Cele mai stupide 10 războaie din istorie. De la Războiul de 335 de ani, la cel al Porcului

default

Dimensiune font:

| 24-01-2015 12:10

Declanşarea războaielor este determinată de cauze dintre cele mai variate. Pe unii îi mână în luptă onoarea, pe alţii dorinţa de glorie şi popoare întregi de-a lungul vremii au dus războaie pentru eliberarea unor teritorii care susţineau că le aparţin. În istorie sunt consemnate însă şi o serie de războaie neobişnuite, izbucnite din motive banale sau chiar stupide.

 

Lijar vs. Franţa

În anul 1883, locuitorii din Lijar, un mic sat din sudul Spaniei, s-au înfuriat la culme când au aflat că regele Spaniei, Alfonso al XII-lea, a fost atacat în stradă şi insultat, în timp ce vizita Parisul. În replică, primarul din Lijar, Don Miguel Garcia Saez, şi toţi cei 300 de cetăţeni din Lijar au declarat război Franţei, pe 14 octombrie 1883. Nu s-a tras niciun foc de armă, dar pentru îndrăzneala sa primarul a primit porecla “teroarea din Sierra”. 93 de ani mai târziu, în 1976, regele Juan Carlos a făcut o vizită la Paris în care a fost tratat cu mult respect, astfel că în 1981 consiliul local din Lijar a decretat încetarea ostilităţilor.

Durata războiului: 98 ani (1883-1981)

Victime: niciuna

Războiul găleţii de stejar

Războiul a început în anul 1325, când rivalitatea dintre oraşele-stat independente Modena şi Bologna a scăpat de sub control. Problemele au apărut atunci când un grup de soldaţi din Modena a furat o găleată mare din lemn de stejar după un raid făcut în Bologna. Bolognezii, dorind să-şi recupereze găleata şi mândria, au declarat imediat război Modenei. Războiul a durat 12 ani, iar găleata tot nu a fost recuperată, ea aflându-se şi acum într-o clopotniţă din Modena.

Durata războiului: 12 ani (1325-1337)

Victime: număr necunoscut

Războiul paraguayan

Preşedintele Paraguayului, Francisco Solano Lopez, a fost un mare admirator al lui Napoleo Bonaparte. El însuşi se închipuia un tactician şi un comandant de oşti excelent, numai că îi lipsea un singur lucru pentru a-şi dovedi calităţile: un război. Pentru a rezolva această problemă, în 1864 el a declarat război împotriva a trei vecini ai Paraguayului, Argentina, Brazilia şi Uruguay. Urmarea confruntării armate a fost că Paraguayul aproape că a dispărut de pe hartă. Se estimează că aproape 90 la sută din populaţia masculină a ţării a murit în luptă, de boală sau de foame. A fost unul dintre cele mai inutile războaie din istorie, pentru că Lopez nu a avut niciun motiv să-l declanşeze.

Durata războiului: şase ani (1864-1870)

Victime: 400.000 morţi

Războiul Câinelui

În anul 1925 Grecia şi Bulgaria încă se duşmăneau, amintirea confruntărilor din Primul Război Mondial fiind încă vie. Tensiunile erau perpetue de-a lungul frontierei, mai ales într-o zonă numită Petrich. Punctul culminant a fost atins pe 22 octombrie 1925, când un soldat grec a trecut să-şi ia înapoi câinele care trecuse linia de frontieră în Bulgaria, dar a fost împuşcat mortal de o santinelă bulgară. Grecia a invadat imediat localitatea Petrich, dar dezvoltarea războiului a fost oprită de Liga Naţiunilor, care le-a cerut elenilor să se retragă imediat şi i-a obligat la plata unor despăgubiri către Bulgaria, aproximativ 45.000 lire sterline.

Durata războiului: zece zile (23 octombrie – 2 noiembrie 1925)

Victime: 52 morţi, de ambele părţi

Războiul Aprovizionării

A fost o confruntare între SUA şi Marea Britanie, la graniţa statului Maine. După Războiul din 1812, forţele britanice au ocupat cea mai mare parte din estul statului Maine şi în ciuda faptului că nu mai aveau trupe în zonă o considerau teritoriu britanic. În iarna anului 1838, tăietorii de lemne americani au început defrişări în zona litigioasă, iar asta a stârnit furia Marii Britanii, care şi-a deplasat trupele în zonă. SUA au răspuns imediat, iar războiul era iminent. Totuşi, a urmat o lungă perioadă de tatonări şi observaţii reciproce, pigmentate de întâmplări asmuzante, cum ar fi aceea că din cauza unor carenţe de comunicare cu departamentul de aprovizionare americanii au primit cantităţi mari de fasole şi cârnaţi de porc. Timp de aproape un an s-au studiat cele două tabere, iar Marea Britanie a decis să le dea înapoi americanilor partea de est a statului Maine. Războiul a fost lipsit de lupte militare, dar au murit sute de oameni din cauza bolilor sau a unor accidente.

Durata războiului: 11 luni (decembrie 1838 – noiembrie 1839)

Victime: 550 morţi, de ambele părţi

Războiul Porcului

Un alt război britanico-american, Războiul Porcului a început atunci când un infanterist britanic a împuşcat un porc ce se rătăcise pe pământ american. Rezerviştii locali americani au fost mobilizaţi la graniţă, gata de luptă şi aşteptându-i pe britanici să facă o mişcare, dar în cele din urmă britanicii şi-au cerut scuze, iar războiul s-a încheiat cu o singură victimă: bietul porc.

Durata războiului: patru luni (iunie – octombrie 1859)

Victime: un porc

Războiul de 335 de ani

Acest război s-a purtat între Ţările de Jos şi Insula Scilly, aflată în sud-vestul Marii Britanii. A început în anul 1651, dar ca multe alte războaie din acea epocă nu a fost luat în serios şi a fost repede uitat. Mai bine de trei secole au trecut până când celr două părţi să încheie un tratat de pace. S-a întâmplat în 1986, iar acest război a devenit oficial cel mai lung din istoria omenirii.

Durata războiului: 335 ani (1651 – 1986)

Victime: Niciuna

Războiul Fotbalului

Unele războaie încep cu un atac surpriză, cu un masacru, dar acesta a început cu un meci de fotbal jucat între El Salvador şi Honduras, în 1969. Salvador a pierdut meciul şi tensiunile au început să crească, până când la data de 14 iunie armata acestei ţări a lansat un atac asupra Hondurasului. Surprinsă de izbucnirea bruscă şi violentă a conflictului, Organizaţia Statelor Americane a dispus un armistiţiu de încetare a focului, care a intrat în vigoare pe 20 iunie.

Durata războiului: şase zile (14 – 20 iunie 1969)

Victime: 3.000 morţi, de ambele părţi

Războiul transnistrean

Războiul a izbucnit la scurt timp după colapsul Uniunii Sovietice, iar Moldova traversa o criză fără precedent. Două treimi din populaţie dorea apropierea de România, iar restul de o treime era rusofonă, iar pe acest fond a izbucnit războiul. Ciudat este că aceia care se luptau în timpul zilei şi erau inamici obişnuiau să se adune noaptea, pentru a petrece şi a bea împreună. Mai mult, soldaţii chiar au făcut înţelegeri să nu-i omoare pe cei pe care i-ar recunoaşte de la petrecerile nocturne. Un soldat chiar a scris în jurnalul său: "Războiul ăsta e ca o petrecere grotescă, ziua omorâm duşmanul, iar noaptea bem cu el".

Durata războiului: patru luni (2 martie - 21 iulie 1992)

Citeşte şi Avertismentul lui Gorbaciov: "Dacă se amestecă în Ucraina, începe RĂZBOIUL NUCLEAR"

Victime: 1.300 morţi, de ambele părţi

Războiul Emu

Acesta este, probabil, singurul razboi în care unul dintre beligeranți nu a fost om. În anul 1932, creşterea populației de emu din Australia a fost scăpată de sub control, iar păsările au început să provoace haos în culturile fermierilor. Ca răspuns, armata australiană pe teren soldați înarmați cu mitraliere pentru a ucide păsările, iar acest război chiar nu a fost o glumă. Acţiunea a început la mijlocul lunii noiembrie şi s-a dovedit mai dificilă decât s-ar fi crezut, teatrul de operaţiuni aflându-se în deşert, unde emu sunt rezistente, iar oamenii nu. Chiar împuşcate de mai multe ori, păsările tot au reuşit să fugă. Rãzboiul cu emu a durat aproximativ o săptămână, până când maiorul Meredith, care conducea operaţiunile, a cedat, constatând cu dezgust că soldaţii săi nu au reuşit să stârpească decât o mică parte a populaţiei emu.

Durata războiului: o săptămână (11-18 noiembrie 1932)

Victime: 2.500 emu

rtv.net

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

10:43

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
5 lucruri pe care să nu le cauți pe Google
24/12/2021 11:31

 Pe Internet poti găsi orice, de la lucruri fascinante, la retete de prăjituri si pană la sfaturi despre cum să construiesti o casă. Asadar, cand ai nevoie de o informatie, Google e cel mai la in ...

Cum putem creste si recolta rodii?
25/06/2021 17:20

Cum putem creste si recolta rodii? Rodiul, Punica Granatum, este un arbust, copac de talie mica fructiver cu frunze cazatoare care creste pana la 8 metri inaltime. El este nativ platoului Iranian, Himalaya ...

Cea mai mare sticlă de whisky din lume, vândută la prețul unei garsoniere
03/03/2021 10:15

 Sticla de whisky single malt cea mai mare din lume, care conţine 105,3 litri din această băutură, s-a vandut duminică in Scoţia pentru suma de 15.000 de lire (20.000 de dolari), potrivit casei de li ...

Cum să scapi de mirosul de tutun din casă. Cele mai simple trucuri
01/03/2021 11:57

Există cateva trucuri care vă pot ajuta să scăpaţi rapid de mirosul de tutun din casă. Pune intr-un vas 250 de mililitri de apă şi cinci linguri cu oţet, după care pune vasul pe foc. După ce se i ...

9 arme devastatoare care au fost interzise în război
13/12/2019 12:13

 Acestea sunt cele mai oribile instrumente cauzatoare de moarte si suferintă, arme pe care s-ar putea să nu le mai vedem folosite in conflicte deoarece sunt interzise chiar si in caz de război. Ideea d ...

VIDEO Surpriză neplăcută pentru un cuplu din Constanța care a cumpărat un bichon. Cățelul a fost vopsit
12/12/2019 17:27

 Un cuplu din Constanta care a cumpărat un bichon maro a avut o surpriză neplăcută la prima baie. Sub dus, blana bichonului a devenit albă, ceea ce inseamnă că a fost vopsită in asa fel incat caine ...

Cele mai ciudate locuri de pe Terra: 10 regiuni cu aspect „extraterestru”
12/12/2019 11:36

 Care crezi că sunt cele mai ciudate locuri de pe planeta Pămant? Ne intrebăm cum arată corpurile cosmice indepărtate, dar insăsi planeta noastră ne oferă niste locuri atat de iesite din comun, inc ...

Diamantul blestemat. O poveste fascinantă
12/12/2019 10:26

 De secole, diamantul Hope, cea mai celebră piatră pretioasă din istorie, suscită teamă si fascinatie. Povestea lui incepe la inceputul secolului 20, cand magazinul din New York al casei de bijuterii ...

Jocul amoros periculos ce i-a înnebunit pe români! O femeie din Botoșani a ajuns la spital cu dureri cumplite. A fost operată de urgență
08/12/2019 08:00

Un nou joc amoros face victime in Romania. O femeie in varstă de 28 de ani din Botosani a ajuns la spital cu o problemă neobisnuită. Speriată, tanăra a sunat la Ambulantă, din cauza unei sangerări la ni ...

VIDEO-UBER ÎN SAT #3Chestii
03/12/2019 11:04

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei