Khongoryn Els, desertul care canta

default

Dimensiune font:

| 22-11-2012 00:00

Khongoryn Els

Vechi legende mongole povestesc despre un taram sfant, unde desertul ia locul stepei, iar dunele de nisip canta taraganat despre faptele de vitejie ale stravechilor razboinici ai pustiei. Pana nu demult, oamenii de stiinta credeau ca totul nu este decat un mit din bogatul epos al mongolilor. Recent, lumea a aflat ca undeva in pustietatile marelui Gobi, se afla un loc unde desertul ingana tacut cantece unice, incapabile de reprodus. Minunea exista cu adevarat si poate fi admirata de oricine se incumeta sa calatoreasca pana inspre granitele de fier si foc ale neinduratorului Gobi...

 

Duelul intre elemente. Aerul si Pamantul

 

Isi datoreaza numele urmasilor marilor hani care au cucerit pe vremuri lumea. In limba mongola, Khongoryn Els se traduce prin"Nisipurile Cantatoare". Numele face trimitere directa la zgomotul aparte, nemaiantalnit in niciun desert al lumii, produs de boabele de nisip atunci cand vantul nemilos le arunca unele peste celelalte de-a lungul dunelor.

 

Spre deosebire de boabele de nisip obisnuite, ale caror suprafete sunt aspre si neregulate, firele de nisip din Khongoryn Els sunt rotunde si netede. Datorita climei uscate si aride, particulele de nisip creaza un sunet ireal, de neuitat pentru cei care il aud pentru prima data.

 

 

Din punct de vedere stiintific, fenomenul poate fi explicat sub diferite forme. Conform celei mai autorizate teorii in domeniu, nisipurile cantatoare, fluieratoare, sau chiar latratoare (cum marturisesc mongolii ca se aude cateodata cand bate vantul din Siberia), sunt nimic altceva decat particule de nisip care produc sunete de frecvente joase sau inalte, in functie de puterea si presiunea vantului. Sonoritatea emisiilor este, de obicei, reglata de vanturile care modeleaza formele si flancurile dunelor, pe cand sunetul propriu-zis este generat de stresul teluric care inalneste forta vantului.

 

In urma studiilor amanuntite efectuate de cercetatorii mongoli din cadrul Universitatii din Ulan Bator, pentru ca desertul sa "cante" literalmente, trebuiesc neaparat indeplinite o serie de conditii ale texturii fizico-geologice a nisipurilor:

 


  • Boabele de nisip trebuie sa aiba o forma rotunjita, daca nu chiar rotunda, iar diametrul sa fie cuprins, neaparat, intre 0,1-0, 5 milimetri.

  • Nisipul trebuie sa contina siliciu intr-o proportie potrivita

  • Nisipul trebuie sa aiba un grad idela de umiditate

 

 

O minune explicata stiintific

 

In aceste conditii, cea mai obisnuita frecventa emisa de vanturi se apropie de valorea de 450 Hz. In prezent, exista inca controverse stiintifice intre cercetatorii care nu pot cadea de acord asupra detaliilor care produc mecanismul prin care desertul canta.

 

O parte dintre acestia sustin ca frecventa vibratiilor este controlata de catre intensitatea cu care sufla vantul. Cealalta tabara este de parere ca frecventa vibratiilor are legatura doar cu grosimea si cu uscaciunea stratelor superioare de nisip.

 

Oricare dintre tabere ar avea dreptate, acest lucru nu afecteaza dramatismul declansat de experienta incomparabila data de trairea pe viu a momentelor in care esti izolat in Khongoryn Els, iar desertul din jurul tau se trezeste la viata animat de forte misterioase.

 

Intregul cadru natural prinde proportii magice, aerul se incarca cu electricitate, mirosuri din alte lumi apar de niciunde si iti asalteaza simturile. La picioarele tale, piatra faramitata in trilioane de fapturi mici si neinsufletite, prinde viata brusc si incepe sa ingane cantece care iti tulbura fiinta pentru totdeauna...

 

 

Sunetul creste in valuri si te inconjoara cu totul. Cantecul curge monoton si uneori strident, izbindu-se necontenit de dune. Rezonanta aerului creste atat de mult incat ai impresia ca nu doar desertul, ci insasi cerul participa la simfonia ultimativa a elementelor Naturii.

 

Notele specifice inregistrate la baza dunelor se inscriu intre frecventele de 60-105 Hertzi, si sunt controlate de rata coliziunii siroirilor de nisip care brazdeaza versantii dunei. In schimb, in cazul avalanselor spontane provocate de vanturile extrem de puternice, frecventa este controlata strict de gravitatie, alaturi de marimea proprie a firelor de nisip.

 

 

 

Cand viata invinge clima

 

Dunele Desertului cantator se intind pe o lungime de aproape 200 kilometri intr-o portiune sudica a Marelui Desert Gobi, fiind marginite de Muntele Sevrei si Muntele Zuulun, parte la randul lor, din lantul Muntilor Altai. Khongoryn Els este cel mai sonor, daca putem spune asa, dintre cele circa 30 de deserturi cantatoare raspandite in intreaga lume. Din nefericire, desertul minune dintre stepe si munti, este foarte sensibil la orice forma de poluare, care micro-matuieste firele de nisip ucigand astfel sunetul caracteristic al dunelor.

 

Climatul acestei margini inguste a Marelui Gobi este caracterizat pritr-o seceta cronicizata de-a dreptul, veri toride si ierni crancene alimentate din plin de vanturile inghetate care coboara din Siberia. Singurele asezari umane se gasesc de-a lungul campiilor inundate ale fluviului Huang He, unde cantitatile suficiente de apa permit agricultura pe baza exclusiva de irigatii.

 

 

Cel mai apropiat oras nu este unul mongol, asa cum s-ar putea crede, ci orasul chinezesc Baotu. Cele cateva ochiuri de lacuri cu apa sarata intregesc imaginea unui taram din alte lumi, brazdat doar de pastorii nomazi si turmele lor de oi si camile.

 

Cu toata asprimea sa caracteritica, Khongoryn Els adaposteste cateva oaze tipice pentru deserturile din Asia Centrala. In aceste adevarate insule de viata, se pot intalni numeroase specii de animale, pe care nu te-ai astepta sa le vezi aici, in pustietatea care canta despre faptele de vitejie ale unor razboinici din vremuri demult apuse.

 

 

In oaze se pot observa mufloni argali, capre ibex, leoparzi de zapada, gazele cu gusa, cainii dholi, ba chiar poti surprinde, uneori, silueta retrasa a misteriosului urs brun de Gobi, singura specie de urs adaptata sa traiasca in conditii de desert. Ochiurile de apa dulce din oaza atrag ca un magnet stoluri de gaste si rate salbatice, cocori siberieni si chiar flamingi.

 

In aceste conditii, poate suntem indreptatiti sa afirmam: cantecele lui Khongoryn Els sunt un imn inchinat Vietii intotdeauna triumfatoare!

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

05:12

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Gura Vaii, cu sediul social in comuna Gura Vaii, satul Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau, cod postal 607220, telefon 0371/407.500, fax 0372/002.112, e-mail: primariaguravaii@yahoo.com, cod fiscal 4278108. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: - teren in suprafata de 316 mp, situat in intravilanul comunei Gura Vaii, satului Rotunda, nr. Cadastral 62185, CF 62185, apartinand domeniului privat al Comunei Gura Vaii, conform H.C.L. Comunei Gura Vaii nr. 09/22.01.2024, caietului de sarcini si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul institutiei, Compartimentul Achizitii Publice sau se poate consulta pe site-ul: www.uatcomuna guravaii.ro, sectiunea -Anunturi. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: de la Compartimentul Achizitii Publice, din cadrul Comunei Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei/exemplar, ce se achita numerar la Casieria institutiei, sau in contul de trezorerie RO17 TREZ 0625 006X XX00 0079, deschis la Trezoreria Onesti, cod fiscal: 4278108. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 27.03.2024, ora 12.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 04.04.2024, ora 14.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Registratura Comunei Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: intr-un singur exemplar, intr-un plic sigilat. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 05.04.2024, ora 09.00, Comuna Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Judecatoria Onesti, cu sediul in municipiul Onesti, Str. Tineretului nr. 1, judetul Bacau, telefon 0234/311.913, fax 0234/326.170, e-mail: jud-onesti-reg@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 08.03.2024.
ANUNȚ DE LICITAȚIE. Primăria Comunei Valea Lupului, jud. Iași, cu sediul în Com. Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, CUI 16384625, tel 0232/272590, e-mail: primaria_valealupului@yahoo.com, patrimoniu@comuna-valealupului.ro, organizează în data de 29.03.2024, licitație în vederea vânzării terenului intravilan în suprafață de 16.000,00 mp, nr. cadastral 96128, CF nr. 96128, zona Dedeman. 1. Informaţii generale privind concedentul, în special denumirea, codul fiscal, adresa, numărul de telefon, telefax şi/sau adresa de e-mail a persoanei de contact etc: UAT Comuna Valea Lupului, jud. Iași, cu sediul în Com. Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, CIF 16384625, tel 0232/272590, e-mail: primaria_valealupului@yahoo.com, patrimoniu@comuna-valealupului.ro 2. Informații generale privind obiectul procedurii de licitație publică, în special descrierea și identificarea bunului care urmează să fie vândut: teren intravilan în suprafață de 16.000 mp, situat în Sat Uricani, Comuna Miroslava, județul Iași, zona Dedeman, nr. cadastral 96128, CF nr. 96128, teren proprietate privată a Comunei Valea Lupului 3. Informații privind documentația de atribuire: se regăsesc în caietul de sarcini 3.1 Modalitatea sau modalitățile prin care persoanele interesate pot intra în posesia unui exemplar al documentației de atribuire: la cerere, de la sediul autorității sau de pe site-ul autorității wwww.comuna-valealupului.ro 3.2 Denumirea și datele de contact ale serviciului/compartimentului din cadrul vânzătorului, de la care pot obține un exemplar din documentația de atribuire: de la Registratura primăriei, Aleea Irisului nr. 8, sat Valea Lupului, Comuna Valea Lupului, județul Iași sau de pe site-ul autorității: www.comuna-valealupului.ro 3.3 Costul și condițiile de plată pentru obținerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: gratuit 3.4 Data-limită pentru solicitarea clarificărilor: 20.03.2024, orele 16.00 4. Informații privind ofertele: se regasesc în caietul de sarcini 4.1 Data-limită de depunere a ofertelor: 29.03.2024, orele 09.00 4.2 Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, Județul Iași 4.3 Numărul de exemplare în care trebuie depusă oferta: un singur exemplar original 5. Data și locul la care se va desfașura ședința publică de deschidere a ofertelor: 29.03.2024, orele 11.00, Primăria Comunei Valea Lupului - Sala de consiliu, Aleea Irisului nr. 8, Comuna Valea Lupului, Județul Iași 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon și/sau adresa de e-mail ale instanței competente în soluționarea litigiilor apărute și termenele pentru sesizarea instanței: Tribunalul Iași, Strada Elena Doamna nr. 1A, telefon: 0232.260.600, 0232.248.000, 0332.403.666, Fax: 0332.435.700, e-mail: tr-iasi-reg@just.ro PRIMAR, Florin-Liviu DULGHERU
Manastirea Bucium – Iasi
25/06/2021 19:04

Manastirea Bucium din Iasi este o manastire de calugari crestin-ortodocsi, cu hramul Duminica Tuturor Sfintilor Atonului. Lacasul a fost construit in anul 1863, ca metoh al schitului romanesc Prodromul de la ...

Pentru cei carora le place iarna
21/12/2018 12:00

Stockholm, Suedia Pamantul Vikingilor, in anotimpul iernii are un aer magic. Poti face o plimbare romantica cu barca impreuna cu prietenul tau pentru a viz ...

Rezervaţia de zimbri „Neagra”
22/05/2018 14:39

 Satul Bucşani din comuna omonimă, judeţul Damboviţa, adăposteşte una dintre cele mai frumoase Rezervaţii de zimbri din ţară, dar şi din Europa. Prima atestare documentară a satului datează din ...

Muzeul de Artă Piatra-Neamţ
18/01/2016 16:00

Piatra Neamţ , reşedinţa de judeţ, este unul dintre principalele puncte de pornire intr-o excursie prin acest ţinut moldovan. Ajunşi aici, veţi vedea că oraşul are o aşezare pitorească in zona de ...

Complexul Green Village – Sfantu Gheorghe
05/01/2016 15:38

Localizat in Sfantu Gheorghe, locul unde Dunarea intalneste Marea Neagra, Complexul Green Village inseamna deopotriva o vacanta pe litoral si o evadare in inima Deltei. Descriere Complexul Green Village &nda ...

Vila Luminiş - Muzeul „George Enescu” Sinaia
26/11/2015 12:13

 Vila Luminiş a constituit loc de inspiraţie pentru George Enescu, dar şi loc de relaxare după concerte. Clădirea este realizată intr-un mod autentic romanesc, regăsind in faţada acesteia stilul cu ...

Salina de la Slănic - Prahova
26/11/2015 07:59

 Localitatea Slănic din judeţul Prahova este celebră datorită zăcămantului de sare care se află in această zonă. În 1685, Mihai Cantacuzino şi-a dat seama că aici există un mare zăcăman ...

Turismul in Delta are alternative: Birdwatching, foto safari, mormintele de pirati
17/11/2015 14:00

Marea problema a Deltei o constituie suprataxarea serviciilor turistice care se resimte apoi in pretul pe care il platesc turistii pentru un sejur in aceasta zona. Este nevoie de un plan de dezvoltare a D ...

Palatul Poştei, Galaţi
09/11/2015 05:00

În anul 1399, la Giurgiu, este atestată de către Mircea cel Bătran intr-un Hristov, existenţa serviciilor poştale pe teritoriul Romaniei. Prin acest document, localităţile din ţară erau obligate ...

Pasajul Scărilor
06/11/2015 13:49

Atestat documentar pentru prima dată in 1191, Sibiul este un oraş modern, occidental, dar care mai păstrează urme ale infloritorului burg medieval de altădată ori clădiri cu elemente arhitecturale specif ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei