Aparențe înșelătoare – 5 animale obișnuite, cu abilități extraordinare

default

Dimensiune font:

| 13-03-2018 08:44

 Animalele sunt întotdeauna superioare oamenilor când vine vorba de simțurile de bază, cum ar fi auzul, văzul și mirosul. De aceea, timp de sute de ani, am încercat să învățăm din abilitățile lor și să le folosim în propriul beneficiu.

De exemplu, încă nu putem explica de ce atât de multe animale sălbatice pot prezice cutremurele cu câteva zile și chiar săptămâni înainte de a avea loc. Informațiile pe care le deținem despre abilitățile lor sunt, în majoritate, speculații.

Dar cu siguranță că nu este vreo coincidență faptul că broaștele își abandonează bălțile cu câteva zile înainte de un cutremur. Oamenii de știință speră să adune mai multe informații prin monitorizarea comportamentului unor astfel de animale.

În acest articol îți prezentăm cinci animale care, datorită simțurilor lor, sunt capabile de lucruri imposibile pentru noi, oamenii.

1. Păsările, dotate cu „celule-GPS”

Animale extraordinare - Migratia pasarilor

Foto: extranewsfeed.com

Multe specii de păsări, mai ales din emisfera de nord, migrează atunci când vine iarna și mâncarea se împuținează. Unele zboară la mii de kilometri de locul de împerechere și se întorc atunci când vremea se încălzește.

O astfel de călătorie ar fi imposibilă pentru un om fără hărți detaliate sau GPS. Ei bine, păsările fac această călătorie incredibilă fără nicio dificultate. Ele detectează câmpurile magnetice și le folosesc pentru navigare.

Oamenii de știință sunt uimiți de această busolă biologică. Ei și-au dat seama că păsările pot simți forța și direcția câmpurilor magnetice.

Probele sugerează că niște celule speciale, situate în urechea internă a păsărilor sunt capabile să proceseze astfel de informații. Totuși, această descoperire importantă nu explică în întregime abilitățile uimitoare de navigare ale păsărilor.

2. Delfinii și ecolocația

Animale - Delifini ecolocatie

Foto: newsweek.com

Aceste mamifere acvatice sunt cunoscute pentru abilitatea lor de a emite unde sonore. Delfinul își obține informațiile din ecoul produs de aceste unde, care sunt emise de un organ din capul animalului.

Practic, acest organ funcționează ca un radar. Așa reușesc delfinii să obțină informații despre prezența unor amenințări sau a prăzii.

Potrivit experților, este posibil ca delfinii să poată identifica, prin ecolocație, chiar și fătul unei femei gravide. În medicina umană, medicii folosesc ultrasunete pentru a vizualiza dezvoltarea fătului. Aceste unde sunt reflectate parțial la granița dintre țesutul muscular și cel epitelial.

Reflexiile pot fi combinate de un computer, obținându-se astfel o imagine detaliată. Delfinii creează unde similare, iar oamenii de știință au remarcat că ei arată un interes crescut față de femeile gravide.

3. Șobolanii, detectori de mine

Animale extraordinare - Sobolani

Foto: occupyforanimals.net

Mulți oameni urăsc șobolanii și îi consideră o amenințare. În timp ce aproape toți se chinuie să-i extermine, niște oameni au găsit o modalitate de a-i face utili.

Încă din 1997, șobolanii africani sunt dresați să detecteze minele antipersonal. Deși rozătoarele din această specie au vederea slabă, ele au un simț al mirosului incredibil. De-a lungul anilor, ei au detectat 13.200 de mine în Angola, Tanzania, Mozambic și Cambodgia.

În Cambodgia încă sunt îngropate aproximativ 6 milioane de mine antipersonal. Țăranii se feresc să intre pe propriile terenuri, de frică să nu-și piardă viața. De când cu șobolanii africani, problema pare să-și fi găsit rezolvarea.

După nouă luni de dresaj, animalele sunt capabile să caute mine pe o suprafață mult mai mare decât pot acoperi oamenii. Eficiente, rozătoarele pot acoperi 185 de metri pătrați în doar 20 de minute.

Pentru a îndeplini aceeași sarcină, oamenii au nevoie de patru zile. Ei trebuie să se oprească după fiecare semnal al detectorului de metal și să se asigure că zona este sigură.

Șobolanii, însă, nu sunt destul de grei pentru a declanșa minele. Ei se opresc și răscolesc pământul ori de câte ori întâlnesc mirosul de TNT. Minele descoperite sunt detonate mai târziu.

4. Albinele, concurența șobolanilor

Animale extraordinare - Albine

Foto: enfos.com

Șobolanii africani au, însă, concurență în domeniul detectării de mine. Cine sunt rivalii lor? Răspunsul pare absurd, dar este adevărat: albinele. Potrivit cercetătorilor, albinele pot detecta mirosul de TNT de la o distanță de 4,5 kilometri.

În prezent, oamenii de știință cercetează comportamentul insectelor cu ajutorul camerelor de termoviziune. Astfel, speră să afle mai multe despre această abilitate extraordinară a albinelor.

Dacă se dovedește că ele pot fi dresate să detecteze mine, probabil că șobolanii africani vor rămâne fără loc de muncă. Asta, pentru că ele costă mai puțin și sunt capabile să recruteze și alte albine, pe care să le învețe același lucru.

De altfel, albinele au intrat în Cartea Recordurilor drept cel mai mic animal folosit la detectarea minelor antipersonal.

5. Porcii, detectoare de delicatese

Animale extraordinare - Porci

Foto: inviatotravel.com

Porcii au un impresionant simț al mirosului. De aceea, sunt folosiți pentru a găsi una dintre cele mai scumpe mâncăruri din lume: trufele. Cercetătorii au aflat de ce porcii sunt atât de buni la detectarea acestor ciuperci.

Trufele conțin o cantitate mare dintr-o substanță care este, de asemenea, sintetizată în testiculele vierului. Substanța este secretată apoi în saliva vierilor care vor să se împerecheze. Femelele sunt atrase de mirosul emanat.

Crezând că e vorba de o oportunitate de împerechere, porcii detectează ciuperca aflată la o adâncime de până la un metru în pământ. Legile din Italia interzic folosirea porcilor pentru detectarea trufelor încă din 1985.

Trufele sunt foarte sensibile la schimbările de mediu, iar porcii distrug mediul de creștere al trufelor atunci când răscolesc pământul. Ecosistemul necesar pentru creșterea trufelor este foarte fragil și poate fi deranjat foarte ușor.

De asemenea, porcii sfârșesc adesea prin a mânca trufele pe care le găsesc. Prin urmare, în ziua de azi, oamenii folosesc câini pentru a găsi trufe. Totuși, câinii au nevoie de dresaj și nu se pot ridica la nivelul porcilor când e vorba de detectarea trufelor.

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
5 lucruri pe care să nu le cauți pe Google
24/12/2021 11:31

 Pe Internet poti găsi orice, de la lucruri fascinante, la retete de prăjituri si pană la sfaturi despre cum să construiesti o casă. Asadar, cand ai nevoie de o informatie, Google e cel mai la in ...

Cum putem creste si recolta rodii?
25/06/2021 17:20

Cum putem creste si recolta rodii? Rodiul, Punica Granatum, este un arbust, copac de talie mica fructiver cu frunze cazatoare care creste pana la 8 metri inaltime. El este nativ platoului Iranian, Himalaya ...

Cea mai mare sticlă de whisky din lume, vândută la prețul unei garsoniere
03/03/2021 10:15

 Sticla de whisky single malt cea mai mare din lume, care conţine 105,3 litri din această băutură, s-a vandut duminică in Scoţia pentru suma de 15.000 de lire (20.000 de dolari), potrivit casei de li ...

Cum să scapi de mirosul de tutun din casă. Cele mai simple trucuri
01/03/2021 11:57

Există cateva trucuri care vă pot ajuta să scăpaţi rapid de mirosul de tutun din casă. Pune intr-un vas 250 de mililitri de apă şi cinci linguri cu oţet, după care pune vasul pe foc. După ce se i ...

9 arme devastatoare care au fost interzise în război
13/12/2019 12:13

 Acestea sunt cele mai oribile instrumente cauzatoare de moarte si suferintă, arme pe care s-ar putea să nu le mai vedem folosite in conflicte deoarece sunt interzise chiar si in caz de război. Ideea d ...

VIDEO Surpriză neplăcută pentru un cuplu din Constanța care a cumpărat un bichon. Cățelul a fost vopsit
12/12/2019 17:27

 Un cuplu din Constanta care a cumpărat un bichon maro a avut o surpriză neplăcută la prima baie. Sub dus, blana bichonului a devenit albă, ceea ce inseamnă că a fost vopsită in asa fel incat caine ...

Cele mai ciudate locuri de pe Terra: 10 regiuni cu aspect „extraterestru”
12/12/2019 11:36

 Care crezi că sunt cele mai ciudate locuri de pe planeta Pămant? Ne intrebăm cum arată corpurile cosmice indepărtate, dar insăsi planeta noastră ne oferă niste locuri atat de iesite din comun, inc ...

Diamantul blestemat. O poveste fascinantă
12/12/2019 10:26

 De secole, diamantul Hope, cea mai celebră piatră pretioasă din istorie, suscită teamă si fascinatie. Povestea lui incepe la inceputul secolului 20, cand magazinul din New York al casei de bijuterii ...

Jocul amoros periculos ce i-a înnebunit pe români! O femeie din Botoșani a ajuns la spital cu dureri cumplite. A fost operată de urgență
08/12/2019 08:00

Un nou joc amoros face victime in Romania. O femeie in varstă de 28 de ani din Botosani a ajuns la spital cu o problemă neobisnuită. Speriată, tanăra a sunat la Ambulantă, din cauza unei sangerări la ni ...

VIDEO-UBER ÎN SAT #3Chestii
03/12/2019 11:04

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei