Iată cum erau învăţate femeile, acum 80 de ani, să fie bune neveste!

default

Dimensiune font:

| 02-08-2015 16:44

 

Nevestele trebuie să fie ascultătoare, vesele, bune gospodine şi... să se îmbolnăvească rar. Asta reiese dintr-un almanah publicat în 1934. Extrem de amuzant, raportat la realităţile moderne, “Codul bunei neveste” a fost întocmit chiar de un grup de femei măritate, care au dorit să le ajute astfel pe suratele lor lipsite de experienţă. Fiecare set de reguli este încheiat cu... “Fii drăguţă cu el!”. Acestea fiind spuse, vă lăsăm să vă delectaţi cu învăţămintele doamnelor din secolul trecut.

 
 

 

Trebuiau să fie mereu îngrijite...

 

Îmbracă-te, pe cât posibil, fiecare zi altfel. Chiar dacă garderoba ta nu e bogată, pune-ţi măcar mai des alt guler, altă panglică, alt cordon sau altă fundă.

Nu purta în casă ceea ce ţi se pare că-ţi stă rău când ieşi în oraş.

Dacă-ţi dai cu vreo cremă pe obraz şi nas, să nu te vadă decât oglinda!

Mai toţi bărbaţii au o aversiune de neînvins împotriva ciorapilor care nu sunt bine întinşi pe picior.

Nu face gargară în faţa lui!

Să nu mergi niciodată în târlici.

Încă de dimineaţă, la cafeaua cu lapte, să te prezinţi bine, îngrijită, simţită. Bărbaţii au oroare de femeile nepieptănate.

Să nu vorbească mult...

Nu-i vorbi niciodată de pasta de dinţi şi de ras… sau în orice caz abia după prima ceaşcă de cafea.

Nu-ţi tulbura niciodată soţul când se rade. Pentru bărbaţi, rasul, îmbrăcatul şi celelalte constituie un act sacru, în decursul căruia nu-i place să-i pălăvrăgeşti. Chiar şi bărbaţii cei mai joviali sunt dimineaţa refractari vorbei.

Când se serveşte cafeaua, vezi să nu-i lipsească nimic, mai ales scrumiera s-o aibă cât mai la îndemână.

Nu-l tulbura când citeşte gazeta.

Deprinde-te să-l asculţi când îţi povesteşte ceva, chiar dacă nu te interesează.

Nu-l sâcâi prea mult cu întrebările, fiindcă ori îţi va vorbi el singur, ori nu vrea să vorbească.

Cum i-ai prins obiceiurile şi dorinţele, îndeplineşte-le, dar fără lux de vorbe.

Nu vorbi prea mult şi amănunţit de prietenii săi, dar nici să ascunzi existenţa lor.

Să nu se îmbolnăvească des...

Improvizează distracţii în casă, mai ales atunci când voi sunteţi singurii voştri musafiri. Nu costă mai nimic şi sunt întotdeauna prilej de clipe fericite în căsnicie.

Fii întotdeauna cu 25% mai veselă decât ai motive să fii şi arată-te şi faţă de el tot aşa de dispusă cum obişnuieşti să fii în societate.

Dă-i, cel puţin o dată pe săptămână, impresia că e burlac. Lasă-l să iasă singur şi nu-l întreba unde se duce.

Dacă are vreo pasiune inofensivă, fie că e filatelist, fie că joacă tenis sau are mania de a prinde la radio diferite posturi, nu i-o lua în deşert; dimpotrivă, cântă-i în strună. Cel mai practic e să ai şi tu o pasiune: aceasta animă convorbirea.

În diferite conflicte, nu-ţi umili niciodată bărbatul, amintindu-i ce ai cedat sau sacrificat pentru dânsul.

Nu-i face niciodată scandal când îţi povesteşte despre o greşeală. Nu obţii cu aceasta decât să nu-ţi mai povestească cea următoare.

Nu te indispune când găseşte câte un merit altei femei. Mai bine însemneaz-o pentru tine. De obicei, e privitor la ceva ce-ţi lipseşte ţie.

Fii cât mai rar bolnavă!

 

«Să aibă veşnic impresia că l-ai aşteptat»

 

Când bărbatul tău vine seara acasă, trebuie să aibă veşnic impresia că l-ai aşteptat. Se bucură, atunci, că se termină repede pregătirile făcute pentru venirea sa şi i te poţi consacra, fără să alergi de colo până colo ca o nebună.

Convorbirile telefonice cu mămica, tăticu, tuşica, bunicuţa să le ai mai ales când e el la birou.

Când bărbatu-tău soseşte obosit acasă, nu-l sâcâi chiar din acel moment cu micile griji cotidiene. Lasă- l întâi să se odihnească şi să mănânce, iar după aceea poţi discuta cu el în toată liniştea orice fel de chestiuni.

Nu accepta invitaţii fără să-l fi întrebat şi pe el. Chiar dacă are timp, îl supără întotdeauna dacă nu îi ceri lui mai întâi părerea.

 

Atenţie mare la lucrurile lui!

 

Când îi atârni în cuier pantalonii, fii atentă ca dunga să se păstreze impecabilă.

Cămaşa-i favorită să fie întotdeauna spălată.

Cumpără, din când în când, câţiva butoni de guler. Se întâmplă ca, o dată pe lună cel puţin, să vină o zi când, cu un buton de rezervă, să salvezi o întreagă seară, tocmai când era gata să înjure că iar nu-şi găseşte butonul.

Niciodată să nu faci curat pe biroul lui!

Bărbatul nu trebuie sâcâit

Nu-l întreba dacă te iubeşte.

Să nu vezi într-însul pe bărbatul cel mai adorabil, cât timp eşti îndrăgostită de dânsul. Să nu vezi într-însul pe bărbatul cel mai rău, când eşti supărată. Ambele idei sunt greşite.

Pentru orice bărbat adevărat, slujba deţine locul dintâi… iubirea e secundară. Pentru orice femeie adevărată, iubirea e locul dintâi… slujba (sau profesiunea) e secundară. În momentele grele, să te gândeşti întotdeauna la aceasta.

Nu-ţi îngriji bărbatul astfel ca el s-o observe. Scuteşte-l de miile tale de poveţe. Nu prea îi place să-l îndrumeze altcineva.

Bate în uşă înainte de a intra în camera sa şi obişnuieşte-l şi pe el să bată la tine până a nu intra

 

Discuţii despre bani, cât mai rar

 

Când bărbatul tău şi-a pus pălăria şi pardesiul şi e gata de plecare, nu-l mai opri cu socoteli, ca şi cum s-ar fi întors acum acasă.

Vorbeşte-i foarte rar despre bani. Numai faptul că trebuie să câştige bani îi umple destul capul, aşa că nu vrea să i se mai pomenească despre ei. Dacă vrei să obţii ceva, apelează la mândria sau vanitatea sa. Vei avea aproape întotdeauna succes.

Nu-i înjura rudele, fiindcă, desigur, nici ale tale nu sunt mai bune.

Nu-i îngădui să-ţi facă daruri (nici mici, nici mari), ci alege-le împreună cu el, mai ales când susţine că nu se pricepe singur.

Lasă-l să vorbească şi spune întotdeauna “da”… căci după aceea tot faci ce vrei tu.

Nu-i lăsa lui în sarcină treburile pur gospodăreşti, ca de pildă plata chiriei, fiindcă, astfel, se va întâmpla să-ţi trântească într-o zi: “Aici eu trebuie să fac totul!”.

 

Şi o mică zvâcnire de independenţă..

 

Nu renunţa niciodată la profesiunea ta sau, cel puţin, păstrează- ţi o ocupaţiune secundară.

Femeia nu trebuie să meargă niciodată cu renunţarea până acolo ca să se dedice cu totul bărbatului şi copiilor, căci va veni o zi când se va pomeni singură şi nu trebuie să se creadă atunci o fiinţă de prisos.

 

Cum a apărut «eticheta»

 

Se pare că părinţii etichetei au trăit în secolele al XVI-lea şi al XVII-lea, la curtea regală din Franţa, unde a fost întocmită o listă de comportamente sociale adecvate, numită etichetă. Acest cod s-a răspândit apoi la celelalte curţi ale Europei.

 

Angajaţii băncii, nuntă cu aprobarea comisiei de etică

 

Regulile de conduită de acum 100 şi mai bine de ani, privite azi ca amuzante şi desuete, erau literă de lege în Banca Naţională. Digi24.ro a dezvăluit că toţi angajaţii, de la cel mai mărunt funcţionar până la şefi, erau obligaţi să respecte un regulament intern strict. De exemplu, directorul unei sucursale din provincie a fost aspru sancţionat pentru că a făcut pe jos drumul de acasă până la bancă, într-o zi însorită, în loc să ia trăsura, conform statutului său. Acelaşi cod prevedea că funcţionarii nu se puteau căsători fără aprobarea comisiei de etică a BNR şi că toţi angajaţii aveau obligaţia de a se perfecţiona. Guvernatorul BNR, care era, fără discuţie, imaginea instituţiei financiare, trebuia să locuiască în incinta băncii.

 

Şi manierele copiilor erau «reglementate»

 

Înainte vreme, nu doar adulţii se supuneau codurilor de conduită, ci şi copiii. Iată ce scria într-o cărticică dedicată manierelor celor mici, publicată în Franţa anilor 1900.

Copiii trebuiau să fie respectuoşi nu doar cu adulţii, ci şi între ei. O domnişoară educată nu avea voie să stea încruntată şi să se retragă într-un colţ cu păpuşa ei, când venea o altă fetiţă în vizită. Trebuia să fie veselă şi să-şi cheme noua prietenă la joacă. Să-i arate jucăriile ei, rochiţele, pantofiorii şi pălărioarele. Aşa se asigura că fetiţa musafir e fericită şi va arăta aceeaşi amabilitate când gazda îi întorcea vizita. Certurile pe păpuşi nu erau permise, cu atât mai puţin bătăile! Domnişoarele educate ştiau să împartă jucăriile şi să se poarte frumos...

În cazul băieţeilor, nu era impusă însă o conduită atât de... elegantă. Din contră! În cazul în care cel mai slab ori împiedicat copil din grup era umilit de ceilalţi, răzbunarea era încurajată, iar băiatul care aplica pedeapsa - de regulă, fratele celui năpăstuit - era felicitat. Când se jucau în casă cu prieteni de vârsta lor, sub supravegherea părinţilor, băieţii erau sfătuiţi să nu ţină mereu pentru ei cea mai bună jucărie sau cel mai bun rol într-un joc, ci să facă prin rotaţie, pentru ca toată lumea să fie fericită. Li se mai spunea să nu plângă sub nici o formă, dacă pierd la domino sau la jocul de cărţi.


Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
Bancul Zilei

05:36

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Gura Vaii, cu sediul social in comuna Gura Vaii, satul Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau, cod postal 607220, telefon 0371/407.500, fax 0372/002.112, e-mail: primariaguravaii@yahoo.com, cod fiscal 4278108. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: - teren in suprafata de 316 mp, situat in intravilanul comunei Gura Vaii, satului Rotunda, nr. Cadastral 62185, CF 62185, apartinand domeniului privat al Comunei Gura Vaii, conform H.C.L. Comunei Gura Vaii nr. 09/22.01.2024, caietului de sarcini si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul institutiei, Compartimentul Achizitii Publice sau se poate consulta pe site-ul: www.uatcomuna guravaii.ro, sectiunea -Anunturi. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: de la Compartimentul Achizitii Publice, din cadrul Comunei Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei/exemplar, ce se achita numerar la Casieria institutiei, sau in contul de trezorerie RO17 TREZ 0625 006X XX00 0079, deschis la Trezoreria Onesti, cod fiscal: 4278108. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 27.03.2024, ora 12.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 04.04.2024, ora 14.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Registratura Comunei Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: intr-un singur exemplar, intr-un plic sigilat. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 05.04.2024, ora 09.00, Comuna Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Judecatoria Onesti, cu sediul in municipiul Onesti, Str. Tineretului nr. 1, judetul Bacau, telefon 0234/311.913, fax 0234/326.170, e-mail: jud-onesti-reg@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 08.03.2024.
ANUNȚ DE LICITAȚIE. Primăria Comunei Valea Lupului, jud. Iași, cu sediul în Com. Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, CUI 16384625, tel 0232/272590, e-mail: primaria_valealupului@yahoo.com, patrimoniu@comuna-valealupului.ro, organizează în data de 29.03.2024, licitație în vederea vânzării terenului intravilan în suprafață de 16.000,00 mp, nr. cadastral 96128, CF nr. 96128, zona Dedeman. 1. Informaţii generale privind concedentul, în special denumirea, codul fiscal, adresa, numărul de telefon, telefax şi/sau adresa de e-mail a persoanei de contact etc: UAT Comuna Valea Lupului, jud. Iași, cu sediul în Com. Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, CIF 16384625, tel 0232/272590, e-mail: primaria_valealupului@yahoo.com, patrimoniu@comuna-valealupului.ro 2. Informații generale privind obiectul procedurii de licitație publică, în special descrierea și identificarea bunului care urmează să fie vândut: teren intravilan în suprafață de 16.000 mp, situat în Sat Uricani, Comuna Miroslava, județul Iași, zona Dedeman, nr. cadastral 96128, CF nr. 96128, teren proprietate privată a Comunei Valea Lupului 3. Informații privind documentația de atribuire: se regăsesc în caietul de sarcini 3.1 Modalitatea sau modalitățile prin care persoanele interesate pot intra în posesia unui exemplar al documentației de atribuire: la cerere, de la sediul autorității sau de pe site-ul autorității wwww.comuna-valealupului.ro 3.2 Denumirea și datele de contact ale serviciului/compartimentului din cadrul vânzătorului, de la care pot obține un exemplar din documentația de atribuire: de la Registratura primăriei, Aleea Irisului nr. 8, sat Valea Lupului, Comuna Valea Lupului, județul Iași sau de pe site-ul autorității: www.comuna-valealupului.ro 3.3 Costul și condițiile de plată pentru obținerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: gratuit 3.4 Data-limită pentru solicitarea clarificărilor: 20.03.2024, orele 16.00 4. Informații privind ofertele: se regasesc în caietul de sarcini 4.1 Data-limită de depunere a ofertelor: 29.03.2024, orele 09.00 4.2 Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, Județul Iași 4.3 Numărul de exemplare în care trebuie depusă oferta: un singur exemplar original 5. Data și locul la care se va desfașura ședința publică de deschidere a ofertelor: 29.03.2024, orele 11.00, Primăria Comunei Valea Lupului - Sala de consiliu, Aleea Irisului nr. 8, Comuna Valea Lupului, Județul Iași 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon și/sau adresa de e-mail ale instanței competente în soluționarea litigiilor apărute și termenele pentru sesizarea instanței: Tribunalul Iași, Strada Elena Doamna nr. 1A, telefon: 0232.260.600, 0232.248.000, 0332.403.666, Fax: 0332.435.700, e-mail: tr-iasi-reg@just.ro PRIMAR, Florin-Liviu DULGHERU
5 lucruri pe care să nu le cauți pe Google
24/12/2021 11:31

 Pe Internet poti găsi orice, de la lucruri fascinante, la retete de prăjituri si pană la sfaturi despre cum să construiesti o casă. Asadar, cand ai nevoie de o informatie, Google e cel mai la in ...

Cum putem creste si recolta rodii?
25/06/2021 17:20

Cum putem creste si recolta rodii? Rodiul, Punica Granatum, este un arbust, copac de talie mica fructiver cu frunze cazatoare care creste pana la 8 metri inaltime. El este nativ platoului Iranian, Himalaya ...

Cea mai mare sticlă de whisky din lume, vândută la prețul unei garsoniere
03/03/2021 10:15

 Sticla de whisky single malt cea mai mare din lume, care conţine 105,3 litri din această băutură, s-a vandut duminică in Scoţia pentru suma de 15.000 de lire (20.000 de dolari), potrivit casei de li ...

Cum să scapi de mirosul de tutun din casă. Cele mai simple trucuri
01/03/2021 11:57

Există cateva trucuri care vă pot ajuta să scăpaţi rapid de mirosul de tutun din casă. Pune intr-un vas 250 de mililitri de apă şi cinci linguri cu oţet, după care pune vasul pe foc. După ce se i ...

9 arme devastatoare care au fost interzise în război
13/12/2019 12:13

 Acestea sunt cele mai oribile instrumente cauzatoare de moarte si suferintă, arme pe care s-ar putea să nu le mai vedem folosite in conflicte deoarece sunt interzise chiar si in caz de război. Ideea d ...

VIDEO Surpriză neplăcută pentru un cuplu din Constanța care a cumpărat un bichon. Cățelul a fost vopsit
12/12/2019 17:27

 Un cuplu din Constanta care a cumpărat un bichon maro a avut o surpriză neplăcută la prima baie. Sub dus, blana bichonului a devenit albă, ceea ce inseamnă că a fost vopsită in asa fel incat caine ...

Cele mai ciudate locuri de pe Terra: 10 regiuni cu aspect „extraterestru”
12/12/2019 11:36

 Care crezi că sunt cele mai ciudate locuri de pe planeta Pămant? Ne intrebăm cum arată corpurile cosmice indepărtate, dar insăsi planeta noastră ne oferă niste locuri atat de iesite din comun, inc ...

Diamantul blestemat. O poveste fascinantă
12/12/2019 10:26

 De secole, diamantul Hope, cea mai celebră piatră pretioasă din istorie, suscită teamă si fascinatie. Povestea lui incepe la inceputul secolului 20, cand magazinul din New York al casei de bijuterii ...

Jocul amoros periculos ce i-a înnebunit pe români! O femeie din Botoșani a ajuns la spital cu dureri cumplite. A fost operată de urgență
08/12/2019 08:00

Un nou joc amoros face victime in Romania. O femeie in varstă de 28 de ani din Botosani a ajuns la spital cu o problemă neobisnuită. Speriată, tanăra a sunat la Ambulantă, din cauza unei sangerări la ni ...

VIDEO-UBER ÎN SAT #3Chestii
03/12/2019 11:04

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei