Maroc: o tara care merita vazuta

default

Dimensiune font:

| 06-11-2012 08:36

Regatul Maroc este o tara in nord-vestul Africii. Are o lunga linie de coasta la Oceanul Atlantic care ajunge pana la Marea Mediterana prin Stramtoarea Gibraltar. Se invecineaza cu Algeria la est, desi granita este inchisa, Sahara de Vest la sud, Marea Mediterana la nord si Oceanul Atlantic la vest.

Maroc inseamna: condimente, culori, parfumuri, desert, eucalipti, munte, cedri, femei cu voal, rugaciuni in strada, imami, berberi, ceai de menta si multe, multe altele care fac din aceasta tara un loc al surprizelor amestecate cu senzatii tari.Marocul este mai intai de toate un amestec de traditie si modernitate, o tara fascinanta cu oameni ospitalieri.

Relieful predominant muntos este reprezentat de muntii Atlas si Antiatlas. La sud se afla o portiune restransa de desert,iar pe litoralul vestic se afla campii litorale, precum si un intins platou care atinge 1300m altitudine.In nord s desfasoara Muntii Rif.

Un teritoriu muntos si desertic, situat in Africa de Nord, Maroc este scaldat de apele Oceanului Atlantic in vest si Marea Mediterana in nord. Aceasta tara are multe de oferit: orase medievale, ruine din vremea romanilor, fortarete berbere, monumente musulmane foarte valoroase, safari pe camile in desert, safari cu cai prin M-tii Atlas si multe altele. Capitala este la Rabat, alte orase importante fiind: Casablanca, Fez, Marrakech, Tanger.

Marocul este o initiere in exotismul magic al lumii islamice, arabe si africane deopotriva. Este vorba despre taramul medinelor si minaretelor, deserturilor si muntilor. Pentru a fi patruns de spiritul marocului este de ajuns pentru inceput sa strabati strazile marilor orase. Fes - vechea capitala - detine o arie intetita de constructii medievale, in timp ce Marrakech capteaza atentiam prin negustorii celebri in toata lumea ce vand o multime tulburatoare de produse. Ambele orase ne duc cu gandul la dinastiile arabe care au domnit aici dupa cucerirea musulmana. Casablanca, centru comercial prosper, si Rabat, capitala, reflecta originea lor franceza. Tanger te invaluie cu o melancolie blanda. Toate orasele marocane sunt intetite de multimi de oameni, fiind zgomotoase si pline de forfota. O oaza de liniste si pace este Essaouira de pe malul marii.


Rabat, oras cu 2 milioane de locuitori, este capitala regatului Maroc. De asemenea este si capitala regiunii Rabat-Sala-Zemmour-Zaer. Orasul este situat pe malul Oceanului Atlantic, la gura de varsare a raului Bou Regreg. Din cauza colmatarii gurii de varsare a raului cu aluviuni, orasul si-a pierdut mult din importanta de port, insa raman relativ puternic prezente industria textila, alimentara si constructiile. Aditional, turismul si prezenta tuturor ambasadelor din Maroc, Fac din Rabat al doilea oras ca importanta al tarii, dupa mult mai marele si mai dezvoltat economic Casablanca.

Obiective turistice ale orasului: Mausoleul lui Mohammed V, Universitatea Mohammed V, Turnul Hassan, cimitirul Chellash. Kasbah des Oudais este o fortareata din secolul XII care adaposteste muzeul artei marocane.Trebuie vazute si gradinile Andaluze, Mechouarul, Moscheea Neterminata cu Turnul lui Hassan.Puteti face o plimbare de-a lungul raului Bou Regreg. Admirati si Palatul Regal.Muzeul Arheologic din Rabat este cel mai important din Maroc si detine piese de inestimabila valoare.


Casablanca este centrul economic al Marocului .De vazut: Piata Centrala, apoi traversati vechiul oras pana la Cartierul Habous pentru vizitarea souk-urilor si bazarelor. Importanta este Catedrala Notre Dame Lourdes.Merita vazute cornisa si cartierul de lux al orasului- Anfa Seara, Villa Mirador si Villa dar Saada. Relevanta, Moscheea Hassan al II-lea este una din cele mai mari realizari de gen ale lumii arabe.Mai puteti vedea Piata Mohamed al V-lea cu fantana, edificii administrative, Piata Natiunilor Unite.
 

Cel mai cosmopolit oras al Marocului, centrul de greutate al turismului vest-african -este Marrakkech, oras de la care intreaga tara si-a capatat numele de astazi. Cele mai importante obiective turistice ale orasului Marrackech: gradina Menara, plantatie de maslini care se intinde intr-o vale gigantica, minaretul si Moscheea Koutoubia. Adaugati moscheea El Mansour, cimitirul Saadien si in Palatul Bahia.Foarte importante sunt si Muzeul Dar Si Said , Medina si piata Djema el Fnaa. Puteti opta pentru excursii optionale propuse la fata locului de ghidul insotitor (excursie Ourzazate, statiunea Essaouira

Orasul Fes este centru religios si spiritual al Marocului si unul dintre cele mai vechi dintre orasele Islamului.Vizitati Medina Fez el Bali unde sa afla Moscheea Quarouiyen- cea mai veche universitate a islamului, Moscheea Moulay Idriss- construita in cinstea lui Moulai Idriss al II-lea, cel care a infiintat orasul Fez; scoala coranica Attarine Medersa- cu superbe decoratiuni , Piata si fantana Nejjarine, care si-a primit numele de la tamplarii care lucreaza aici, cartierul vopsitorilor de piele - Deddaghine aflat in aproprierea pietei Seffarine, unde diferiti maestri prelucreaza pieile de animale.Marele Palat Regal, Cele 7 Porti Imperiale, Taneriile, dar mai ales multimea de palate maure, ridicate in preajma Haremului imperial de catre nobilii arabi din preajma califului sau sultanului de mai tarziu, fac din Fez capitala culturala de necontestat al lumii islamice.


La Meknes ,care este denumit si Versailles-ul Marocului, puteti vizita mormantul lui Moulay Ismail si Porta Bab Mansour. Meknes a fost una dintre cele patru capitale imperiale ale Maghrebului, resedinta a vizirilor Merindes inca din secolul al XII-lea. Trebuie sa vedeti Bou Inania , Poarta Bab Mansour de pe terasa muntilor Atlas, inainte de a intra in Orasul Imperial ridicat aici de Moulay Ismail, regele contemporan cu Ludovic al XIV-lea care a zidit aici un veritabil Versailles marocan. Palate, moschei, gradini, fantani, grajduri, haremuri si tot ce reprezenta arealul somptuos al unui sultan se regaseste in acest Dar El Makhzen, datorita caruia orasul Meknes este considerat de Unesco un Patrimoniu Cultural al Umanitatii. Puteti cina intr-un Heri Es Suani traditional, unde se mananca traditionalul miel cu vinete si orez, dar gustati neaparat vinul rosu " sangele berberului " atat de cautat pe pietele europene pentru buchetul sau inegalabil.

 

 

 

Orasul Tanger, numit de arabi Tangia, prezinta un tablou foarte original prin cladirile sale albe, care se ridica treptat pe coastele a doua culmi apropiate. Imprejuru-i se insira un brau de ziduri nalte cu metereze ruinate; iar in mijlocul lui se inalta doua minarele patrate, a caror caramizi smaltuite formeaza felurite arabescuri. Toate casele sunt coronate cu terase, pe care locuitorii petrec noptile de vara, si din departare ele infatiseaza aspectul unei scari gigantice lipita de coasta culmilor. Albeata peretilor si lipsa de ferestre produc o uniformitate care ar osteni vederea, daca acea uniformitate nu ar fi intrerupta prin cativa copaci, prin coloritul minaretelor si prin locuintele consulilor Europei, vopsite in galben, vanat, pembe si verde.Pe faleza Tangerului, printre casele albe terasate catre Medina orasului vechi ,opriti-va pentru a admira vechea piata a orasului" Micul si Marele Socco",iar apoi minaretele din faianta policroma a moscheii Siddi Bou Abid. In valmasagul de culori si arome exotice ale acestor stradute inguste, veti trai experienta unor stimuli senzoriali pe care numai o piata orientala le ofera vizitatorului. In Kasbah vizitati Muzeul de Arta Marocana. La pranz puteti lua un dejun la celebra Caf� Hafa, un loc mistic a carui pozitie deasupra stramtorii Gibraltar a facut ca sumedenie de celebritati sa-i treaca pragul de-a lungul timpului.

 

Agadir este un oras inconjurat de silozuri de cereale si de fabrici de conserve cu sardine.Vechiul nume al orasului era Santa Cruz de Cap de Gue, dar in 1541, sultanul Mohamed al II-lea a reusit sa-l recucereasca de la portughezi si sa-i dea numele de Agadir. Acum, orasul a fost reconstruit dupa cutremurul din 1960 si nu veti mai gasit urme vechi decat mult prea putin.Este cea mai bine amenajata statiune din Maroc, cu o plaja de 10 km de nisip auriu si clima placuta

 



In Maroc hammam-ul - baia publica - este un loc de socializare, mai ales pentru femei care nu prea au alte distractii. Trebuie spus ca nu le vezi in baruri, cafenele stand la o sueta cu prietenele, aceste locuri fiind teritorii exclusiv masculine. Mai vezi cate una intr-o cofetarie, dar in compania unui barbat. La hammam ele isi impartasesc noutatile sau comenteaza miscarile cate unei novice ca mine, cand se nimereste prin preajma.Locatii sunt la tot pasul, unele curate, altele in care nici n-ai vrea sa calci. Oamenii locului stau la usa si te "agata" din strada, poftindu-te inauntru. Arhitectural, toate au o camera de relaxare si cate 3 spatii cu aburi : unul cu abur fiebinte, altul cu abur cald si altul cu abur rece si este recomandabil ca trecerea sa se faca in aceasta ordine.In mare totul se reduce la imbaiere, baie de aburi, masaj, eventual gomaj cu sapun negru, si chiar picturi cu hena pe mana sau picior pentru doamne. Spatiile pentru barbati sunt separate de cele ale femeilor, si nu se intalnesc niciodata unii cu altii. La unele hammam-uri incalzirea se face manual.

Ca european intr-o vizita scurta in nordul Africii, primul drum e la tarabele de mirodenii ca sa cumperi mirodenii sau plante uscate. E o experienta careia nu poti sa rezisti dupa ce gusti couscous, tajine, harira. Prima recomandare pe care o primesti de la localnici este ginsengul uscat "pentru soti/sotii lenesi/e" sau seminte de eucalipt impotriva sforaitului. Apoi urmeaza remedii naturiste pentru boli cauzate de circulatie proasta, colesterol si dureri de toate felurile. Abia intr-un bun sfarsit sunt soase la lumina secretele gusturilor.


Pentru amatorii de senzatii,participarea la un safari sau - si mai bine - o calatorie pe camile in desertul Sahara va ramane neindoielnic experienta vietii, mai ales daca veti avea si sansa de a innopta intr-un bivuac de iuta, printre beduini, urmarind noaptea cerul instelat pe care constelatiile se vad perfecte si stralucitiare, ca nicaieri in alta parte.


Shopping

Marocanii mai stiu despre noi ca ne plac mall-urile, de aceea ghizii recomanda magazine cu de toate, de la covoare din par de camila, la uleiuri si creme magice - elixiruri ale frumusetii perene. Iar curiozitatea e speculata si bine dozata prin reguli stricte de vizitare si cresterea graduala a interesului. Vrei sa cumperi sacul mic din piele maro? Trebuie sa te uiti mai intai la gentile de voiaj din piele de 5 ori mai scumpe.
Regula negocierii functioneaza si trebuie respectata nu doar pentru a face economii cu si pentru a nu supara pe vanzator.
Pentru amatorul de shopping Marocul inseamna mai intai de toate magazine cu matasuri si bijuterii stralucitoare, cu carpete stralucitoare si cu tot felul de "nimicuri" care va pot face fericiti chiar daca va vor impovara valizele, mai grele la inapoiere.

Recomandari

Moneda locala este dirhamul marocan. Paritatea este de aprox. 11 dirhami pentru 1 euro si 8,5 dirhami pentru 1 dolar american. Banii se pot schimba la banci.
- Telefoane: companiile Orange si Vodafone ofera serviciul de roaming pentru Maroc, in cazul in care doriti sa luati cu Dvs. telefonul mobil. Convorbirile telefonice efectuate din camera de hotel sunt mai scumpe decat cele efectuate de la telefoanele publice.

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
Bancul Zilei

04:22

Manastirea Bucium – Iasi
25/06/2021 19:04

Manastirea Bucium din Iasi este o manastire de calugari crestin-ortodocsi, cu hramul Duminica Tuturor Sfintilor Atonului. Lacasul a fost construit in anul 1863, ca metoh al schitului romanesc Prodromul de la ...

Pentru cei carora le place iarna
21/12/2018 12:00

Stockholm, Suedia Pamantul Vikingilor, in anotimpul iernii are un aer magic. Poti face o plimbare romantica cu barca impreuna cu prietenul tau pentru a viz ...

Rezervaţia de zimbri „Neagra”
22/05/2018 14:39

 Satul Bucşani din comuna omonimă, judeţul Damboviţa, adăposteşte una dintre cele mai frumoase Rezervaţii de zimbri din ţară, dar şi din Europa. Prima atestare documentară a satului datează din ...

Muzeul de Artă Piatra-Neamţ
18/01/2016 16:00

Piatra Neamţ , reşedinţa de judeţ, este unul dintre principalele puncte de pornire intr-o excursie prin acest ţinut moldovan. Ajunşi aici, veţi vedea că oraşul are o aşezare pitorească in zona de ...

Complexul Green Village – Sfantu Gheorghe
05/01/2016 15:38

Localizat in Sfantu Gheorghe, locul unde Dunarea intalneste Marea Neagra, Complexul Green Village inseamna deopotriva o vacanta pe litoral si o evadare in inima Deltei. Descriere Complexul Green Village &nda ...

Vila Luminiş - Muzeul „George Enescu” Sinaia
26/11/2015 12:13

 Vila Luminiş a constituit loc de inspiraţie pentru George Enescu, dar şi loc de relaxare după concerte. Clădirea este realizată intr-un mod autentic romanesc, regăsind in faţada acesteia stilul cu ...

Salina de la Slănic - Prahova
26/11/2015 07:59

 Localitatea Slănic din judeţul Prahova este celebră datorită zăcămantului de sare care se află in această zonă. În 1685, Mihai Cantacuzino şi-a dat seama că aici există un mare zăcăman ...

Turismul in Delta are alternative: Birdwatching, foto safari, mormintele de pirati
17/11/2015 14:00

Marea problema a Deltei o constituie suprataxarea serviciilor turistice care se resimte apoi in pretul pe care il platesc turistii pentru un sejur in aceasta zona. Este nevoie de un plan de dezvoltare a D ...

Palatul Poştei, Galaţi
09/11/2015 05:00

În anul 1399, la Giurgiu, este atestată de către Mircea cel Bătran intr-un Hristov, existenţa serviciilor poştale pe teritoriul Romaniei. Prin acest document, localităţile din ţară erau obligate ...

Pasajul Scărilor
06/11/2015 13:49

Atestat documentar pentru prima dată in 1191, Sibiul este un oraş modern, occidental, dar care mai păstrează urme ale infloritorului burg medieval de altădată ori clădiri cu elemente arhitecturale specif ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei