default

Dimensiune font:

Falimentul cinematografelor din Moldova

| 01-05-2013 05:00

* în timp ce actorii şi regizorii români câştigă premii peste premii la festivalurile din străinătate, moldovenii abia mai trec pe la cinematografe * mulţi şi-a dori să revină în atmosfera sălilor arhipline din urmă cu mai bine de 20 de ani, dar nu mai au unde * majoritatea cinematografelor au ajuns o ruină ori au fost transformate în baruri, discoteci sau depozite * puţine au scăpat de ochii hulpavi ai celor care le-au râvnit şi le-au cumpărat pe câţiva lei şi multe au căzut pradă indiferenţei * în Moldova, dintre 20 de săli de cinema, doar 5 mai sunt funcţionale

 

Regia Autonomă de Distribuţie şi Exploatare a Filmelor - RADEF „RomaniaFilm”, companie constituită cu formă juridică în 1991, îşi propune tot de atunci „impulsionarea” activităţii cinematografice şi „creşterea numărului de spectatori în sălile de cinema”. Extrem de relevant pentru activitatea regiei, care funcţionează sub autoritatea Ministerului Culturii, este paragraful următor din propriul „status”: „Regia practic deţine în administrare un număr relevant [subl.red.] de săli de cinematograf cu dependinţele acestora. Imobilele şi sălile propriu-zise aflate în administrare constituie obiect al proprietăţii private de stat”.
Încercând să aflăm „numărul relevant”, am numărat pe site-ul RADEF „RomaniaFilm” 27 de cinematografe în întreaga ţară.
 

Este nevoie de investiţii

 

La Iaşi, mai intră în această numărătoare două dintre cele cinci cinematografe existente cândva: „Victoria”, cu 902 locuri şi „Republica”, a cărui sală are 848 de locuri. Cele două cinematografe, aflate la o distanţă de câteva sute de metri, trăiesc din gloria de altădată şi din „recordul” de a fi printre cele mai mari din ţară.
Cinematograful „Copou” a fost vândut, destinaţia fiindu-i schimbată cu mulţi ani în urmă în club, „Tineretului” a rămas în paragină şi, deşi fost închiriat unei firme din Bucureşti în urmă cu aproximativ un an, nu există nicio schimbare. Cinema „Dacia” este închiriat, aici aflându-se cabinetul deputatului Daniel Oajdea. „Au rămas în funcţiune «Republica» şi «Victoria», care merg destul de prost, tocmai pentru că nu sunt investiţii. Noi mai organizăm activităţi culturale, filme pentru copii, care luna asta au mers destul de bine, spectacole de gală, dar dacă aceste cinematografe, câte mai sunt în funcţiune, nu rămân la nivelul unei instituţii, care să înainteze nişte proiecte, să preia fonduri europene şi să se facă investiţii, se pierd”, ne-a spus directorul RADEF Iaşi, Constantin Hurjui.
Preţul biletelor este cuprins între 4 şi 8 lei, însă spectatorii vin în număr impresionant doar la evenimente, pentru că „un spectacol de gală al unui film la «Victoria» nu se compară cu unul la mall”...
 

Legea oferă drepturi, dar nu plăteşte reparaţiile

 

Soarta cinematografelor din municipiul Vaslui pare a fi pecetluită. Vremea când sălile de la „Modern” şi „Independenţa” erau ticsite a apus. Televiziunile prin cablu, lipsa banilor pentru investiţii şi nepăsarea au distrus cele două cinematografe. Autorităţile locale recunosc că nu vor să se încurce cu cele două clădiri. Ar fi ca o piatră de moară la buget în condiţiile în care nu li se dă voie să modifice obiectul de activitate. „Legea ne dă voie să preluăm aceste două cinematografe, dar să nu le schimbăm obiectul de activitate. Mai pe scurt, ar trebui să le reabilităm şi să difuzăm tot filme. E imposibil să facem acest lucru, în condiţiile în care vasluienii nu mai vin la film. Avem experienţa cu cele două săli moderne de cinematograf de la mall, care sunt pline rareori. Dacă am avea posibilitatea să desfăşurăm şi alte activităţi cred că am putea prelua aceste clădiri. Sunt amplasate în centru, sunt spaţioase, deci ar fi bune pentru alte activităţi, însă legea e restrictivă”, ne-a spus viceprimarul Sorin Radu.
Vasluienii recunosc că nu mai merg la cinematograf. Nu îşi permit. „De unde bani şi de cinematograf? Nici la televizor nu am timp să mă uit la toate filmele. Pe vremuri, mă duceam cu soţul. Parcă văd şi acum coada la care am stat să vedem Lanţul Amintirilor. Erau alte vremuri. Acum, când mă uit la clădirile astea aflate în paragină, mă doare inima”, ne-a spus Maria Popa.
 
 

Tinerii nu sunt atraşi de sălile de cinema: „Dacă ar fi 3 D, cred că m-aş duce, dar nu sunt sigur. O dată pe lună, hai că merge. În rest, am acasă pe calculator tot ce îmi trebuie”, ne-a spus Victor Tablan, un adolescent pentru care site-urile cu filme gratis nu mai au nici un secret.

 

 
 

Cinema „Central”, locul de întâlnire al elevilor chiulangii săraci

 

În municipiul Bacău, au existat patru cinematografe, dintre care doar „Central” a mai rezistat. „Muncitorul” şi-a dat ultima suflare după ce a funcţionat o perioadă ca şi sală de jocuri de noroc. Cinematograful „Tineretului” a găzduit o discotecă, iar acum oferă spaţiu pentru un magazin. „Orizont” a ajuns o epavă – hoţii au furat tot ce se putea fura, de la scaune până la stâlpii de rezistenţă. Primăria Bacău l-a preluat anul trecut şi a vrut să-l transforme în sediul pentru Direcţia de Taxe şi Impozite Locale, dar nu au fost bani. Ca urmare, clădirea este în continuare pradă oamenilor străzii.
Singurul funcţional este Cinematograful „Central”, cu o capacitate de 650 de locuri, care nu a mai fost plină de mulţi ani. Condiţiile sunt cu mult inferioare celor de la sălile private, iar pe timp de iarnă a fost închis pentru că s-ar fi cheltuit prea mult pe încălzirea spaţiului, iar factura nu ar fi fost    acoperită cu cele câteva bilete care se vând la un film. „E frig, nu sunt condiţii foarte bune. Mai bine stau acasă decât să mai chinui într-o sală veche. Uneori merg la multiplex, dar cel mai confortabil ma simt acasă, în faţa laptopului ori a televizorului”, a recunoscut Ovidiu Diaconescu, un băcăuan cinefil.
Preţurile pentru un spectacol sunt infime -- 4 lei pentru elevi şi 6 lei pentru restul spectatorilor, dar nici aşa nu sunt clienţi. Prin vechea sală mai trec nostalgicii sau adolescenţii strâmtoraţi care nu au unde chiuli de la ore. În zilele de luni şi marţi este închis, iar la avizier, alături de afişul de prezentare al filmului care rulează este şi un anunţ: „RomâniaFilm” închiriază sălile de cinema celor care vor să organizeze întâlniri sau spectacole. Total descurajant, aşa că nu mai miră pe nimeni faptul că la Cinema City sala are mereu spectatori.
 

Primăria Suceava promite un cinematograf 3D

 

Unul dintre cele mai mari oraşe ale Moldovei, Suceava, nu are nici o instituţie mare de cultură. Cei care vor să se relaxeze aşteaptă concertele Filarmonicii din Botoşani, care mai are stagiune în oraşul din nordul ţării, sau merg la spectacolele Ansamblului „Ciprian Porumbescu” ori la piesele de teatru oferite de actorii aflaţi în turneu.
Oraşul nu are nici un cinematograf funcţional. Cel din cartierul Burdujeni (care avea acelaşi nume ca şi cartierul) a fost transformat în miniprimărie, iar Cinema „Arta” din zona Iţcani este folosit ca depozit de către o firmă ce a cumpărat imobilul. Al treilea cinematograf, „Modern”, aflat în centrul municipiului Suceava, a fost demolat în mare parte de autorităţi, după ce clădirea a ajuns într-un stadiu avansat de degradare. Filmele rulau luni în şir chiar şi fără nici un spectator.
În toamna lui 2010, a început demolarea ruinelor, care vor lăsa loc Centrului Cultural „Bucovina”. Noua clădire, explică autorităţile locale, va găzdui spectacole de teatru şi muzică, va avea săli de repetiţii, o sală de cinema, o mini-filarmonică a Ansamblului „Ciprian Porumbescu”, dar şi spaţii administrative pentru instituţiile culturale din judeţ. Odată cu inaugurarea noii clădiri, va fi deschis şi un cinematograf modern, în format 3D, promite primarul Ion Lungu. Pentru finalizarea acestui obiectiv ar mai fi nevoie de 800.000 de lei, pe lângă creditul de 4,6 milioane de lei pe care administraţia locală vrea să-l acceseze.
 

Maura Anghel, Gina Popa

 

 
Casetă
 

* Cinematograful „Modern” rămâne locul de suflet pentru mulţi suceveni. Unii povestesc cum veneau cu părinţii de mână la filme, alţii cum îşi aduceau iubitele în sala de spectacole sau cum chiuleau în grup de la ultimele ore de curs. Cinematograful avea 500 de locuri şi a fost dat în folosinţă în anul 1959. După vreo 30 de ani de glorie, a murit nu numai din cauza pirateriei, a internetului sau a televiziunii prin cablu şi satelit, ci şi a autorităţilor. Nimănui nu i-a păsat de această instituţie, care a început să decadă. În ultimii ani, sala era plină de scaune rupte, mizerie şi resturile unei aparaturi vechi de zeci de ani.

 

 
 
 

* Casetă

 

 

Campanie pe Facebook, la Bacău

 

 

Anul trecut, un grup de iniţiativă format din mai mulţi tineri băcăuani a lansat, pe reţeaua de socializare Facebook, campania „Salvaţi de Cinema-ul Central”. Scopul acţiunii a fost încurajarea iubitorilor de film să meargă să vadă producţiile preferate la acest cinematograf de stat, pentru a sprijini o viitoare renovare a sălii în care au loc proiecţiile. Rezultatele nu au fost cele scontate, dată fiind starea clădirii, care nu s-a schimbat deloc.

 

 
 

* Casetă

 

 

La Botoşani există un singur cinematograf, „Unirea”. În ciuda programului variat, în sala de spectacole nu se adună prea mulţi spectatori. Mulţi preferă să urmărească filmele pe net şi foarte mulţi aşteaptă deschiderea multiplexului Cine Grand, de la Uvertura Mall.

 

 
„RomâniaFilm a luat naştere la începutul anilor ‘50, odată cu naţionalizarea cinematografiei româneşti, ca o companie de stat investită cu un rol important în domeniul finanţării producţiei de filme artistice, documentare, şi de desen animat româneşti şi în domeniul distribuţiei de filme româneşti şi de import. Producţia naţională de filme se realiza din surse proprii obţinute din difuzarea filmelor, fără finanţare de la bugetul de stat. Principiul unic de funcţionare de la înfiinţare şi până în prezent a fost şi este acela al autofinanţării”. (www.romaniafilm.ro)

 

 
 

Declaraţie

 

 

„Legea care prevedea trecerea cinematografelor în administrarea autorităţilor locale a fost amendată de o Hotărâre de Guvern, apoi s-a considerat neconstituţional ca o Hotărâre de Guvern să bată o lege, aşa că s-a revenit la primării. Nu ştiu ce intenţii există în acest sens la Iaşi. Este nevoie de iniţiativă, de organizare, de investiţii în clădiri, în echipamente” - Constantin Hurjui, directorul RADEF Iaşi

 

 
Casetă
 

Un exemplu de bună practică ar fi cel al Cinematografului „Sergiu Nicolaescu” din Târgu Jiu, unde după o serie de investiţii, s-a ajuns de la încasări de 800 de lei, la 50.000 de lei pe lună, în condiţiile în care sala are 300 de locuri. „Acolo proiectul a fost făcut în cadrul RADEF, cu implicarea autorităţilor locale şi judeţene. Aici, aşa ceva nu este posibil, se pare”, mai spune Constantin Hurjui.

 

 

 

Acum ne poți urmări și pe FACEBOOK

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA

 

 

Publicaţie de vânzare a SC Macormar Invest SRL LD EXPERT GRUP IPURL, lichidatorul judiciar al debitoarei SC Macormar Invest SRL, cu sediul în Sat Pralea, Comuna Căiuți, Jud. Bacău, CUI 17013846 RC J4/2236/2004 - societate în faliment, Dosar nr. 199/110/2016 - Tribunalul Bacău, în temeiul Legii nr. 85/2014, vinde prin licitaţie publică cu strigare următoarele bunuri mobile: Autoutilitară Volkswagen Transporter 70X02D, nr. înmatriculare BC 91 VID, nr. Omologare B112151111J70E2, an fabricație 1997, număr identificare WV1ZZZ70ZVH038335, cilindree 1.896 cmc, combustibil motorină, culoare verde - Preț 7.700 lei; Autovehicul Volkswagen Golf Variant, nr. înmatriculare BC 06 TDN, nr. omologare ABVK1N1911T13E3, an fabricație 2001, număr identificare WVWZZZ1JZ1W579319, cilindree 1.896 cmc, combustibil motorină, culoare alb - Preț 4.760 lei; Autoutilitară N3 MAN TGA 18463 - autotractor, nr. înmatriculare BC 15 VID, nr. omologare BJMATG1D11B95R3, an fabricație 2001, număr identificare WMAH05ZZZ1M326355, cilindree 12.816 cmc, combustibil motorină, culoare roșu - Preț 27.790 lei; Semiremorcă KOGEL SNC024, nr. înmatriculare BC 05 EDX, nr. omologare D121150011B3800, an fabricație 2003, număr identificare WK05NC02430708571, culoare galben - Preț 8.540 lei. Bunurile mobile se vând în bloc sau individual. Prețurile nu conțin TVA. Licitaţiile vor avea loc în datele de 27 mai, 03 iunie, 10 iunie, 17 iunie, 24 iunie 2019, ora 11.00, la biroul lichidatorului judiciar din Bacău, B-dul Unirii, nr. 30, et. 3, cam. 2, jud. Bacău, putând participa orice persoană fizică sau juridică care va depune o ofertă ce va conţine: - cerere de participare la licitaţie; - dovada achitării caietului de sarcini de 250 lei; - dovada achitării taxei de participare de 250 lei; - dovada achitării cauţiunii de 30% din preţul de pornire al licitaţiei; - actele de identificare a persoanei juridice/fizice, împuternicire pentru persoana care reprezintă societatea cu menţiunea că are mandat de a licita indiferent de sumă, ştampila. Taxa de participare şi contravaloarea caietului de sarcini se vor achita în contul RO19 RZBR 0000060008744407 deschis la Raiffeisen Bank pe numele LD Expert Grup IPURL, iar cauţiunea se va achita în contul nr. RO64BRDE380SV46276803800 deschis pe numele debitoarei SC Macormar Invest SRL la BRD-Groupe Societe Generale. Cererile de participare se vor depune la biroul lichidatorului judiciar din Bacău, B-dul Unirii, nr. 30, et. 3, cam. 2, jud. Bacău, cel mai târziu cu o zi înainte de ziua şi ora licitaţiei. Ofertanţii care se înscriu la licitaţie, dar nu participă, pierd toate sumele avansate în vederea participării la licitaţie. Neplata preţului la termenul stabilit (5 zile calendaristice de la data licitaţiei) duce la pierderea sumelor avansate pentru achiziţionarea bunurilor, care vor fi scoase din nou la vânzare în sarcina cumpărătorului. Publicația de vânzare se completează cu prevederile din Caietul de sarcini. Oricine pretinde vreun drept asupra bunurilor scoase la vânzare se va adresa lichidatorului judiciar cel târziu cu 3 zile înainte de ziua licitaţiei. Informaţii suplimentare la biroul lichidatorului judiciar - telefon: 0746153363. Lichidator judiciar LD EXPERT GRUP IPURL
Publicaţie de vânzare SC Alexandra Lux SRL LD EXPERT GRUP IPURL Huşi, lichidatorul judiciar al debitoarei SC Alexandra Lux SRL, cu sediul ȋn mun. Bacău, str. Nordului, nr. 61-59, jud. Bacău, CUI 33438580, J4/689/2014, dosar nr. 3534/110/2017 pe rolul Tribunalului Bacău, în temeiul Legii nr. 85/2014, vinde prin licitaţie publică cu strigare: Autoturism Opel Zafira, an fabricaţie 2009, cilindree 1686 cmc, sursa de energie motorină, număr de înmatriculare BC-03-HBB, la preţul de pornire de 14.400 lei (fără TVA). Licitaţiile vor avea loc în datele de 24 şi 31 mai, 07 iunie 2019, orele 12.00, la biroul lichidatorului judiciar din Bacău, B-dul Unirii, nr. 30, et. 3, cam. 2, jud. Bacău, putând participa orice persoană fizică sau juridică care va depune o ofertă ce va conţine: a.cerere de participare la licitaţie; b.dovada achitării cauţiunii - 10% din preţul de pornire al licitaţiei; c. dovada achitării taxei de participare in suma de 500 lei; d.dovada achitării caietului de sarcini în valoare de 500 lei; e.documentele care atestă identitatea şi calitatea participantului la licitaţie, după cum urmează: actele de identificare ale persoanei juridice/fizice, împuternicire pentru persoana care reprezintă societatea cu menţiunea că are mandat de a licita indiferent de sumă, ştampila. Taxa de participare şi contravaloarea caietului de sarcini se vor achita în contul RO19 RZBR 0000060008744407 deschis la Raiffeisen Bank pe numele LD Expert Grup IPURL, iar cauţiunea se va achita în contul nr. RO64 BRDE 380SV 48114953800 deschis la BRD-GSG SA pe numele debitoarei SC Alexandra Lux SRL. Înscrierile se fac la biroul lichidatorului judiciar din Bacău, B-dul Unirii, nr. 30, et. 3, cam. 2, jud. Bacău, cu o zi ȋnainte de data desfăşurării licitaţiei. Ofertanţii care se înscriu la licitaţie, dar nu participă, pierd toate sumele avansate în vederea participării la licitaţie. Neplata preţului la termenul stabilit, 5 zile de la data licitaţiei, duce la pierderea sumelor avansate pentru achiziţionarea bunului, care va fi scos din nou la vânzare în sarcina cumpărătorului. Oricine pretinde vreun drept asupra bunurilor se va adresa lichidatorului judiciar cu cel puţin 48 de ore înaintea licitaţiei. Informaţii lichidator judiciar la numărul de telefon 0746153363. Lichidator judiciar LD Expert Grup IPURL Practician în insolvenţă Lazăr Dumitru
COMUNA ION NECULCE, cu sediul în strada Principală, nr. 1, localitatea Războieni, jud. Iaşi, cod poştal 705311, CUI 4541050, telefon/fax 0232/710880, 0232/710780, email: achizitii@primaria-ionneculce.ro, anunţă: Organizarea unei licitaţii deschise la sediul Comunei Ion Neculce din strada Principală, nr. 1, localitatea Războieni, jud. Iaşi, cod poştal 705311, în data de 15.03.2019. Obiectul licitaţiei îl constituie ÎNCHIRIEREA PĂŞUNII aflată în domeniul privat al comunei Ion Neculce în suprafaţă de 323,3466 ha. Închirierea se poate face pe tarla şi parcele, conform anexei. Durata minimă a închirierii este de 7 (şapte) ani. Documentaţia de atribuire, în vederea participării la licitaţie (aprobate prin H.C.L. nr. 19/28.02.2019), poate fi solicitată de la autoritatea contractantă Comuna Ion Neculce, prin înaintarea unei solicitări în acest sens, achitând suma de 50 lei de la caseria Primăriei Ion Neculce. Documentaţia de atribuire se pune la dispoziţie celor interesaţi pe suport hârtie/ suport magnetic, după achitarea taxei de 50 lei, de către compartimentul de achiziţii. Clarificări cu privire la documentaţia de atribuire vor fi solicitate cel mai târziu până la data de 05.04.2019. Persoanele interesate vor depune la sediul Comunei Ion Neculce actele doveditoare privind calităţile cerute ofertanţilor, în conformitate cu criteriile de eligibilitate prevăzute în documentaţia de atribuire. Garanţia de participare este de 150 lei şi se achită la casieria Primăriei Ion Neculce. Ofertele se vor primi într-un exemplar original, introdus într-un plic închis şi sigilat, până la data de 09.04.2019, ora 09.00 inclusiv, la sediul Comunei Ion Neculce. Plicurile conţinând ofertele se vor deschide la data de 09.04.2019, ora 10.00, la sediul Comunei Ion Neculce. Instanţa competentă în soluţionarea litigiilor apărute Tribunalul Iaşi, adresa Palatul de Justiţie din Iaşi: România, Iaşi, judeţul Iaşi, strada Elena Doamna, nr. 1A, cod poştal 700398, telefon 0232/260600, 0232/248000, 0332/403666. Informaţii suplimentare vor fi solicitate la sediul Comunei Ion Neculce sau la nr. de telefon 0232/710880. Prezentul anunţ cu privire la licitaţia publică pentru închirierea păşunii va fi transmis spre publicare la data de 01.04.2019. Primar, Valeanu Gheorghe
Comorile neştiute ale Iaşului
19/05/2019 00:00

 De la Iaşi la Moşna nu faci mai mult de o oră cu maşina, pe un drum asfaltat. Se vede că sunt oameni gospodari in zonă, după casele ingrijite. Cele bătraneşti se strecoară timid de după pomii i ...

Leonardo da Vinci era ambidextru. Surpriza din cea mai veche lucrare a marelui geniu al Renaşterii - VIDEO
13/04/2019 09:36

 Leonardo da Vinci, considerat cel mai mare geniu al Renaşterii, era ambidextru, arată o echipă de istorici de artă din Italia care au analizat in detaliu cel mai vechi desen cunoscut al acestuia. Ana ...

Judeţele Moldovei, campioane la defrişări ilegale
11/10/2017 05:15

Pădurile Moldovei dispar sub privirile neputincioase ale autorităţilor, iar sute de tăieri ilegale sunt inregistrate prin aplicaţiile dedicate ori cele descoperite de organele abilitate. Potrivit ultimului ...

Cum a ajuns inima Bucovinei pe primul loc la spaţii moderne de retail
23/08/2017 06:01

În municipiul Suceava, zonele industriale Burdujeni şi Şcheia mai păstrează doar in mică măsură vechile activităţi productive. Lucian Gheorghiu, director al Camerei de Comerţ şi Industrie Sucea ...

Cum a ajuns Vasluiul polul sărăciei
16/08/2017 11:30

Este greu de crezut că in urmă cu 27 de ani industria municipiului Vaslui, reşedinţa unuia dintre cele mai sărace judeţe din ţară, dădea peste 20.000 de locuri de muncă, jumătate din populaţia local ...

Topul bolilor provocate de stres
19/07/2017 16:25

Stresul este inamicul public numărul 1 al zilelor noastre. Ritmul alert de zi cu zi, presiunea socio-economică, varietatea stimulilor la care oamenii sunt expuşi astăzi in permanenţă, - toţi aceşti fact ...

Perla Moldovei, vaca de muls a băieţilor deştepţi
24/05/2017 05:45

La poalele Nemirei, ascunsă de falnice păduri, işi aşteaptă astăzi turiştii staţiunea balneoclimaterică Slănic Moldova, cunoscută inaintea anilor '90 atat in ţară, cat şi peste hotare drept Perla ...

O boală greu de controlat afectează întreaga Românie
19/04/2017 06:00

Fenomenul dependenţei de alcool face ravagii şi ii devin victime de la copii, pană la persoane in varstă. Tot mai mulţi ajung in ultima vreme cu probleme de sănătate, dar şi cu familiile distruse din ca ...

Lapte şi miere pentru sistemul de învăţământ
12/04/2017 05:25

 De la inceputul anului, de cand a fost investit, actual Guvern a adoptat o serie de măsuri pentru toţi actorii implicaţi in actul educaţional, fie că este vorba despre elevi, studenţi, cadre didacti ...

Iaşul a devenit un punct fierbinte pe harta zonelor roşii de poluare
23/03/2017 12:00

Deşi praful este nelipsit de pe străzile din Iaşi, problema poluării a revenit in discuţiile şefilor administraţiei publice după declaraţiile recente ale ministrului Mediului Daniel Constantin. Acesta ...