Nume de baieti litera B

default

Dimensiune font:

| 17-04-2017 22:06

 

Nume de baieti litera B

 

Baldovin – Intalnit foarte rar in prezent, Baldovin si varianta feminina Baldovina, reprezinta un vechi nume de origine germanica. Compus din “bald” ce semnifica “indraznet, puternic”, si “win” – “prieten” in sensul de prieten indraznet sau prieten puternic. Raspandit mai ales in regiunile germanice si Franta, unde a fost popularizat si de catre literatura medievala, numele Baldovin devine cunoscut si in rasaritul Europei, ca urmare a Cruciadelor, fiind atestat si la romani dupa anul 1400.

Baltazar – Nume rar intalnit la noi, Baltazar este un nume vechi de origine asiro-babiloneeana care, datorita Bibliei, s-a raspandit in Europa. La baza numelui Baltazar stau numele personajelor din Vechiul Testament: “Belsassar”, fiul lui Nabucodonosor si profetul Daniel, denumit in Babilon “Beltsassar”. Cele doua forme corespund numelor asiro-babilonene Belsarusur si Balatsarusur, in care se poate recunoaste numele zeului Bal, divinitate principala la unele dintre popoarele semitice, ce simboliza actiunea binefacatoare a soarelui. Prezenta numelui la popoarele europene nu este legata insa de personajele biblice amintite, ci de legenda biblica a celor trei crai de la rasarit, care ar fi venit calauziti de o stea, la Betleem, sa se inchine pruncului Iisus. Numele magilor sau regilor orientali apare mai tirziu, in secolul VIII: Gaspar, Melchior si Baltasar. Formele mai vechi Boldisar, Boldisar, Boldojar, dar si cea actuala – Baltazar (sau Baltasar) sunt de provenienta occidentala.

Barbu – Numele de Barbu este binecunoscut si raspandit in toata Romania, fiind un nume stravechi, de traditie. Numele Barbu poate fi o creatie romaneasca avand la baza substantivul “barba”, sau o mostenire din latina si anume din “Balbus”, intrucat romanii foloseau numele Balbus si numeroase derivate de la acesta, potrivit lui B. P. Hasdeu. “Barbarus” este atestat inca din epoca lui Augustus, in Roma antica, iar numele personal Barbar apare intr-o inscriptie pe lemn din Deva. Un vechi cuvant romanesc este verbul “a imbarbura”, insemnand a face semnul crucii pe fruntea, barbia, obrajii copiilor cu sucul rosu continut de barburele (caline) in ziua de Sfanta Varbara, ca sa nu se imbolnaveasca de varsat. Variante ale numelui de Barbu pot fi considerate : Barban, Barbau, Barbel, Barbes, Barbescu, Barbica, Barbior, Barbocea, Barbon, Barboiu, Barboncea, Barbuc, Barbucea, Barbui, Barbuica, Barbuicea. Vechiul nume romanesc Barbat, o creatie romaneasca de la “barbat”, cu sensul de “viteaz” provine tot din limba latina, “Barbatus” fiind un derivat de la “barba”.

Bart – Este un nume purtat de vorbitorii de limba engleza si olandeza. Numele Bart reprezinta forma scurta a numelui Bartholomew sau Bartolomeu. Acest nume este purtat de un bine cunoscut personaj de desene animate din “The Simpsons”.

Bartolomeu – Foarte rar intalnit in onomastica noastra contemporana, Bartolomeu este corespundentul lui Bartalmaj, vechi nume de origine arameeana. Coresprondentul in limba greaca este “Bartholomaios” si a fost purtat de unul dintre cei 12 apostoli. Numele arameean este compus din termenii “bar” ce semnifica “fiu” si ebraicul “telem” care inseamna “brazda”. Numele a fost popular in vestul Europei prin intermediul latinescului Bartholomaeus. La noi ajunge datorita influentei bisericii latino-catolice, exercitata mai ales in Transilvania. In vechile documente din Moldova si Tara Romaneasca el apare in variante ca Bart, Barta, Bartos, Bartoc, Barta, Bertea, care astazi sunt nume de familie. Calendarului ortodox contine forma Vartolomei.

Basarab – Numele de Basarab (si varianta feminina Basaraba) este vechi si cu faima in istoria noastra (i.e Matei Basarab), frecvent atestat ca nume de familie. Numele poate fi de origine fie traco-dacica, fie persana, fie germanica veche. Din punct de vedere lingvistic, “Basaraba” este o combinatie intre titlul de “ban” (cuvant de origine persana cu semnificatia de “posesor, stapan, barbat ilustru”) si numele de familie “Saraba”, de origine traco-dacica. Sarabii sunt cunoscuti vecinilor ca arabi sau arapi, si ar fi constituit casta nobilitara a dacilor din care s-au ridicat personalitati ale lumii antice (ca Decebal, cinci imparati ai Imperiului roman). Ei si-au asumat mai tarziu titlul de “Ban” devenind Bansaraba, apoi Basaraba.

Belizarie – Prenumele masculin Belizarie este prezent foarte rar in epoca contemporana. El este considerat a fi singurul nume de origine tracica care apare in onomastica noastra (in ultima vreme i se adauga si Decebal). Variantele numelui sunt “Belisarius” in forma latina si “Belisarios” in forma greaca. Printre numele proprii tracice apare si Belizarie, numele unui general bizantin din timpul lui Iustinian, invingatorul vandalilor si al ostrogotilor. Filologii au stabilit ca Belisar este un nume compus, elementul secundar, -saro, -sarios aparand si in alte nume proprii, fiind interpretat fie ca avand sensul de “lance” , “cap”, fie a fost incadrat in familia unei posibile radacini “K”er” care inseamna “a creste, a face sa creasca, a hrani”. Cuvintele armene “ser” inseamna “descendenta, rasa, neam”, iar grecescul “koros”, “vlastar, copil”, si latinescul: “ceres”, “procerus”, “creo”, “cresco” etc., cea de-a doua varianta parand si cea mai plauzibila. Formele mai vechi atestate la noi, Velisarie, Velisarea, Valisari, Velisar, au influenta neogreaca. Formele mai recente – Belizarie, Belisarie sau Belisar reprezinta imprumuturi recente culte din istoria bizantina.

Benedict – Prenumele masculin Benedict (are corespondentul feminin Benedicta) provine din latinescul “Benedictus”, care la randul lui vine de la “benedico”, “benedicere” (compus din “bene” insemnand “bine” si “dico”, “dicere”, “a zice, a vorbi”), verb care in latina clasica insemna “a zice de bine, a aprecia, a lauda”. Devenit calendaristic in special datorita sfantului Benedictus, intemeietorul ordinului calugaresc al benedictinilor, numele este foarte raspandit la catolici in Occident, fiind purtat de 16 papi. Desi numele apare si la ortodocsi sub forma de “Venedict”, variantele atestate in documentele noastre sunt datorate influentei latino-catolice manifestate in Transilvania si Banat. Variantele numelui Benedict: Benedic, Benetic, Benetiuc, Bena, Bene, Benea, Benic, Beniuc, Benici, Benila, Bencea, Bencu, Benta, Bente(a).

Beniamin – Foarte rar folosit in onomastica contemporana, Beniamin reproduce un vechi nume ebraic Benyamin din Vechiul Testament. Purtat si de unul dintre triburile israelite, numele Beniamin a fost interpretat in diverse moduri. Interpretarea biblica a numelui este ca Benyamin inseamna “fiul norocului, al fericirii”. Nu este exclus ca numele ebraic sa fie mai vechi si modificat in Babilon in ceea ce priveste partea initiala, “ben” – “fiu”, avand legatura cu numele tribului, numele Benyamin fiind astfel interpretat si ca “fiu al sudului”. In unele limbi occidentale, numele personal a devenit chiar cuvant comun; in franceza “benjamin”, in italiana “beniamino” au sensul de “mezin, fiu preferat, persoana preferata”. La noi numele apare, foarte rar, sub forma Veniamin, sau varianta feminina Veniamina, forma actuala Beniamin fiind de provenienta occidentala. Dintre personajele celebre aminim fizicianul american Benjamin Franklin.

Benone – Numele este cel mai probabil unul de origine romaneasca, foarte rar folosit in onomastica. Numele este purtat de un cunoscut cantaret de muzica populara, Benone Sinulescu.

Bernard – Rar folosit la noi, Bernard (cu varianta feminina Bernarda) are origine germanica. El a fost atestat din secolul I in Franta sub forma Berinhard, provenind din cuvantul vechi germanic “bero”, insemnand “urs” si elementul “hard”, adica “tare, puternic”. Bernaldinus sau Bernardus apar in documentele moldovenesti incepand dcu secolul XV. Astazi, numele de Bernard are urmatoarele variante: Bernardin, Bernardina, rare la noi, care sunt forme provenite din Europa Occidentala.

Biagio – Numele este de origine italiana si latina si are semnificatia de “balbait”. Este foarte rar folosit. Biagio mai are si varianta de “Biaggio”.

Bogdan – Bogdan (cu varianta feminina Bogdana) este un nume vechi si cunoscut de origine slava. Este compus din elementele “bog” care inseamna “Dumnezeu” in slava veche si “dan” care inseamna “dat”. Sensul cuvantului compus este de “daruit, dat de Dumnezeu”. Numele Bogdan este identic ca semnificatie cu ebraicul Jonathan, grecescul Theodoros, Theddotos, latinul Deodatus etc. Atestari mai vechi ale numelui Bogdan apar in izvoarele poloneze (din 1136) sau sarbo-croate (din secolele 11-13), iar prezenta numelui la romani poate fi explicata prin influenta sud-slava. In Banat, cuvantul “bogdan” este folosit cu sensul de “copil”, ca si in rusa, “copil nebotezat” sau ucraineana, “bohdan” – “copil nelegitim”.

Boris – Numele de Boris ar putea fi ori de origine slava, provenind de la termenul “bor” care innseamna”lupta, a lupta”, ori de origine turca, de la cuvantul mongol “bogori” ce inseamna “mic”. Numele Boris este foarte vechi si de traditie la popoarele slave, este foarte raspandit in bulgara, sarbo-croata, rusa, ucraineana si poloneza. Numele isi datoreaza popularitatea unui martirului rus sanctificat, Boris. La noi numele apare foarte rar. La bulgari, rusi etc., este cunoscuta si forma feminina Borisa.

Bran – Numele Bran provine din din galica veche/scotiana/irlandeza si inseamna corb. Este o varianta a numelui Bram. Alte nume care seamana cu Bran sunt: Brann, Bren, Brian, Bryan, Brain, Bron, Bryn si Byran.

Bruno – Numele este foarte vechi si de origine germana. Era foarte raspandit printre familiile de nobili nemti din Epoca Medievala. Are semnificatia de “maro”.Bruno se mai gaseste in trei alte variante: Bruin, Bruino si Brunon.

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

05:08

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
5 lucruri pe care să nu le cauți pe Google
24/12/2021 11:31

 Pe Internet poti găsi orice, de la lucruri fascinante, la retete de prăjituri si pană la sfaturi despre cum să construiesti o casă. Asadar, cand ai nevoie de o informatie, Google e cel mai la in ...

Cum putem creste si recolta rodii?
25/06/2021 17:20

Cum putem creste si recolta rodii? Rodiul, Punica Granatum, este un arbust, copac de talie mica fructiver cu frunze cazatoare care creste pana la 8 metri inaltime. El este nativ platoului Iranian, Himalaya ...

Cea mai mare sticlă de whisky din lume, vândută la prețul unei garsoniere
03/03/2021 10:15

 Sticla de whisky single malt cea mai mare din lume, care conţine 105,3 litri din această băutură, s-a vandut duminică in Scoţia pentru suma de 15.000 de lire (20.000 de dolari), potrivit casei de li ...

Cum să scapi de mirosul de tutun din casă. Cele mai simple trucuri
01/03/2021 11:57

Există cateva trucuri care vă pot ajuta să scăpaţi rapid de mirosul de tutun din casă. Pune intr-un vas 250 de mililitri de apă şi cinci linguri cu oţet, după care pune vasul pe foc. După ce se i ...

9 arme devastatoare care au fost interzise în război
13/12/2019 12:13

 Acestea sunt cele mai oribile instrumente cauzatoare de moarte si suferintă, arme pe care s-ar putea să nu le mai vedem folosite in conflicte deoarece sunt interzise chiar si in caz de război. Ideea d ...

VIDEO Surpriză neplăcută pentru un cuplu din Constanța care a cumpărat un bichon. Cățelul a fost vopsit
12/12/2019 17:27

 Un cuplu din Constanta care a cumpărat un bichon maro a avut o surpriză neplăcută la prima baie. Sub dus, blana bichonului a devenit albă, ceea ce inseamnă că a fost vopsită in asa fel incat caine ...

Cele mai ciudate locuri de pe Terra: 10 regiuni cu aspect „extraterestru”
12/12/2019 11:36

 Care crezi că sunt cele mai ciudate locuri de pe planeta Pămant? Ne intrebăm cum arată corpurile cosmice indepărtate, dar insăsi planeta noastră ne oferă niste locuri atat de iesite din comun, inc ...

Diamantul blestemat. O poveste fascinantă
12/12/2019 10:26

 De secole, diamantul Hope, cea mai celebră piatră pretioasă din istorie, suscită teamă si fascinatie. Povestea lui incepe la inceputul secolului 20, cand magazinul din New York al casei de bijuterii ...

Jocul amoros periculos ce i-a înnebunit pe români! O femeie din Botoșani a ajuns la spital cu dureri cumplite. A fost operată de urgență
08/12/2019 08:00

Un nou joc amoros face victime in Romania. O femeie in varstă de 28 de ani din Botosani a ajuns la spital cu o problemă neobisnuită. Speriată, tanăra a sunat la Ambulantă, din cauza unei sangerări la ni ...

VIDEO-UBER ÎN SAT #3Chestii
03/12/2019 11:04

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei