Mituri despre corpul tău pe care nu ar trebui să le mai crezi

default

Dimensiune font:

| 06-10-2015 09:46

Omul obișnuit știe foarte puține lucruri despre corpul omenesc, în ciuda faptului că și-a petrecut toată viața într-unul. Sunt o mulțime de mituri, unele mai absurde decât altele, iar oamenii de știință ne arată cum stau lucrurile în realitate.

Televizorul nu strică ochii

Unul dintre cele mai comune, pe care părinții ni l-au pus pe tavă drept argument în repetate rânduri, se referă la faptul că televizorul strică ochii. Mai ales dacă stai aproape de el.

În realitate, dacă există o corelație între statul aproape de TV și probleme de vedere, ar fi că, cel mai probabil, nevoia de apropiere e cauzată întocmai de deficiențele cu care pleci la drum. Nu există nicio dovadă științifică pentru temerea că ți-ar putea fi afectată vederea dacă nu respecți o anumită distanță. Probabil mitul datează din perioada televizoarelor vechi, dar emiteau radiații.

Totuși, uitatul la televizor sau în ecranul computerului pe perioade îndelungate îți poate cauza durere la nivelul ochilor și îi poate face să fie uscați, dar acest lucru se întâmplă pentru că ne concentrăm mult și clipim mai puțin. Astfel, ochii obosesc.

Dinții sănătoși nu sunt strălucitor de albi

Fiecare pastă de dinți pe care o cumperi îți promite minimum două lucruri: o respirație proaspătă și dinți albi. Desigur, sunt puține lucruri mai dizgrațioase decât dinții galbeni, iar mitul zâmbetului hollywoodian e peste tot.

În realitate, chiar dacă nu îți place să o auzi, culoarea sănătoasă a dinților nu e acel alb strălucitor. Exact, culoarea naturală a dinților este gălbuie. Nu ne referim la acel gălbui bolnăvicios, care e amplificat de consumul de cafea, țigări sau de igiena orală precară. Pe de altă parte, îngrijirea optimă a dinților nu o să ți-i facă (și nici nu ar trebui) să arate de parcă ar fi fost vopsiți în alb.

Mai mult, e posibil ca toate tratamentele menite să obțină această nuanță de alb impecabil să te afecteze. Unii cercetători susțin că pastele care albesc dinții conțin particule abrazive care ar putea eroda smalțul, în timp ce altele se bazează pe folosirea peroxidului de hidrogen, cel mai frecvent folosit agent de albire, care ar putea, se pare, să slăbească dinții în timp. Așadar, dinții din reclame sunt doar un standard de frumusețe impus de media.

Unghiile și părul nu cresc după moarte

Un alt mit cu iz macabru pe care l-am auzit este că unghiile și părul continuă să crească și după moarte. Desigur, asta e destul de greu de verificat personal, dar e cunoscut faptul că oamenii au o fascinație ciudată pentru oamenii morți și pentru ce se întâmplă după ce nu mai respirăm.

Ei bine, adevărul e că, precum celelalte elemente ale corpului omenesc, părul și unghiile au nevoie în mod constant de nutrienți, oxigen și sânge pentru a crește. Evident, un cadavru nu beneficiază de așa ceva. Această idee a devenit populară în timpul Primului Război Mondial, iar subiectul este dezvoltat și în romanul All Quiet on the Western Front. Nu știm exact motivul popularizării acestui mit, dar probabil are legătură cu faptul că, după moarte, corpul omenesc „intră la apă”, iar pielea se îndepărtează de unghii și păr, astfel încât acestea vor părea mai lungi.

Părul ras nu crește mult mai gros

Vă amintiţi probabil episodul din Seinfeld când Jerry a decis să îşi radă pieptul, în ciuda avertismentelor că părul va creşte înapoi de două ori mai gros. Deşi mitul se dovedeşte a fi adevărat la televizor, este foarte fals în lumea reală. Dacă raderea părului ar face ca acesta să crească mai gros, atunci bărbaţii care chelesc ar putea să se radă în cap, tocmai pentru a preveni căderea părului. Pediatrul cercetător Rachel C. Vreeman şi profesorul asistent de pediatrie Aaron E. Carrol infirmă acest mit:

„Încă din 1928, un studiu clinic a arătat că raderea nu are niciun efect asupra creşterii părului. Mai multe studii recente confirmă că raderea nu afectează grosimea sau rata de creştere a părului. În plus, raderea îndepărtează partea moartă a firului de păr, nu partea vie situată sub suprafaţa pielii, deci este puţin probabil să afecteze rata sau tipul de creştere. Părul ras nu mai are forma conică văzută la capetele părului neras, dând astfel o impresie de asprime. De asemenea, noul păr nu a fost încă luminat de soare sau supus altor expuneri chimice, părând astfel mai închis la culoare decât părul existent înainte”. Practic, părul ras se simte mai aspru şi asta te face să crezi că este mai gros.

Nu vei elimina otrava dintr-o mușcătură de șarpe cu ajutorul salivei

Deşi ar fi destul de interesant dacă ar fi adevărat, să sugi muşcătura unui şarpe pentru a elimina otrava nu este numai grosolan, ci este şi o idee foarte rea. Conform lui Mark Leyner şi Dr. Billy Goldberg, autorii cărţii „De ce au bărbaţii mameloane?”, dacă faci acest lucru s-ar putea să te alegi cu o infecţie la nivelul rănii. În schimb, poţi face ceea ce sugerează Crucea Roşie Americană:

1. Spală muşcătura cu apă şi săpun.
2. Imobilizează zona muşcată şi ţine-o mai jos decât nivelul inimii.
3. Obţine ajutor medical.

În unele cazuri este recomandat să se aplice un garou pentru a încetini răspândirea veninului.

Caloriile nu sunt tot ce contează în îngrășare sau slăbire

Ne-ar plăcea să credem că este o teorie bună pentru pierderea în greutate consumarea unui număr de calorii egal cu cel al caloriilor ingerate, dar asta ar însemna să acceptăm că organismele noastre sunt destul de simple. În timp ce consumarea de calorii mai puţine poate avea cu siguranţă o influenţa asupra greutăţii, nu toate alimentele au acelaşi impact, odată ce le-am înghiţit. Dacă vreţi să vă gândiţi la asta într-un mod foarte simplu, luaţi în considerare diferenţa dintre bomboane şi un castravete (în cantităţi egale caloric). Aceste alimente au gust diferit, conţin diferite elemente nutritive şi nu sunt acelaşi lucru. Nu ar avea sens să fie folosite de către organism în acelaşi mod.

Problema cu ideea conform căreia caloriile reprezintă singura unitate de măsură se datorează faptului că ne gândim la calorii ca la un lucru fizic. Caloriile sunt doar un mijloc de măsurare a căldurii şi iniţial nu au fost un termen folosit cu referire la produsele alimentare. O calorie, conform Wikipedia, „aproximează energia necesară pentru a creşte temperatura unui gram de apă cu 1 grad Celsius”. Practic, caloriile sunt o măsură şi nu ceva ce corpul tău foloseşte drept combustibil. Ceea ce foloseşte corpul tău este ceea ce găseşte în mâncarea şi lichidele ce le digeră. Dacă mănânci tot felul de alimente nesănătoase, nu vei fi mai bine doar pentru că mănânci mai puţine calorii, scriu cei de la Scientia.

Mulţi oameni dezbat această idee din cauza dietei profesorului nutriţionist Mark Haub, care a avut un regim sărac în calorii, ce a constat în principal din mâncare tip junk food (aproximativ două treimi), dar sunt câteva lucruri de reţinut aici. Acesta este studiul unei singure persoane şi nu este elocvent pentru toată lumea. Chiar Mark Haub a pus întrebări despre descoperirile sale:
„Ce înseamnă asta? Înseamnă că sunt mai sănătos? Sau înseamnă că omitem ceva când definim sănătatea din punct de vedere biologic?” 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

05:08

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
5 lucruri pe care să nu le cauți pe Google
24/12/2021 11:31

 Pe Internet poti găsi orice, de la lucruri fascinante, la retete de prăjituri si pană la sfaturi despre cum să construiesti o casă. Asadar, cand ai nevoie de o informatie, Google e cel mai la in ...

Cum putem creste si recolta rodii?
25/06/2021 17:20

Cum putem creste si recolta rodii? Rodiul, Punica Granatum, este un arbust, copac de talie mica fructiver cu frunze cazatoare care creste pana la 8 metri inaltime. El este nativ platoului Iranian, Himalaya ...

Cea mai mare sticlă de whisky din lume, vândută la prețul unei garsoniere
03/03/2021 10:15

 Sticla de whisky single malt cea mai mare din lume, care conţine 105,3 litri din această băutură, s-a vandut duminică in Scoţia pentru suma de 15.000 de lire (20.000 de dolari), potrivit casei de li ...

Cum să scapi de mirosul de tutun din casă. Cele mai simple trucuri
01/03/2021 11:57

Există cateva trucuri care vă pot ajuta să scăpaţi rapid de mirosul de tutun din casă. Pune intr-un vas 250 de mililitri de apă şi cinci linguri cu oţet, după care pune vasul pe foc. După ce se i ...

9 arme devastatoare care au fost interzise în război
13/12/2019 12:13

 Acestea sunt cele mai oribile instrumente cauzatoare de moarte si suferintă, arme pe care s-ar putea să nu le mai vedem folosite in conflicte deoarece sunt interzise chiar si in caz de război. Ideea d ...

VIDEO Surpriză neplăcută pentru un cuplu din Constanța care a cumpărat un bichon. Cățelul a fost vopsit
12/12/2019 17:27

 Un cuplu din Constanta care a cumpărat un bichon maro a avut o surpriză neplăcută la prima baie. Sub dus, blana bichonului a devenit albă, ceea ce inseamnă că a fost vopsită in asa fel incat caine ...

Cele mai ciudate locuri de pe Terra: 10 regiuni cu aspect „extraterestru”
12/12/2019 11:36

 Care crezi că sunt cele mai ciudate locuri de pe planeta Pămant? Ne intrebăm cum arată corpurile cosmice indepărtate, dar insăsi planeta noastră ne oferă niste locuri atat de iesite din comun, inc ...

Diamantul blestemat. O poveste fascinantă
12/12/2019 10:26

 De secole, diamantul Hope, cea mai celebră piatră pretioasă din istorie, suscită teamă si fascinatie. Povestea lui incepe la inceputul secolului 20, cand magazinul din New York al casei de bijuterii ...

Jocul amoros periculos ce i-a înnebunit pe români! O femeie din Botoșani a ajuns la spital cu dureri cumplite. A fost operată de urgență
08/12/2019 08:00

Un nou joc amoros face victime in Romania. O femeie in varstă de 28 de ani din Botosani a ajuns la spital cu o problemă neobisnuită. Speriată, tanăra a sunat la Ambulantă, din cauza unei sangerări la ni ...

VIDEO-UBER ÎN SAT #3Chestii
03/12/2019 11:04

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei