fost din belsug rasplatit ca omul care a adus la îndeplinire un plan care a luat optzeci de ani. I-a fost acordat titlul de “amiral al marilor indiene” si drepturile sale feudale la Sines au fost confirmate. Manuel I i-a acordat titlul de Dom.
Comertul cu mirodenii se va dovedi a fi un atu major pentru economia portugheza, si alte consecinte au urmat în curând. Pentru aceasta pe coasta erau necesare porturi pentru reparatii si provizii. Un rezultat semnificativ a fost colonizarea Mozambicului de catre coroana portugheza.

Al doilea voiaj

La 12 februarie 1502, Gama comanda a patra armada portuheza in India, o flota de cincisprezece nave si opt sute de oameni, avand ca obiectiv impunerea intereselor portugheze in est. A capturat orice nava araba pana ce Zamorin a fost dispus sa semneze un tratat.. El a bombardat orasul, a comis fapte crude si pline de violenta pentru a impune ordinea si stapanirea coroanei portugheze. El a revenit în Portugalia în septembrie 1503. A navigat apoi spresud, pâna la Cochin, a impus tributuri porturilor arabe de pe coasta Africii pradand alte vase.

A treia calatorie

În 1519 el a devenit primul Conte de Vidigueira , un titlu creat de regele Manuel I al Portugaliei, devenind astfel primul conte care nu s-a fost nascut cu sânge regal.
Dobandind reputatia unuia care rezolva orice problema aparuta in India a fost trimis acolo în 1524 ca vicerege. Nu dupa mult timp s-a imbolnavit în Goa de malarie si a murit în Cochin de Ajunul Craciunului, în 1524.

 

Mostenire

Harta Imperiului portughez în timpul domniei lui Ioan III (1502-1557).
Gama si sotia sa, Catarina de Ataide , au avut sase fii si o fiica
La fel de mult ca oricine, dupa Henric Navigatorul, Gama a fost responsabil pentru succesul Portugaliei ca o putere colonizatoare. Priceperea sa intr-ale razboiului si politicii au facut din Portugalia detinatoarea monopolului în comertul pe Oceanul Indian .
In legatura cu faima sa internationala, este de remarcat faptul ca, spre deosebire de Columb sau Magellan , Gama nu a navigat nicioadata în ape necunoscute. El nu a facut nicio descoperire gen terra incognita. El a fost un colonialist, un pionier care a combinat lacomia cu diplomatie si a acoperit lacomia cu rafinament.

Sursa: http://www.descopera.org/

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

10:43

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
Mexicanii au descoperit un străvechi palat mayaș
10/08/2021 13:30

Arheologii au descoperit ruinele unui palat de mari dimensiuni, construit cu peste 1000 de ani in urmă. Arheologii au descoperit ruinele unui palat de mari dimensiuni ce era utilizat cel mai probabil de eli ...

8 curiozități despre porci, animalele pe care le-am domesticit de două ori
21/12/2019 10:53

 Te-ai intrebat vreodată cand a devenit mistretul animalul docil din cotet pe care il stim cu totii astăzi? Sau cat de tare poate răcni un porc? În acest articol trecem in revistă mai multe curio ...

VIDEO – Animale inteligente care ne fură premiul întâi la testele IQ
21/12/2019 07:49

 Să vorbim despre animale inteligente. Care este cea ma inteligentă specie din lume? Ati putea fi foarte tentati să spuneti că oamenii, dar realitatea este ceva mai complicată. În cartea „ ...

7 adevăruri ascunse despre Roma Antică, pe care nu le găsești în manuale
21/12/2019 07:37

 Roma Antică a fost o fortă civilizatoare si o societate ideală pentru dezvoltarea artelor, filosofiei si stiintei. Romanii erau constructori excelenti, iar armata lor neinfricată era temută de o ...

Cum afli dacă telefonul tău este interceptat
21/12/2019 06:00

 Un studiu recent a arătat că aproximativ jumătate dintre romani cred că au telefonul ascultat. Cu zecile de programe de interceptare, care pot fi achizitionate chiar de pe internet, la un pret accesib ...

Capacitățile noastre nebănuite: 6 simțuri „supraomenești”
20/12/2019 06:34

 Oamenii au abilităti foarte diferite. Unii dintre noi compun cantece care emotionează pană la lacrimi, altii aleargă ca vantul si altii inventează tehnologii noi care schimbă lumea. Însă aces ...

Tunelul Laerdal: cel mai lung tunel rutier din lume
20/12/2019 06:28

 Unde crezi că se află cel mai lung tunel rutier din lume? În Norvegia, tara in care este imposibil să mergi cu masina dintr-un loc in altul fără să treci printr-o trecătoare montană sau să ...

VIDEO- SUPER OAMENI
20/12/2019 06:12
VIDEO – 5 locuri misterioase și încărcate negativ, care-ți vor da fiori
18/12/2019 09:40

 Există cateva locuri in lume care captivează imaginatia si interesul celor pasionati de mistere. De unele dintre ele se leagă sinucideri de animale, disparitii fără urmă, fenomene ciudate sau traged ...

Există viață după moarte. Mii de gene din corp funcționează chiar și la patru zile după deces
18/12/2019 07:36

 Viată după moarte – acesta nu e doar un concept, ci o realitate. Un studiu publicat de doi cercetători americani dovedeste că, in cazul animalelor, unele gene continuă să functioneze pană la ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei