La 25 de ani de la moartea sa, Nicolae Ceausescu inca arunca o umbra asupra Romaniei

default

Dimensiune font:

| 25-12-2014 13:51

n urma cu 25 de ani, liderii comunisti ai Europei de Est cadeau precum piesele de domino, iar in ziua de Craciun a anului 1989 dictatorul roman Nicolae Ceausescu si sotia sa, Elena, au fost ucisi de un pluton de executie, rememoreaza presa externa evenimentele din urma cu un sfert de secol.

Moartea cuplului dispretuit a pus capat unui alt sfert de secol de conducere cu mana de fier, ce a insemnat opresiune si mizerie pentru cei mai multi dintre romani, scrie site-ul NPR, fostul National Public Radio din SUA.

In Romania insa, multi, inclusiv unii opozanti ai fostului regim, inca pun sub semnul intrebarii procesul sumar si sentinta data sotilor Ceausescu. Unul dintre ei este Andrei Kemenici, comandantul bazei militare din Targoviste, unde cuplul prezidential si-a petrecut ultimele zile.

Generalul in rezerva in varsta de 78 de ani glumeste cu un musafir al apartamentului de doua camere in care locuieste cu sotia sa, insa zambetul sau i-a disparut cand a fost intrebat despre Ceausescu si mostenirea sa.

The Guardian, despre cei 25 de ani de la Revolutie, Iohannis si Ponta

"Eu, spre deosebire de restul armatei, eram satul de el. A luat mereu de la poporul roman si nu oferea nimic in schimb", spune Kemenici.

Pe langa opresiunea politica violenta, romanii sufereau si din cauza lipselor alimentare sub conducerea lui Ceausescu, deoarece acesta exporta cea mai mare parte a recoltei Romaniei si adopta masuri drastice pentru a reduce datoria externa mare a tarii.

Datoriile insemnau, insa, ele insele, rezultat al proiectelor industriale si de infrastructura exagerate ale lui Nicolae Ceausescu. Costurile acestea au prabusit practic standardul de viata al romanilor aproape la minimul tarilor din fostul bloc sovietic.

"In randul tuturor tarilor comuniste - Ungaria, Cehoslovacia, Bulgaria, Polonia -, la noi era cel mai rau, cu exceptia poate a Rusiei", sustine generalul.

El adauga ca, avand in vedere ca regimul lui Ceausescu ii ucidea in mod obisnuit pe romani, "nu exista o alta sentinta posibila pentru el decat moartea".

Ceausescu, in ultimele zile de viata

Atunci cand insa cuplul dictatorial a fost adus la Targoviste, la sediul lui Kemenici, colonel la acea vreme, pe 22 decembrie 1989, acesta povesteste ca era gata sa-l apere cu propria viata.

Generalul relateaza ca superiorii sai de atunci i-au ordonat sa-i ascunda pe cei doi si sa se asigure ca nu li se intampla nimic rau, pana ce urmau sa-si dea seama care va fi soarta lor.

Kemenici recunoaste ca a fost o sarcina grea, avand in vedere ca multi soldati din baza sa militara il urau pe dictator. In plus, Ceausescu avea un comportament arogant - cerea intalniri de doua-trei ori pe zi, iar acestea nu se incheieau mereu cu bine.

Ceausescu ii striga: "Nu stii, colonele? Eu sunt cel care protejeaza suveranitatea si unitatea Romaniei". In ce priveste zilele petrecute acolo, cuplul prezidential a fost socat cand i s-a adus mancare in vase de metal specifice armatei, obisnuiti cu portelanuri fine. La mic dejun primeau ceai, gem si paine, iar la celelalte mese varza si cartofi, rareori carne.

25 de ani de la Revolutie: Oficiali britanici, marturii emotionante de la caderea comunismului

Kemenici povesteste ca atitudinea lui Ceausescu s-a schimbat in ziua dinainte de procesul sau, dictatorul dandu-si seama in cele din urma ca a pierdut controlul in Romania: "De atunci, Ceausescu imi spunea 'tovarase colonel'".

Generalul le-a promis celor doi in fiecare zi ca vor fi dusi la Bucuresti, pentru un proces adecvat, insa superiorii sai aveau alte planuri - procesul militar de la acea baza. Kemenici era deranjat ca nu au fost prezentate dovezi in timpul procesului.

Ceausescu a numit procesul o conspiratie din partea colonelului de atunci si a superiorilor sai, iar si in ziua de azi unii romani inca cred ca intreaga Revolutie a reprezentat o lovitura de stat planuita. "Ceausescu mi-a spus ca americanii si rusii s-au unit pentru a face asta", mentioneaza generalul.

Capitanul care l-a impuscat pe Ceausescu, dezvaluiri in The Guardian

In urma procesului din ziua de Craciun, care a durat mai putin de o ora, verdictul a fost dat dupa cateva minute de deliberari: ambii erau vinovati de genocid si condamnati la moarte.

Dusi afara si pusi cu spatele la zid, au fost impuscati de unul dintre militari, insa totul s-a petrecut repede, inainte sa poata fi pornita camera video. Apoi, un alt soldat a fost chemat in fata pentru a trage cu un Kalasnikov in zid, astfel incat sa poata fi inregistrat, iar acelea sunt impuscaturile care sunt auzite in inregistrarile transmise in toata lumea.

In ce priveste locul executiei, urmele gloantelor sunt vizibile si astazi pe perete, iar linii albe desenate pe cimentul de langa cladire indica locurile unde au cazut corpurile.

Kemenici spune ca aproape toti au privit executia, cu exceptia judecatorului militar, Gica Popa, care a stat in biroul colonelului de atunci, care isi aminteste ca i-a spus apoi magistratului militar: "Nu ai vazut ce ai facut".

Generalul este convins ca motivul pentru care judecatorul s-a sinucis un deceniu mai tarziu este pentru ca se simtea vinovat, sublininiind ca graba procesului din partea oficialilor romani nu le-a dat niciodata sotilor Ceausescu sansa de a reflecta asupra actiunilor lor. Kemenici insusi afirma ca se gandeste in fiecare zi la ce s-a intamplat atunci.
 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
Bancul Zilei

05:36

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Gura Vaii, cu sediul social in comuna Gura Vaii, satul Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau, cod postal 607220, telefon 0371/407.500, fax 0372/002.112, e-mail: primariaguravaii@yahoo.com, cod fiscal 4278108. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: - teren in suprafata de 316 mp, situat in intravilanul comunei Gura Vaii, satului Rotunda, nr. Cadastral 62185, CF 62185, apartinand domeniului privat al Comunei Gura Vaii, conform H.C.L. Comunei Gura Vaii nr. 09/22.01.2024, caietului de sarcini si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul institutiei, Compartimentul Achizitii Publice sau se poate consulta pe site-ul: www.uatcomuna guravaii.ro, sectiunea -Anunturi. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: de la Compartimentul Achizitii Publice, din cadrul Comunei Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei/exemplar, ce se achita numerar la Casieria institutiei, sau in contul de trezorerie RO17 TREZ 0625 006X XX00 0079, deschis la Trezoreria Onesti, cod fiscal: 4278108. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 27.03.2024, ora 12.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 04.04.2024, ora 14.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Registratura Comunei Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: intr-un singur exemplar, intr-un plic sigilat. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 05.04.2024, ora 09.00, Comuna Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Judecatoria Onesti, cu sediul in municipiul Onesti, Str. Tineretului nr. 1, judetul Bacau, telefon 0234/311.913, fax 0234/326.170, e-mail: jud-onesti-reg@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 08.03.2024.
ANUNȚ DE LICITAȚIE. Primăria Comunei Valea Lupului, jud. Iași, cu sediul în Com. Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, CUI 16384625, tel 0232/272590, e-mail: primaria_valealupului@yahoo.com, patrimoniu@comuna-valealupului.ro, organizează în data de 29.03.2024, licitație în vederea vânzării terenului intravilan în suprafață de 16.000,00 mp, nr. cadastral 96128, CF nr. 96128, zona Dedeman. 1. Informaţii generale privind concedentul, în special denumirea, codul fiscal, adresa, numărul de telefon, telefax şi/sau adresa de e-mail a persoanei de contact etc: UAT Comuna Valea Lupului, jud. Iași, cu sediul în Com. Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, CIF 16384625, tel 0232/272590, e-mail: primaria_valealupului@yahoo.com, patrimoniu@comuna-valealupului.ro 2. Informații generale privind obiectul procedurii de licitație publică, în special descrierea și identificarea bunului care urmează să fie vândut: teren intravilan în suprafață de 16.000 mp, situat în Sat Uricani, Comuna Miroslava, județul Iași, zona Dedeman, nr. cadastral 96128, CF nr. 96128, teren proprietate privată a Comunei Valea Lupului 3. Informații privind documentația de atribuire: se regăsesc în caietul de sarcini 3.1 Modalitatea sau modalitățile prin care persoanele interesate pot intra în posesia unui exemplar al documentației de atribuire: la cerere, de la sediul autorității sau de pe site-ul autorității wwww.comuna-valealupului.ro 3.2 Denumirea și datele de contact ale serviciului/compartimentului din cadrul vânzătorului, de la care pot obține un exemplar din documentația de atribuire: de la Registratura primăriei, Aleea Irisului nr. 8, sat Valea Lupului, Comuna Valea Lupului, județul Iași sau de pe site-ul autorității: www.comuna-valealupului.ro 3.3 Costul și condițiile de plată pentru obținerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: gratuit 3.4 Data-limită pentru solicitarea clarificărilor: 20.03.2024, orele 16.00 4. Informații privind ofertele: se regasesc în caietul de sarcini 4.1 Data-limită de depunere a ofertelor: 29.03.2024, orele 09.00 4.2 Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, Județul Iași 4.3 Numărul de exemplare în care trebuie depusă oferta: un singur exemplar original 5. Data și locul la care se va desfașura ședința publică de deschidere a ofertelor: 29.03.2024, orele 11.00, Primăria Comunei Valea Lupului - Sala de consiliu, Aleea Irisului nr. 8, Comuna Valea Lupului, Județul Iași 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon și/sau adresa de e-mail ale instanței competente în soluționarea litigiilor apărute și termenele pentru sesizarea instanței: Tribunalul Iași, Strada Elena Doamna nr. 1A, telefon: 0232.260.600, 0232.248.000, 0332.403.666, Fax: 0332.435.700, e-mail: tr-iasi-reg@just.ro PRIMAR, Florin-Liviu DULGHERU
5 lucruri pe care să nu le cauți pe Google
24/12/2021 11:31

 Pe Internet poti găsi orice, de la lucruri fascinante, la retete de prăjituri si pană la sfaturi despre cum să construiesti o casă. Asadar, cand ai nevoie de o informatie, Google e cel mai la in ...

Cum putem creste si recolta rodii?
25/06/2021 17:20

Cum putem creste si recolta rodii? Rodiul, Punica Granatum, este un arbust, copac de talie mica fructiver cu frunze cazatoare care creste pana la 8 metri inaltime. El este nativ platoului Iranian, Himalaya ...

Cea mai mare sticlă de whisky din lume, vândută la prețul unei garsoniere
03/03/2021 10:15

 Sticla de whisky single malt cea mai mare din lume, care conţine 105,3 litri din această băutură, s-a vandut duminică in Scoţia pentru suma de 15.000 de lire (20.000 de dolari), potrivit casei de li ...

Cum să scapi de mirosul de tutun din casă. Cele mai simple trucuri
01/03/2021 11:57

Există cateva trucuri care vă pot ajuta să scăpaţi rapid de mirosul de tutun din casă. Pune intr-un vas 250 de mililitri de apă şi cinci linguri cu oţet, după care pune vasul pe foc. După ce se i ...

9 arme devastatoare care au fost interzise în război
13/12/2019 12:13

 Acestea sunt cele mai oribile instrumente cauzatoare de moarte si suferintă, arme pe care s-ar putea să nu le mai vedem folosite in conflicte deoarece sunt interzise chiar si in caz de război. Ideea d ...

VIDEO Surpriză neplăcută pentru un cuplu din Constanța care a cumpărat un bichon. Cățelul a fost vopsit
12/12/2019 17:27

 Un cuplu din Constanta care a cumpărat un bichon maro a avut o surpriză neplăcută la prima baie. Sub dus, blana bichonului a devenit albă, ceea ce inseamnă că a fost vopsită in asa fel incat caine ...

Cele mai ciudate locuri de pe Terra: 10 regiuni cu aspect „extraterestru”
12/12/2019 11:36

 Care crezi că sunt cele mai ciudate locuri de pe planeta Pămant? Ne intrebăm cum arată corpurile cosmice indepărtate, dar insăsi planeta noastră ne oferă niste locuri atat de iesite din comun, inc ...

Diamantul blestemat. O poveste fascinantă
12/12/2019 10:26

 De secole, diamantul Hope, cea mai celebră piatră pretioasă din istorie, suscită teamă si fascinatie. Povestea lui incepe la inceputul secolului 20, cand magazinul din New York al casei de bijuterii ...

Jocul amoros periculos ce i-a înnebunit pe români! O femeie din Botoșani a ajuns la spital cu dureri cumplite. A fost operată de urgență
08/12/2019 08:00

Un nou joc amoros face victime in Romania. O femeie in varstă de 28 de ani din Botosani a ajuns la spital cu o problemă neobisnuită. Speriată, tanăra a sunat la Ambulantă, din cauza unei sangerări la ni ...

VIDEO-UBER ÎN SAT #3Chestii
03/12/2019 11:04

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei