În Cipru a venit vara! Micul stat insular te îmbie cu mâncare delicioasă, istorie, mitologie şi, pentru că deja s-a instalat căldura, cu soare, mare şi plajă

default

Dimensiune font:

| 11-05-2016 17:19

Cipru este, alături de Vatican, San Marino sau Malta, una din cele 10 ţări cu suprafeţe foarte mici din Europa, dar are de toate: o capitală cu aer cosmopolit, peisaje de vis, istorie, centre de relaxare şi plaje perfecte, susţine consultantul Turism Club Monica Gheorghiu (foto).
Între România şi Cipru ar fi, în linie dreaptă, cam 1.400 km, iar pe şosea, vreo 2.000 km. Suprafaţa ţării este de numai 9.251 km pătraţi. Cipru este a treia insulă ca mărime din Marea Mediterană, după Sicilia şi Sardinia, iar de luna aceasta, vremea a devenit perfectă pentru plajă, fiindcă beneficiază de o climă subtropicală umedă, cu veri calde şi uscate, ce durează din aprilie până în septembrie.

Poţi să mergi în Cipru, indiferent ce fel de vacanţă ai căuta: mişcare în natură, istorie şi religie, spa şi wellness, mâncare şi băutură, trasee tematice, o lună de miere sau o vacanţă de vară clasică, cu plajă şi valuri înspumate.

Nicosia, capitala divizată

Nicosia – sau Lefkosia, cum îi spun grecii – are ziduri medievale şi dă impresia de citadelă, dar din interiorul ei, privirile ţi se deschid spre o plajă aurie şi spre cafenele şi buticuri colorate. Ai parte aici de o lume pestriţă, diversă, iar muzeele abundă în comori naţionale – nu le rata pe cel de artă bizantină şi pe cel de istorie! Vei descoperi un oraş împărţit între două lumi. În nord se află partea turcă, unde ajungi trecând printr- un check point şi unde trebuie să prezinţi actele…E bine să ştii că Cipru a făcut parte din Imperiul Britanic vreo 80 de ani, aşa că limba engleză este vorbită peste tot, ba chiar cu accent foarte british. Poţi chiar să-ţi perfecţionezi pronunţia în această limbă în vacanţa cipriotă.

Vrei la munte? Mergi la Troodos

Acolo, dacă eşti biciclist, ai de unde alege. Sunt o mulţime de trasee pe care le poţi face, prin mijlocul peisajelor montane sau prin sate, cu opriri la biserici pictate. Cafenelele şi hanurile cochete sunt locuri perfecte de popas şi un prilej excelent de a descoperi bucătăria locală, cu elemente caracteristice fiecărei localităţi.Ca să nu bâjbâi printre bunătăţile din meniu, iată şi câteva sugestii: brânză Halloumi pe grătar, stifado – carne de vită cu sos de usturoi, sau taramosalada – o salată delicioasă de peşte. Şi dacă tot vorbim despre mâncarea din Cipru, în caz că plecaţi în gaşcă, vă zic doar atât: meze! Este o masă tradiţională cipriotă, care ajunge şi la 30 de feluri de mâncare.

Ceri meze la restaurant şi ei încep să-ţi aducă platouri asezonate cu legume la grătar, sosuri, carne gătită în fel şi chip şi pită, pâinea lor. Iar când chelnerul îţi va spune: “Kopiaste ke kali orexi!” adică, “Bine ai venit şi poftă bună!”, e vremea să te bucuri de mâncărurile delicioase!

Aici te bucuri de festivaluri şi carnavaluri

Lemesos, Larnaca, Ammochostos. În aceste oraşe vei vedea cum zilele de vacanţă devin tot mai lungi. În tot cursul anului au loc festivaluri şi carnavaluri care celebrează fie zeităţi, fie momente din istoria locurilor, toate asezonate cu petreceri la care vinul local curge fără oprire şi sunt servite prăjituri delicioase cu struguri. În Limassol, de exemplu, în mai se desfăşoară un festival dedicat florilor, iar în septembrie, unul dedicat vinului.

Curs de istorie şi cultură, în Pafos

În Pafos, vei descoperi, în mijlocul unui peisaj rural de vis, un castel medieval plin de poveşti frumoase. În această regiune se află şi Parcul Naţional Akamas şi plaja Lara, care e plină de ţestoase.Tot aici găseşti Baia Afroditei sau Stâncile Afroditei, loc plin de legende, dar tu vei merge în primul rând pentru peisaje şi o baie în mare. Nu departe se află şi Agios Neofytos, o mănăstire ascunsă într-o vale pitorească, ce datează de pe la 1200. Dacă vrei să urci puţin pe munte, caută Valea Cedar, care e înconjurată de păduri şi creste montane. Acolo poţi vedea mufloni la păscut.Unde faci plajă

În Cipru sunt 57 dintre plajele europene certificate cu Blue Flag. Aşadar, plajele sunt curate şi sigure, hotelurile sunt elegante, iar serviciile, de bună calitate. Limassol este al doilea oraş din Cipru şi are plajele cele mai întinse. Larnaca este al treilea oraş ca mărime, e port la mare şi are şi aeroport. Plajele din Larnaca nu sunt foarte mari, dar aria de promenadă e foarte bine pusă la punct, cu locuri de popas, palmieri şi flori pretutindeni. Sunt însă şi alte plaje celebre care te aşteaptă în vacanţa aceasta: Pafos, Ayia Napa, Protaras, Kyrenia.

Monumente UNESCO pe care să nu le ratezi

  • Situl arheologic de la Pafos, care atestă civilizaţii foarte vechi pe aceste locuri.
  • Bisericile cu picturi murale din regiunea Troodos, care sunt acoperite de cele mai frumoase picturi din perioada bizantină.
  • Vestigiile arheologice de la Choirokoitia, ce datează din perioada neolitică. 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
Bancul Zilei

05:36

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Gura Vaii, cu sediul social in comuna Gura Vaii, satul Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau, cod postal 607220, telefon 0371/407.500, fax 0372/002.112, e-mail: primariaguravaii@yahoo.com, cod fiscal 4278108. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: - teren in suprafata de 316 mp, situat in intravilanul comunei Gura Vaii, satului Rotunda, nr. Cadastral 62185, CF 62185, apartinand domeniului privat al Comunei Gura Vaii, conform H.C.L. Comunei Gura Vaii nr. 09/22.01.2024, caietului de sarcini si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul institutiei, Compartimentul Achizitii Publice sau se poate consulta pe site-ul: www.uatcomuna guravaii.ro, sectiunea -Anunturi. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: de la Compartimentul Achizitii Publice, din cadrul Comunei Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei/exemplar, ce se achita numerar la Casieria institutiei, sau in contul de trezorerie RO17 TREZ 0625 006X XX00 0079, deschis la Trezoreria Onesti, cod fiscal: 4278108. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 27.03.2024, ora 12.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 04.04.2024, ora 14.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Registratura Comunei Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: intr-un singur exemplar, intr-un plic sigilat. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 05.04.2024, ora 09.00, Comuna Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Judecatoria Onesti, cu sediul in municipiul Onesti, Str. Tineretului nr. 1, judetul Bacau, telefon 0234/311.913, fax 0234/326.170, e-mail: jud-onesti-reg@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 08.03.2024.
ANUNȚ DE LICITAȚIE. Primăria Comunei Valea Lupului, jud. Iași, cu sediul în Com. Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, CUI 16384625, tel 0232/272590, e-mail: primaria_valealupului@yahoo.com, patrimoniu@comuna-valealupului.ro, organizează în data de 29.03.2024, licitație în vederea vânzării terenului intravilan în suprafață de 16.000,00 mp, nr. cadastral 96128, CF nr. 96128, zona Dedeman. 1. Informaţii generale privind concedentul, în special denumirea, codul fiscal, adresa, numărul de telefon, telefax şi/sau adresa de e-mail a persoanei de contact etc: UAT Comuna Valea Lupului, jud. Iași, cu sediul în Com. Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, CIF 16384625, tel 0232/272590, e-mail: primaria_valealupului@yahoo.com, patrimoniu@comuna-valealupului.ro 2. Informații generale privind obiectul procedurii de licitație publică, în special descrierea și identificarea bunului care urmează să fie vândut: teren intravilan în suprafață de 16.000 mp, situat în Sat Uricani, Comuna Miroslava, județul Iași, zona Dedeman, nr. cadastral 96128, CF nr. 96128, teren proprietate privată a Comunei Valea Lupului 3. Informații privind documentația de atribuire: se regăsesc în caietul de sarcini 3.1 Modalitatea sau modalitățile prin care persoanele interesate pot intra în posesia unui exemplar al documentației de atribuire: la cerere, de la sediul autorității sau de pe site-ul autorității wwww.comuna-valealupului.ro 3.2 Denumirea și datele de contact ale serviciului/compartimentului din cadrul vânzătorului, de la care pot obține un exemplar din documentația de atribuire: de la Registratura primăriei, Aleea Irisului nr. 8, sat Valea Lupului, Comuna Valea Lupului, județul Iași sau de pe site-ul autorității: www.comuna-valealupului.ro 3.3 Costul și condițiile de plată pentru obținerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: gratuit 3.4 Data-limită pentru solicitarea clarificărilor: 20.03.2024, orele 16.00 4. Informații privind ofertele: se regasesc în caietul de sarcini 4.1 Data-limită de depunere a ofertelor: 29.03.2024, orele 09.00 4.2 Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, Județul Iași 4.3 Numărul de exemplare în care trebuie depusă oferta: un singur exemplar original 5. Data și locul la care se va desfașura ședința publică de deschidere a ofertelor: 29.03.2024, orele 11.00, Primăria Comunei Valea Lupului - Sala de consiliu, Aleea Irisului nr. 8, Comuna Valea Lupului, Județul Iași 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon și/sau adresa de e-mail ale instanței competente în soluționarea litigiilor apărute și termenele pentru sesizarea instanței: Tribunalul Iași, Strada Elena Doamna nr. 1A, telefon: 0232.260.600, 0232.248.000, 0332.403.666, Fax: 0332.435.700, e-mail: tr-iasi-reg@just.ro PRIMAR, Florin-Liviu DULGHERU
Manastirea Bucium – Iasi
25/06/2021 19:04

Manastirea Bucium din Iasi este o manastire de calugari crestin-ortodocsi, cu hramul Duminica Tuturor Sfintilor Atonului. Lacasul a fost construit in anul 1863, ca metoh al schitului romanesc Prodromul de la ...

Pentru cei carora le place iarna
21/12/2018 12:00

Stockholm, Suedia Pamantul Vikingilor, in anotimpul iernii are un aer magic. Poti face o plimbare romantica cu barca impreuna cu prietenul tau pentru a viz ...

Rezervaţia de zimbri „Neagra”
22/05/2018 14:39

 Satul Bucşani din comuna omonimă, judeţul Damboviţa, adăposteşte una dintre cele mai frumoase Rezervaţii de zimbri din ţară, dar şi din Europa. Prima atestare documentară a satului datează din ...

Muzeul de Artă Piatra-Neamţ
18/01/2016 16:00

Piatra Neamţ , reşedinţa de judeţ, este unul dintre principalele puncte de pornire intr-o excursie prin acest ţinut moldovan. Ajunşi aici, veţi vedea că oraşul are o aşezare pitorească in zona de ...

Complexul Green Village – Sfantu Gheorghe
05/01/2016 15:38

Localizat in Sfantu Gheorghe, locul unde Dunarea intalneste Marea Neagra, Complexul Green Village inseamna deopotriva o vacanta pe litoral si o evadare in inima Deltei. Descriere Complexul Green Village &nda ...

Vila Luminiş - Muzeul „George Enescu” Sinaia
26/11/2015 12:13

 Vila Luminiş a constituit loc de inspiraţie pentru George Enescu, dar şi loc de relaxare după concerte. Clădirea este realizată intr-un mod autentic romanesc, regăsind in faţada acesteia stilul cu ...

Salina de la Slănic - Prahova
26/11/2015 07:59

 Localitatea Slănic din judeţul Prahova este celebră datorită zăcămantului de sare care se află in această zonă. În 1685, Mihai Cantacuzino şi-a dat seama că aici există un mare zăcăman ...

Turismul in Delta are alternative: Birdwatching, foto safari, mormintele de pirati
17/11/2015 14:00

Marea problema a Deltei o constituie suprataxarea serviciilor turistice care se resimte apoi in pretul pe care il platesc turistii pentru un sejur in aceasta zona. Este nevoie de un plan de dezvoltare a D ...

Palatul Poştei, Galaţi
09/11/2015 05:00

În anul 1399, la Giurgiu, este atestată de către Mircea cel Bătran intr-un Hristov, existenţa serviciilor poştale pe teritoriul Romaniei. Prin acest document, localităţile din ţară erau obligate ...

Pasajul Scărilor
06/11/2015 13:49

Atestat documentar pentru prima dată in 1191, Sibiul este un oraş modern, occidental, dar care mai păstrează urme ale infloritorului burg medieval de altădată ori clădiri cu elemente arhitecturale specif ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei