Cele mai bune drumuri pentru sofat din lume

default

Dimensiune font:

| 22-11-2012 00:00

Cele mai bune drumuri pentru sofat din lume

Este putin probabil ca o persoana ce are la activ intre zece si... 500.000 de kilometri de condus un autoturism sa conteste ideea ca sofatul se numara printre placerile umane importante. Tot consensuala ar trebui sa fie si ideea ca cel putin la fel de important precum vehiculul condus este si drumul de sub roti. Desigur, sofand prin oras, placerea este mult infranata, motiv pentru care toti soferii viseaza la trasee lungi, drepte si neted asfaltate pentru a forta limitele proprii si pe cele ale masinii.

 

Cu totii ne dorim acel drum montan perfect, sau acea autostrada dreapta si lina care taie desertul, ori ruta de coasta care ia rasuflarea si solicita 100% concentrare si implicare. Chiar daca asemenea sosele raman doar fantezii pentru tara noastra, in lume ele se exista aievea si indraznim chiar o lista a celor mai spectaculoase, bune, exotice si cu importante portiuni drepte drumuri din lume, dupa cum urmeaza:

Col de Turini - Alpii francezi
Situat la o altitudine de peste 1.600 de metri deasupra nivelului marii, Col de Turini este o trecatoare montana in Alpii din sudul Frantei. Face parte dintr-o portiune de traseu lunga de 32 de kilometri a Campionatului Mondial de Raliuri de la Monte Carlo, drum ce combina 34 de curbe extrem de dificile, de tip "agrafa", dar si portiuni rectilinii unde masinile de curse ating viteze de peste 180 km/h. Este unul dintre cele mai incitante si mai provocatoare drumuri de pe Pamant.

 

 

Trecatoarea a fost prezentata in chiar primul episod al celui de-al zecelea sezon al deja celebrului show automobilistic de televiziune Top Gear, in cadrul caruia prezentatorii s-au aventurat in cautarea celui mai extrem drum pentru sofat din lume. In cel mai inalt punct al sau, Col de Turini atinge altitudinea de 1607 metri. Spre nord, drumul incepe cu o ametitoare serie de curbe la 180 de grade. Catre final, soferii traverseaza un defileu, avand un salbatic rau involburat in partea stanga si un impresionant perete stancos de-a dreapta.

Marele Drum Oceanic - Australia
Marele Drum Oceanic se intinde pe o mica sectiune din coasta sudica a Australiei, pe o distanta de aproximativ 250 de kilometri, intre orasele Torquay si Warrnambool. Soseaua a fost construita intr-un interval de timp de 13 ani, lucrarile incepand in 1919 si fiind executate mai ales de soldatii intorsi din Primul Razboi Mondial. Drumul parcurge regiuni de o frumusete uluitoare, ce combina peisajul montan cu cel oceanic.

 

 

Cel mai faimos spectacol vizual de pe traseu este Parcul National Port Campbell, denumit si "Cei Doisprezece Apostoli" dupa cele 12 roci de calcar de la malul oceanului, rezultate in urma eroziunilor. Sunt sanse mari ca orice sofer sa isi doreasca sa conduca pe acest drum de cel putin doua ori: prima data pentru fiorii sofatului, iar a doua oara pentru a admira peisajele si numeroasele popasuri. De altfel, aceasta ruta in sine ar putea fi o destinatie de vacanta, deoarece de-a lungul ei sunt foarte multe lucruri de facut si de vazut.

Autobahn - Germania
Faimoase in toata lumea si chiar in Romania, autostrazile germane Autobahn au fost primele sosele de mare viteza create de om. Spre deosebire de omoloagele lor din Elvetia si Austria, care au limite de viteza, autostrazile Autobahn din Germania pur si simplu nu impun nicio restrictie in acest sens, exceptand intersectiile si diverse puncte cu risc crescut. Dimpotriva chiar, este interzis accesul vehiculelor motorizate a caror viteza maxima nu poate depasi 60 si, pe alocuri, 80 de kilometri pe ora.

 

 

Prima autobahn din Germania a fost folosita ca pista de curse si, uneori, inca mai serveste acestui scop. Este de mentionat si ca, in ciuda vitezelor foarte mari cu care se circula pe Autobahn, accidentele inregistrate anual sunt in numar foarte mic, comparativ cele de pe alte drumuri din Germania. In plus, pe marginea Autobahn-ului, odata la fiecare 55 de kilometri se afla o benzinarie, insumandu-se un total de 720 de benzinarii, cu 500 de milioane de stationari anuale estimate ale calatorilor.

Autostrada Coastei Pacifice - SUA
Exista, tehnic, drumuri mai bune, unde se poate conduce mai rapid. Sunt, de asemenea, sosele care pun mai intens la incercare abilitatile de sofer, precum si drumuri mai pustii. Dar, Autostrada Coastei Pacifice ofera o combinatie unica de sectiuni pentru viteze mari si de croaziera, sectiuni abudand in serpentine, portiuni de drum deluroase si plate, si, mai presus de toate, traverseaza cele mai spectaculoase si de nedescris peisaje naturale cunoscute omului. In plus, se afla pe prima pozitie in topul preferintelor celor mai multi oameni chestionati.

 

 

Autostrada are o lungime de circa 2.400 de kilometri si poate fi strabatuta in aproximativ 32-35 de ore de mers de la un capat la celalalt, din Capistrano Beach, prin San Francisco, pana in Seattle, cam toata coasta vestica a Statelor Unite. Desigur, ca si in cazul Marelui Drum Oceanic, nu este greu de suspectat ca pe parcursul a peste 2.000 de kilometri de coasta americana, posibilitatile turistice sunt incalculabile si prin urmare traseul in sine poate fi o excursie minunata, mai speciala si mai ofertanta decat orice vacanta petrecuta intr-un singur loc.

Valea Mortii - SUA
Este o sosea lunga de aproximativ 525 de kilometri, a carei strabatere dureaza, in medie, aproximativ 6-7 ore si care leaga Las Vagas de Mammoth Lakes, dupa ce traverseaza Parcul National Valea Mortii. Exista pe forumuri o dezbatere destul de intensa cu privire la modul cel mai potrivit de abordare a acestui traseu, referitoare la corelarea ideala dintre momentul zilei si sensul de mers cu autovehiculul.

 

 

Desigur, pe drum exista cateva potentiale puncte de interes pentru orice calator, intre care statiunea Furnace Creek, localitatea StovePipe Wells, precum si Parcul National Death Valley, cu al sau complex purtand acelasi nume. Exista o sectiune a drumului, indeosebi intre Panamint Springs si Millspaugh, extrem de palpitanta, conform celor care au condus pe acolo, cu viraje stranse si portiuni drepte, tocmai bune pentru viteze mari, in aval si in amonte. Dincolo de Mammoth, prin Parcul National Yosemite, soseaua se continua cu drumuri aproape la fel de bune pentru condus, care merita si ele incercate.

Autostrada peste Mari - Florida Keys, SUA
Cea mai sudica ramura a autostrazii A1 din SUA, terminata in 1938 si construita de-a lungul unei cai ferate ce a fost distrusa de un uragan, Autostrada de peste Mari calatoreste din insula in insula, pe parcursul a 42 de poduri, arcuindu-se sud-vestic prin Florida Keys. Calatoria pe aceasta ruta, in marea ei majoritate pe deasupra apei, poate dura mai putin de patru ore, traseul avand o lungime de 205 kilometri, din Miami pana in Key West.

 

 

Totusi, pentru oricine nu este obisnuit cu drumul sau grabit si va dori sa admire oceanul si privelistile magnifice oferite, printre care apusul sau rasaritul soarelui, aceasta drumetie va lua cu siguranta cel mai mult timp. De asemenea, destul de nefericit insa, un cuvant de spus in acest sens poate avea si aglomeratia care se creeaza uneori, in traficul de pe aceasta ruta. Intreaga Autostrada peste Mari a fost substantial reconstruita in anii '80, atunci cand 37 de poduri au fost inlocuite. Autostrada trece prin Golful Mexic si prin Stramtoarea Floridei, ridicandu-se pana la o inaltime de 20 de metri deasupra nivelului marii.

Pasul Grimsel - Elvetia

Un drum monta, putin mai dificil, dar perfect asfaltat si cu peisaje care pot taia rasuflarea, trecatoarea Grimsell, localizata in apropiere de Gletsch, Elvetia, le ofera soferilor un periplu spectaculos, cu dese ace de par dar si cu portiuni drepte, de-a lungul Alpilor. Pasul Grimsell se afla la altitudinea de 2165 de metri, fiind un traseu montan intre valea raului Rhone si cantoanele Valais si Haslital din Berna. Turistii vor gasi, de-a lungul acestui traseu, un lac deosebit, o mica gradina zoologica, un parc de marmote si un muzeu.

 

 

De asemenea, in unele zone se poate urca, cu funicularul, pe munte. In vremuri stravechi, ingusta trecatoare era folosita de negustori si turme de animale care transportau branza elvetiana spre Piedmont, in nordul Italiei. In schimb, aceeasi ruta era folosita pentru a aduce vin, orez, porumb si piele inapoi in Elvetia. Drumul este astazi cunoscut si practicat mai ales de motociclisti si chiar de biciclistii indrazneti.

Lysebotn - Norvegia
Drumul Lysebotn din Lysebotn, Norvegia numara 27 de curbe in ac de par si un impresionant tunel lung de 1,1 kilometri la baza, cu propriile viraje in ac de par, trei la numar. Suna a provocare pentru orice sofer. Conform celor care au avut ocazia sa il parcurga, una dintre jumatatile drumului nu are ceva special, dar cealalta ofera o veritabila aventura. Ultimii 30 de kilometrei spre Lysebotn sunt, pentru unii, cei mai ofertanti pe care au sofat vreodata; un adevarat montagne-rousse, cum descriu unii portiunea. Este vorba despre un drum ingust, dar cu o suprafata perfecta, care iti pune un zambet incorigibil pe fata in timp ce te intrebuintezi cu totul pentru a face fata drumului dinaintea ta.

 

 

Nu este o portiune dreapta de drum cat vezi cu ochii, dar virajele, suisurile si coborasurile permanente fac din experienta automobilistica o activitate la cote inalte. Apoteotic, drumul se incheie cu o a 27-a curba in ac de par, ce duce la altitudinea de 1.000 de metri peste nivelul marii, tot in aval, spre Lyseboth si Lysefjord. Dupa toate serpentinele, drumul trece printr-un tunel care se roteste la 340 de grade prin munte, dezvaluind Lysebotn la celalalt capat. Pentru oricine ajunge cu masina sau cu motocicleta in Norvegia, acest traseu este cu certitudine unul care nu trebuie ratat.

Drumul Montan Jebel Hafeet - EAU
Soseaua Montana Jebel Hafeet, din Emiratele Arabe Unite, este, fara loc de indoiala, unul dintre cele mai calitative si netede drumuri din cate exista in lume. Traseul se intinde pe o distanta de numai 12 kilometri si urca pana la altitudinea de peste 1.200 de metri. Numara, pe tot intinsul sau, 60 de curbe, iar suprafata asfaltului este atat de lina si de lipsita de orice imperfectiune, incat soferul poate jura ca se afla pe o pista de Formula 1.

 

 

Soseaua este taiata in muntele Jebel Hafeet, aflat la granita cu Oman si se afla la o distanta de aproximativ 90 de minute de condus spre sud-est fata de Dubai. Cu un amestec de portiuni drepte, ideale pentru cele mai mari viteze si curbe navalnice care se imbina perfect, soseaua Jebel Hafeet este o experienta auto de inalta clasa, ce ofera atat confortul lucrului bine facut, cat si senzatiile tari ale sporturilor extreme.

Viaductul Millau - Franta

Nu numai ca este o sosea foarte buna, dar Viaductul Millau chiar detine recordul pentru cel mai inalt pod rutier al lumii. "Survoland" valea raului Tarn din apropierea localitatii sud-franceze Millau, acest drum rutier hobanat (pe cabluri), construit deasupra unor inalti piloni, asigura continuitatea autostrazilor A75 si A71 intre Paris si Beziers. Viaductul Millau are o lungime de 2.460 m si traverseaza raul Tarn la aproape 270 m altitudine. Carosabilul, cu o latime de 32 m, contine o autostrada cu doua bezi si o banda de urgenta pe fiecare sens de mers.

 

 

Podul este sustinut de sapte picioare prelungite prin piloni, de care sunt agatate cele 11 perechi de hobane. Raza de curbura a podului este de 20 km, ceea ce permite vehiculelor o traiectorie mai precisa decat in linie dreapta. Unul dintre pilonii care sustine drumul are o inaltime impresionanta, de 343 de metri, putin mai mult decat Turnul Eiffel si cu doar 40 de metri mai putin decat Empire State Building. Costurile de constructie ale viaductului s-au ridicat la aproximativ 400 de milioane de euro.

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Manastirea Bucium – Iasi
25/06/2021 19:04

Manastirea Bucium din Iasi este o manastire de calugari crestin-ortodocsi, cu hramul Duminica Tuturor Sfintilor Atonului. Lacasul a fost construit in anul 1863, ca metoh al schitului romanesc Prodromul de la ...

Pentru cei carora le place iarna
21/12/2018 12:00

Stockholm, Suedia Pamantul Vikingilor, in anotimpul iernii are un aer magic. Poti face o plimbare romantica cu barca impreuna cu prietenul tau pentru a viz ...

Rezervaţia de zimbri „Neagra”
22/05/2018 14:39

 Satul Bucşani din comuna omonimă, judeţul Damboviţa, adăposteşte una dintre cele mai frumoase Rezervaţii de zimbri din ţară, dar şi din Europa. Prima atestare documentară a satului datează din ...

Muzeul de Artă Piatra-Neamţ
18/01/2016 16:00

Piatra Neamţ , reşedinţa de judeţ, este unul dintre principalele puncte de pornire intr-o excursie prin acest ţinut moldovan. Ajunşi aici, veţi vedea că oraşul are o aşezare pitorească in zona de ...

Complexul Green Village – Sfantu Gheorghe
05/01/2016 15:38

Localizat in Sfantu Gheorghe, locul unde Dunarea intalneste Marea Neagra, Complexul Green Village inseamna deopotriva o vacanta pe litoral si o evadare in inima Deltei. Descriere Complexul Green Village &nda ...

Vila Luminiş - Muzeul „George Enescu” Sinaia
26/11/2015 12:13

 Vila Luminiş a constituit loc de inspiraţie pentru George Enescu, dar şi loc de relaxare după concerte. Clădirea este realizată intr-un mod autentic romanesc, regăsind in faţada acesteia stilul cu ...

Salina de la Slănic - Prahova
26/11/2015 07:59

 Localitatea Slănic din judeţul Prahova este celebră datorită zăcămantului de sare care se află in această zonă. În 1685, Mihai Cantacuzino şi-a dat seama că aici există un mare zăcăman ...

Turismul in Delta are alternative: Birdwatching, foto safari, mormintele de pirati
17/11/2015 14:00

Marea problema a Deltei o constituie suprataxarea serviciilor turistice care se resimte apoi in pretul pe care il platesc turistii pentru un sejur in aceasta zona. Este nevoie de un plan de dezvoltare a D ...

Palatul Poştei, Galaţi
09/11/2015 05:00

În anul 1399, la Giurgiu, este atestată de către Mircea cel Bătran intr-un Hristov, existenţa serviciilor poştale pe teritoriul Romaniei. Prin acest document, localităţile din ţară erau obligate ...

Pasajul Scărilor
06/11/2015 13:49

Atestat documentar pentru prima dată in 1191, Sibiul este un oraş modern, occidental, dar care mai păstrează urme ale infloritorului burg medieval de altădată ori clădiri cu elemente arhitecturale specif ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei