Tudor Plaiesu, artistul care picteaza dumnezeieste cu VIN (GALERIE FOTO)

default

Dimensiune font:

| 18-09-2013 15:48

"Este meserias vinul si are un fel de a-si tine cu eleganta marginile petelor mai aprig decat baitul. In plus, este frumos sa lucrezi cu un pigment natural, un pigment sacru", explica Tudor Plaiesu, un artist care s-a incumetat sa lucreze cu aceasta "acuarela" naturala.

"Oglinda abisala", expozitia care a strans laolalta lucrari pictate in vin, s-a incheiat, insa gustul pentru astfel de imagini abia se formeaza in cazul multora. A fost pentru prima oara cand un artist contemporan a ales sa lucreze cu vin rosu, un material neconventional, dar cu valente expresive deosebite.

Tudor Plaiesu lucreaza grafica, pictura murala si de sevalet, gravura, ilustratie si coperta de carte, fotografie. Stapaneste tehnicile vechi si lucrarile sale de grafica reflecta aceasta maiestrie, fie ca este vorba de creion, penita, gravura, acuarela si laviu sau tehnici mixte.

tudor plaiesu artist


A lucrat pictura monumentala in spatii numeroase, in tehnici diverse (fresca, ulei pe perete, acrilic pe perete sau lemn).

tudor plaiesu poze


Ajuns la cea de-a doua expozitie a sa, Tudor Plaiesu propune, de aceasta data, "Hyperborea", demers artistic in forta, inspirat de mitologiile Nordului, un Nord al metaforei si al imaginatiei, al canonului, dar si al gestului revoltat sau interzis.

"Hyperborea" este si un periplu pe care artistul il face prin istoria artei. Gasim, astfel, trimiteri la epoci ale picturii din toate timpurile: cultura Cucuteni, arta bizantina, Renastere, expresionism si postexpresionism, dar si reverente in fata marilor maestri: Ucello, Mantegna, Francis Bacon, Georges de la Tour, Caravaggio, Rembrandt.

Expozitia s-a deschis, marti, 17 septembrie, la World Trade Center Bucharest, si va dura pana in 15 octombrie 2013, iar accesul publicului este liber in intervalul orar: 9.00 - 22.00. Pe artist, absolvent al Universitatii de Arta Bucuresti, cu o experienta de peste 15 ani, il veti intalni la expozitie si cunoaste gratie interviului acordat Ziare.com.

Cum ati descrie expozitia Hyperborea in cateva cuvinte?

"Hyperborea" este o expozitie in care am pus multe din preocuparile mele estetice si filosofice, am creat un taram pictural, in care fiecare lucrare este expresia unui crez estetic.

De exemplu, in expozitie veti gasi seria Sanzienelor, un grup pictural de 12 module, despre strechea verii, despre teritorii solare; este apoi tripticul Zmeilor, in care privitorii vor regasi semnele lui Hefaistos, personaje trudite, metafora pentru cei care creeaza; sunt apoi ingerii, indrazneti, luptatori, inspiratori din lucrarile "Elegia tarmului", "Elegia planurilor" si "Lupta cu ingerul".

Hyperborea


In contrapunct, in expozitie veti gasi o serie de miniaturi in tehnica veche armeneasca, realizate pe vechi pergamente din piele (vellum). Este o expozitie inspirata de mituri si istorii stravechi, dar si un omagiu pe care il aduc unor maestri ai picturii. Le las privitorilor privilegiul sa descopere si sa se bucure de aceste reverente pe care le fac in fata artistilor lumii din toate timpurile.

Cine ar trebui in primul rand sa vina s-o vada? Care e publicul dvs tinta?

Sunt adeptul "operei deschise", ma adresez unui public eterogen, fiecare privitor va putea sa dezlege misterul din lucrarile expuse prin prisma propriilor experiente, de viata sau plastice. Desigur, cine a mai fost prin muzee, a deschis albume ale maestrilor picturii, va avea la indemana mai mult chei.

Imi place ca lucrarile mele sa puna oamenii pe ganduri, sa intrige, dar sa si uimeasca si sa bucure.

De ce ati reprezentat tocmai personaje din mitologiile Nordului? Ce va atrage in acea zona?

Nordul este un pretext aici, nu este vorba de un Nord geografic, ci mai mult estetic si creativ, Hyperborea este un spatiu al clar-obscurului.

In ceea ce priveste expozitia din iunie, cea in care ati pictat cu vin, ce soiuri ati folosit, din ce regiuni? Care se preteaza cel mai bine pentru acest tip de arta?

Tehnica picturii cu vin (laviul) este o tehnica de culoare de apa, astfel ca orice vin cu pigment mai mult sau mai putin intens poate fi un bun material de pictura. Eu folosesc Merlot de LacertA, care este un vin catifelat, cu o textura densa, perfect pentru lucrarile pe care vreau sa le fac.

pictura vin


Mai foloseste cineva din Romania aceasta tehnica? Cand a aparut ea, la nivel mondial? Este raspandita sau e o tehnica rara?

Sunt sigur ca multi artisti au incercat sa lucreze cu vin, este un material cu totul natural, la indemana oricui. Tehnica este veche si s-a raspandit mai ales in regiunile in care cultura vinului este bine dezvoltata (Franta, Italia etc). Pentru mine este o materie-manifest, prin care iau pozitie impotriva consumerismului si facilului in arta, dar si in viata de fiecare zi.

Cum rezista in timp astfel de tablouri? Care ar fi durata lor de viata? Se trateaza cu ceva pentru a dainui in timp?

Vinul are un pigment natural foarte puternic, priviti ce se intampla cand patati fata de masa sau o camasa alba; pata este practic imposibil de scos. La fel se intampla la pictura, o data pusa pata de vin pe hartie (o hartie speciala, groasa, de acuarela), ea nu mai poate fi stearsa sau corectata. De aceea aceasta tehnica este dificila si doar cei siguri pe mestesugul lor pot lucra laviu, deci si laviu de vin.

Eu am experimentat mult, vinul este o materie vie, cand este turnat in apa serpuieste, face tot felul de volute. La fel se intampla cand lucrezi cu vin, are personalitate, trebuie sa stii cum se va usca pata de vin pentru a sti cum sa o aplici, ce pensula sa folosesti etc.

O pictura cu vin rezista in timp mult mai bine si mai mult decat o lucrare facuta cu pigmenti chimici, dar are in plus nobletea materiei.

laviu Tudor Plaiesu


Care ar fi pretul minim si cel maxim de vanzare pentru un tablou?

Greu de spus, dar o lucrare in vin este la fel de valoroasa ca o acuarela sau orice alta lucrare facuta in tehnici de apa si cere multa maiestrie din partea artistului. Conteaza mult si hartia, eu folosesc numai hartie de foarte buna calitate, de marca, dar si contextul in care expui este foarte important. Eu imi avaluez cu suficienta obiectivitate lucrarile si va pot spune ca sunt destul de scumpe.

Ce teme se preteaza cel mai bine la acest tip de materie prima?

Orice tema, materia este doar un mijloc de expresie, cine stapaneste tehnica poate merge in orice directie vrea, nu exista limite. Mi s-au comandat multe portrete, am facut pana acum cateva zeci, tehnica este spectaculoasa si un portret in laviu de vin are multa eleganta si rafinament si acea tusa de unicitate pe care oamenii si-o doresc in viata lor, deci si in lucrarile pe care le achizitioneaza.

Cum se lucreaza cu vinul comparativ cu acuarela sau alte "materii prime", din punct de vedere al nivelului de dificultate?

Cum spuneam mai sus, tehnicile au cam acelasi grad de dificultate, in cazul vinului intervine in plus constrangerea paletei cromatice, lucrezi practic cu o singura culoare, astfel ca artistul este nevoit sa isi inventeze un sistem cromatic prin semne si structuri plastice.

pictura vin Tudor Plaiesu


Ati mai incercat sa pictati cu alte tipuri de materie prima neconventionala? Daca da, care?

Am lucrat cu tot felul de materii neconventionale, orice artist intelege ca materia este pana la urma un mijloc pentru expresia plastica si nu un scop in sine.

Exista si voci care va critica tehnica?

Nu, cu siguranta nu. Dar oricine isi poate da cu parerea si nu poti sa placi tuturor.

Cand ati abordat prima oara aceasta tehnica? Ce reactii starneste cel mai adesea?

Lucrez cu vin de mult timp, dar anul acesta, in iunie, am avut o expozitie personala de laviu de vin la World Trade Center Bucharest. Curatorul expozitiei, Meda Popea, mi-a propus acest proiect si am facut o expozitie intergrala de laviu de vin rosu intitulata "Oglinda abisala", care a fost foarte apreciata. Am avut bucuria sa imi fie achizitionate lucrari in Romania, iar cateva au plecat spre Austria, Franta, SUA (New York).

pictura vin tablouri

Sursa: ziare.com

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
Bancul Zilei

04:09

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
5 lucruri pe care să nu le cauți pe Google
24/12/2021 11:31

 Pe Internet poti găsi orice, de la lucruri fascinante, la retete de prăjituri si pană la sfaturi despre cum să construiesti o casă. Asadar, cand ai nevoie de o informatie, Google e cel mai la in ...

Cum putem creste si recolta rodii?
25/06/2021 17:20

Cum putem creste si recolta rodii? Rodiul, Punica Granatum, este un arbust, copac de talie mica fructiver cu frunze cazatoare care creste pana la 8 metri inaltime. El este nativ platoului Iranian, Himalaya ...

Cea mai mare sticlă de whisky din lume, vândută la prețul unei garsoniere
03/03/2021 10:15

 Sticla de whisky single malt cea mai mare din lume, care conţine 105,3 litri din această băutură, s-a vandut duminică in Scoţia pentru suma de 15.000 de lire (20.000 de dolari), potrivit casei de li ...

Cum să scapi de mirosul de tutun din casă. Cele mai simple trucuri
01/03/2021 11:57

Există cateva trucuri care vă pot ajuta să scăpaţi rapid de mirosul de tutun din casă. Pune intr-un vas 250 de mililitri de apă şi cinci linguri cu oţet, după care pune vasul pe foc. După ce se i ...

9 arme devastatoare care au fost interzise în război
13/12/2019 12:13

 Acestea sunt cele mai oribile instrumente cauzatoare de moarte si suferintă, arme pe care s-ar putea să nu le mai vedem folosite in conflicte deoarece sunt interzise chiar si in caz de război. Ideea d ...

VIDEO Surpriză neplăcută pentru un cuplu din Constanța care a cumpărat un bichon. Cățelul a fost vopsit
12/12/2019 17:27

 Un cuplu din Constanta care a cumpărat un bichon maro a avut o surpriză neplăcută la prima baie. Sub dus, blana bichonului a devenit albă, ceea ce inseamnă că a fost vopsită in asa fel incat caine ...

Cele mai ciudate locuri de pe Terra: 10 regiuni cu aspect „extraterestru”
12/12/2019 11:36

 Care crezi că sunt cele mai ciudate locuri de pe planeta Pămant? Ne intrebăm cum arată corpurile cosmice indepărtate, dar insăsi planeta noastră ne oferă niste locuri atat de iesite din comun, inc ...

Diamantul blestemat. O poveste fascinantă
12/12/2019 10:26

 De secole, diamantul Hope, cea mai celebră piatră pretioasă din istorie, suscită teamă si fascinatie. Povestea lui incepe la inceputul secolului 20, cand magazinul din New York al casei de bijuterii ...

Jocul amoros periculos ce i-a înnebunit pe români! O femeie din Botoșani a ajuns la spital cu dureri cumplite. A fost operată de urgență
08/12/2019 08:00

Un nou joc amoros face victime in Romania. O femeie in varstă de 28 de ani din Botosani a ajuns la spital cu o problemă neobisnuită. Speriată, tanăra a sunat la Ambulantă, din cauza unei sangerări la ni ...

VIDEO-UBER ÎN SAT #3Chestii
03/12/2019 11:04

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei