„Alianţa Estului”, în chinurile facerii

default

Dimensiune font:

| 14-12-2018 13:00

A fost de ajuns „Alianţa Vestului” (Timişoara, Arad, Cluj-Napoca şi Oradea) pentru ca municipiile reşedinţă de judeţ din întreaga ţară să se pună în mişcare, căutându-şi parteneri pentru a implementa proiecte europene.

E un fel de condiţie pentru ca marile oraşe să se poată înfrupta mai uşor din banii Uniunii Europene, după 2020, deşi comisarul European pentru Politică Regională se încăpăţânează să anunţe că în cadrul actualei perioade de programare 2014 – 2020 lucrurile sunt tranşate. Ei, şi? Oamenii se pregătesc. O fac şi cei din nordul ţării - localităţi din Maramureş, Satu Mare, Sălaj şi Bistriţa au anunţat deja lansarea „Provinciei Transilvania de Nord”, dar şi cei din sud sau centru, în „Ţinutul Secuiesc”.

Bineînţeles, nu putea fi linişte nici în estul ţării, unde primarii din municipiile Iaşi, Piatra Neamţ, Suceava şi Botoşani pun deja la cale o alianţă, cu gândul la consolidarea economică a zonei.

Municipiul Iaşi a anunţat cel dintâi că vrea într-o astfel de alianţă. Primarul Iaşului, Mihai Chirica, a trimis chiar o scrisoare omologului său din Cluj-Napoca, Emil Boc, arătându-şi disponibilitatea de a prelungi axa Timişoara – Cluj până dincoace de Carpaţi. „Suntem două centre universitare de prestigiu din România şi trebuie să ne susţinem spitalele regionale de urgenţă împreună, pentru a le putea finaliza la timp, proiectele culturale, proiectele administrative şi cele de infrastructură mare”, spune Mihai Chirica. Doar că, în aşteptarea răspunsului de la Cluj, Chirica a testat şi piaţa estului, purtând discuţii cu primarii din Regiunea de Nord-Est şi chiar cu cei din regiunile de alături, de exemplu din Buzău.

Ce spun aceştia?

Cătălin Flutur: „Sunt foarte multe lucruri pe care am putea să le gestionăm în comun”

Primarul municipiului Botoşani, Cătălin Flutur (PNL), anunţă că primarii din est se vor întâlni, pentru o discuţie preliminară, „pentru a gestiona documente”, probabil în cursul zilei de luni, deşi vor discuta şi astăzi, la şedinţa Agenţiei de Dezvoltare Regională Nord-Est.

Suntem doar în fază de discuţii. Până nu ne vom întâlni cu toţii, nu prea avem ce spune... Vom putea spune mai multe în momentul în care vom hotărî cum vom formula protocolul acesta de colaborare. Este o regulă a fondurilor europene: orice asociere, în timp, primeşte mai mulţi bani decât individual. Am avut fonduri structurale la început, în primul exerciţiu financiar şi vorbim aici de fondurile de coeziune – de asta s-au înfiinţat GAL-uri, zone metropolitane, ADI-uri, iar acum orice tip de asociere are şanse mai mari să primească mai mulţi bani decât ar primi în mod individual”, susţine Cătălin Flutur. Acesta precizează că trebuie luat în calcul aceste alianţe, pentru că şi regionalizarea, dacă ar fi fost făcută la timp, asumată, mai bine zis, România ar fi primit mai mulţi bani până acum. „la momentul respectiv nu şi-a asumat nimeni răspunderea, nici de pe stânga, nici de pe dreapta politică, când au fost la guvernare. Nimeni n-a vrut să facă descentralizare şi regionalizare, în acelaşi timp. Vorbim de coeziune, de asta ni se dau bani, să ne adunăm şi să cerem mai mult pentru proiectele strategice”, menţionează Flutur, amintind aici de autostradă, drumuri expres sau drumuri mai bune pentru Moldova. „Ne putem asocia pe extinderi de gaz în zonele noastre, pentru că degeaba au municipiile gaz, dacă nu au comunele. Apoi, alimentarea cu apă, unde suntem deficitari... sunt foarte multe lucruri pe care am putea să le gestionăm în comun şi cu o şansă mai mare de reuşită decât în cazul în care am merge individual”, opinează primarul municipiului Botoşani, Cătălin Flutur.

Vasile Pavăl: „Problema e discutabilă

Primarul municipiului Vaslui, Vasile Pavăl (PSD), pare cel mai nedumerit. El consideră că există deja o alianţă, că judeţele Moldovei sunt membre ale Agenţia pentru Dezvolatre Regională Nord-Est, toate cele şase judeţe... „Acum, ce să zic...? Ne mai adunăm într-o alianţă, gen cea de vest? Avem şi obiectivul principal al zonei, autostrada...”, îşi începe Pavăl, temător, pledoaria. „Cu siguranţă, dacă se vor identifica noi oportunităţi care necesită această chestiune, probabil vom face, dar, deocamdată, am auzit doar vorbindu-se de asta... n-am fost contactat de niciun domn primar din zona Moldovei”, menţionează primarul Vasluiului, precizând că va discuta cu cei care vor dori despre „problemele, oportunităţile care ar putea să ne unească, să le putem rezolva în acest mod”. „Problema e discutabilă. Deocamdată suntem în exerciţiul european 2014-2020, cu perspectiva 2022. Desigur, vom discuta, eu sunt deschis. Cum să nu fiu, când există intenţia, posibilitatea de a diversifica atât obiectivele, cât şi sursele pentru zona noastră, opinează Vasile Pavăl.

Dragoş Chitic: „Voi susţine şi mă voi implica în acest proiect”

Primarul municipiului Piatra Neamţ, Dragoş Chitic (PNL), se declară „extrem de dornic” să intre într-o astfel de alianţă. „Mă bucur că şi colegii mei agrează această idee şi cred că poate fi o soluţie pentru a dezvolta această Regiune de Nord-Est care e rămasă în urmă faţă de celelalte regiuni din ţară şi din Uniunea Europeană. Sunt de acord, voi susţine şi mă voi implica în această direcţie, în acest proiect”, anunţă primarul din Piatra Neamţ. Acesta consideră că, deşi Agenţia de Dezvoltare Regională Nord-Est militează cam pentru aceleaşi proiecte, nu se poate pune problema unor suprapuneri. „Vorbim de lucruri distincte. ADR nu-i o alianţă, e o regiune pentru accesarea de fonduri europene... Nu cred că s-ar suprapune sau ar genera probleme... E posibil ca, prin noile reglementări privind distribuţia fondurilor europene, acestea să poată fi accesate mai uşor pentru structuri asociative de genul celeia de care discutăm”, precizează primarul municipiului Piatra Neamţ, Dragoş Chitic. Dan BERCIU

 

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
Bancul Zilei

05:36

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Gura Vaii, cu sediul social in comuna Gura Vaii, satul Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau, cod postal 607220, telefon 0371/407.500, fax 0372/002.112, e-mail: primariaguravaii@yahoo.com, cod fiscal 4278108. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: - teren in suprafata de 316 mp, situat in intravilanul comunei Gura Vaii, satului Rotunda, nr. Cadastral 62185, CF 62185, apartinand domeniului privat al Comunei Gura Vaii, conform H.C.L. Comunei Gura Vaii nr. 09/22.01.2024, caietului de sarcini si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul institutiei, Compartimentul Achizitii Publice sau se poate consulta pe site-ul: www.uatcomuna guravaii.ro, sectiunea -Anunturi. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: de la Compartimentul Achizitii Publice, din cadrul Comunei Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei/exemplar, ce se achita numerar la Casieria institutiei, sau in contul de trezorerie RO17 TREZ 0625 006X XX00 0079, deschis la Trezoreria Onesti, cod fiscal: 4278108. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 27.03.2024, ora 12.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 04.04.2024, ora 14.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Registratura Comunei Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: intr-un singur exemplar, intr-un plic sigilat. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 05.04.2024, ora 09.00, Comuna Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Judecatoria Onesti, cu sediul in municipiul Onesti, Str. Tineretului nr. 1, judetul Bacau, telefon 0234/311.913, fax 0234/326.170, e-mail: jud-onesti-reg@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 08.03.2024.
ANUNȚ DE LICITAȚIE. Primăria Comunei Valea Lupului, jud. Iași, cu sediul în Com. Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, CUI 16384625, tel 0232/272590, e-mail: primaria_valealupului@yahoo.com, patrimoniu@comuna-valealupului.ro, organizează în data de 29.03.2024, licitație în vederea vânzării terenului intravilan în suprafață de 16.000,00 mp, nr. cadastral 96128, CF nr. 96128, zona Dedeman. 1. Informaţii generale privind concedentul, în special denumirea, codul fiscal, adresa, numărul de telefon, telefax şi/sau adresa de e-mail a persoanei de contact etc: UAT Comuna Valea Lupului, jud. Iași, cu sediul în Com. Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, CIF 16384625, tel 0232/272590, e-mail: primaria_valealupului@yahoo.com, patrimoniu@comuna-valealupului.ro 2. Informații generale privind obiectul procedurii de licitație publică, în special descrierea și identificarea bunului care urmează să fie vândut: teren intravilan în suprafață de 16.000 mp, situat în Sat Uricani, Comuna Miroslava, județul Iași, zona Dedeman, nr. cadastral 96128, CF nr. 96128, teren proprietate privată a Comunei Valea Lupului 3. Informații privind documentația de atribuire: se regăsesc în caietul de sarcini 3.1 Modalitatea sau modalitățile prin care persoanele interesate pot intra în posesia unui exemplar al documentației de atribuire: la cerere, de la sediul autorității sau de pe site-ul autorității wwww.comuna-valealupului.ro 3.2 Denumirea și datele de contact ale serviciului/compartimentului din cadrul vânzătorului, de la care pot obține un exemplar din documentația de atribuire: de la Registratura primăriei, Aleea Irisului nr. 8, sat Valea Lupului, Comuna Valea Lupului, județul Iași sau de pe site-ul autorității: www.comuna-valealupului.ro 3.3 Costul și condițiile de plată pentru obținerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: gratuit 3.4 Data-limită pentru solicitarea clarificărilor: 20.03.2024, orele 16.00 4. Informații privind ofertele: se regasesc în caietul de sarcini 4.1 Data-limită de depunere a ofertelor: 29.03.2024, orele 09.00 4.2 Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, Județul Iași 4.3 Numărul de exemplare în care trebuie depusă oferta: un singur exemplar original 5. Data și locul la care se va desfașura ședința publică de deschidere a ofertelor: 29.03.2024, orele 11.00, Primăria Comunei Valea Lupului - Sala de consiliu, Aleea Irisului nr. 8, Comuna Valea Lupului, Județul Iași 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon și/sau adresa de e-mail ale instanței competente în soluționarea litigiilor apărute și termenele pentru sesizarea instanței: Tribunalul Iași, Strada Elena Doamna nr. 1A, telefon: 0232.260.600, 0232.248.000, 0332.403.666, Fax: 0332.435.700, e-mail: tr-iasi-reg@just.ro PRIMAR, Florin-Liviu DULGHERU
Cât costă o franciză pentru o sală de jocuri în realitate virtuală
25/11/2019 18:37

 În urmă cu doi ani, un antreprenor a deschis in Bucuresti o sală de jocuri in realitate virtuală (VR), cu ajutorul unei finanţări obţinute prin programul StartUp Nation. Startup-ul a lansat in ...

Cu cât crește factura la energie dacă lași în priză electronicele și electrocasnicele
21/09/2019 14:25

  Alimentarea cu energie a aparatelor electrocasnice dintr-o locuinţă atunci cand acestea sunt in stand-by poate creşte cu pană la 180 de lei anual factura de electricitate, susţine compania ge ...

Cum poți verifica dacă Google știe de unde ți-ai făcut cumpărăturile
17/06/2019 08:37

 Există o modalitate prin care puteti verifica ce stie Google despre dumneavoastră, inclusiv date despre toate cumpărăturile pe care le-ati făcut. În esentă, dacă utilizati un produs Google, ...

ULUITOR! N-o sa crezi in ce conditii locuieste cel mai bogat cioban din Romania
18/01/2015 00:00

 Dumitru Andresoi, catalogat drept cel mai bogat cioban din Romania, cu o avere de 25 de milioane de euro, nu si-a cumparat vile somptuoase sau palate, ba dimpotriva. Locul in care a ales sa locuiasca i-a ...

Afaceri online - cum să gestionezi corect propria afacere online
21/11/2014 08:47

 Cu alte cuvinte, discutam de ore intregi de munca si organizare pentru a pune bazele unei afaceri prospere. In online, este loc pentru oricine, insa conteaza cum iti gestionezi magazinul online sau site-u ...

ŞOCANT! 1,5 milioane de români au dat banii degeaba pe asigurare. Eşti printre ei?
16/09/2014 13:40

 Cutremur, inundaţie sau incendiu devastator? Teoretic, 1,5 milioane de romani care au respectat legea şi au incheiat o poliţă de asigurare obligatorie a locuinţei ar trebui să stea cat de cat liniş ...

Răzbunarea DIABOLICĂ a unei angajate concediate. S-a asigurat că
05/09/2014 18:00

 În momentul in care a aflat că urma să rămană fără job, o angajată a unei companii de cosmetice a pus la cale un plan care ar fi putut să distrugă imaginea companiei pentru care lucrase. &I ...

Veste ŞOC pentru români: Se dublează preţul la asigurarea obligatorie a locuinţei
18/07/2014 10:53

 Asigurarea obligatorie a locuinţei se va scumpi cu pană la 100% iar o astfel de  propunere se află deja pe masa Autorităţii de Supraveghere Financiară, au  arătat, pentru Economica.n ...

Aparatele din gospodaria noastra care consuma curent si cand sunt INCHISE
07/07/2014 13:32

Dispozitivele smart sunt atat de destepte incat consuma curent si atunci cand nu le folosim. Potrivit unui studiu recent, aparatele care se conecteaza le net ne umfla substantial facturile chiar si cand stau de ...

Topul datornicilor: 20 de malluri au datorii cumulate de aproape 2 miliarde de euro. Palas din Iaşi peste 200 milioane de euro , AFI Palace Cotroceni
06/07/2014 11:15

Cele mai indatorate 20 de centre comerciale din Romania au datorii cumulate de 1,9 miliarde de euro, de zece ori mai mari decat cifra de afaceri realizată anul trecut de aceste proiecte, pe fondul creditelor m ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei