0000   0141700

Dimensiune font:

Aparențe înșelătoare – 5 animale obișnuite, cu abilități extraordinare

| 13-03-2018 08:44

 Animalele sunt întotdeauna superioare oamenilor când vine vorba de simțurile de bază, cum ar fi auzul, văzul și mirosul. De aceea, timp de sute de ani, am încercat să învățăm din abilitățile lor și să le folosim în propriul beneficiu.

De exemplu, încă nu putem explica de ce atât de multe animale sălbatice pot prezice cutremurele cu câteva zile și chiar săptămâni înainte de a avea loc. Informațiile pe care le deținem despre abilitățile lor sunt, în majoritate, speculații.

Dar cu siguranță că nu este vreo coincidență faptul că broaștele își abandonează bălțile cu câteva zile înainte de un cutremur. Oamenii de știință speră să adune mai multe informații prin monitorizarea comportamentului unor astfel de animale.

În acest articol îți prezentăm cinci animale care, datorită simțurilor lor, sunt capabile de lucruri imposibile pentru noi, oamenii.

1. Păsările, dotate cu „celule-GPS”

Animale extraordinare - Migratia pasarilor

Foto: extranewsfeed.com

Multe specii de păsări, mai ales din emisfera de nord, migrează atunci când vine iarna și mâncarea se împuținează. Unele zboară la mii de kilometri de locul de împerechere și se întorc atunci când vremea se încălzește.

O astfel de călătorie ar fi imposibilă pentru un om fără hărți detaliate sau GPS. Ei bine, păsările fac această călătorie incredibilă fără nicio dificultate. Ele detectează câmpurile magnetice și le folosesc pentru navigare.

Oamenii de știință sunt uimiți de această busolă biologică. Ei și-au dat seama că păsările pot simți forța și direcția câmpurilor magnetice.

Probele sugerează că niște celule speciale, situate în urechea internă a păsărilor sunt capabile să proceseze astfel de informații. Totuși, această descoperire importantă nu explică în întregime abilitățile uimitoare de navigare ale păsărilor.

2. Delfinii și ecolocația

Animale - Delifini ecolocatie

Foto: newsweek.com

Aceste mamifere acvatice sunt cunoscute pentru abilitatea lor de a emite unde sonore. Delfinul își obține informațiile din ecoul produs de aceste unde, care sunt emise de un organ din capul animalului.

Practic, acest organ funcționează ca un radar. Așa reușesc delfinii să obțină informații despre prezența unor amenințări sau a prăzii.

Potrivit experților, este posibil ca delfinii să poată identifica, prin ecolocație, chiar și fătul unei femei gravide. În medicina umană, medicii folosesc ultrasunete pentru a vizualiza dezvoltarea fătului. Aceste unde sunt reflectate parțial la granița dintre țesutul muscular și cel epitelial.

Reflexiile pot fi combinate de un computer, obținându-se astfel o imagine detaliată. Delfinii creează unde similare, iar oamenii de știință au remarcat că ei arată un interes crescut față de femeile gravide.

3. Șobolanii, detectori de mine

Animale extraordinare - Sobolani

Foto: occupyforanimals.net

Mulți oameni urăsc șobolanii și îi consideră o amenințare. În timp ce aproape toți se chinuie să-i extermine, niște oameni au găsit o modalitate de a-i face utili.

Încă din 1997, șobolanii africani sunt dresați să detecteze minele antipersonal. Deși rozătoarele din această specie au vederea slabă, ele au un simț al mirosului incredibil. De-a lungul anilor, ei au detectat 13.200 de mine în Angola, Tanzania, Mozambic și Cambodgia.

În Cambodgia încă sunt îngropate aproximativ 6 milioane de mine antipersonal. Țăranii se feresc să intre pe propriile terenuri, de frică să nu-și piardă viața. De când cu șobolanii africani, problema pare să-și fi găsit rezolvarea.

După nouă luni de dresaj, animalele sunt capabile să caute mine pe o suprafață mult mai mare decât pot acoperi oamenii. Eficiente, rozătoarele pot acoperi 185 de metri pătrați în doar 20 de minute.

Pentru a îndeplini aceeași sarcină, oamenii au nevoie de patru zile. Ei trebuie să se oprească după fiecare semnal al detectorului de metal și să se asigure că zona este sigură.

Șobolanii, însă, nu sunt destul de grei pentru a declanșa minele. Ei se opresc și răscolesc pământul ori de câte ori întâlnesc mirosul de TNT. Minele descoperite sunt detonate mai târziu.

4. Albinele, concurența șobolanilor

Animale extraordinare - Albine

Foto: enfos.com

Șobolanii africani au, însă, concurență în domeniul detectării de mine. Cine sunt rivalii lor? Răspunsul pare absurd, dar este adevărat: albinele. Potrivit cercetătorilor, albinele pot detecta mirosul de TNT de la o distanță de 4,5 kilometri.

În prezent, oamenii de știință cercetează comportamentul insectelor cu ajutorul camerelor de termoviziune. Astfel, speră să afle mai multe despre această abilitate extraordinară a albinelor.

Dacă se dovedește că ele pot fi dresate să detecteze mine, probabil că șobolanii africani vor rămâne fără loc de muncă. Asta, pentru că ele costă mai puțin și sunt capabile să recruteze și alte albine, pe care să le învețe același lucru.

De altfel, albinele au intrat în Cartea Recordurilor drept cel mai mic animal folosit la detectarea minelor antipersonal.

5. Porcii, detectoare de delicatese

Animale extraordinare - Porci

Foto: inviatotravel.com

Porcii au un impresionant simț al mirosului. De aceea, sunt folosiți pentru a găsi una dintre cele mai scumpe mâncăruri din lume: trufele. Cercetătorii au aflat de ce porcii sunt atât de buni la detectarea acestor ciuperci.

Trufele conțin o cantitate mare dintr-o substanță care este, de asemenea, sintetizată în testiculele vierului. Substanța este secretată apoi în saliva vierilor care vor să se împerecheze. Femelele sunt atrase de mirosul emanat.

Crezând că e vorba de o oportunitate de împerechere, porcii detectează ciuperca aflată la o adâncime de până la un metru în pământ. Legile din Italia interzic folosirea porcilor pentru detectarea trufelor încă din 1985.

Trufele sunt foarte sensibile la schimbările de mediu, iar porcii distrug mediul de creștere al trufelor atunci când răscolesc pământul. Ecosistemul necesar pentru creșterea trufelor este foarte fragil și poate fi deranjat foarte ușor.

De asemenea, porcii sfârșesc adesea prin a mânca trufele pe care le găsesc. Prin urmare, în ziua de azi, oamenii folosesc câini pentru a găsi trufe. Totuși, câinii au nevoie de dresaj și nu se pot ridica la nivelul porcilor când e vorba de detectarea trufelor.

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA

 

 

ANUNȚ SELECȚIE FIRMĂ SPECIALIZATĂ ÎN SERVICIUL ARHIVISTIC Subscrisa EuroBusiness LRJ S.P.R.L., cu sediul în Iași, str. Zorilor nr. 11, jud. Iași, înregistrată în Registrul Societăţilor Profesionale de Practicieni în Insolvenţă sub nr. RFO II 0022/2006, Cod de Identificare Fiscală 16605670, în calitate de lichidator judiciar al debitoarei S.C. GARDIAN PRIVAT SECURITY S.R.L, cu sediul social în: Iași, Calea Chișinăului nr. 33, bl. Constr. C1, ap. birouri, jud. Iași, înmatriculată la Oficiul Registrului Comerţului Iaşi sub nr. J22/108/2006, Cod de Identificare Fiscală 18291905, astfel desemnat prin Sentinţa Civilă nr. 62 din data de 30.01.2018 pronunţată de Tribunalul Iaşi, secţia II Civilă-Faliment, în dosarul nr. 4062/99/2014 (format vechi: 285/2014) primește oferte, pe suport de hârtie, în plic sigilat la sediul lichidatorului judiciar, până la data de 20.08.2018, orele 13.00, pentru angajarea unei firme specializate în serviciul arhivistic pentru prelucrarea arhivistică (servicii de organizare a fondului arhivistic) și de păstrare și conservare (depozitare) a fondului arhivistic. Deschiderea ofertelor se va face la data de 20.08.2018, orele 14.00. Plata se va face după valorificarea bunurilor din patrimoniul debitoarei. Oferta trebuie să conțină următoarele elemente obligatorii: structura prețului pentru fiecare serviciu, prețul pentru perioada de depozitare legală, precum și pentru un metru liniar de documente, modalități și termene de plată. Oferta va fi însoțită de copiile certificatelor de conformitate, a actului constitutiv al persoanei juridice, a certificatelor de inregistrare la Registrul Comertului, a autorizației de funcționare pentru serviciile arhivistice menționate, inclusiv de păstrare și conservare a documentelor de arhivă cu valoare practică, eliberată de Arhivele Naționale, precum și de proiectul contractului în care să se regăsească și clauzele privind transferul acestor documente, conform Ordinului MAI nr. 137/27.09.2013 și a art. 18 indice 4, din Legea nr. 138/2013. Documentele de arhivă cuprind documente contabile, acte de personal etc. ale societăţii falite S.C. GARDIAN PRIVAT SECURITY S.R.L, cu sediul social în Iași, Calea Chișinăului, nr. 33, bl. Constr. C1, ap. birouri, jud. Iași – în cantitate de aproximativ 8 m.l. Criteriul aplicat pentru stabilirea ofertei câștigătoare este prețul cel mai mic oferit. Ofertele ce urmează a fi primite vor fi supuse atenţiei Comitetului Creditorilor debitoarei GARDIAN PRIVAT SECURITY S.R.L. - in faliment. Desemnarea ofertantului câştigător al selecţiei de oferte va fi făcută în conformitate cu decizia Comitetului Creditorilor. Relații suplimentare la tel./fax 0232/220777, mail: office.is@lrj.ro, www.lrj.ro.
PUBLICAȚIE DE VÂNZARE S.C. VINI COM COPOU S.R.L. Iași, prin administrator judiciar Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., numit potrivit Încheierii nr. 171/19.07.2017, pronunţată de Tribunalul Iași, în dosarul nr. 5373/99/2017, în conformitate cu prevederile Legii nr. 85/2014 și ale hotărârilor adunării creditorilor din data de 20.06.2018, anunţă scoaterea la vânzare, prin licitaţie publică cu strigare, la data de 01.10.2018, orele 12.00, la sediul administratorului judiciar din Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, a următoarelor categorii de stocuri: Nr. crt. – Active propuse spre valorificare – Cantitate – Preţ unitar pe buc./litru (lei, cu T.V.A. inclus) – Valoare de pornire a licitaţiei (lei, fără T.V.A.) 4. – RIESLING ITALIAN DOC – vin vrac* – 16.828 litri – 2,00 lei/litru – 33.656,00* * În cazul în care acest activ nu se va valorifica la prețul din prezenta publicație de vânzare, în cadrul aceleiași licitații el va putea fi valorificat la cel mai mare preț oferit, cu condiția să nu fie derizoriu. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 28.09.2018, ora 12.00, la sediul administratorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina nr. 82, jud. Iași. Pentru participarea la licitaţie, potenţialii cumpărători trebuie să depună la sediul administratorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina nr. 82, jud. Iași, până la data de 28.09.2018, ora 12.00, documentele prevăzute în publicația de vânzare ce poate fi vizualizată pe site-ul www.insolventa.ro. Accesul direct la activul oferit la vânzare se face cu programare şi este condiţionat de semnarea unui Protocol de vizitare a activului care cuprinde clauze de confidenţialitate. Pentru programare ofertanţii trebuie să-şi anunţe prin fax la 0232/212231 sau e-mail vanzari@insolventa.ro intenţia de vizitare. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0749244377, 0755132471, 0232/243864.
PUBLICAȚIE DE VÂNZARE S.C. Util Store S.R.L. C.U.I. 26185417, prin lichidator judiciar Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L.-Filiala Suceava, numit conform Sentinței nr. 309/03.04.2015, pronunţată de Tribunalul Suceava în dosarul nr. 3845/86/2014*, în conformitate cu prevederile Legii nr. 85/2006 și ale H.A.C. din 28.03.2017, anunţă scoaterea la vânzare, prin licitaţie publică cu strigare, la data de 10.10.2018, orele 14.00, a activului: Restaurant și pensiune Luxor*** (Sc 309 mp, suprafața desfășurată 716 mp, amplasate pe un teren intravilan curți construcții 418 mp, la ieșirea din com. Marginea spre Sucevița, jud. Suceava, vis-a-vis de Muzeul de ceramică neagră Marginea), împreună cu mobilier restaurant, echipament profesional bucătărie, alte bunuri mobile. Proprietatea imobiliară este de tip P+1E+M, cu finisaje de înaltă calitate, mobilier, aer condiționat și sistem de ventilație a aerului. Restaurantul are o capacitate de 300 locuri, mobilier și echipament profesional pentru bucătărie. Spațiul de cazare este la mezanin, format din 2 apartamente și o cameră dublă fiecare cu baie proprie. Proprietatea dispune de rețea alimentare apă și canalizare în regie proprie, rețea energie electrică de la rețea locală, două boilere electrice, centrală termică și are o deschidere frontală la DN 17A de 16 mp. Valoare de pornire a licitatiei (fără T.V.A.) - 479.412,00 lei Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 09.10.2018, ora 12.00, la sediul procesual ales al lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina nr. 82, jud. Iași. Poate participa la licitație orice persoană fizică sau juridică care depune până la data de 09.10.2018, orele 14.00, toate documentele prevăzute în caietele de sarcini care se pot procura de la sediul procesual ales al lichidatorului judiciar în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 09.10.2018, ora 12.00. Relaţii suplimentare se pot obţine: Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L. la telefoanele: 0749244377, 0757545545, 0232/243864. Lichidator judiciar, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L.-Filiala Suceava
Publicaţie de vânzare bun mobil SC Sanrotex SRL LD Expert Grup IPURL, lichidatorul judiciar al SC Sanrotex SRL, Sat Hemeius, com. Hemeius, jud. Bacău, în temeiul Legii nr. 85/2006 privind procedura insolvenţei, vinde prin licitaţie publică următorul activ: 1. Bun mobil: Maşină de împachetat RVE 210 – preţ 8.882 lei. Preţul nu conţine TVA. Licitaţiile vor avea loc în datele de 28 septembrie 2018, 12 şi 26 octombrie, ora 11.00, la biroul lichidatorului judiciar din Bacău, B-dul Unirii, nr. 30, et. 3, cam. 2, jud. Bacău, putând participa orice persoană fizică sau juridică care va depune o ofertă ce va conţine: a.cerere de participare la licitaţie; b.dovada achitãrii cauţiunii - 10% din valoarea bunului licitat, fără TVA; c.dovada achitãrii taxei de participare – 500 lei; d.dovada achitãrii caietului de sarcini în valoare de 500 lei; e.documentele care atestă identitatea şi calitatea participantului la licitaţie, după cum urmează: actele de identificare ale persoanei juridice/fizice, împuternicire pentru persoana care reprezintă societatea cu menţiunea că are mandat de a licita indiferent de sumă, ştampila. Taxele se vor achita în contul nr. RO31BTRL00401202439798XX, cont deschis pe numele debitoarei SC Sanrotex SRL la Banca Transilvania SA. Înscrierile se fac la biroul lichidatorului judiciar din Bacău, B-dul Unirii, nr. 30, et. 3, cam. 2, jud. Bacau cu o zi ȋnainte de data desfăşurării licitaţiei. Ofertanţii care se înscriu la licitaţie, dar nu participă, pierd toate sumele avansate în vederea participării la licitaţie. Neplata preţului la termenul stabilit, 5 zile de la data licitaţiei, duce la pierderea sumelor avansate pentru achiziţionarea bunului, care va fi scos din nou la vânzare în sarcina cumpărătorului. Informaţii lichidator judiciar la numerele de telefon 0746153363, 0745630037. Lichidator judiciar LD Expert Grup IPURL Practician în insolvenţă Lazăr Dumitru
Scandal uriaș în fotbal - Una dintre cele mai titrate echipe din Europa, fostă câștigătoare a CL, în pericol de a fi exclusă din campionat
23/09/2018 17:31

Scandal urias la Lisabona. Benfica acuzată că a asteptat arbitrii cu prostituate! Clubul lusitan, detronat de Porto după ce a cucerit 4 titluri la rand, riscă excluderea din campionat intre 6 luni si 3 ani, ...

Surpriză de proporții la „Xtra Night Show”! Dan Capatos va avea un coprezentator! Este celebru și are milioane de fani!
23/09/2018 13:33

 Va fi prima aparitie publică a artistului, de la revenirea din Madagascar, unde a suferit o accidentare care nu i-a mai permis să continue competitia “Ultimul Trib”. Cu această ocazie, Dori ...

Zilele Bucureştiului 2018. PROGRAM complet pentru trei zile de viaţă nocturnă în Capitală. Show 3D videomapping iMapp şi concert Rod Stewart | VIDEO
23/09/2018 12:26

 Evenimentul are loc in Piaţa Constituţiei, vineri, sambătă şi duminică, de la ora 17.00, iar accesul este liber in limita capacităţii. Vineri seară, va avea loc un concert susţinut de Gheorghe ...

Te-ai gandit sa pleci din Romania? Locuri in care esti platit doar sa vii si sa vrei sa locuiesti acolo. Ba, uneori ti se da si o vaca
23/09/2018 00:05

 Te-ai saturat de Romania? Exista destule locuri in lumea asta unde vei fi platit doar sa stai acolo. Ba e posibil sa primesti si pamant si o casa, pe alocuri chiar si cate o vaca. Doar sa vrei sa schimbi ...

 

Un oras din Grecia a fost acoperit de panze de paianjen (Video)
22/09/2018 11:35

 Panzele de paianjen imbraca aproape totul in Aitoliko: de la tufisuri pana la copaci si chiar barci, arata CNN. Insectele au fost intotdeauna prezente aici, fiind un oras situat pe canale, un fel de &quo ...

Incep Zilele Bucurestiului: Rod Stewart si Hurts concerteaza gratis in acest weekend
21/09/2018 12:39

Evenimentul are loc in Piata Constitutiei, vineri, sambata si duminica, de la ora 17:00, iar accesul este liber in limita capacitatii. Vineri seara, va avea loc un concert sustinut de Gheorghe Zamfir, avand in ...

Zilele Bucureştiului 2018. PROGRAM complet pentru trei zile de viaţă nocturnă în Capitală. Show 3D videomapping iMapp şi concert Rod Stewart
21/09/2018 11:34

 Evenimentul are loc in Piaţa Constituţiei, vineri, sambătă şi duminică, de la ora 17.00, iar accesul este liber in limita capacităţii. Vineri seară, va avea loc un concert susţinut de Gheorghe ...

Trei lacuri sunt unul langa altul, dar au culori complet diferite. Iata si explicatia (Video)
21/09/2018 10:52

Fenomenul, unul natural, face ca lacul numit Tiwu ata Mbupu sa fie de obicei albastru. Fratele sau, Tiwu Nuwa Muri Koo Fai, e de cele mai multe ori verde, iar Tiwu Ata Polo e periodic rosu, arata Curiosity. In ...

Atenție, o nouă ȚEAPĂ face ravagii pe internet - Românii au rămas cu banii dați și cu buza umflată
21/09/2018 07:45

O nouă teapă face ravagii pe internet. Romanii care au nevoie de bani imprumut ar trebui să tină cont de faptul că pot rămane fără garantiile depuse pentru a primi diverse sume care sunt promise in cond ...

„Sunt amantă de 11 ani și vreau să le spun ceva femeilor măritate.Uite ce are femeia să le spună nevestelor înșelate
15/09/2018 21:25

   „Majoritatea femeilor m-ar descrie drept o nenorocită, o distrugătoare de căsnicii, insă eu cred că sunt un fel de ‘pansament’ pentru relaţiile lor. Dacă soţul tău est ...