Alergiile - cauze organice sau psihice?

default

Dimensiune font:

| 29-01-2015 09:20

Alergiile sunt greu de identificat, dar nu imposibil. În acest sens, medicii alopați, cei specializați în medicină complementară și alternativă, dar şi psihologii încearcă prin diferite testări, cercetări să găsească legătura dintre alergii și cauzele acestora, fie ele fizice și/sau psihice. Cel mai probabil, este o combinație care ține de interrelaționarea corpului cu psihicul, aflate într-o strânsă conexiune.

Știm bine că organismul este un întreg, adică corpul însoțește psihicul, iar psihicul însoțește corpul. Pe planul fizic, există diferiți alergeni, cum ar fi substanțe transmise prin aer, polenul, acarienii sau părul animalelor, substanțe chimice din alimente, medicamente, produse casnice sau din mediu. Însă, cauza cea mai comună pentru declanșarea alergiilor este legată de alimentație. Pe plan psihic, este vorba cel mai adesea despre conflicte, de multe ori inconștiente, care găsesc debușee în manifestarea corporală. Cu ajutorul psihoterapiei, atunci când pacientul devine conștient de unde i se trag problemele, manifestările somatice de obicei se ameliorează sau chiar încetează.

Cei care se simt rău ignoră adevăratele cauze, astfel că alergiile de cele mai multe ori rămân ascunse. Printre simptomele fizice cele mai frecvente se numără: dureri abdominale, luare în greutate, balonare, diaree sau constipație, urticarie, astm, insuficiență respiratorie, rinită alergică, sindromul colonului iritabil, oboseală cronică, dureri de cap. Iar dintre simptomele psihice putem enumera încetinirea procesului de gândire, lipsa motivației, iritabilitate, agitație, comportament agresiv, nervozitate, anxietate, atacuri de panică, depresie.

Semne alimentare

Nutriționiștii sunt de părere că majoritatea alergiilor pot fi tratate odată ce aflăm care alergen poate provoca anumite simptome, prin modificarea alimentației. Ei fac o distincție clară între alergii, intoleranțe alimentare și intoxicații. Simptomele pot fi asemănătoare și merg de cele mai multe ori mână în mână, fiind greu de depistat. De exemplu, dacă pentru unii cafeaua este un revigorant, pentru alții ea are efecte care se manifestă prin oboseală. În acest caz, este vorba despre o intoleranță la cofeină. Sau intoleranța la lactoză (zahărul din laptele de vacă). Ea apare la persoanele cărora le lipsesc cantități adecvate din enzima lactază, lucru care face ca laptele să fie greu de digerat, și este foarte diferită de alergia la lapte, unde reacția imună poate provoca inflamație (de exemplu, eczeme).

La polul opus sunt intoxicațiile, care se manifestă cel mai agresiv (vomă, diaree) după ce s-au consumat, de exemplu, ciuperci otrăvitoare. În schimb, la alergiile alimentare unul dintre semne este că, după ce mâncați ceva la care sunteți alergic, simptomele apar și dispar. Într-o zi vă simțiți bine, în altă zi puteți avea dureri de articulații, de cap sau balonare sau vă puteți simți bine imediat, însă consumul repetat al unor alimente poate crea probleme în timp.

Alergiile alimentare apar atunci când sistemul imunitar tratează un aliment ca pe un invadator. Alergiile se împart în două categorii, care țin de două familii diferite de anticorpi. Există reacții alergice cu declanșare imediată, la un interval de câteva secunde sau cel târziu după două ore (reacția cauză-efect fiind evidentă: erupții, dureri, arsuri la stomac, tuse și dificultăți de respirație asociate cu astmul sau strănutul și nasul înfundat la rinite alergice etc.). Celelalte alergii sunt cele cu declanșare întârziată și apar după două ore până la câteva zile de la consumarea alergenului. Aceste reacții întârziate pot implica aproape toate organele corpului uman, pot determina peste 100 de simptome și sunt implicate în peste 100 de boli și de afecțiuni (anemie provocată de carența de fier, otită medie acută, artrită reumatoidă, boli inflamatorii intestinale, boli celiace etc.).

Alergia cu declanșare întârziată este autodiag­nosticată foarte rar și necesită cunoștințele unui medic specialist în alergiile alimentare. Alergiile cu declanșare imediată implică alimente care sunt consumate foarte rar. Cele întârziate implică alimente consumate zilnic și de care vi se face poftă, cu simptome acute de sevraj. Alergiile imediate pot fi diagnosticate prin teste la nivelul pielii, iar cele întârziate necesită teste de sânge ample. Cei mai cunoscuți alergeni alimentari sunt: produsele lactate, glutenul, drojdia, ouăle, diverse tipuri de nuci, soia etc.

Sănătatea corporală

O dezvoltare emoțională sănătoasă furnizează înțelegerea importanței sănătății corporale, după cum sănătatea corporală furnizează cadrul sănătății emoționale.

Din punctul de vedere al psihanaliștilor, când un conflict din cadrul psihicului este relativ conștient, se pot face compromisuri între cererile pulsiunilor și cele ale realității externe, prejudiciile fizice și psihice fiind cât mai mici. Însă când conflictul se află în inconștient, inhibițiile, anxietățile și compulsiile sunt mai puțin capabile de adaptare, mai vătămătoare pentru corp.

În cazul hranei, ea este asociată simbolic cu diverse semnificații emoționale, astfel că pentru fiecare persoană un aliment este asociat cu o emoție. Reacțiile psihogene la hrană cuprind angoasa, culpabilitatea, depresia, ostilitatea, euforia. Somatizarea cea mai obișnuită a acestor reacții psihice la hrană se face în tubul digestiv sub formă de grețuri, vomă, indispoziții, crampe.

Alergia ”acaparează” corpul ca mijloc de exprimare a conflictului. De exemplu, conform unor autori, atacul astmatic poate să fie interpretat ca un strigăt reprimat către mamă. Respingerea maternă este prezentată ca un factor foarte important în climatul emoțional al copilului alergic. Foamea de dragoste, frica și furia față de mamă neverbalizate constituie apogeul conflictelor interioare, dirijând către crizele astmatice. Acestea sunt cereri de ajutor pe care mama, din diverse motive, este incapabilă să le descifreze. Copilul își blochează sentimentele ostile, menținându-le în interior, însă presiunea lor cere o rezolvare care își face loc în și pe corp, întorcându-și ostilitatea împotriva lui. La adulți, printre alți factori psiho-emoționali în declanșarea crizelor astmatice se mai numără insecuritatea vitală prelungită, însumarea grijilor și frustrărilor materiale și profesionale, emoții intense, reținere pulsională și agresivă, abandon.

Chiar dacă medicina clasică tratează alergiile dintr-o perspectivă fiziologică, în cele din urmă clasificarea, abordarea și rezolvarea problemelor legate de alergii țin în egală măsură și de domeniul psihosomaticii. În tratamentul alergiilor trebuie să se țină cont de fiecare persoană în parte, investigarea în profunzime conducând la o diagnosticare individuală cât mai precisă. Doar astfel putem vorbi de un tratament corespunzător.

Surse articol: ”Alergii alimentare – prevenire, depistare, tratare” de Patrick Holford și dr. James Braly, ”Psihanaliză și psihosomatică” de Jacques Cain.

Monica Micleușanu este consilier nutriționist și masterand în Psihanaliză 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

05:08

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
5 lucruri pe care să nu le cauți pe Google
24/12/2021 11:31

 Pe Internet poti găsi orice, de la lucruri fascinante, la retete de prăjituri si pană la sfaturi despre cum să construiesti o casă. Asadar, cand ai nevoie de o informatie, Google e cel mai la in ...

Cum putem creste si recolta rodii?
25/06/2021 17:20

Cum putem creste si recolta rodii? Rodiul, Punica Granatum, este un arbust, copac de talie mica fructiver cu frunze cazatoare care creste pana la 8 metri inaltime. El este nativ platoului Iranian, Himalaya ...

Cea mai mare sticlă de whisky din lume, vândută la prețul unei garsoniere
03/03/2021 10:15

 Sticla de whisky single malt cea mai mare din lume, care conţine 105,3 litri din această băutură, s-a vandut duminică in Scoţia pentru suma de 15.000 de lire (20.000 de dolari), potrivit casei de li ...

Cum să scapi de mirosul de tutun din casă. Cele mai simple trucuri
01/03/2021 11:57

Există cateva trucuri care vă pot ajuta să scăpaţi rapid de mirosul de tutun din casă. Pune intr-un vas 250 de mililitri de apă şi cinci linguri cu oţet, după care pune vasul pe foc. După ce se i ...

9 arme devastatoare care au fost interzise în război
13/12/2019 12:13

 Acestea sunt cele mai oribile instrumente cauzatoare de moarte si suferintă, arme pe care s-ar putea să nu le mai vedem folosite in conflicte deoarece sunt interzise chiar si in caz de război. Ideea d ...

VIDEO Surpriză neplăcută pentru un cuplu din Constanța care a cumpărat un bichon. Cățelul a fost vopsit
12/12/2019 17:27

 Un cuplu din Constanta care a cumpărat un bichon maro a avut o surpriză neplăcută la prima baie. Sub dus, blana bichonului a devenit albă, ceea ce inseamnă că a fost vopsită in asa fel incat caine ...

Cele mai ciudate locuri de pe Terra: 10 regiuni cu aspect „extraterestru”
12/12/2019 11:36

 Care crezi că sunt cele mai ciudate locuri de pe planeta Pămant? Ne intrebăm cum arată corpurile cosmice indepărtate, dar insăsi planeta noastră ne oferă niste locuri atat de iesite din comun, inc ...

Diamantul blestemat. O poveste fascinantă
12/12/2019 10:26

 De secole, diamantul Hope, cea mai celebră piatră pretioasă din istorie, suscită teamă si fascinatie. Povestea lui incepe la inceputul secolului 20, cand magazinul din New York al casei de bijuterii ...

Jocul amoros periculos ce i-a înnebunit pe români! O femeie din Botoșani a ajuns la spital cu dureri cumplite. A fost operată de urgență
08/12/2019 08:00

Un nou joc amoros face victime in Romania. O femeie in varstă de 28 de ani din Botosani a ajuns la spital cu o problemă neobisnuită. Speriată, tanăra a sunat la Ambulantă, din cauza unei sangerări la ni ...

VIDEO-UBER ÎN SAT #3Chestii
03/12/2019 11:04

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei