7 lucruri fascinante despre Pompei și erupția devastatoare a vulcanului Vezuviu

0000   0141700

Dimensiune font:

| 16-09-2020 15:18

 După erupția Vezuviului din anul 79, vechiul oraș roman Pompei a fost pierdut vreme de un mileniu și jumătate. Astăzi, este unul dintre cele mai faimoase și mai fascinante situri arheologice din lume.

În acest articol explorăm efectele devastatoare ale erupției vulcanice din anul 79 și trecem în revistă câteva lucruri mai puțin cunoscute despre Pompei.

1

Ce au văzut oamenii în ziua erupției Vezuviului?

Pliniu cel Bătrân pe fațada catedralei din Como, statuie realizată de Tommaso și Jacobo Rodari. Foto: Wikimedia

În fatidica zi a erupției Vezuviului din anul 79, comandantul flotei romane, Pliniu cel Bătrân, se afla acasă în Misenum, la capătul nordic al golfului Napoli. 

Tocmai lucra la niște documente, când sora lui a observat „un nor enorm, cu aspect neobișnuit”, ridicându-se deasupra vârfului muntelui.

Pliniu a cerut imediat o barcă, dar, chiar înainte de a pleca, a sosit un mesaj din oraș, la poalele muntelui, unde locuitorii erau îngroziți de norul care se apropia.

În momentul în care Pliniu traversa golful către orașul Stabiae, era evident că se întâmpla ceva teribil. Vezuviul părea acum aprins, a scris nepotul lui Pliniu, cunoscut sub numele de Pliniu cel Tânăr, în timp ce „cenușa cădea deja, mai fierbinte și mai groasă pe măsură ce se apropiau corăbiile, urmate de bucăți de piatră ponce și pietre înnegrite, carbonizate și crăpate de flăcări”.

Cu cenușa umplând cerul, întunericul nefiresc părea „mai negru și mai dens decât orice noapte obișnuită”. 

La doar cinci kilometri depărtare pe versanții vulcanului se afla Pompei. Orașul acesta bogat știa ce înseamnă dezastrul; fusese deteriorat de un cutremur cu doar 17 ani în urmă, dar, pe măsură ce cenușa a început să cadă, era evident că urma ceva mult, mult mai rău.

Aproape sigur, mii de oameni au fost uciși, deși numărul real nu va fi cunoscut niciodată. Chiar și la Misenum, unde rudele bătrânului Pliniu i-au așteptat în zadar întoarcerea (Pliniu s-a prăbușit și a murit în haosul creat), lumea a intrat în panică.

Grafică: Incredibilia. Sursa datelor

„Se auzeau țipetele femeilor, bocetele copiilor și strigătele bărbaților; unii își chemau părinții, alții copiii sau soțiile ”, a scris nepotul lui Pliniu. Era ca și cum „întreaga lume murea cu mine, iar eu cu ea”.

2

Când a fost redescoperit orașul Pompei? 

La sfârșitul secolului XVI, un arhitect italian care săpa un canal a dat întâmplător peste ruinele de la Pompei, cu toate că această descoperire nu a scos prea multe la iveală.

Aveau să treacă încă 150 de ani până când excavarea orașului îngropat să înceapă cu seriozitate.

Ruinele de la Pompei. În fundal, Vezuviul. Foto: Wikimedia

La instrucțiunile viitorului rege Carol al III-lea al Spaniei, săpăturile au început în 1748, sub conducerea unui inginer militar spaniol pe nume Rocque Joaquín de Alcubierre, omul care săpat și la Herculaneum (un alt oraș devastat de vulcan) cu un deceniu mai devreme. 

Dar prioritatea inițială nu era protejarea și stabilizarea structurilor găsite sub straturile groase de cenușă, ci recuperarea eventualelor comori sau obiecte de artă valoroase.

Săpăturile au devenit mai sistematice abia când arheologul italian Giuseppe Fiorelli a preluat conducerea, în anii 1860.

Fiorelli a fost cel care a realizat mulajele de ghips ale golurilor lăsate de trupurile morților în cenușa întărită. Descoperirile de la Pompei și Herculaneum au pusa bazele unor noi forme de arheologie și au stârnit un val de interes cu privire la lumea antică europeană.

3

Pompei nu este înghețat în timp și nici nu este o capsulă a timpului perfectă

Grafică: Incredibilia. Sursa datelor

Erupția Vezuviului din anul 79 a provocat pagube mari: au izbucnit incendii, acoperișurile au fost distruse, coloanele s-au prăbușit. 

Majoritatea locuitorilor orașului au fugit pe câmpurile din jur (deși nu avem nicio idee câți dintre aceștia au murit acolo).

Au luat cu ei mici obiecte de valoare, îndeosebi monede și bijuterii. Materialele organice, precum cearșafurile, păturile, hainele sau perdelele, au fost în mare parte distruse.

În anii și secolele de după erupție, diverși oameni au explorat ruinele de la Pompei, săpând tuneluri prin ziduri și luând dintre ruine obiecte valoroase.

Cele mai vechi săpături arheologice, cele din secolul XVIII, pot fi considerate aproape niște simple vânători de comori, notițele cu privire la descoperirile făcute fiind aproape inexistente. 

Există, de asemenea, dovezi că unele descoperiri, cum ar fi picturile murale și ceramica, au fost distruse în mod deliberat de săpători, care nu le considerau a fi de calitate suficient de înaltă!

Toți acești factori fac din Pompei un sit dificil de studiat, la fel ca majoritatea celorlalte situri arheologice.

4

Pompei semăna cu un șantier gigantic

Templul lui Jupiter de la Pompei, reconstituire artistică. Foto: Wikimedia

Se știe că, în 63, un cutremur masiv a provocat pagube majore în oraș. Cercetătorii au ajuns, însă, la concluzia că acesta a fost doar unul dintr-o serie de cutremure care au zguduit Pompeiul și zona înconjurătoare în anii dinaintea erupției din 79. 

Este clar că unele clădiri au fost reparate de mai multe ori în această perioadă. De fapt, Pompei trebuie să fi semănat cu un șantier uriaș, lucrări de reconstrucție având loc atât la ​​clădirile publice, cât și la casele private.

În trecut, cercetătorii au susținut că orașul a fost abandonat de cei bogați în această perioadă și preluat de negustori, în mare parte. Astăzi, însă, amploarea reconstrucției este văzută ca un semn al investițiilor masive în oraș – posibil sponsorizate de împărat.

5

Amfiteatrul din Pompei era decorat în culori vii

O frescă înfățișând o luptă în amfiteatrul din Pompei. Foto: Wikimedia

Când amfiteatrul a fost excavat pentru prima dată, în 1815, arheologii au descoperit pe pereții săi o serie de fresce (picturi murale) deosebite. 

Erau panouri mari pictate cu animale sălbatice, cum ar fi un urs care înfrunta un taur, legați unul de altul cu o frânghie, astfel încât niciunul să nu poată scăpa de celălalt, și un arbitru care stătea între doi gladiatori.

De ambele părți ale acestora existau panouri mai mici, pe care erau reprezentate victorii înaripate sau spații luminate de candelabre.

Frescele au fost probabil pictate pe peretele podiumului chiar înainte de erupție. Cu toate acestea, la câteva luni de la excavare, au fost complet distruse de îngheț, fără a lăsa urme ale prezenței lor care să poată fi văzute astăzi de vizitatori.

Din fericire pentru noi, au fost făcute câteva desene la momentul excavării, așa că ne putem forma o idee despre felul în care era decorat cândva amfiteatrul.

6

Și casa Iulia Felix era decorată astfel acestea par să înfățișeze scene din viața de zi cu zi în forum (centrul politic al orașului roman).

S-au păstrat 12 fragmente din aceste fresce: una descrie un cerșetor căruia o femeie cu tunică verde îi oferă ceva, iar alta arată un băiat în timp ce este bătut – uneori, acest lucru a fost considerat o dovadă a prezenței unei școli în zona forumului.

„Natură moartă cu ouă și vânat”, numele modern dat unei picturi observate pe pereții vilei Iulia Felix din Pompei. Foto: Wikiemdia

Alte fragmente înfățișează un bărbat care curăță încălțămintea altui bărbat, un cizmar, negustori care își expun mărfurile și personaje care vând pâine, fructe și legume. Într-o scenă, un client ține un copil de mână. În alte scene pot fi observați cai, catâri și căruțe. 

Într-un fragment important poate fi văzut un stindard prins între două statui ecvestre, iar patru bărbați se opresc pentru a-l citi sau pentru a le fi citit (deoarece nu se știe câți oameni din Pompei știau să citească).

Toate aceste scene ne amintesc că Forumul nu era doar centrul politic al orașului roman; era și inima sa economică și socială.

7

Cultul lui Isis era deosebit de popular la Pompei

Templul lui Isis de la Pompei. În imaginea din medalion, o reprezentare greco-romană a lui Isis. Foto: Wikimedia

Pe lângă celebrul Templu al lui Isis (dedicat zeiței egiptene Isis), imagini și statuete ale acestei zeițe au fost găsite în peste 20 de case, adesea alături de figurine ale zeilor și zeițelor romane tradiționale. 

Deși scriitorii romani erau suspicioși față de Cultul lui Isis, despre care credeau că amenință valorile tradiționale romane, cum ar fi onoarea și datoria față de stat, Templul lui Isis exista deja la Pompei cu aproximativ 200 de ani înainte de erupția din anul 79.

Acest fapt înseamnă că Isis era venerată de multă vreme.

Adepții lui Isis credeau că zeița le oferea posibilitatea vieții după moarte, dar o considerau și protectoarea marinarilor. Cu siguranță acest lucru explică popularitatea ei la Pompei, așezare situată la malul mării.

Cultul lui Isis a atras femei, liberți (sclavi eliberați) și sclavi în rândurile sale, dar riturile și ceremoniile acestei religii rămân necunoscute.

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

10:43

Bancul Zilei

06:14

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
Academia Română: Țara noastră deţine rezerve minerale şi energetice considerabile. E necesară reactivarea industriei extractive şi de prelucrare
12/04/2024 00:10

Academia Romană afirmă că ţara noastră deţine resurse şi rezerve minerale şi energetice considerabile, divers şi relativ uniform distribuite in teritoriu, subliniind necesitatea valorificării acestora ...

SUA testează avioane pilotate de inteligeța artificială, iar secretarul forțelor aeriene va fi pasager
11/04/2024 17:05

Fortele aeriene americane testează un avion de luptă F-16 care zboară singur si sunt atat de increzătoare in tehnologie incat isi trimite seful ca pasager. Associated Press informează că secretarul Forte ...

Ecou din adâncuri. Misterul memoriei apei
11/04/2024 15:12

Apa, acest element vital, omniprezent pe Pămant, detine in esenta sa mai mult decat o simplă necesitate pentru viată; ascunde un mister ce isi asteaptă răspunsul de secole. Printre teoriile stiintifice si ...

Digi RCS&RDS dispare! Reprezentanții companiei discută despre schimbarea oficială a denumirii gigantului din telecomunicații
11/04/2024 14:26

Digi RCS&RDS va dispărea din luna mai a acestui an! Compania ia in discutii schimbarea oficială a denumirii pe care o poartă colosul de telecomunicatii. Dacă in urmă cu ceva timp, pe toate materiale p ...

Sarea de Himalaya, o mare minciună: ce au arătat ultimele studii despre
11/04/2024 11:52

Sarea de Himalaya se găseste azi pretutindeni: in masinile de măcinat sare, in lămpile cu aspect stancos, in plăcile de culoarea apusului de soare concepute pentru a găti friptură si chiar in "camere ...

Uriașa clădire din București construită la ordinul lui Ceaușescu, lăsată în paragină. „E jenant, a ajuns o ruină” FOTO
10/04/2024 21:26

 Multe dintre clădirile importante ale Bucurestiului zac in paragină. Este si cazul unui imobil-mastodont amplasat aproape de Parlament, deci in zona centrală a Capitalei, Casa Academiei. Aici isi desf ...

NASA va lansa 3 rachete de cercetare pentru a studia atmosfera superioară la Eclipsa de Soare din 8 aprilie
08/04/2024 09:40

NASA va efectua mai multe experimente ştiinţifice pentru a studia atmosfera superioară in timpul eclipsei totale de soare din 8 aprilie, care va putea fi văzută in unele zone din Mexic, Statele Unite şi ...

8 aprilie, Eclipsă totală de Soare
08/04/2024 08:37

Pe 8 aprilie, o eclipsă totală de soare spectaculoasă va intuneca cerul Americii de Nord, urmandu-si traseul pe coastele Mexicului pană in Canada, trecand prin Statele Unite. Acest fenomen ceresc, in care L ...

Fenomenul din Cluj-Napoca ce pare rupt de realitate. ce este „Norul Ozn”
06/04/2024 00:09

Natura poate să fie surprinzătoare! In Cluj-Napoca a fost fotografiat un fenomen rar, si anume „norul OZN”. Fenomenul format pe cer a fost unul spectaculos, fiind rapid capturat in fotografii. Insă, de c ...

Adevărul despre „încălzirea globală”. Nu este decât o escrocherie de miliarde de dolari!
02/04/2024 00:14

Cercetările lui John Casey, fost consilier la Casa Albă pentru programe spaţiale, consultant in cadrul NASA Headquarters, inginer de rachete spaţiale şi unul dintre cei mai de succes experţi in ceea ce p ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei