România îşi părăseşte copiii!

default

Dimensiune font:

| 09-12-2012 23:34

copiii abandonaţi diferă de copiii părăsiţi * copiii părăsiţi se împart şi ei în câteva categorii, cu şanse mai mari sau aproape nule de a ajunge vreodată într-o familie adevărată * legea adopţiilor a fost modificată în acest an, cu scopul de a uşura şi de a scădea considerabil perioada de aşteptare a copiilor în a-şi întâlni noii părinţi * legea adopţiilor a fost modificată de aşa natură, încât timpul mediu de adopţie, de doi ani, a rămas tot de... doi ani * totul pare o bătaie de joc şi o sfidare a vieţii, la care contribuie legea, dar şi oamenii ce-şi fac treaba din scaun

 

Se spune că fiecare om se naşte din… nimic! În teorie, el se naşte din dragoste şi din credinţă, din dorinţa uriaşă de a fi, de a aduce bucurie, de a completa o familie, de a umple sufletele părinţilor şi de a-i ferici. Însă, practica este, de multe ori, dură. Pentru că şi oamenii sunt, în varii situaţii, duri. Needucaţi, lipsiţi de inimă şi de responsabilităţi, prea săraci şi prea trişti, prea indiferenţi, prea uşor făcători de copii…

Răul nu trebuie generalizat. Însă, nici nu poate fi neglijat. Mai ales când acesta distruge în orice secundă! Nu trece zi în care să nu se audă despre copii născuţi şi lăsaţi. Părăsiţi. Abandonaţi. Termeni folosiţi ca sinonime, atunci când ne referim la micuţii uitaţi de mamele lor. Însă ei, termenii aceştia, diferă în faţa legii şi decid – greu şi nedrept – soarta unor făpturi nevinovate.

Zero copii abandonaţi într-o lume de părăsiţi!

La ora aceasta nu există niciun copil abandonat în evidenţa compartimentului de adopţii de la Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului din Iaşi (DGASPC). Am putea să ne bucurăm – dacă ceva nu ni s-ar părea suspect. Ştiind câţi zac prin spitale, câţi sunt pe la centrele de plasament şi câţi ajung la asistenţii maternali.

În realitate, copil abandonat este considerat doar pruncul căruia, în urma tuturor cercetărilor, nu i se găsesc, sub nicio formă, părinţii. Copilul abandonat trebuie să aibă în dreptul mamei şi al tatălui, câte o liniuţă. Abia atunci primeşte ştampila de abandonat. E tristă eticheta. Realitatea demonstrează, însă, că aceasta este cea mai fericită soluţie pentru un micuţ! El va primi un certificat de naştere eliberat de primărie şi un nume ales prin dispoziţia primarului. Apoi, i se poate găsi o familie. Rezultă că abandonul acesta – adevărat – este calea cea mai scurtă spre şansa la o nouă viaţă.

Prin urmare, acum nu avem copii abandonaţi. Ne putem lăuda, însă, cu o mulţime de copii părăsiţi. Ai căror părinţi se cunosc – măcar de la distanţă. Statistic, în fiecare zi un copil este abandonat într-o maternitate din România. În total, există peste 1.500 de posibili părinţi care ar dori să înfieze şi care ar şi avea de unde - din mai mult de 50.000 de copii aflaţi în sistemul de protecţie socială. Însă, copiii părăsiţi au toate posibilităţile să rămână, mult şi bine, ai nimănui. Pentru că legile, chiar şi modificate în beneficiul lor, sunt stupide. Pentru că birocraţia sufocă. Pentru că cei care ar trebui să se ocupe şi să lupte pentru soarta copiilor se închid, de cele multe ori, într-o carapace a nepăsării. A lucrului făcut din scaun, de la birou, marcat într-un program de lucru inflexibil.

Ai nimănui

În acest context, indiferenţa tuturor factorilor în parte nu face decât să scadă, de la o zi la alta, şansele unui copil de a creşte într-o familie. Pentru că familiile fără copii vor, în mare parte, bebeluşi. Însă bebeluşii nu ţin cont de legile oamenilor şi cresc, devenind copii. De un an, doi ani, trei ani. De aici, drumul lor deja se închide. Mai ales dacă intervin şi problemele de sănătate. „În prezent, la Iaşi sunt şase copii adoptabili, cu deschiderea procedurii de adopţie în anul 2012. Doi copii gemeni sunt vizitaţi de familiile adoptatoare. Pentru patru copii adoptabili se caută familii. Sunt două surori, una cu vârsta de 9 ani, grad de handicap sever şi una de 7 ani, sănătoasă. Mai este un băiat cu vârsta de 5 ani şi unul de 12 ani, ambii cu grad de handicap mediu. Deocamdată, se face o potrivire la nivelul Oficiului Român pentru Adopţii, fiind căutate familii din toată ţara”, a spus Manuela Amariei, şefa serviciului de adopţii de la DGASPC.

Deşi poartă aceeaşi denumire, copiii părăsiţi se împart şi ei în mai multe categorii. Unii primesc „eliberarea” de la părinţii naturali, în scris. Pentru alţii, se aşteaptă să treacă un an de nepăsare din partea familiei – pentru a-i decade din drepturi pe părinţi. Şi, dacă se putea să fie o continuare şi mai înspăimântătoare – unii copii nu există! Deşi s-au născut, nu au acte. Prin urmare, nu pot păsări prea curând maternitatea sau spitalul. În timpul acesta, probabil că mai uşor le-ar fi să moară, dacă tot nu există...

Părăsire cu jumătăţi de măsură

Însă, copiii luptă! În orice situaţie s-ar afla, ei luptă pentru sănătatea şi pentru viaţa lor. Copiii „eliberaţi” sunt aceia care au toate actele în regulă şi pentru care părinţii semnează că sunt de acord să renunţe la ei. Însă, şi acest procedeu durează. Măcar 60 de zile de la semnarea consimţământului, timp în care părinţii naturali se pot răzgândi.

Fără o declaraţie la dosar, prin care părinţii reali să fie de acord cu adopţia, nu se poate clinti nimic. Un an întreg! Un an în care, teoretic, asistenţii sociali ar trebui să convingă familia sau rudele până la gradul IV să-şi ia... plodul acasă. Abia după un an şi doar dacă nimeni nu a luat deloc legătura cu copilul în acest timp, instanţa de judecată poate spune despre micuţ că este adoptabil. Dar, lupta nu se termină aici. Căci, de la adoptabil şi până la adoptat – calea este lungă şi, de multe ori, chinuitoare.

Nu avem copii abandonaţi. Dar, avem copii în situaţii care mai de care mai dramatice. După tot scandalul provocat în mediul online, micuţii de la secţiile de pediatrie cronici şi recuperare pediatrică de la Spitalul de Copii „Sfânta Maria” au intrat în atenţia tuturor. Chiar dacă s-a încercat, mereu, menţinerea armăsarului ca fiind un biet ţânţar, toată lumea s-a revoltat. „Dintre cei aşa-zişi 57 de copii, care sunt 40 şi ceva, o bună parte dintre ei au familii, sunt vizitaţi, se ţine legătura cu ei. Ca şi copii părăsiţi în maternitate sau în spital, opt sunt clasificaţi drept cazuri sociale. Între timp, au mai intrat în atenţia noastră cinci prematuri, care sunt în evaluare”, a spus Tiberiu Bantaş, purtător de cuvânt în cadrul DGASPC.

De la Ana la Caiafa

Totuşi, a face din ţânţar armăsar a fost benefic, pentru că s-a amintit societăţii că aceşti copii există. Micuţii de la secţia de recuperare pediatrică – abandonaţi sau doar un pic părăsiţi – au început s-o ducă puţin mai bine. Oameni cu inimă mare au refăcut proviziile de lapte, pamperşi, haine. Copiii stau la căldură şi se bucură, măcar, de două-trei mame pe tură, personal medical care trebuie să se împartă, pe cât posibil, între toţi. În plus, au apărut şi voluntari care au dreptul să viziteze şi să se joace cu cei de peste şapte luni.

Însă, copiii ai cui sunt? Asistenţii sociali din maternităţi şi spitale arată spre Direcţia de Protecţie a Copilului, Direcţia arată spre spitale. „Şi ei sunt asistenţi sociali, şi ei fac parte din colegiul asistenţilor sociali, au o deontologie. Demersurile trebuie să pornească de acolo. Copilul îl considerăm al nostru după ce se emite cererea de plasament în regim de urgenţă. Atunci intră în sistem. Atunci este al legii”, a atras atenţia Tiberiu Bantaş. Însă, cei din sistemul medical nu se lasă mai prejos. „La unii copii care vin din maternitate, mamele deja sunt plecate. Apoi, sunt cazuri în care vin în spital noaptea. Mama, până dimineaţă poate fi plecată. Asistentul social ce să facă, să stea non-stop în spital, poate prinde ceva? Noi, medicii, avem datoria de a-l informa la toate cazurile sociale. Asistentul social ia cazul în evidenţă şi începe să sune la primăria, la asistentul social şi la poliţia din localitatea de unde are adresă copilul respectiv. Apoi, informează Direcţia de Protecţie a Copilului. El nu are ce să facă. Este, cum ar veni, pe de o parte, subordonat spitalului, dar pe de astă parte, celor de la Direcţie. Nu poate să decidă unele lucruri. Asta e sistemul”, a ţinut să precizeze doctor Cătălina Ionescu, purtător de cuvânt la Spitalul de Copii „Sfânta Maria”.

Inocenţă furată

Un sistem ce permite târârea copiilor într-un joc în care miza e chiar viaţa şi copilăria lor. În timpul acesta, copiii cresc. Şi, într-un fel, le este bine în spital. Însă, oricât de mult am încerca să închidem ochii şi să ne consolăm că este mai bine decât se strigă, bine total nu este. „Copiii din sistemul sanitar nu sunt adoptabili. Ei nu au intrat încă în sistemul de protecţie, astfel încât să li se aplice legea de protecţie a dreptului copilului 272 şi legea adopţiei 273 republicată. Ei pot ajunge, deocamdată, doar la asistenţii maternali”, a făcut lumină Manuela Amariei, şefa serviciului de adopţii de la DGASPC.

Astfel, pentru aceşti copii, sănătoşi, dar fără o situaţie clară, se caută asistenţi maternali. Dar, asistenţii maternali se retrag, încet-încet din sistem, mai ales după ce salariile le-au fost scăzute drastic, de la 1.500, la 630 de lei. Astfel, la începutul lui septembrie se înregistrau 1.164 de copii – la 754 de asistenţi. Deşi legea cere ca un copil să nu petreacă mai mult de şase luni la un părinte de împrumut, unii copii îmbătrânesc în familiile asistenţilor maternali, mai ales când nu există consimţământ dat pentru adopţie. Totuşi, unii sunt din nou abandonaţi, de data aceasta de asistenţii maternali, pentru a face loc copiilor mai mici. Ajung astfel în centre de plasament, prea mari pentru a mai prezenta interes, prea terminaţi din punct de vedere psihic şi emoţional.

Născut. Părăsit. Inexistent

Totuşi, unii copii, deşi mici, nici şansa unui asistent maternal nu o au. Ei rămân în spital, legaţi de inconştienţa unor mame şi de multa delăsare a sistemului. Iosif-Constantin are aproape cinci luni şi „locuieşte” în spital, la Sfânta Maria. Este sănătos, voinic şi frumos. Ar putea fi visul oricărei familii care nu a fost binecuvântată, până acum, cu un copil. Cu toate acestea, el nu poate scăpa din lanţul în care, fără voia lui, e prins.

Iosif s-a născut dintr-o mamă de 15 ani, fără buletin. Bunica îi e moartă şi bunicul e plecat prin lume. Tatăl lui e puţin la răcoare, iar mama a fugit de sub ochii anchetatorilor. Pentru că ea nu are buletin şi nici nu se îngrijeşte de soarta pruncului său, acesta este trecut la categoria „copii cu certificate de naştere în lucru”. În lucru, impropriu spus – pentru că nimeni nu lucrează. Iosif-Constantin nu există şi, probabil că nici nu va exista prea curând! Până acum o lună, când a fost botezat de o familie căreia i s-a lipit de suflet, micuţul nu avea nici măcar prenume. Asistenţii sociali îi caută uneori mama, doar până la ora 16, în programul de lucru, iar naşii au fost rugaţi să dea de veste Direcţiei, dacă vor afla ceva înainte. Frustrant este că, nici după găsirea mamei, situaţia nu se va rezolva bătând din palme. Căci, şi mama lui Iosif e minoră... şi iar ne învârtim în cerc.

Aşteptări cu anii, pentru o faptă bună

La fel cum sunt copiii de... împărţiţi în necazurile lor, aşa se întâmplă şi cu persoanele care doresc să adopte. Cele mai multe sunt, deocamdată, doar la stadiul de dorinţă. „În luna noiembrie, avem un număr de 66 de solicitări de adopţie, adică 66 de familii sau persoane atestate ca adoptatoare. De la persoane care doresc să adopte, avem un număr de şase cereri noi pe luna aceasta dar, practic, noi le considerăm ca solicitări de adopţii din momentul obţinerii atestatului. Până atunci este perioada de evaluare, pregătire, informare şi, de abia după obţinerea atestatului ele pot primi un copil adoptabil”, a explicat Manuela Amariei.

Numerele acestea sunt doar cele oficiale. În realitate, mii de familii din întreaga ţară ar fi dispuse să adopte măcar un copil, dacă birocraţia şi indolenţa nu le-ar pune piedică, la orice pas. „Nu am o casă foarte mare şi mai am doi copii, ai mei. Am vrut să mai adopt unul, dar mi s-a spus că nu e suficient aer pentru un al treilea copil. Bine că este în spitale sau în centrele de plasament, ori în casele cu câte 12 care dorm în acelaşi pat”, a povestit dezamăgit un om care a abandonat lupta cu sistemul. Din fericire, el are deja copii. Alţii nu au deloc şi suferă cumplit, în singurătate, în timp ce, de după zidul nepăsării, mii de prunci îşi plâng şi ei drama.

Perioadă modificată de la 2 ani la... 2 ANI!

La începutul lui 2012, legea adopţiilor a fost modificată. Ea a promis posibilitatea de a adopta şi în termen de 30 de zile de la eliberarea certificatului de naştere, cu prelungire până spre un an. În realitate, multe par a fi fost schimbate doar din condei, problemele de timp şi de birocraţie rămânând aceleaşi. „Un timp minim de adopţie este de şase luni şi un timp maxim – de doi ani. Media la Iaşi este de aproximativ un an şi jumătate, doi”, a spus Manuela Amariei, reprezentanta DGASPC. Adică, nu s-a schimbat mare lucru, iar cele 30 de zile sunt, cu indulgenţă, măcar 180. Nici după ce copilul şi viitorii părinţi se întâlnesc, se plac şi au liber la adopţie, actele nu se fac de-o dată. „Urmează o perioadă de 90 de zile şi chiar mai mult pentru că, practic există un termen de potrivire între copil şi familia adoptatoare, anterior mutării efective a copilului. Aceasta depinde de starea copilului şi de cât de repede se acomodează cu familia de adopţie, astfel încât să poată avea loc o mutare cât mai puţin traumatizantă pentru copil”, a mai adăugat Amariei. Rezultă, pentru finalizarea adopţiei, un plus de două luni, adică un total de cinci luni, după cei doi ani de aşteptare.

„Facem legi cu picioarele!”

Jalea te cuprinde, doar analizând succint aceste cazuri. „Ceea ce este şi mai criminal este faptul că am modificat legea modificării, care a ajuns cum a fost şi, mai mult decât atât, nimeni nu s-a gândit ce se întâmplă în cei doi ani de tergiversări şi de amânări. Nu a fost creat un cadru legislativ coerent, în care familia doritoare, în urma unei anchete sociale reale, să poată să-şi ia copilul acasă pentru toată această perioadă. Să scoată copilul din sistemul instituţionalizat, să-i acorde şansa unei alte vieţi. Nimic nu s-a întâmplat din toate acestea şi regret să spun, dar asta este o cauză a faptului că facem legi cu picioarele!”, a atras atenţia Maria Aldea, avocat. Numai că, nu ţine doar de lege, ci şi de oameni. „Ţine şi de birocraţia, de indolenţa şi lipsa de bun-simţ a celor de la asistenţa socială. Aceştia sunt, efectiv, nişte funcţionari între 8 şi 16, care învârt hârtii de ici colo şi cărora nu le pasă de viaţa acestor copii. Dacă ei lucrează între 8 şi 16, când Dumnezeu fac o anchetă socială reală la domiciliul unei familii a căror membri lucrează şi ei? Este inadmisibil! Trebuie nu numai legea modificată, trebuie schimbaţi şi oamenii şi puşi, într-adevăr, profesionişti”, a mai avertizat Maria Aldea.

Drama copiilor părăsiţi şi şansa lor la o viaţă normală este cu atât mai scăzută, cu cât legea ne permite să stăm. Să ne rugăm de neamuri şi să aşteptăm, cuminţi, să treacă un an de muncă nerezolvată sau, mai bine – de sictir. „Ţine tot de modificarea legii. Dacă un părinte, timp de trei luni nu a trecut să-şi vadă copilul, ce aşteptăm să-l declarăm, fără atât de multe formalităţi, decăzut din drepturi? Ce aşteptăm să declarăm copilul adoptabil?”, se întreabă avocata Maria Aldea. Iar întrebările rămân plimbate prin vânt...

Dezvoltare emoţională?!

Aruncând copilul de la Ana la Caiafa, nu se poate să nu te întrebi ce se va alege de el?! Cum rămâne cu dezvoltarea lui fizică, psihică, emoţională? Cât de puternic poate fi un copil, viitor adult, după ce primii ani, cei mai importanţi în formarea lui, îi petrece după gratiile societăţii? „Faptul că un copil este abandonat la naştere şi este crescut într-un sistem instituţionalizat reprezintă o situaţie care ar putea crea dificultăţi în dezvoltarea sa afectivă şi socială ulterioară”, atrage atenţia Cătălina Dascălu, psihoterapeut. Iar problemele nu sunt mici, nici puţine. „Un copil cu o bază de ataşament săracă sau absentă întâmpină dificultăţi în procesul de învăţare şi de relaţionare. Un copil cu un ataşament nesecurizat va întâmpina dificultăţi în a dezvolta relaţii satisfăcătoare, manifestând neîncredere faţă de persoanele cu care interacţionează. De asemenea, poate exista şi situaţia în care se va ataşa mult prea uşor şi superficial de persoane care consideră că ar putea să-i satisfacă nevoile afective. În acest mod, poate avea dificultăţi în a-şi clarifica şi comunica limitele de confort, existând un pattern de relaţii abuzive”, a mai explicat Cătălina Dascălu. Iar acesta nu este decât un rezumat al rezumatului – în ceea ce priveşte multitudinea de traume prin care poate trece un copil părăsit de părinţi, dar şi de legi, de asistenţi sociali şi de fiecare dintre noi.

La final, ajungem să ne întrebăm de ce un anume adult este aşa cum este, fără să socotim de unde a pornit totul. Uitând să ne simţim vinovaţi că l-am abandonat. Noi. Nu doar familia lui. Căci părăsirea celor care înseamnă viitorul ajunge să afecteze tocmai viitorul nostru. Şi viaţa lor. (Anda Pintilie)

 

 

 

Aparent, paşii în adoptarea unui copil par floare la ureche:

+ depunerea cererii de evaluare a garanţiilor morale şi a condiţiilor materiale, în vederea obţinerii atestatului de persoană/ familie aptă să adopte

+ evaluarea şi pregătirea persoanelor/ familiilor care doresc să obţină atestatul

+ obţinerea atestatului

+ potrivirea unui copil declarat adoptabil cu persoana/ familia atestată

+ încredinţarea copilului în vederea adopţiei

+ încuviinţarea adopţiei

+ monitorizare post-adopţie

 

 

 

 

Statistică 2005-2011

Anul

Atestări familii adoptatoare

Număr copii pentru care  s-a realizat 

încuviinţarea adopţiei

2005

40

12

2006

44

22

2007

48

27

2008

54

32

2009

65

26

2010

75

29

2011

69

32

În 2012 au fost finalizate 10 adopţii, alţi 12 copii fiind încredinţaţi familiilor adoptatoare, în proces încă nefinalizat.

 

 

Vanzare teren IASI - 75.899 mp

PUBLICAŢIE DE VÂNZARE PRIN NEGOCIERE DIRECTĂ din averea debitoarei S.C. PHOENIX TREND S.R.L. Proprietatea imobiliară amplasată în locaţia din sat Lunca Cetăţuii, comuna Ciurea, jud. Iaşi având suprafaţa terenului de 75899 mp (7,5899 hectare) şi un număr de 16 clădiri, având preţul de vanzare de 3.281.300 euro. Informații suplimentare tel. 0771103209, -  lucicalcc@gmail.com 

Vanzare Teren IASI - 56.438 mp

PUBLICAŢIE DE VÂNZARE PRIN NEGOCIERE DIRECTĂ din averea debitoarei S.C. PHOENIX TREND S.R.L. Proprietatea imobiliară amplasată în municipiul Iaşi, str. Aurel Vlaicu nr.87, jud. Iaşi având suprafaţa terenului de 56.438 mp (5,6438 hectare) şi un număr de 19 clădiri cu absolut toate utilitatile, având preţul de vanzare 8.402.420 euro. Pentru terenul de 56438 mp este aprobat un PUZ pentru locuinte colective. Informații suplimentare tel. 0771103209, e-mail -  lucicalcc@gmail.com 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

Prin prezentul anunț TOTALGAZ INDUSTRIE S.R.L. – societate în insolvență, face cunoscut faptul că organizează licitație publică în data de 23.09.2021, orele 14:00, pentru vânzarea, în conformitate cu prevederile art. 154 si următoarele din Legea 85/2014 și cele ale Regulamentului de vânzare întocmit de către Administratorul judiciar și aprobat de Adunarea creditorilor din data de 19.04.2021, a următoarelor autoturisme: Marca An de fabricație Preț pornire licitație (EUR, fără TVA) HYUNDAI iX35 2.0L CRDI 4WD A/T 2012 7.200,00 TOYOTA HILUX 4X2 SINGLE CAB 2.5L D-4D 2009 4.400,00 PEUGEOT PARTNER VTC 1.6 HDI 92 CP 2011 4.700,00 LEXUS RX 450H PRESIDENT 2009 8.400,00 TOYOTA HILUX 4X4 DOUBLECAB 3.0 L D-4D 2011 9.300,00 HILUX DOUBLE CAB SILVER METTALIC 2011 9.400,00 TOYOTA HILUX 3.5 ALB 2011 9.200,00 Licitația va avea loc în data de 23.09.2021, orele 14:00 la sediul Administratorului judiciar EuroBusiness LRJ S.P.R.L., din Mun. Iași, Str. Zorilor nr. 11, Jud. Iași. Ședința de licitație se va desfășura in următoarele condiții: A. Vânzător: TOTALGAZ INDUSTRIE S.R.L., cu sediul social în Iași, Șos. Păcurari nr. 128, Jud. Iași, înregistrată la Oficiul Registrului Comerțului de pe lângă Tribunalul Iași sub nr. J22/3277/1994, având CUI 6658553, prin administrator judiciar consorțiul format din KPMG Restructuring S.P.R.L., societate profesională cu sediul în București, DN1, Șos. București – Ploiești, nr. 69-71, sector 1, număr de înregistrare în Registrul Societăților Profesionale al U.N.P.I.R. 0499, tel. 40 372 377 800/fax +40 372 377 700, prin reprezentant permanent Mihai Nicoleta și EuroBusiness LRJ S.P.R.L. cu sediul în Iași, Str. Zorilor nr. 11, Jud. Iași, număr de înregistrare în Registrul Societăților Profesionale al U.N.P.I.R. 0022/2006, tel/fax: +40 232 220 777, prin reprezentant permanent Eduard Pascal, desemnat conform Încheierii de ședință din data de 12.08.2020, pronunțată de Tribunalul Iași, Secția a II - a Civilă în Dosarul nr. 3516/99/2020. B. Dată si locație ședință licitație: 23.09.2021, orele 14:00. Ședința de licitație va avea loc la sediul Administratorului judiciar EuroBusiness LRJ S.P.R.L. din Mun. Iași, Str. Zorilor nr. 11, Jud. Iași. Înscrierea la licitație se face cu cel puțin 24 de ore înainte de data fixată pentru începerea licitației prin depunerea tuturor documentelor prevăzute în Regulamentul de organizare al vânzării, adică cel mai târziu in data de 22.09.2021, ora 15:00. Documentele depuse cu depășirea acestui termen nu sunt luate în considerare. C. Tip licitație: procedura de vânzare prin licitație publică cu strigare, cu preț în urcare si scădere. D. Dosar de prezentare/documente care trebuie să fie incluse în dosarul de înscriere la licitație: Oferta va conține cel puțin următoarele informații/documente și va fi depusă la sediul administratorului judiciar EuroBusiness LRJ S.P.R.L. din Mun. Iași, Str. Zorilor nr. 11, Jud. Iași, în plic închis pe care vor fi înscrise, datele de identificare ale ofertantului și mențiunea „Documente de participare la licitație”, data și ora depunerii documentelor de către ofertant (fără a se depăși data limită de 22.09.2021, ora 15:00): (i) Scrisoare de intenție privind participarea la licitație care va trebui să cuprindă datele complete de identificare ale ofertantului, persoanele care reprezintă legal ofertantul, precum și bunul/bunurile pentru care se înscrie; (ii) Dovada plății garanţiei de 20% din prețul de pornire fără TVA (ordin de plată procesat de bancă), în contul de lichidare al debitoarei, nr.: RO43 BREL 0002 0011 7901 0100, deschis la Libra Bank, suc. Iași; (iii) Împuternicirea persoanei care îl reprezintă pe ofertant la ședința de licitație (dacă este cazul); (iv) Pentru persoanele juridice de naționalitate română, copie de pe certificatul de înregistrare eliberat de Oficiul Registrului Comerțului; (v) Pentru persoanele juridice străine, actul de înmatriculare tradus în limba română; (vi) Pentru persoanele fizice române, copie de pe actul de identitate; (vii) Pentru persoanele fizice străine, copie de pe pașaport; (viii) Declarația, în original, a ofertantului in sensul că înțelege să cumpere bunurile în starea în care se găsesc, după principiul “unde este, în starea în care este” – nu există un model predefinit. (ix) Acordul ofertantului de acceptare a prezentului Regulament (original) – nu există un model predefinit. (x) Pentru persoanele juridice declarația că nu este insolvent, în insolvență sau în perioada de reorganizare – nu există un model predefinit. (xi) Declarația că deține fondurile disponibile pentru cumpărarea activului la cel puțin prețul ofertat – nu există un model predefinit. (xii) Pentru persoanele juridice hotărârea AGA/Consiliul de Administrație privind aprobarea măsurii de achiziționare a activelor. Plicul va fi însoțit de intenția de participare la licitație, în dublu exemplar, pe care vor fi menționate numărul de înregistrare, data și ora înregistrării. Un exemplar pe care va fi înscris numărul de înregistrare, data și ora, va fi restituit ofertantului. E. Alte informații: - Activele se vând libere de orice sarcini, precum ipoteci, garanții reale mobiliare sau drepturi de retenție, de orice fel, ori măsuri asigurătorii, conform dispozițiilor art. 91 din Legea nr. 85/2014, privind procedurile de prevenire a insolvenței și de insolvență; - Pasul de urcare/scădere este stabilit la valoarea de 10% din prețurile de pornire enunțate mai sus; - Diferența dintre prețul de adjudecare și garanția depusă va putea fi achitată în termen de maxim 10 zile calendaristice de la data ținerii licitației (considerând garanția plătită de adjudecatar ca fiind avans din prețul de adjudecare) Detaliile privind documentația necesară în vederea participării la licitație și modul de organizare a procesului de vânzare, precum și descrierea bunurilor supuse procedurii de valorificare pot fi solicitate administratorului judiciar al TOTALGAZ INDUSTRIE S.R.L. până cel mai târziu in data de 22.09.2021, ora 15:00. Pentru informații suplimentare despre activele scoase la vânzare conform Regulamentului de vânzare disponibil la cerere persoanele de contact sunt: Anabella Pădurariu - reprezentant al Administratorului Judiciar: Telefon: 0232.220.777,0733.683.702, Fax: 0232.220.777 E-mail: office.is@lrj.ro, vanzari@lrj.ro. Loredana Preda – reprezentant al Administratorului Judiciar: Telefon: 0372.377.800, Fax: 0372.377.700 E-mail: loredanapreda@kpmg.com.
„EuroBusiness LRJ ”S.P.R.L., , în calitate de lichidator judiciar al debitoarei ”FANYON”S.R.L., conform Hotărârii nr. 120/02.04.2018, pronunțată în dosarul nr. 2172/113/2017, de către Tribunalul Brăila, organizează în zilele de 23.09.2021 și 07.10.2021, ora 14:00, la sediul ales al lichidatorului judiciar din Bucuresti, Bd.Magheru, nr.31 ,et.1, cam.25, Sector 1, licitații în vederea valorificarii următorului bun imobil, proprietatea debitoarei: BUN IMOBIL PREȚ DE PORNIRE LA LICITAȚIE (EUR, fără TVA) ,,Fabrica de dulciuri FATA MOȘULUI”, proprietate compusă din teren și construcții cu destinație nerezidențială, împreună cu bunurile mobile integrate, mijloacele fixe, obiectele de inventar și activele necorporale, situată în Sat Baldovinești, Com. Vădeni ,Jud.Brăila, CF nr.70378 a Com. Vădeni, astfel: 842.386,30 1.Teren și construcții cu destinație nerezidențială 636.747,30 a.Teren intravilan, în suprafață de 4.507,00 mp, amplasat în Sat Baldovinești, Com.Vădeni, Jud.Brăila, nr.cad.70378, CF nr.70378 a Com.Vădeni 26.880,00 b.Construcția C1,cu destinație secție producție, nr.cad.70378-C1, CF nr.70378, a Com. Vădeni, cu Sc la sol=278,30 mp,cu regim de înălțime P+1E 37.286,90 c. Construcția C2, cu destinație secție producție, nr.cad.70378-C2, CF nr.70378, a Com. Vădeni, cu Sc la sol=278,45 mp,cu regim de înălțime P+1E 37.313,50 d.Construcția C3, cu destinație depozit ambalaje, nr.cad.70378-C3, CF nr.70378, a Com. Vădeni, cu Sc la sol=501,10 mp,cu regim de înălțime P 15.310,40 e.Construcția C4, cu destinație pavilion administrativ, nr.cad.70378-C4, CF nr.70378, a Com. Vădeni, cu Sc la sol=149,75 mp,cu regim de înălțime P+1E 34.392,40 f.Construcția C5, cu destinație depozit produse finite, cu nr.cad.70378-C5, CF nr.70378, a Com. Vădeni, cu Sc la sol=130,75 mp, cu regim de înălțime P 4.648,70 g.Construcția C6, cu destinație anexă depozitare, nr.cad.70378-C6, CF nr.70378, a Com. Vădeni, cu Sc la sol=294,00 mp,cu regim de înălțime P 4.619,30 h.Construcția C7, cu destinație de spații de producție și depozitare, nr.cad.70378-C7, CF nr.70378, a Com. Vădeni, cu Sc la sol=449,00 mp,cu regim de înălțime P+1E 64.824,90 i.Construcția C11,cu destinație hală producție, nr.cad.70378-C11,CF nr.70378,a Com.Vădeni,cu Sc la sol=530,00 mp și Sc desfășurată=2.120,00 mp,cu regim de înălțime D+P+1E+M 314.309,80 j.Construcția C12,cu destinație anexă tehnologică, nr.cad.70378-C12, CF nr.70378, Com. Vădeni, cu Sc la sol=155,00 mp și Sc desfășurată=620,00 mp, cu regim de înălțime D+P+1E+M 97.161,40 2.Bunuri mobile integrate (lista completă poate fi vizualizată pe site-ul lichidatorului judiciar www.lrj.ro) 89.523,00 3.Bunuri mobile constând în mijloace fixe și obiecte de inventar (lista completă poate fi vizualizată pe site-ul lichidatorului judiciar www.lrj.ro) 86.016,00 4.Active necorporale: mărci, desene și modele 30.100,00 Activul imobil,,Fabrica de dulciuri FATA MOȘULUI” se vinde doar în bloc, ca activ funcțional. Prețurile nu includ TVA. Urmează a fi făcută aplicabilitatea dispozițiilor art.292, (alin.2), lit.F, din Codul Fiscal, în măsura aplicabilității. Toate condiţiile de participare la licitaţie şi condiţiile de adjudecare se regăsesc în caietul de sarcini care poate fi procurat on-line de la lichidatorul judiciar, contravaloarea acestuia fiind de 2.380,00 RON, TVA inclus, dovada achiziţiei acestuia fiind obligatorie pentru participarea la licitaţie, plata acestuia efectuându-se în contul lichidatorului judiciar, nr.:RO93BUCU1031215949892RON, deschis la Alpha Bank Iaşi. Persoanele care doresc să se înscrie la licitaţie au obligaţia de a depune garanţia de participare la licitaţie de 10% din preţul de pornire al licitaţiei, plata acesteia efectuându-se în lei, la cursul BNR din data plății în contul de lichidare al ”FANYON”S.R.L., nr.:RO76BUCU1032235342465RON, deschis în lei la Alpha Bank S.A.Înscrierile la licitație se pot face până în preziua licitaţiei, ora 14:00, scrisoarea de participare la licitaţie, împreună cu toate documentele menţionate în caietul de sarcini, urmând a fi trimise on-line pe adresele de e-mail:vanzari@lrj.ro și stefania.nitu@insolvency.ro.Vizitarea şi prezentarea activului se poate face doar în conformitate cu prevederile legale în vigoare, în fiecare zi de luni până vineri, cu acceptul lichidatorului judiciar, la locul în care acestea se află.Lichidatorul judiciar va permite accesul ofertanţilor care vor achiziţiona caietul de sarcini, doar în prezenţa unui reprezentant al acestuia şi la solicitarea scrisă prealabilă însoţită de o programare în acest sens. Reprezentanţii lichidatorului judiciar vor furniza toate informaţiile suplimentare disponibile către cei care au achiziţionat caietul de sarcini.Vizualizarea activului imobil este o condiție obligatorie pentru participarea la licitații. Informaţii suplimentare se pot obţine de pe site-ul lichidatorului judiciar: www.lrj.ro, telefon: 0733.683.702, 0729.292.746, e-mail:vanzari@lrj.ro, manuel.stoica@lrj.ro, office.is@lrj.ro, telefon:0737.242.544, mail:stefania.nitu@insolvency.ro, telefon: 0747.012.820, mail:paula.stoian@fanyon.ro.
Bănel Nicoliţă, acuzat că a ţepuit o firmă. Este căutat de recuperatori
23/12/2019 12:44

Potrivit unor surse din anturajul fostului mare fotbalist, acesta ar fi semnat, la sfarsitul anului 2018, un contract, pe firma sa, cu o companie de telefonie mobilă, scrie spynews.ro. Bănel s-ar fi inteles s ...

Percheziții la Primăria Eforie. Primarul Robert Ștefan, vizat de procurori
19/12/2019 13:57

Primarul orasului Eforie, Robert Stefan, este vizat de o anchetă a procurorilor din Constanta pentru o presupusă faptă de săvarsire a unui abuz in serviciu, potrivit unor surse judiciare citate de Mediafax. ...

Viceprimarul Capitalei, audiat la DIICOT în dosarul 10 august
18/12/2019 14:17

Viceprimarul Capitalei Aurelian Bădulescu a anunţat că a fost chemat joi la DIICOT in legătură cu dosarul evenimentelor din 10 august, el precizand că are calitatea de martod şi că va aduce noi lămurir ...

De ce au descins mascații la Spiru Haret. Percheziții și 100 de persoane audiate, într-un scandal cu diplome universitare
18/12/2019 13:07

În această dimineată, procurorii DIICOT face zeci de percheziţii la Universitatea Spiru Haret. Procurorii DIICOT au suspiciuni că prorectorul universitătii ajutat de alti angajati ar fi dat diplome d ...

Procurorii militari au clasat dosarul prăbuşirii elicopterului SMURD în lacul Siutghiol
16/12/2019 15:23

Procurorii militari au clasat dosarul privind prăbuşirea elicopterului SMURD in lacul Siutghiol din judeţul Constanţa, in decembrie 2014. Tragedia s-a soldat cu moartea a patru persoane, doi piloţi şi dou ...

Dosarul Colectiv. Fostul primar Piedone, condamnat la 8 ani şi 6 luni de închisoare, 11 ani şi 8 luni pentru patronii clubului Colectiv
16/12/2019 14:29

Judecătorii de la Tribunalul Bucureşti au anunţat sentinţa in dosarul Colectiv. După mai bine de patru ani de la tragedia in care 64 de tineri şi-au pierdut viaţă, fostul primar al Sectorului 4 Cristian ...

Scandalul permiselor de port-armă: Prefectul de Caraș-Severin a fost pus sub control judiciar, șeful serviciului arme din IPJ, reținut
05/12/2019 11:54

Prefectul judetului Caraş-Severin, Matei Lupu, a fost plasat sub control judiciar după perchezitiile de miercuri legate de autorităti care interveneau in favoarea unor persoane care voiau să obţină arme, ...

Se zdruncină serios imaginea Poliției Române! O polițistă oferea informații din interiorul instituției unei rețele de proxenetism
07/11/2019 10:34

 În dosar apare si numele unei politiste din localitatea Drăgănesti Vlasca, al cărei transfer la IGPR a fost negociat sub presiunea traficantilor, pentru a oferi retelei informatii din interiorul ...

S-a ales praful de obiectivele industriale ale Iaşului
26/05/2019 10:42

Combinate precum Fortus, Nicolina sau Terom au fost făramiţate prin privatizări defectuoase sau rău-intenţionate. Alte branduri comuniste ale oraşului, precum Lactis, Unirea, Avicola, Zimbru sau Ţigarete ...

Comorile neştiute ale Iaşului
19/05/2019 00:00

 De la Iaşi la Moşna nu faci mai mult de o oră cu maşina, pe un drum asfaltat. Se vede că sunt oameni gospodari in zonă, după casele ingrijite. Cele bătraneşti se strecoară timid de după pomii i ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei