Amsterdam: o Venetie a nordului

default

Dimensiune font:

| 06-11-2012 09:06

Amsterdam este capitala si cel mai mare oras al Olandei, situat in provincia North Holland, in vestul tarii.Denumirea sa include numele raului Amstal, curs de apa care atunci cand ajunge in capitala se ramifica intr-o retea de canale construite artificial. Faptul confera Amsterdamului o structura de un pitoresc aparte, nu in ultimul rand orasul fiind adesea comparat cu binecu-noscuta Venetie.

Cea mai veche referire la Amsterdam este un document din 27 octombrie 1275. A fost un mic sat de pescari in secolul al XII-lea iar apoi a devenit un port foarte important, poate si pentru ca, intre altele, era inclus in circuitul prelucrarii si comercializarii diamantelor. Dezvoltarea sa a fost puternica in secolele XVII-XVIII. Populatia zonei centrale este de circa 800.000 de locuitori iar altitudinea e de doar doi metri de la nivelul marii. In sud-vest se afla padurea Amsterdamse Bos, un parc urias, construit artificial si vizitat anual de peste 4 milioane de turisti. Suprafata sa este de peste 1000 de hectare. Legatura cu Marea Nordului se face prin Canalul Marii Nordului. Climatul este temperat, influentat de vecinatatea acesteia.

Iarna temperaturile oscileaza si pot cobori sub zero grade, inregistrandu-se si geruri. Vara, rareori sunt temperaturi ridicate, media osciland in jurul a 22 de grade Celsius. Densitatea populatiei in zona urbana este de 4457 de locuitori pe km patrat dar 12 la suta din suorafata orasului este ocupata de spatii verzi. La Amsterdam isi au sediul central sapte dintre cele mai mari companii din lume, printre ele numarandu-se Philips si ING. Amsterdam Schiphol Airport este cel mai mare aeroport din Olanda si al cincilea din Europa dupa traficul de calatori deservit, peste 146 de milioane de persoane/an. Amsterdam Central este cea mai importanta gara, cu plecari spre destinatii internationale.

Ce poti vedea?

Amsterdam este considerat drept una dintre cele mai bune locatii europene pentru a fonda o afacere, dupa Londra, Paris, Frankfurt si Barcelona. Aici se afla marile banci: ABN Amro, Akzo Nobel, Heineken International ori ING GROUP. Orasul este a cincea destinatie turistica in Europa, vizitat anual de peste 4 milioane de turisti care beneficiaza de servicii deosebite in peste 400 de hoteluri, multe dintre ele de 4 sau de 5 stele. De departe, primul element definitor pentru Amsterdam este reteaua de canale a caror cons- tructie a inceput in 1613 , acestea fiind destinate pentru a deservi zone rezidentiale ori activi- tatea de comert (prin facilitarea transportului mai ieftin), pentru aparare sau pur si simplu pentru administrarea apelor.

Cele mai importante dintre ele sunt: Herengrach (a carui atrac- tie o constituie zona Golden Bent, cu gradini si case impunatoare), Prinsengracht (care se invecineaza cu lucrari arhitectonice monumentale) si Keizergracht (numit astfel dupa impa- ratul roman Mximilian). Alte canale importante care pot constitui obiective de luat in seama de vizitatori sunt: Zwanenburgwal, Brouwersgracht, Kloveniershergwal. Cei peste 100 de kilome- tri de canale si relieful natural delimiteaza si circa 90 de insule integrate activitatilor umane. Un obiectiv foarte important si in acelasi timp interesant este Hortus Botanicus - Gradina Botanica - una dintre cele mai mari din lume, fondata in 1638.

Sunt gazduite peste 6000 de plante si arbori indigeni si exotici. Importanta acestei gradini este data de rolul pe care l-a ju- cat, in timp,si asupra dezvoltarii unor zone de pe alte continente. Exemplificand, trebuie ara- tat ca existenta culturilor si intreaga productie de cafea din America Centrala si de Sud a fost posibila pornind de la un singur arbore de Coffea arabica existent la Hortus Botanicus in Amsterdam. In acelasi timp, doua specii de palmier pitic cu aceeasi provenienta au fost cul- tivate in insula Mauritius si de acolo s-au propagat in sud-estul Asiei devenind o importanta sursa de venit. Amsterdam este un puternic centru cultural. Primul Teatru dateaza din 1638 iar Opera din 1677. Orasul are doua prestigioase universitati: Universiteit van Amsterdam si VU Uni- versity Amsterdam.

Acestora li se adauga International Institute of Social History. Capitala Olandei tezaurizeaza importante informatii in muzee. In perimetrul denumit Museum Square sunt localizate patru astfel de institutii incluse in circuitul turistic international: Rijksmuseum ofera arta si istorie, Stetelijk Museum (acum in renovare) este profilat pe arta moderna, Van Gogh Museum ofera o privire de ansamblu asupra operei marelui pictor olandez si al discipolilor sai in timp ce la Diamond Museum, in acord cu o indeletnicire prac- ticata in Olanda, pot fi vizualizate extraordinare colectii de bijuterii. In apropiere se mai afla Heineken Music Hall - un complex cultural si sala de concerte binecunoscut.

La Amsterdam au loc anual peste 140 de festivaluri diverse, unul dintre cele mai cunoscute fiind,desigur, Festivalul Lalelelor (floare cultivata predilect de gradinarii olandezi, conform traditiei). Cele mai multe si in acelasi timp pitoresti actiuni cu participare de masa sunt organi- zate cu prilejul Zilei Reginei - Konninginnedag, sarbatorita traditional pe 30 aprilie incepand din 1885. De remarcat ca Amsterdam are o viata de noapte bogata si atractiva. Leidseplein - in zona centrala, este unul dintre cele mai aglomerate locuri noaptea datorita densitatii barurilor,res- taurantelor, cafenelelor, teatrelor ori cluburilor de dans. Tot in zona centrala a orasului, pas- trand vie memoria pictorului Rembrandt, Rembrandplein este nu doar locul unde se gaseste o impunatoare statuie a acestuia dar si cel mai mare ecran LCD din Europa, utilizat pentru a crea un ambient placut. Pe de alta parte, subliniind toleranta sau poate intelepciunea legilor olandeze, trebuie remar- cat ca in aceasta tara a fost legalizata prostitutia.

Cartierul Walletjes este locul unde sute de prostituate, in apartamente cu vitrina si iesire la strada, ofera servicii sexuale si aduc si pe aceasta cale importante venituri catre stat. In zona se mai afla sexshopuri, sextatre, un muzeu erotic si muzeul cannabis-ului, consumul de droguri in cantitati nesemnificative fiind de asemenea inclus in limitele tolerantei de catrte autoritati. Nu in ultimul rand, Amsterdam Arena, sediul binecunoscutului club de fotbal Ajax Amster- dam, aflat in partea de sud-est a orasului, constituie un obiectiv interesant prin arhitectura sa moderna. Olympic Stadium (Stadionul Olimpic) a fost construit cu prilejul Jocurilor Olim- pice in 1928 dar serveste astazi pentru organizarea celor mai diverse manifestari de masa.

Pe lista obiectivelor interesante ar mai trebui adaugat (Scheepvaartmuseum)- Muzeul Ma- ritim, stravechea biserica Westerberk (dateaza din 1620), memorialul Anne Frank House ori cele doua case medievale din lemn pastrate la adresele Begijnhof 34 si Zeedijk, incluse pe lista celor nu mai putin de 7000 de cladiri istorice inregistrate ca patrimoniu national. Pentru cei aflati la Amsterdam in vacanta se poate dovedi utila lecturarea unor publicatii care ofera numeroase sugestii despre obiective turistice si evenimente diverse: Amsterdam Weekley, Uitkrant ori Amsterdam Spoke. Desi remarcate in final, doua caracteristici ale capitalei olandeze vor fi remarcate repede de catre orice vizitator. Pe de o parte, multitudinea etniilor reprezentate prin emigranti face ca in Amsterdam sa se gaseasca indonezieni, turci, marocani, surinamezi, italieni, spanioli si desi- gur un numar oarecare de romani, ceea ce face ca diferite obiceiuri culturale si religii sa c- existe intr-o simbioza uimitoare. Pe de alta parte,trebuie retinut cultul bicicletei care este,de departe , in aceasta zona, mijlocul de transport national favorit. Peste 600.000 de biciclete sunt utilizate in acest moment in Amsterdam iar utilizarea lor e facilitate de existenta si a unei infrastructuri rutiere corespunzatoare sau a parcarilor pentru biciclisti.

Shopping:

Supermarketurile Albert Hein, prezente in toate zonele, sunt locul unde turistul poate gasi in primul rand prusele alimentare necesare, inclusiv variate sortimente de gustari. Maoz chain este o alternativa pentru vegetarieni. Branzeturile olandeze sunt de cea mai buna calitate iar berea este un produs rezervat pentru cunoscatori. Zonele si obiectivele traditionale pentru shopping sunt: The Nine Streets, Jordaan, Muse- um Quartier, Cracked Kettle,The Book Exchange ori De Beeldenwinkel Sculpture Gallery. Pot fi cumparatecele mai duverse bunuri si servicii iar singurul sfat ce poate fi dat e cumpatarea si masura de care turistul ar trebui sa dea dovada intr-o tara in care singurele oprelisti sunt ductate, la urma-urmei, de catre bunul simt individual. Pe agenda Dvs ar mai trebui incluse si: Negen Straatjes, Maison de Bonneterie ori Albert Kuyp Market, ca si Westermarket, Ten Katermarket, Dappermarket. Nu veti fi dezamagit !

Recomandari: In periplul Dvs. prin Amsterdam nu omteti vizitarea principalelor parcuri, prilej de relaxare dar si de a intra in contact cu opere culturale iar nu in ultimul rand de a observa oamenii, comportamentul si obiceiurile lor, fapt care va va permite sa intelegeti mai bine ce inseamna Amsterdam. Mergeti deci in Vondelpark, Rembrandtpark, Westpark, Oosterpark si Sarphatipark si priviti cu tentie in jur ! Pentru cei ce vor sa vada marea, plaja Zaandvort (cu acces in 27 de minute, cu trenul, si plecare din gara centrala). este o alegere convenabila. NEMO este in egala masura centru stiintific, obiectiv turistic si muzeu. Nu pierdeti ocazia de a fi prezent in Amsterdam cu prilejul Zilei Reginei - Konnin- ginnedag, sarbatorita traditional pe 30 aprilie, sunt multe de vazut atunci !

 

In sfarsit, deoarece taxiurile sunt scumpe, parcarile din centru si benzina de asemenea (ide- ef fiind de a descuraja, pe cat se poate, utilizarea automobilului, poate ca ar trebui sa reflec- tati serios la inchirierea unei biciclete (costul fiind de 9 - 20 Euro pe zi). Se mai pot inchiria hidrobiciclete (8 Euro de persoana \ ora) sau puteti opta pentru o croaziera pe canale in sis- tem organizat (The Canal Bus fiind reperul Dvs de urmarit in acest caz).

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
Bancul Zilei

05:36

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Gura Vaii, cu sediul social in comuna Gura Vaii, satul Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau, cod postal 607220, telefon 0371/407.500, fax 0372/002.112, e-mail: primariaguravaii@yahoo.com, cod fiscal 4278108. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: - teren in suprafata de 316 mp, situat in intravilanul comunei Gura Vaii, satului Rotunda, nr. Cadastral 62185, CF 62185, apartinand domeniului privat al Comunei Gura Vaii, conform H.C.L. Comunei Gura Vaii nr. 09/22.01.2024, caietului de sarcini si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul institutiei, Compartimentul Achizitii Publice sau se poate consulta pe site-ul: www.uatcomuna guravaii.ro, sectiunea -Anunturi. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: de la Compartimentul Achizitii Publice, din cadrul Comunei Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei/exemplar, ce se achita numerar la Casieria institutiei, sau in contul de trezorerie RO17 TREZ 0625 006X XX00 0079, deschis la Trezoreria Onesti, cod fiscal: 4278108. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 27.03.2024, ora 12.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 04.04.2024, ora 14.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Registratura Comunei Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: intr-un singur exemplar, intr-un plic sigilat. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 05.04.2024, ora 09.00, Comuna Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Judecatoria Onesti, cu sediul in municipiul Onesti, Str. Tineretului nr. 1, judetul Bacau, telefon 0234/311.913, fax 0234/326.170, e-mail: jud-onesti-reg@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 08.03.2024.
ANUNȚ DE LICITAȚIE. Primăria Comunei Valea Lupului, jud. Iași, cu sediul în Com. Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, CUI 16384625, tel 0232/272590, e-mail: primaria_valealupului@yahoo.com, patrimoniu@comuna-valealupului.ro, organizează în data de 29.03.2024, licitație în vederea vânzării terenului intravilan în suprafață de 16.000,00 mp, nr. cadastral 96128, CF nr. 96128, zona Dedeman. 1. Informaţii generale privind concedentul, în special denumirea, codul fiscal, adresa, numărul de telefon, telefax şi/sau adresa de e-mail a persoanei de contact etc: UAT Comuna Valea Lupului, jud. Iași, cu sediul în Com. Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, CIF 16384625, tel 0232/272590, e-mail: primaria_valealupului@yahoo.com, patrimoniu@comuna-valealupului.ro 2. Informații generale privind obiectul procedurii de licitație publică, în special descrierea și identificarea bunului care urmează să fie vândut: teren intravilan în suprafață de 16.000 mp, situat în Sat Uricani, Comuna Miroslava, județul Iași, zona Dedeman, nr. cadastral 96128, CF nr. 96128, teren proprietate privată a Comunei Valea Lupului 3. Informații privind documentația de atribuire: se regăsesc în caietul de sarcini 3.1 Modalitatea sau modalitățile prin care persoanele interesate pot intra în posesia unui exemplar al documentației de atribuire: la cerere, de la sediul autorității sau de pe site-ul autorității wwww.comuna-valealupului.ro 3.2 Denumirea și datele de contact ale serviciului/compartimentului din cadrul vânzătorului, de la care pot obține un exemplar din documentația de atribuire: de la Registratura primăriei, Aleea Irisului nr. 8, sat Valea Lupului, Comuna Valea Lupului, județul Iași sau de pe site-ul autorității: www.comuna-valealupului.ro 3.3 Costul și condițiile de plată pentru obținerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: gratuit 3.4 Data-limită pentru solicitarea clarificărilor: 20.03.2024, orele 16.00 4. Informații privind ofertele: se regasesc în caietul de sarcini 4.1 Data-limită de depunere a ofertelor: 29.03.2024, orele 09.00 4.2 Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, Județul Iași 4.3 Numărul de exemplare în care trebuie depusă oferta: un singur exemplar original 5. Data și locul la care se va desfașura ședința publică de deschidere a ofertelor: 29.03.2024, orele 11.00, Primăria Comunei Valea Lupului - Sala de consiliu, Aleea Irisului nr. 8, Comuna Valea Lupului, Județul Iași 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon și/sau adresa de e-mail ale instanței competente în soluționarea litigiilor apărute și termenele pentru sesizarea instanței: Tribunalul Iași, Strada Elena Doamna nr. 1A, telefon: 0232.260.600, 0232.248.000, 0332.403.666, Fax: 0332.435.700, e-mail: tr-iasi-reg@just.ro PRIMAR, Florin-Liviu DULGHERU
Manastirea Bucium – Iasi
25/06/2021 19:04

Manastirea Bucium din Iasi este o manastire de calugari crestin-ortodocsi, cu hramul Duminica Tuturor Sfintilor Atonului. Lacasul a fost construit in anul 1863, ca metoh al schitului romanesc Prodromul de la ...

Pentru cei carora le place iarna
21/12/2018 12:00

Stockholm, Suedia Pamantul Vikingilor, in anotimpul iernii are un aer magic. Poti face o plimbare romantica cu barca impreuna cu prietenul tau pentru a viz ...

Rezervaţia de zimbri „Neagra”
22/05/2018 14:39

 Satul Bucşani din comuna omonimă, judeţul Damboviţa, adăposteşte una dintre cele mai frumoase Rezervaţii de zimbri din ţară, dar şi din Europa. Prima atestare documentară a satului datează din ...

Muzeul de Artă Piatra-Neamţ
18/01/2016 16:00

Piatra Neamţ , reşedinţa de judeţ, este unul dintre principalele puncte de pornire intr-o excursie prin acest ţinut moldovan. Ajunşi aici, veţi vedea că oraşul are o aşezare pitorească in zona de ...

Complexul Green Village – Sfantu Gheorghe
05/01/2016 15:38

Localizat in Sfantu Gheorghe, locul unde Dunarea intalneste Marea Neagra, Complexul Green Village inseamna deopotriva o vacanta pe litoral si o evadare in inima Deltei. Descriere Complexul Green Village &nda ...

Vila Luminiş - Muzeul „George Enescu” Sinaia
26/11/2015 12:13

 Vila Luminiş a constituit loc de inspiraţie pentru George Enescu, dar şi loc de relaxare după concerte. Clădirea este realizată intr-un mod autentic romanesc, regăsind in faţada acesteia stilul cu ...

Salina de la Slănic - Prahova
26/11/2015 07:59

 Localitatea Slănic din judeţul Prahova este celebră datorită zăcămantului de sare care se află in această zonă. În 1685, Mihai Cantacuzino şi-a dat seama că aici există un mare zăcăman ...

Turismul in Delta are alternative: Birdwatching, foto safari, mormintele de pirati
17/11/2015 14:00

Marea problema a Deltei o constituie suprataxarea serviciilor turistice care se resimte apoi in pretul pe care il platesc turistii pentru un sejur in aceasta zona. Este nevoie de un plan de dezvoltare a D ...

Palatul Poştei, Galaţi
09/11/2015 05:00

În anul 1399, la Giurgiu, este atestată de către Mircea cel Bătran intr-un Hristov, existenţa serviciilor poştale pe teritoriul Romaniei. Prin acest document, localităţile din ţară erau obligate ...

Pasajul Scărilor
06/11/2015 13:49

Atestat documentar pentru prima dată in 1191, Sibiul este un oraş modern, occidental, dar care mai păstrează urme ale infloritorului burg medieval de altădată ori clădiri cu elemente arhitecturale specif ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei