Iti faci tot timpul griji? Iata 6 sfaturi sa renunti la acest obicei

default

Dimensiune font:

| 23-05-2015 21:10

Ingrijorarea a devenit sport national. Indiferent de situatia sociala, financiara ori personala intotdeauna exista motive de neliniste fie care este vorba despre achitarea facturilor, pierderea job-ului, bani pentru a tine copilul la scoala si lista poate continua la nesfarsit. In Romania nu exista foarte multe date legate de acest subiect insa in SUA, potrivit Asociatiei americane de lupta impotriva Depresiei si Anxietatii, bolile legate de anxietate sunt cele mai intalnite tulburari mentale diagnosticate.  

 Aceste afectiuni merg mana in mana cu depresia si costa bugetul peste 42 de miliarde de dolari pe an. Oamenii care sufera de anxietate sunt de 3-5 ori mai predispusi sa mearga la medic si au sanse mari sa fie internati pentru boli psihice.

Cei care sunt interesati de starea de bine se simt aproape enervati de sfaturi precum „treci peste situatia respectiva”, „relaxeaza-te” si „nu te concentra pe necazuri”. Aceste indemnuri sunt foarte corecte, insa exista un motiv serios pentru care oamenii se simpt inclinati sa le reziste. De ce? Creierul uman este predispus la ingrijorari.

Practic, aceleasi circuite ale creierului responsabile pentru superinteligenta umana din lobii frontali (care permit luarea deciziilor, rezolvarea problemelor si planificarea) produc, de asemenea, si ingrijorarile. Pentru creier singura diferenta dintre ingrijorare si planificare este nivelul implicarii emotionale si a orientarii procesului intr-o anumita parte a creierului. Bineinteles ca toata lumea stie ca ingrijorarea este incarcata cu multe emotii negative.

Insa principala prioritate a creierului tau este sa te tina in viata si a evoluat astfel incat isi face treaba exceptional de bine. Uneori, ingrijorarea – un mecanism care iti poate salva viata – este raspunsul corpului la un pericol. In aceasta prioada, totusi, acest mecanism nu-si mai are rostul. Asa ca trebuie sa faci anumite lucruri astfel incat sa iesi din capcana grijilor. Trebuie sa inveti sa ghidezi gandirea si sa calmezi circuitele fricii. Iata cateva modalitati prin care s-o faci.

 

 

Invata sa fii atent la emotiile tale
Primul pas prin care sa reduci ingrijorarea este sa inveti sa o recunosti atunci cand isi face aparitia. Fiind constient de propria stare emotionala cortexul frontal va impiedica declansarea raspunsului amigdalei de lupta ori fugi. Potrivit unui studiu, s-a observat ca atunci cand participantii au recunoscut o emotie creierul lor s-a linistit.

 

 

Respira adanc
Inspiratiile profunde pe nas si expiratiile lente pe gura calmeaza sistemul nervos si reduce raspunsul corpului la stres. Gandeste-te astfel: daca respiratia si ritmul cardiac se intensifica in mod natural in conditii de stres pot alege sa inversezi procesul printr-o respiratie lenta. In acest fel vei transmite corpului mesajul ca esti relaxat si, in acest fel, te vei relaxa – ca prin minune.

Nu privi inapoi ori inainte
Cand iti surprinzi mintea ca hoinareste in trecut ori in viitor adu-o in prezent chiar aici si acum. In acest moment esti ok. Gandurile sunt cele care creeaza senzatia de pericol. Prin constientizarea momentului actual temerile tale sunt risipite si se activeaza circuitele neuronale ale gandirii. Studiile au demonstrat ca, prin repetitie, practicarea constientizarii va avea ca efect pe termen lung eliminarea anxietatii si a ingrijorarilor.

 

 

Concentreaza-te doar pe ceea ce poti tu controla
Creierul tanjeste dupa control si se simte fericit si calm atunci cand crede ca detine controlul – chiar daca este doar o iluzie. Sentimentul de control poate reduce anxietatea, ingrijorarea si chiar durerea. Asa ca evita imaginarea celui mai rau scenariu si fii atent la ceea ce poti cu adevarat controla – in acest fel creierul va reduce anxietatea.

Ia decizii chiar si atunci cand nu iti doresti
Luarea unei decizii legate de ceea ce te ingrijoreaza implica gandirea, creste nivelul dopaminei si muta atentia creierului pe lucrurile care conteaza cel mai mult. Luarea unei decizii – a oricarei decizii – ii da senzatia creierului ca a preluat controlul in acest fel va creste increderea si starea emotionala potrivite pentru a initia actiuni pozitive.

 

 

Alege „suficient de bun”
Ingrijorarile sunt declansate prin asteptarile imposibile ori cand stacheta este ridicata mult prea prea sus de tine ori de altii. Nu-ti propune sa fii parintele perfect; ci unul bun. Copilul tau nu trebuie sa fie student la cea mai bine cotata universitate din tara. Trebuie doar sa fie student. Nu trebuie sa arati precum un model din revista, ci doar sa fii sanatos.

Ingrijorarea devine cu adevarat o problema atunci cand circuitele anxietatii din creier sunt activate mult prea frecvent si raman „blocate” pe mecanismul corpului de raspuns la teama. Acest lucru activeaza raspunsul stres iar tu vei intra intr-un cerc vicios care te va face sa te simti mizerabil. Asa ca in loc sa devii si mai ingrijorat in legatura cu ingrijorarile gandeste-te la ingrijorare ca la o sarcina pe care creierul trebuie s-o indeplineasca.

sfatulparintilor.ro

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

05:08

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
5 lucruri pe care să nu le cauți pe Google
24/12/2021 11:31

 Pe Internet poti găsi orice, de la lucruri fascinante, la retete de prăjituri si pană la sfaturi despre cum să construiesti o casă. Asadar, cand ai nevoie de o informatie, Google e cel mai la in ...

Cum putem creste si recolta rodii?
25/06/2021 17:20

Cum putem creste si recolta rodii? Rodiul, Punica Granatum, este un arbust, copac de talie mica fructiver cu frunze cazatoare care creste pana la 8 metri inaltime. El este nativ platoului Iranian, Himalaya ...

Cea mai mare sticlă de whisky din lume, vândută la prețul unei garsoniere
03/03/2021 10:15

 Sticla de whisky single malt cea mai mare din lume, care conţine 105,3 litri din această băutură, s-a vandut duminică in Scoţia pentru suma de 15.000 de lire (20.000 de dolari), potrivit casei de li ...

Cum să scapi de mirosul de tutun din casă. Cele mai simple trucuri
01/03/2021 11:57

Există cateva trucuri care vă pot ajuta să scăpaţi rapid de mirosul de tutun din casă. Pune intr-un vas 250 de mililitri de apă şi cinci linguri cu oţet, după care pune vasul pe foc. După ce se i ...

9 arme devastatoare care au fost interzise în război
13/12/2019 12:13

 Acestea sunt cele mai oribile instrumente cauzatoare de moarte si suferintă, arme pe care s-ar putea să nu le mai vedem folosite in conflicte deoarece sunt interzise chiar si in caz de război. Ideea d ...

VIDEO Surpriză neplăcută pentru un cuplu din Constanța care a cumpărat un bichon. Cățelul a fost vopsit
12/12/2019 17:27

 Un cuplu din Constanta care a cumpărat un bichon maro a avut o surpriză neplăcută la prima baie. Sub dus, blana bichonului a devenit albă, ceea ce inseamnă că a fost vopsită in asa fel incat caine ...

Cele mai ciudate locuri de pe Terra: 10 regiuni cu aspect „extraterestru”
12/12/2019 11:36

 Care crezi că sunt cele mai ciudate locuri de pe planeta Pămant? Ne intrebăm cum arată corpurile cosmice indepărtate, dar insăsi planeta noastră ne oferă niste locuri atat de iesite din comun, inc ...

Diamantul blestemat. O poveste fascinantă
12/12/2019 10:26

 De secole, diamantul Hope, cea mai celebră piatră pretioasă din istorie, suscită teamă si fascinatie. Povestea lui incepe la inceputul secolului 20, cand magazinul din New York al casei de bijuterii ...

Jocul amoros periculos ce i-a înnebunit pe români! O femeie din Botoșani a ajuns la spital cu dureri cumplite. A fost operată de urgență
08/12/2019 08:00

Un nou joc amoros face victime in Romania. O femeie in varstă de 28 de ani din Botosani a ajuns la spital cu o problemă neobisnuită. Speriată, tanăra a sunat la Ambulantă, din cauza unei sangerări la ni ...

VIDEO-UBER ÎN SAT #3Chestii
03/12/2019 11:04

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei