Un american cu 25 de routere in spate explica de ce ar trebui sa ne abtinem in a ne conecta la orice retea WiFi

default

Dimensiune font:

| 17-11-2017 11:45

 Mike Spicer este un american pe care nu ai cum sa-l ignori fiindca se plimba cu un rucsac urias ce are 50 de antene si  multe LED-uri verzi. Gadgetul iesit din comun se numeste WiFi Cactus, costa 6.000 de dolari si are si un ananas pe post de decoratiune, dar scopul este sa monitorizeze toate retelele wireless din zona si mai ales pe cei care se conecteaza la ele. WiFi Cactus este gandit sa le arate internautilor ca nu este o idee buna sa se conecteze la orice WiFi public. Spicer a povestit pentru HotNews.ro ce planuri are cu conexiunile Bluetooth si ce lucruri nu ar trebui sa facem pe telefon cand suntem conectati la o retea WiFi despre care nu stim nimic. 

Ne place de multe ori sa ne conectam la diverse retele WiFi, fie ca suntem intr-un bar, la mall sau chiar si in cateva gari importante. Insa ideea nu este deloc buna, mai ales ca multe dintre retele sunt nesecurizate si ne punem datele personale in pericol.

Plecand de la acest lucru, un expert IT pe nume Mike Spicer a construit un rucsac special cu care a iesit puternic in evidenta la marea conferinta DefCon din Las Vegas unde multa lume l-a remarcat datorita uriasului cadru cu 50 de antene si cu LED-uri colorate.



Spicer a fost invitat si la 
evenimentul Defcamp de la Bucuresti unde a explicat pentru HotNews.ro ce face si ce planuri are cu "dracia" care i-a uimit pe multi in SUA.

Spicer a povestit la Bucuresti cum s-a plimbat prin cazino-urile din Las Vegas cu uriasul rucsac despre care nimeni nu stia ce face si cum politia a venit in camera sa de hotel pentru a-l intreba de ce are atatea aparate de monitorizare, autoritatile crezand ca el ar vrea sa bruieze comunicatiile de pe aeroportul din Las Vegas. Spicer este mandru ca a auizit atata lume de el si ca si-a facut publicitate cu uriasul rucsac luminos, insa spune ca ideea are o utilitate: sa arate ca nu este bine sa te conectezi la orice retea WiFi.

Cand esti conectat la o retea WiFi nesecurizata nu ar trebui sa te autentifici pe contul de internet banking si nici sa accesezi informatii pe care le consideri sensibile, fiindca altii le pot vedea, spune Spicer, creatorul uriasului WiFi Cactus, numit asa datorita antenelor ce seamana cu niste tepi.



Rucsacul WiFi contine 25 de routere Pineaple Tetra de la Hak5 si are 50 de antene lungi si ascutite, de aici si asemanarea cu un cactus urias.

Cu tot cu bateria cantareste peste 20 kg, raza de detectie a WiFi-urilor este in mod realist de 30-50 de metri, iar bateria are o autonomie de doua ore. Pe Spicer gadget--ul l-ar fi costat 6.000 de dolari daca l-ar fi asamblat cu banii lui, insa a fost sponsorizat de 
Hak5.

WiFi Cactus nu este ofensiv, dar monitorizeaza retelele WiFi din jur si pe cei care se conecteaza la ele. La DEF CON ajunsese sa depisteze 14.000 de terminale conectate, dar apoi sistemul a cedat.

Cu un astfel de terminal poti vedea ce tasteaza pe aplicatii necriptate cei conectati la o retea WiFi nesecurizata. Pe o astfel de retea, daca folosesti aplicatii cu criptare pot fi vazute meta-datele, adica ce servicii folosesti, dar nu vor fi vazute si datele comunicate.

WiFi Cactus poate detecta si hackeri care cauta vulnerabilitati pe care sa le exploateze pentru, spre exemplu, atacuri de tipul man-in-the-middle. La fel pot fi depistati si cei care vor sa iti trimita malware pe computer. Infractorii pot stabili false puncte de acces, practic retele WiFi cu numele celei de acasa, astfel incat telefonul sa se conecteze automat la aceasta falsa retea.



Spicer spune ca recentele dezvaluiri despre slabiciunile retelelor wireless trebuie sa ne puna pe ganduri si trebuie sa existe mai multe mijloace de detectie despre ce se intampla in retelele WiFi din jurul nostru; "Clientii isi pun toata increderea in producatorii de software si hardware, dar este nevoie de device-uri precum WiFi Cactus care sa dovedeasca faptul ca merita sa le acordam increderea", spune Spicer care adauga ca multi oameni sunt mai atenti si trec pe 4G cand acceseaza informatii sensibile pe telefon "In acest fel nu mai este nimeni la mijloc intre tine si operator".

Spicer spune ca este riscant ca de pe retele WiFi nesecurizate sa accesezi chiar si aplicatii la care parola este deja salvata, fiindca la unele aplicatii se petrece un proces de reautentificare cu un "token" electronic cu care, daca atacatorii il obtin, ar putea apoi sa se "logheze" in locul tau la aplicatia respectiva.

Care sunt planurile lui Spicer? Ar vrea ca amuzantul Cactus sa nu mai monitorizeze doar WiFi, ci si conexiuni Bluetooth si apoi cele ale operatorilor de telefonie mobila. In acestea din urma oamenii au mare incredere si protocoalele de functionare ale acestor retele sunt clar stabilite de autoritati, insa infractorii informatici nu tin cont de reguli, ci vor sa le incalce.

Cum ar functiona un BluetoothCactus? Spicer spune ca este vorba de o conexiune mult mai personala fiindca, daca la WiFi poti fi la 30 de metri, aici trebuie sa fii la cativa metri de subiect si il poti identifica usor. Poti vedea informatii mult mai personale, mai ales ca multi isi pun numele propriu la conexiunea Bluetooth si poti vedea si ce tip de terminal este. Astfel, pot fi "luati la tinta" si monitorizati mai departe cei cu telefoane foarte scumpe-  de exemplu -  iar infractorii pot banui ca acel om are bani si poate fi pe viitor tinta diverselor excrocherii.

Apoi Bluetooth-ul si WiFi-ul pot fi combinate pentru a se face analize corelate si cineva care a fost depistat pe Bluetooth poate fi urmarit pana cand acea persoana intra in raza unei retele WiFi nesecurizate si hackerii pot afla mult mai multe date combinate despre acea persoana.

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

10:43

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
5 lucruri pe care să nu le cauți pe Google
24/12/2021 11:31

 Pe Internet poti găsi orice, de la lucruri fascinante, la retete de prăjituri si pană la sfaturi despre cum să construiesti o casă. Asadar, cand ai nevoie de o informatie, Google e cel mai la in ...

Cum putem creste si recolta rodii?
25/06/2021 17:20

Cum putem creste si recolta rodii? Rodiul, Punica Granatum, este un arbust, copac de talie mica fructiver cu frunze cazatoare care creste pana la 8 metri inaltime. El este nativ platoului Iranian, Himalaya ...

Cea mai mare sticlă de whisky din lume, vândută la prețul unei garsoniere
03/03/2021 10:15

 Sticla de whisky single malt cea mai mare din lume, care conţine 105,3 litri din această băutură, s-a vandut duminică in Scoţia pentru suma de 15.000 de lire (20.000 de dolari), potrivit casei de li ...

Cum să scapi de mirosul de tutun din casă. Cele mai simple trucuri
01/03/2021 11:57

Există cateva trucuri care vă pot ajuta să scăpaţi rapid de mirosul de tutun din casă. Pune intr-un vas 250 de mililitri de apă şi cinci linguri cu oţet, după care pune vasul pe foc. După ce se i ...

9 arme devastatoare care au fost interzise în război
13/12/2019 12:13

 Acestea sunt cele mai oribile instrumente cauzatoare de moarte si suferintă, arme pe care s-ar putea să nu le mai vedem folosite in conflicte deoarece sunt interzise chiar si in caz de război. Ideea d ...

VIDEO Surpriză neplăcută pentru un cuplu din Constanța care a cumpărat un bichon. Cățelul a fost vopsit
12/12/2019 17:27

 Un cuplu din Constanta care a cumpărat un bichon maro a avut o surpriză neplăcută la prima baie. Sub dus, blana bichonului a devenit albă, ceea ce inseamnă că a fost vopsită in asa fel incat caine ...

Cele mai ciudate locuri de pe Terra: 10 regiuni cu aspect „extraterestru”
12/12/2019 11:36

 Care crezi că sunt cele mai ciudate locuri de pe planeta Pămant? Ne intrebăm cum arată corpurile cosmice indepărtate, dar insăsi planeta noastră ne oferă niste locuri atat de iesite din comun, inc ...

Diamantul blestemat. O poveste fascinantă
12/12/2019 10:26

 De secole, diamantul Hope, cea mai celebră piatră pretioasă din istorie, suscită teamă si fascinatie. Povestea lui incepe la inceputul secolului 20, cand magazinul din New York al casei de bijuterii ...

Jocul amoros periculos ce i-a înnebunit pe români! O femeie din Botoșani a ajuns la spital cu dureri cumplite. A fost operată de urgență
08/12/2019 08:00

Un nou joc amoros face victime in Romania. O femeie in varstă de 28 de ani din Botosani a ajuns la spital cu o problemă neobisnuită. Speriată, tanăra a sunat la Ambulantă, din cauza unei sangerări la ni ...

VIDEO-UBER ÎN SAT #3Chestii
03/12/2019 11:04

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei