Orase aflate la cea mai mare altitudine - detalii uimitoare despre viata aici

default

Dimensiune font:

| 13-02-2016 16:46

In ciuda nenumaratelor dezavantaje ale traiului la mare altitudine, cel putin 140 de milioane de oameni din intreaga lume traiesc in asezari situate sus, pe munte. Din El Alto, Bolivia, si pana in Lhasa, Tibet, ce-i face pe acesti oameni sa-si duca traiul in zone unde lipsa de oxigen pune in pericol chiar sanatatea?
 

 La 3.640 de metri deasupra nivelului marii se afla orasul La Paz, intr-un canion ce aduce cu un bol. E capitala administrativa situata la cea mai mare altitudine din lume. Grosul populatiei traieste insa chiar mai sus, in El Alto, la 4.150 de metri inaltime, pe marginea canionului.

La inceputul secolului XX, El Alto nici nu era locuit, relateaza The Guardian. Pe masura ce terenul a devenit mai scump in El Paz, orasul a crescut. In ultimii 50 de ani, noi si noi cladiri s-au ridicat cu o viteza ametitoare, rezultand un mix haotic.

Cele mai multe sunt pe cinci niveluri, fiind concepute de arhitectul local Freddy Mamani, o adevarata vedeta in Bolivia.

Lipsa oxigenului afecteaza direct felul in care creste painea, de exemplu. In plus, putini stiu ca aici apa fierbe la 86 de grade Celsius, din cauza presiunii. Temperatura de fierbere a apei scade pe masura ce presiunea se micsoreaza. Asta poate deveni o problema in bucatarie: de obicei cartofii si orezul sunt prea mult gatiti la suprafata si tari in interior.

In ciuda numeroaselor neajunsuri asociate cu altitudinea, oamenii se pot adapta la o concentratie mica de oxigen in aer, atat pe termen lung, cat si scurt. Unele asezari de la mare altitudine ajung sa numere si milioane de locuitori. Se estimeaza ca peste 140 de milioane de oameni traiesc permanent la peste 2.400 de metri. Aceste asezari sunt situate mai ales in trei regiuni muntoase: Himalaya, in Asia, Anzi, in America de Sud, si Platoul Etiopiei, in Africa.

Majoritatea oraselor de la mare altitudine cresc pentru ca si resursele naturale sunt din abundenta, mai ales mineralele. Economia celei mai inalte asezari permanente din lume, La Rinaconda, din Peru, care se afla la 5.100 de metri deasupra marii, se afla in stransa legatura cu minele de aur.

La inceput doar o tabara pentru mineri, pe masura ce pretul aurului a crescut, populatia a explodat, ajungand la 50.000 de oameni, toti sperand ca vor ajunge bogati. Majoritatea traiesc insa in conditii departe de a fi idilice - fara apa curenta sau sistem de canalizare.

Desi putine plante traiesc la asemenea altitudini, din cauza temperaturilor mici si lipsei umezelii, costul ridicat al mineralelor, odata vandute, face ca aceste orase sa poata importa cele mai multe dintre legumele si fructele necesare.

In Bolivia se afla multe orase de mineri, cum e Potosi, la 4.090 de metri, si Oruro, la 3.709 metri. Pentru a-si pastra energia si a alunga senzatia de foame, minerii de aici mesteca in permanenta frunze de coca.

Peste granita, in Peru, se afla alte doua orase la mare altitudine: Julianca si Puno, ambele la peste 3.800 de metri si cu o economie ce are la baza mineritul.

O exceptie este Lhasa, in Tibet, la 3.650 de metri, aflata in centrul podisului tibetan. De jur imprejur, muntii ajung si la 5.500 de metri, tinand astfel orasul la adapost de vanturile puternice. Lhasa a devenit o capitala regala semi-permanenta in secolul VII, cand au fost construite si mai multe temple si altare budiste. Pana atunci, regalitatea fusese nomada, avand tabere de vara si iarna si mutandu-se periodic.

La fel e orasul Shigatse, aflat la o altitudine de 3.836 de metri, al doilea cel mai mare din Tibet, care s-a dezvoltat in jurul manastirii Tashilhunpo, unde statea Panchen Lama, al doilea ca importanta dupa Dalai Lama.

Addis Ababa, in Etiopia, aflat la 2.335 de metri, cu o populatie de 3,38 de milioane de oameni, nu are la baza resursele naturale. E bine situat insa din punct de vedere geografic, fiind exact in centrul tarii, la limita dintre doua tipuri de climat.

De unde incepe "zona mortii"?

Altitudinile mai mari de 1.500 de metri afecteaza fizic oamenii. Presiunea e scazuta, oxigenul fiind mai putin. Plamanii trebuie sa munceasca din greu pentru a furniza sangelui oxigenul necesar. E nevoie de zile, daca nu chiar saptamani pentru ca organismul sa se acomodeze. Cu cat urcam mai mult, cu atat efectele sunt mai intense.

Nu se stie cu exactitate care este cea mai mare inaltime la care oamenii pot supravietui, insa se stie ca cea mai mare altitudine permanenta tolerabila e la 5.950 de metri, unde o comunitate mica de mineri a trait timp de doi ani, din 1984, in Chile. Se crede ca daca ar fi stat mai sus, o perioada mai mare de timp, starea lor s-ar fi deteriorat pana cand ar fi murit.

Cei care urca pe Himalaya numesc altitudinile mai mari de 8.000 de metri "zone ale mortii", putini fiind cei care pot respira, o durata mica de timp, fara masca de oxigen; ulterior oricum isi pierd cunostinta.

Mai multe cercetari au scos la iveala faptul ca exista niste gene care, transmise din generatie in generatie, protejeaza populatiile care traiesc la inaltime. Acesti oameni au si un volum crescut al plamanilor si o capacitate mai mare de a face miscare.

Un alt studiu, publicat in International Journal of Obesity, a mai scos in evidenta un avantaj al celor care locuiesc la mare altutudine: rata obezitatii este foarte mica. Se pare ca un mediu in care oxigenul e mai putin prezent reduce apetitul, fiind afectati hormonii precum leptina. In plus, se ard mai multe calorii.

ziare.com

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Manastirea Bucium – Iasi
25/06/2021 19:04

Manastirea Bucium din Iasi este o manastire de calugari crestin-ortodocsi, cu hramul Duminica Tuturor Sfintilor Atonului. Lacasul a fost construit in anul 1863, ca metoh al schitului romanesc Prodromul de la ...

Pentru cei carora le place iarna
21/12/2018 12:00

Stockholm, Suedia Pamantul Vikingilor, in anotimpul iernii are un aer magic. Poti face o plimbare romantica cu barca impreuna cu prietenul tau pentru a viz ...

Rezervaţia de zimbri „Neagra”
22/05/2018 14:39

 Satul Bucşani din comuna omonimă, judeţul Damboviţa, adăposteşte una dintre cele mai frumoase Rezervaţii de zimbri din ţară, dar şi din Europa. Prima atestare documentară a satului datează din ...

Muzeul de Artă Piatra-Neamţ
18/01/2016 16:00

Piatra Neamţ , reşedinţa de judeţ, este unul dintre principalele puncte de pornire intr-o excursie prin acest ţinut moldovan. Ajunşi aici, veţi vedea că oraşul are o aşezare pitorească in zona de ...

Complexul Green Village – Sfantu Gheorghe
05/01/2016 15:38

Localizat in Sfantu Gheorghe, locul unde Dunarea intalneste Marea Neagra, Complexul Green Village inseamna deopotriva o vacanta pe litoral si o evadare in inima Deltei. Descriere Complexul Green Village &nda ...

Vila Luminiş - Muzeul „George Enescu” Sinaia
26/11/2015 12:13

 Vila Luminiş a constituit loc de inspiraţie pentru George Enescu, dar şi loc de relaxare după concerte. Clădirea este realizată intr-un mod autentic romanesc, regăsind in faţada acesteia stilul cu ...

Salina de la Slănic - Prahova
26/11/2015 07:59

 Localitatea Slănic din judeţul Prahova este celebră datorită zăcămantului de sare care se află in această zonă. În 1685, Mihai Cantacuzino şi-a dat seama că aici există un mare zăcăman ...

Turismul in Delta are alternative: Birdwatching, foto safari, mormintele de pirati
17/11/2015 14:00

Marea problema a Deltei o constituie suprataxarea serviciilor turistice care se resimte apoi in pretul pe care il platesc turistii pentru un sejur in aceasta zona. Este nevoie de un plan de dezvoltare a D ...

Palatul Poştei, Galaţi
09/11/2015 05:00

În anul 1399, la Giurgiu, este atestată de către Mircea cel Bătran intr-un Hristov, existenţa serviciilor poştale pe teritoriul Romaniei. Prin acest document, localităţile din ţară erau obligate ...

Pasajul Scărilor
06/11/2015 13:49

Atestat documentar pentru prima dată in 1191, Sibiul este un oraş modern, occidental, dar care mai păstrează urme ale infloritorului burg medieval de altădată ori clădiri cu elemente arhitecturale specif ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei