Urșii, subiect pentru un management pe termen lung. Ce vrea ministrul Mediului

download

Dimensiune font:

| 07-03-2021 09:47

Ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Tanczos Barna, a declarat că România are nevoie de un management al urşilor făcut pe termen lung şi că în ţara noastră se intervine doar după ce s-a întâmplat ceva, neexistând în momentul de faţă intervenţii preventive.

Tanczos Barna a afirmat vineri, într-o conferinţă de presă susţinută la Braşov, că România trebuie să vină cu soluţii pentru protejarea habitatului şi pentru evaluarea anuală calitativă şi cantitativă populaţiei de urşi.

“România are nevoie de management al urşilor făcut pe termen lung. Non intervenţia, nestabilirea populaţiei, neevaluarea calitativă şi cantitativă a populaţiei, non-intervenţia totală nu va rezolva niciodată problema. Ministerul acum câţi ani a aprobat un plan de management al populaţiei, dar după aceea nu s-a mai întâmplat nimic, nu sunt acţiuni concrete. România trebuie să vină cu soluţii pentru protejarea habitatului în primul rând, trebuie să vină cu soluţii pentru evaluarea periodică anuală calitativă şi cantitativă a populaţiei, trebuie să vină cu măsuri de protejare acelor zone, Natura 2000, de exemplu, unde s-a întâmplat acel eveniment şi după aceea pentru a stabiliza tot ce se creează trebuie să aibă măsurile de intervenţie aprobate, gândite şi fundamentate ştiinţific. Prin sistem de stingere de incendii şi intervenţii pompieristice, nu vom rezolva niciodată nimic”, a explicat ministrul Mediului.

El a fost întrebat ce s-a întâmplat în urma petiţiei înainte de Uniunii Europene cu privire la gestionarea populaţiei de urşi din ţara noastră.

“Petiţia a fost înaintată cu mult timp înainte, anul trecut, de patru consilii judeţene, nu sunt printre semnatari, preşedintele Consiliul Judeţean Braşov, Covasna, Harghita şi Mureş. De asemenea, una dintre petiţii a fost semnată de peste 10.000 de oameni. Prin aceste petiţii au fost aduse în faţa Parlamentului European, în faţa Comisiei de petiţii numeroasele atacuri asupra bunurilor, asupra culturilor, asupra oamenilor şi numeroase decese din păcate, tragedii care au avut loc în România în ultimii ani. A fost o dezbatere deschisă, publică, despre acest fenomen. Nu putem nega că acest lucru se întâmplă în România”, a explicat ministrul Mediului.

El a precizat că directiva europeană prevede că ursul este o specie protejată, dar că sunt admise şi derogări.

“Directiva europeană şi este o concluzie extrem de importantă cu ocazia acestei dezbateri, directiva protejează populaţia de urşi, declară că este o specie strict protejată, dar şi acest lucru a fost cu subliniat de mai multe ori în cursul dezbaterii de către reprezentanţii comisiei, derogările sunt permise. Derogările sunt permise tocmai pentru a interveni pentru siguranţa publică şi pentru prevenirea pagubelor. România trebuie să implementeze această directivă, având în vedere aceste două aspecte, că viaţa umană trebuie protejată, siguranţa cetăţeanului trebuie protejată, trebuie protejate şi culturile fermierilor. Acest plan pe termen lung de gestionare a populaţiei de urşi trebuie să aibă în vedere aceste aspecte cel puţin”, a precizat Tanczos Barna.

Ministrul Mediului a menţioant că în România se intervine doar după ce s-a întâmplat ceva, după ce un om a fost atacat sau după ce culturi au fost distruse de urşi.

“România lucrează pe derogări strict intervenţioniste. Se intervine doar post-factum în momentul în care s-a întâmplat ceva. Tocmai asta a fost concluzia, inclusiv a comisiei. În România, în momentul de faţă nu există intervenţii preventive. Până acum s-au acordat derogări pentru intervenţii după ce cineva a fost atacat, cineva, Doamne fereşte, a fost omorât de urs, o cultură a fost afectată tine, a intrat ursul în curtea cuiva, în casa cuiva, în curtea şcolii şamd”, a menţionat ministrul Mediului.

Petiţia privind problematica ursului iniţiată în 2019 de judeţele Harghita, Covasna, Mureş şi Braşov a fost prezentată în Comisia pentru petiţii a Parlamentului European de preşedintele Consiliului Judeţean Harghita, Borboly Csaba.

"Trebuie asigurate condiţiile pentru protecţia vieţii umane, siguranţa publică şi prevenirea daunelor", a afirmat el.

Aflați amănunte de pe news.ro. 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
Bancul Zilei

04:09

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
La cine apelezi când ai nevoie urgentă de bani? Descoperă soluțiile de finanțare rapidă
23/04/2024 15:37

La cine apelezi cand ai nevoie urgentă de bani? Descoperă solutiile de finantare rapidă O urgentă poate apărea in momente neprevăzute, lucru care crează griji, stres si dezechilibru pe plan financiar. C ...

Royal Laundry SRL  a demarat in luna aprilie  2024 implementarea proiectului cu titlul “Performanta si dezvoltare in activitatea de finisare a materialelor textile “, cod SMIS 313613, proiect finanțat de Uniunea Europeană prin Programul Regional Nord
23/04/2024 10:50

 Royal Laundry SRL  a demarat in luna aprilie  2024 implementarea proiectului cu titlul “Performanta si dezvoltare in activitatea de finisare a materialelor textile “, cod SMIS 3 ...

O nouă masă de aer încărcată cu particule de praf de origine sahariană deasupra României
23/04/2024 10:20

În perioada 23 aprilie ora 09 – 24 aprilie ora 13, circulatia aerului, predominant sud-vestică, va favoriza avansul dinspre nordul Africii a unei mase de aer incărcată cu particule de praf de ori ...

„PNRR: Fonduri pentru România modernă și reformată!”    Spitalul Județean de Urgență Vaslui ,
23/04/2024 09:30

 „PNRR: Fonduri pentru Romania modernă si reformată!” Spitalul Judetean de Urgentă Vaslui

ANUNȚ DE SELECȚIE PARTENER ÎN VEDEREA ACCESĂRII  GRANTURILOR PENTRU SPRIJINIREA ANTREPRENORILOR ÎN DEZVOLTAREA TEHNOLOGIILOR DIGITALE AVANSATE  	 AGROPAN IMPEX S.R.L, cu sediul social în Municipiul Iaşi, Calea CHIŞINĂULUI, Nr. 29, Bloc Corp C4, Judet
22/04/2024 15:48

 ANUNT DE SELECTIE PARTENER ÎN VEDEREA ACCESĂRII GRANTURILOR PENTRU SPRIJINIREA ANTREPRENORILOR ÎN DEZVOLTAREA TEHNOLOGIILOR DIGITALE AVANSATE   AGROPAN IMPEX S.R.L, cu sediul ...

 ”Viitorul producției agroalimentare”, conferință internațională
22/04/2024 14:43

Consulatul Regatului Tărilor de Jos de la Iasi, in parteneriat Ambasada Regatului Tărilor de Jos in Romania, Universitatea de Stiintele Vietii "Ion Ionescu de la Brad" Iasi (USV Iasi) si cu OFA UGI ...

Anunț de selecție partener în vederea accesării granturilor pentru sprijinirea antreprenorilor în dezvoltarea tehnologiilor digitale avansate
22/04/2024 13:38

Anunt de selectie partener in vederea accesării granturilor pentru sprijinirea antreprenorilor in dezvoltarea tehnologiilor digitale avansate

Euro rămâne la trei bani de „cota” 5 lei
21/04/2024 22:17

* un raport recent al unei bănci comerciale estimează, pentru finalul anului un curs, un curs al euro de „5,05 cu presiuni de depreciere a leului provenite dinspre deficitul de cont curent incă mare, d ...

Cine sunt cei mai mari angajatori de la stat? Ministerul Finanţelor: Aproape 1,29 milioane
21/04/2024 13:29

Numărul posturilor ocupate in instituţiile şi autorităţile publice din Romania era, in februarie 2024, de 1.289.965, cu 1.827 mai puţine comparativ cu ianuarie 2024, aproape 64% dintre acestea fiind in ad ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei