Ritz-ul, razbunarea chelnerului fara viitor

default

Dimensiune font:

| 03-12-2012 00:00

 

 

Celebrul "palace" reprezintă suma eforturilor unui chelner căruia primul angajator i-a spus că nu are nici un viitor în branşa hotelieră.

 

A muncit cea mai mare parte a vieţii în diferite oraşe europene, pe post de chelner, director de restaurant sau de hotel. Pentru scurte perioade de timp, a administrat şi câte 10 localuri, ceea ce i-a ruinat sănătatea. Chelnerul elveţian Cesar Ritz, căruia primul angajator i-a spus că nu are niciun viitor în branşa hotelieră, a muncit pe rupte pentru o dulce răzbunare: la vârsta de 48 de ani îşi îndeplinea visul de a avea propriul hotel. Şi încă unul dintre cele mai renumite hoteluri din lume: Hotelul Ritz. Astfel, chelnerul a dovedit că viitorul este cel pe care şi-l face omul…



În Paris, hotelurile de lux care primesc titlul de "palace" se numără pe degete: Le Meurice, Bristol, Crillon, George V. Dintre acestea, probabil cel mai faimos este Le Ritz, fondat, în 1898, de Cesar Ritz.

Cu banii pe care i-a împrumutat de la un cultivator de viţă-de-vie şi proprietar de pământuri, el a cumpărat în Place Vendome din Paris două case alăturate şi l-a însărcinat pe arhitectul Versailles-ului, Jules Hardouin-Mansart, să le transforme în hotel. Ambiţiosul Cesar îşi stabilise un ţel precis: să îşi trateze clienţii de parcă ar fi regi! Astfel, la 1 iunie 1898 era inaugurat hotelul de lux, care punea în umbră tot ce existase până atunci pe piaţă.

 

Mărire şi cădere nervoasă

Ritz a fost primul hotel european iluminat electric, toate camerele dispuneau de baie proprie (pe atunci, nici cele mai bune hoteluri nu aveau baie decât pe coridor), telefon şi mobilierul cel mai nobil - decoraţia interioară a fost inspirată de cea a Versailles-ului şi a Fontainebleau-ului.

Restaurantul hotelului merită o atenţie specială: a devenit la modă în momentul în care Cesar Ritz l-a înscăunat "chef" pe celebrul elveţian Auguste Escoffier. Originar din Lucerna, Escoffier va lăsa în urmă o moştenire culinară incredibilă şi o constatare celebră: "Mâncarea bună este singura sursă veritabilă de fericire a omenirii".

În 1906 era deschis The Ritz London (în centrul modern al Londrei), primul hotel în care femeilor le era permis să se cazeze chiar dacă nu erau însoţite de către persoane de sex masculin. Hotelul a fost decretat în stil Ludovic al XVI-lea şi are un aer provensal, fiind preferat chiar şi de britanici pentru five o’clock tea!

În prezent, în cadrul Hotelului Ritz din Londra se află şi celebrul cazinou "members only", care reprezintă apogeul luxului britanic.

 

Revenind la anul 1906, Cesar Ritz era internat, după mai multe căderi nervoase, într-o clinică din Lausanne. El nu s-a mai întors la viaţa activă. A murit în anul 1918. Văduva sa, care a condus hotelul din Paris până la moartea ei, a permis americanului Albert Keller să folosească numele Ritz în SUA. The Ritz-Carlton Investing Company a construit mai multe hoteluri, dar până în 1940 acestea au fost închise sau vândute.

Speculantul imobiliar William Johnson a cumpărat în 1983 Hotelul Ritz-Carlton din Boston şi a fondat Ritz-Carlton Hotel Company, care a deschis, la rândul lui, mai multe hoteluri.

Monique Ritz, văduva lui Charles Ritz, fiul fondatorului, a vândut în 1979 hotelul parizian omului de afaceri egiptean Mohamed Al-Fayed, cel care deţinea, din 1985 şi Magazinul Harrods din Londra. Fiul său Dodi a fost ultimul partener al prinţesei Diana şi ultimele ore dinaintea accidentului lor fatal din august 1997 le-au petrecut la Hotelul Ritz din Paris.

Clienţi renumiţi


Numele Ritz au dreptul să îl poarte numai hotelurile din Paris, Londra şi Madrid (inaugurat în 1910), toate celelalte numindu-se Ritz-Carlton. The Ritz din Londra aparţine, din 1995, unei societăţi de investiţii britanice, iar hotelul Ritz din Madrid a intrat în 2003 în proprietatea societăţii hoteliere Orient-Express Hotels, care administrează şi mai multe trenuri turistice celebre (Eastern & Orient Express, Great South Pacific Express).

Începând din vara anului viitor, celebrul Ritz din Paris va fi închis pentru lucrări de renovare care vor dura 27 de luni. În acest timp, 450 din cei 500 de salariaţi ai hotelului vor fi concediaţi. Cei care vor rămâne vor administra hotelul şi se vor îngriji de asigurarea vizibilităţii acestuia şi de pregătirea în vederea redeschiderii. Chiar dacă atunci când hotelul a fost cumpărat de miliardarul Mohamed Al-Fayed a fost cosmetizat, ultima mare renovare a hotelului Ritz a fost făcută în 1979.

De-a lungul istoriei, printre clienţii renumiţi ai hotelului s-au numărat Marcel Proust, Coco Chanel, Ernest Hemingway, Scott Fitzgerald, Audrey Hepburn şi Maria Callas. Coco Chanel murea la vârsta de 87 de ani, în anul 1971, în apartamentul ei privat de la Ritz.

"Puttin’ on the Ritz"


Când Fred Astaire a cântat "Puttin’ on the Ritz", expresia a devenit sinonimă cu eleganţa. Dar când a apărut Hemingway la Ritz, situaţia s-a încins de-a dreptul. La 25 august 1944 un jeep militar parcurgea cu viteză Champs Elysées, iar la volan se afla un corespondent de război, un "anume" Ernest Hemingway. Se spune că Hemingway a eliberat Ritz-ul cu arma în mâna, dar cel mai probabil a oferit celor care îl însoţeau câte un Martini sec! Cert este că, pentru celebrul scriitor, Parisul însemna în primul rând Ritz. Tot de numele lui Hemingway e legat şi cocktailul Bloody Mary. Se spune că soţia lui din acea perioadă, Mary Welsh Hemingway, îi interzisese să mai bea şi, pentru a fi sigur că nu va mirosi a alcool, l-a rugat pe barmanul Ritz-ului să îi prepare o băutură specială: votcă, suc de roşii, lămâie, condimente… "Bravo, afurisita de Mary (Bloody Mary) nu a simţit nimic!", ar fi exclamat a doua zi Hemingway.

Charles Ritz (fiul lui Cesar) era pasionat de pescuit, pasiune pe care o împărtăşea cu Hemingway! Se spune că Ritz exersa mişcarea de lansare a undiţei chiar de pe scara mare a hotelului.

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

05:12

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Gura Vaii, cu sediul social in comuna Gura Vaii, satul Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau, cod postal 607220, telefon 0371/407.500, fax 0372/002.112, e-mail: primariaguravaii@yahoo.com, cod fiscal 4278108. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: - teren in suprafata de 316 mp, situat in intravilanul comunei Gura Vaii, satului Rotunda, nr. Cadastral 62185, CF 62185, apartinand domeniului privat al Comunei Gura Vaii, conform H.C.L. Comunei Gura Vaii nr. 09/22.01.2024, caietului de sarcini si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul institutiei, Compartimentul Achizitii Publice sau se poate consulta pe site-ul: www.uatcomuna guravaii.ro, sectiunea -Anunturi. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: de la Compartimentul Achizitii Publice, din cadrul Comunei Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei/exemplar, ce se achita numerar la Casieria institutiei, sau in contul de trezorerie RO17 TREZ 0625 006X XX00 0079, deschis la Trezoreria Onesti, cod fiscal: 4278108. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 27.03.2024, ora 12.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 04.04.2024, ora 14.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Registratura Comunei Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: intr-un singur exemplar, intr-un plic sigilat. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 05.04.2024, ora 09.00, Comuna Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Judecatoria Onesti, cu sediul in municipiul Onesti, Str. Tineretului nr. 1, judetul Bacau, telefon 0234/311.913, fax 0234/326.170, e-mail: jud-onesti-reg@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 08.03.2024.
ANUNȚ DE LICITAȚIE. Primăria Comunei Valea Lupului, jud. Iași, cu sediul în Com. Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, CUI 16384625, tel 0232/272590, e-mail: primaria_valealupului@yahoo.com, patrimoniu@comuna-valealupului.ro, organizează în data de 29.03.2024, licitație în vederea vânzării terenului intravilan în suprafață de 16.000,00 mp, nr. cadastral 96128, CF nr. 96128, zona Dedeman. 1. Informaţii generale privind concedentul, în special denumirea, codul fiscal, adresa, numărul de telefon, telefax şi/sau adresa de e-mail a persoanei de contact etc: UAT Comuna Valea Lupului, jud. Iași, cu sediul în Com. Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, CIF 16384625, tel 0232/272590, e-mail: primaria_valealupului@yahoo.com, patrimoniu@comuna-valealupului.ro 2. Informații generale privind obiectul procedurii de licitație publică, în special descrierea și identificarea bunului care urmează să fie vândut: teren intravilan în suprafață de 16.000 mp, situat în Sat Uricani, Comuna Miroslava, județul Iași, zona Dedeman, nr. cadastral 96128, CF nr. 96128, teren proprietate privată a Comunei Valea Lupului 3. Informații privind documentația de atribuire: se regăsesc în caietul de sarcini 3.1 Modalitatea sau modalitățile prin care persoanele interesate pot intra în posesia unui exemplar al documentației de atribuire: la cerere, de la sediul autorității sau de pe site-ul autorității wwww.comuna-valealupului.ro 3.2 Denumirea și datele de contact ale serviciului/compartimentului din cadrul vânzătorului, de la care pot obține un exemplar din documentația de atribuire: de la Registratura primăriei, Aleea Irisului nr. 8, sat Valea Lupului, Comuna Valea Lupului, județul Iași sau de pe site-ul autorității: www.comuna-valealupului.ro 3.3 Costul și condițiile de plată pentru obținerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: gratuit 3.4 Data-limită pentru solicitarea clarificărilor: 20.03.2024, orele 16.00 4. Informații privind ofertele: se regasesc în caietul de sarcini 4.1 Data-limită de depunere a ofertelor: 29.03.2024, orele 09.00 4.2 Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, Județul Iași 4.3 Numărul de exemplare în care trebuie depusă oferta: un singur exemplar original 5. Data și locul la care se va desfașura ședința publică de deschidere a ofertelor: 29.03.2024, orele 11.00, Primăria Comunei Valea Lupului - Sala de consiliu, Aleea Irisului nr. 8, Comuna Valea Lupului, Județul Iași 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon și/sau adresa de e-mail ale instanței competente în soluționarea litigiilor apărute și termenele pentru sesizarea instanței: Tribunalul Iași, Strada Elena Doamna nr. 1A, telefon: 0232.260.600, 0232.248.000, 0332.403.666, Fax: 0332.435.700, e-mail: tr-iasi-reg@just.ro PRIMAR, Florin-Liviu DULGHERU
Manastirea Bucium – Iasi
25/06/2021 19:04

Manastirea Bucium din Iasi este o manastire de calugari crestin-ortodocsi, cu hramul Duminica Tuturor Sfintilor Atonului. Lacasul a fost construit in anul 1863, ca metoh al schitului romanesc Prodromul de la ...

Pentru cei carora le place iarna
21/12/2018 12:00

Stockholm, Suedia Pamantul Vikingilor, in anotimpul iernii are un aer magic. Poti face o plimbare romantica cu barca impreuna cu prietenul tau pentru a viz ...

Rezervaţia de zimbri „Neagra”
22/05/2018 14:39

 Satul Bucşani din comuna omonimă, judeţul Damboviţa, adăposteşte una dintre cele mai frumoase Rezervaţii de zimbri din ţară, dar şi din Europa. Prima atestare documentară a satului datează din ...

Muzeul de Artă Piatra-Neamţ
18/01/2016 16:00

Piatra Neamţ , reşedinţa de judeţ, este unul dintre principalele puncte de pornire intr-o excursie prin acest ţinut moldovan. Ajunşi aici, veţi vedea că oraşul are o aşezare pitorească in zona de ...

Complexul Green Village – Sfantu Gheorghe
05/01/2016 15:38

Localizat in Sfantu Gheorghe, locul unde Dunarea intalneste Marea Neagra, Complexul Green Village inseamna deopotriva o vacanta pe litoral si o evadare in inima Deltei. Descriere Complexul Green Village &nda ...

Vila Luminiş - Muzeul „George Enescu” Sinaia
26/11/2015 12:13

 Vila Luminiş a constituit loc de inspiraţie pentru George Enescu, dar şi loc de relaxare după concerte. Clădirea este realizată intr-un mod autentic romanesc, regăsind in faţada acesteia stilul cu ...

Salina de la Slănic - Prahova
26/11/2015 07:59

 Localitatea Slănic din judeţul Prahova este celebră datorită zăcămantului de sare care se află in această zonă. În 1685, Mihai Cantacuzino şi-a dat seama că aici există un mare zăcăman ...

Turismul in Delta are alternative: Birdwatching, foto safari, mormintele de pirati
17/11/2015 14:00

Marea problema a Deltei o constituie suprataxarea serviciilor turistice care se resimte apoi in pretul pe care il platesc turistii pentru un sejur in aceasta zona. Este nevoie de un plan de dezvoltare a D ...

Palatul Poştei, Galaţi
09/11/2015 05:00

În anul 1399, la Giurgiu, este atestată de către Mircea cel Bătran intr-un Hristov, existenţa serviciilor poştale pe teritoriul Romaniei. Prin acest document, localităţile din ţară erau obligate ...

Pasajul Scărilor
06/11/2015 13:49

Atestat documentar pentru prima dată in 1191, Sibiul este un oraş modern, occidental, dar care mai păstrează urme ale infloritorului burg medieval de altădată ori clădiri cu elemente arhitecturale specif ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei