Bill Gates sustine că inteligenta artificială ar putea rezolva criza de personal din domeniile educatiei si sănătătii. Mai mult, spune că ne apropiem de o lume in care pensionarea timpurie si săptămanile de lucru mai scurte vor deveni realitate. ...
Blocul „Gulliver” din centrul Iasului devine simbolul unei schimbări profunde. Cu ajutorul fondurilor europene, clădirea de pe bulevardul Stefan cel Mare trece printr-un amplu proces de reabilitare si eficientizare energetică. Santierul e ...
Mirosul de cozonac rumenit in cuptor are puterea magică de a opri timpul. Îl recunosti din scara blocului, din curtile de la tară, din amintirile copilăriei. Cozonacul rămane o dovadă că lucrurile făcute cu mainile si cu inima nu se demodea ...
Într-o tară in care IT-ul, medicina si avocatura sunt considerate varfurile carierei bine plătite, putini stiu că există meserii mai putin cunoscute care pot aduce venituri consistente. Si mai putini stiu că aceste oportunităti nu su ...
George Simion nu poate dovedi din ce a trăit timp de 12 ani: din 2008, cand a terminat facultatea, si pană in 2020, cand a devenit parlamentar. Newsweek continuă seria articolelor despre inceputurile invăluite in mister (dubioase) ale lui George Si ...
Ziarul italian Il Foglio, cu sediul la Milano, a publicat marti primul supliment la care nu a contribuit niciun jurnalist. Acesta a fost produs in intregime de inteligenta artificială (AI). Suplimentul de ziar, format din patru pagini, 22 de articole ...
Are doar opt clase, dar vorbeşte aproape ca un intelectual Primul din Iaşi care s-a apucat de aşa ceva e Stelică. Acum aproape zece ani i-a venit ideea. Nici el nu e foarte şcolarizat, are doar opt clase, dar vorbeşte aproape ca u ...
Într-o lume in care viteza dictează ritmul cotidian, iar timpul pare să se contracte, mesele in familie răman un refugiu, un spatiu sacru in care legăturile se intăresc si identitatea colectivă se păstrează. De-a lungul secolelor, masa a f ...
Educatia traditională este incă ancorată intr-un model liniar: copilul invată, sustine examene si apoi isi găseste un loc de muncă stabil. Dar acest model incepe să aibă fisuri. Avem nevoie de o scoală care nu doar să le ofere cunostinte, ci s ...
Pană să ajungă după gratii, Mihai I. a fost un meseriaş respectat, clienţii erau mulţumiţi şi-l recomandau mai departe. Avea preţuri decente şi făcea lucrări de calitate. Întocmai şi la timp, cum se zice in armată. Se pricepe ...
Într-o seară tihnită, cu lumina blandă a candelabrelor reflectandu-se in pahare de cristal, bucătăria boierilor moldoveni renaste in farfurii lucrate ca niste tablouri. Aromele de odinioară, pierdute in praful arhivelor, revin la viată prin ...
Pentru multe familii, duminica nu este doar o zi de odihnă, ci si o ocazie de a se aduna in jurul mesei, de a impărtăsi povesti si de a savura preparate delicioase transmise din generatie in generatie. Fie că vorbim despre Romania sau despre alte ...
Sorin Constantinescu, supranumit „Regele Păcănelelor”, a declarat in cadrul unui podcast că prezidentiabilul coalitiei de guvernare, Crin Antonescu, e un impătimit al jocului de poker, insă a pierdut sume importante de bani la jocuri organizate ...
Pe măsură ce lumea se schimbă cu o viteză ametitoare, sistemul educational este pus in fata unei provocări semnificative: pregătirea elevilor pentru meserii care, pană de curand, nici măcar nu existau. În centrul aceste ...
Ronţăiala dintre mese e boala romanilor. O arată ultimele date. Cheltuim mai mulţi bani pe snackuri decat pe produse de bază precum legume, paine sau lactate. Aceasta piată in Romania este estimată la 15,5 miliarde de lei in 2025, in creştere ...
Ziua de 7 ianuarie aduce in casele romanilor o atmosferă de sărbătoare aparte, dedicată Sfantului Ioan Botezătorul, considerat cel mai mare dintre proroci. Este un prilej de bucurie pentru cei care poartă numele sfant, dar si pentru familiile care ...
In numărul din 1 ianuarie 1930, revista „Ilustratiunea Romană” descria traditiile culinare ale romanilor in perioada sărbătorilor Crăciunului si Anului nou. „Cert lucru este că traditia impune ca la sărbători să se mănance mult, mai mul ...
Crăciunul este, fără indoială, una dintre cele mai iubite sărbători, o perioadă in care familiile se reunesc in jurul mesei bogate, incărcate de preparate traditionale si delicii culinare. Însă, după ce farfuriile se golesc si oaspetii p ...
Ştim că de Sărbători mancăm prea mult. Pentru a ameliora problemele digestive care pot să apară, este bine să ştii ce plante medicinale iţi fac bine. Sarmalele, piftia, carnaţii, friptura, cozonacul şi salata boeuf pot cădea greu la stomac ...
Sărbătorile de iarnă vin cu multe provocări culinare. Pentru a evita disconfortul digestiv, lipsa de energie si aparitia kilogramelor in plus, ajustează mărimea portilor, bea apă si fă miscare! Trecerea bruscă de la post la alimentatia „de d ...
Într-un peisaj profesional adesea modelat de idei preconcepute, femeile din Iasi isi construiesc propriile drumuri in domenii care păreau candva rezervate exclusiv bărbatilor. Ele nu doar că infruntă stereotipuri, dar le si demontează prin cu ...
În timp ce automatizarea continuă să remodeleze peisajul economic, viitorul muncii manuale pare mai putin previzibil. Pentru unii, tehnologia este o unealtă care le permite să isi ducă mai departe munca, să creeze mai rapid si mai precis. Pe ...
Bogdan Boerean, un roman din Cluj, este bucătarul-sef de la Mar-a-Lago si lucrează de 19 ani pentru familia lui Donald Trump. El a mărturisit că toti angajatii familiei Trump au fost extrem de bucurosi pentru victoria republicanului la Casa Albă. ...
Premierul Marcel Ciolacu, candidatul PSD la alegerile prezidenţiale, a declarat vineri că tinerii pleacă din Romania pentru că nu stăpanesc o meserie foarte bine, iar pentru a indrepta acest lucru trebuie implementat invăţămantul dual. „Mi-a ...
* „Iaşul va fi unul dintre oraşele in care va funcţiona un astfel de centru, care va fi subordonat Guvernului. Se vor face analize, expertize, studii de impact. Sunt foarte multe instituţii care nu au capacitatea să facă astfel de studii, ş ...