„În 95 % din cazuri, procesul de îngrășare este mai accelerat în urma unor cure de slăbire și diete”

1oana dumitrescu

Dimensiune font:

| 28-01-2020 06:21

 Dialog cu Oana Dumitrescu, farmacist, specialist în psiho-nutriție şi psychological profiler

 

 

 

- În ultimii ani vorbim foarte mult despre obezitate, despre cauze, efecte, probleme pe care le aduce în viață fiecăruia. Statisticile sunt îngrijorătoare și toate organismele de sănătate trag semnale de alarmă. Cu toate acestea, nu sunt multe schimbări. De ce?

- Se vorbește foarte mult despre slăbit și diete într-o lume în care imaginea contează foarte mult. Statistic vorbind, pe primul loc în ultimii ani, în lista rezoluțiilor pentru anul ce vă urma este întotdeauna dieta. Evident că, din moment ce se menține pe un loc fruntaș în fiecare an, această dorință este importantă, dar s-ar părea că niciodată nu se îndeplinește. Și asta pentru simplu fapt că nici o dieta nu face minuni pe termen lung. Este nevoie să adoptăm un stil de viață care să ne facă nouă bine și care să funcționeze pentru noi. În general, oamenii urmează diete și sfaturi de la cei apropiați sau urmând modelul vedetelor prezente în media. Dar fiecare dintre noi este absolut unic și niciodată pe termen lung nu vă funcționa ce funcționează în cazul altor oameni. Este nevoie, în primul rând, de o conștientizare a cine suntem noi de fapt și a cauzelor care ne-a adus în situația de a fi supraponderali. De aceea este absolut necesar că oamenii aflați în situația aceasta să consulte un specialist.

Mâncăm excesiv doar atunci când nu suntem atenți la ceea ce ne transmite corpul nostru și anume la senzația de sațietate”

- Obezitatea are drept cauză consumul exagerat de alimente. Este singura cauză? De ce mâncăm mult?

- Obezitatea se datorează, în primul rând, unui consum exagerat de alimente, însă există și alte cauze pentru această epidemie de obezitate, cum a denumit-o încă de la mijlocul anilor 1990 Centrul pentru Controlul și Prevenirea Bolilor. O altă cauză ar fi comportamentul sedentar și stresul zilnic, în egală măsură. Industria alimentară și a cea a divertismentului transformă oamenii în consumatori ai alimentelor promovate printr-o publicitate agresivă, alimente bogate în energie, dar cu valoare nutrițională redusă.

- Cum alege fiecare om un anumit tip de alimente? Unora le plac dulciurile în exces, altora produsele sărate etc. Ce anume din noi determina aceste alegeri?

- Organismul nostru este un mecanism uriaș în care au loc în fiecare secunda circa 100.000 de procese chimice și biochimice, fiind dotat cu mecanisme de supraviețuire, de perpetuare a specie și ce apărare excepționale. Corpul nostru ne transmite cu mare precizie semnalele prin care ne avertizează daca are nevoie de ceva anume pentru a funcționă în continuare perfect. În cazul fericit în care suntem persoane echilibrate și știm să ne ascultăm corpul, atunci vom ști cu siguranță atunci când el ne trimite semnale pentru a-l alimenta corespunzător. De obicei, poftele indică o carenţă a unei anumite substanțe și care se regăsește, de regulă, în alimentele de care ni se face pofta. În cazul în care pofta noastră de dulce este foarte mare în mod zilnic și constant, este foarte probabil să vorbim despre o poftă emoțională care trebuie investigată din punct de vedere psihologic.

- Cum apar poftele? De ce ne place să mâncam excesiv?

- Mâncăm excesiv doar atunci când nu suntem atenți la ceea ce ne transmite corpul nostru și anume la senzația de sațietate. Asta se întâmplă de cele mai multe ori atunci când nu savurăm mâncarea și mâncăm prea repede, după o zi de muncă în care ne-am înfometat. În cazul în care nu stăm așezați la masă atunci când mâncăm şi stăm, spre exemplu, în faţa televizorului există marele pericol să mâncăm mai mult decât ne este necesar, fiind atenți la alte informații decât la ceea ce ne transmite propriul corp. În acest caz, senzația de sațietate este recepționată mai tărziu și mâncăm mai mult decât avem nevoie. Mâncatul emoțional se mai regăsește în diverse stări de depresie, singurătate, insomnie și după cure istovitoare de slăbire care au că revers o epuixzare a organismului care cere să recupereze ceea ce a pierdut în timpul curei de slăbire. Cercul mâncatului emoțional este istovitor, frustrant și poate duce de cele mai multe ori la stări de depresie și izolare.

Curele de slăbire făcute după ureche sau după modelul altor persoane au făcut nenumărate victime”

- Evident, există soluții. Care ar fi primii paşi, în afară de cântarul care trage semnale de alarmă?

- Primul lucru pe care persoanele supraponderale trebuie să-l facă este să se adreseze unui specialist. Curele de slăbire făcute după ureche sau după modelul altor persoane au făcut, în ultimii ani, nenumărate victime. Este cu adevărat nevoie să fii ghidat mai ales atunci când ai ajuns într-un cerc în care te simți prizonier. Cel mai important este să recunoști că există o problemă pe care nu o poți rezolva singur și că ai nevoie să fii ghidat și ajutat de către cineva care este specializat în acest domeniu.

- Susțineți că există o legătură între emoții și alimentație. Cum apare? De ce legăm trăirea de un capriciu alimentar?

- Nu există o simplă legătură între emoții și alimentație, este vorba despre un procem mult mai complex. Pentru a putea să slăbești într-um mod natural şi a te opri la o greutate optimă pentru tine ai nevoie să rezolvi partea emoțională a problemei. Atunci când avem o problema emoţională, cel mai la îndemână este să ne refugiem în mâncare pentru că ni se pare că nu poate fi nocivă precum alcoolul sau drogurile. Numai că, pe termen lung efectele pot fi la fel de devastatoare asupra corpului nostru, mai ales dacă ne refugiem în consumul de zahăr rafinat, care poate fi considerat un drog din cauza dependenţei pe care o da. În concluzie, problema mâncatului în exces trebuie tratată cu cea mai mare seriozitate, efectele asupra sănătății putând fi devastatoare.

- Frica este o altă cauză. Cum influențează greutatea?

- Centru fricii se află, alături de alţi centri vitali, în creierul nostru reptilian sau primar. El este un centru foarte important și ne salvează viața atunci când trebuie să reacționăm prompt în faţa unui pericol real și iminent. Din păcate, în secolul în care trăim și din cauza stresului la care ne expunem constant apare de foarte multe ori starea de anxietate, în care senzația de frică este dominantă. Atunci descărcarea de cortizol și adrenalină este crescută. Pe termen scurt, adrenalina scade senzația de foame deoarece circulația scade la nivelul organelor interne pentru a creşte la nivelul mușchilor și pentru a te pregăti pentru o reacţie fizică promptă. Cortizolul, cunoscut ca și „hormonul de stres”, acționează rapid și simplu: transmite creierului nevoia de a reface depozitul de hrană şi apare pofta pentru alimente bogate în grăsimi și zahar. Acesta este adevăratul motiv pentru care stresul îngrașă.

Imaginea contează mult și toți, că vrem sau nu vrem, suntem influențați de acest lucru”

- Vreau să aducem și veşti bune. Ce avem de făcut când deja cântarul nu ne este prieten, și nici garderoba?

- În primul rând şi cel mai bun lucru pe care poți să-l faci este să nu te panichezi din toate considerentele mai sus menționate și să nu te apuci de nici o cură de slăbire fară a consulta un specialist. Nu uita că, în 95% din cazuri, în urma unor cure de slăbire și diete, procesul de îngrășare este mai accelerat. Dacă ar fi să dau un singur sfat ar fi acela ca oamenii să se oprească din diete absurde, din înfometare și din cure de slăbire. Efectul, pe termen lung, este unul devastator, atât din punct de vedere fizic, cât și psihic

- Multă lume asociază greutatea scăzută cu un standard de frumusețe. De fapt, ce este un om frumos?

- Trăim în era lui Like. Imaginea contează mult și toți, că vrem sau nu vrem, suntem influențați de acest lucru. De fapt, frumusețea și farmecul personal nu ţin de numărul de kilograme, ci de cât de fericit și împăcat ești tu cu tine. Atunci când nu mai suntem fericiți cu modul în care arătăm și suntem mereu nemulțumiți indifferent de ceea ce facem, este nevoie să ne oprim și să facem o analiză, o introspecție pentru a vedea cu adevărat ce ne dorim și cine suntem. Un om frumos este un om asumat și liber, care nu se compară cu nimeni și nu vrea să semene și a fie ca nimeni altcineva. Asta este definiţia unui om frumos pentru mine.

- Dvs cum vă mențineți greutatea? Ați avut vreodată probleme?

- Nu am avut niciodată fluctuații de greutate mari. Sigur că nu mai am tot atâtea kilograme ca la 20 de ani, dar nici nu mai vreau să am pentru că mi s-ar părea nepotrivit. Corpul nostru se modifică inclusiv ca și conformație, este într-o permanentă schimbare, iar greutatea trebuie adaptată la momentul din viață la care te găsești. Niciodată nu îmi spun că sunt grasă sau că am kilograme în plus, chiar dacă observ că ar fi vreo două-trei. În acest caz, fac o perioadă mai mult sport, iar pentru mine asta înseamnă să merg mai mult pe jos. Un alt lucru pe care nu îl fac niciodată este acela de a mă cântari. Nu am cântar acasă și nici nu voi avea vreodată. Cântăritul zilnic nu are nici un sens și provoacă un stres prea mare. Hainele pe care le porți sunt cel mai bun reper.

A consemnat Maura ANGHEL

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

05:08

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Mocănița Huțulca din Suceava va ajunge până la Mănăstirea Moldovița / Noua cale ferată, cu o lungime de peste 5 km, se deschide vineri
25/04/2024 10:31

O nouă linie a Mocănitei Hutulca de la Moldovita va lega Mănăstirea Moldovita de pitorescul traseu al trenuletului pe linie ingustă din Bucovina, incepand de vineri, 26 aprilie  Noua cale ferată, ...

Primăria vrea să scape de serviciul public de termoficare!
25/04/2024 07:51

Primăria Municipiului Iaşi (PMI) va scoate la licitaţie, pană la sfarşitul lunii mai, delegarea serviciului public de alimentare cu agent termic a locuinţelor racordate la sistemul centralizat de termofic ...

Începând din toamnă, ieșenii vor putea zbura mai des către București
25/04/2024 07:32

Începand din toamnă, iesenii vor putea călători de şase ori pe săptămană către Bucuresti, odată cu introducerea de către compania Animawings de noi zboruri directe cu Capitala. Anuntul a fost f ...

De Paște, Rotary dăruiește zâmbete
25/04/2024 07:24

În prag de sărbătoare, Clubul Rotary Iasi se pregăteste să aducă lumina bucuriei in inimile copiilor aflati in situatii dificile. În cadrul unui proiect plin de generozitate si compasiune, in ...

Iașul, pol de atracție pentru cei mai buni dermatologi
25/04/2024 07:04

 Timp de o săptămană, Iasul a găzduit cea de-a 13-a editie a Primăverii Dermatologice Iesene, un eveniment de referintă in domeniu, care a reunit peste 1.600 de participanti si 130 de lectori de pres ...

Renașterea vine pe aripi de înger
25/04/2024 06:51

Nu a simtit lacrimile arzandu-i mana cand a impins usa salonului. Nici nu mai avea cum, făcea acest gest de multe luni, de cand cel mic, un pui de om, a ajuns la spital, intr-o noapte in care pană si stelele ...

La Iași vor fi tipărite 1.610.00 buletine de vot
25/04/2024 06:49

La alegerile locale şi europarlamentare din 9 iunie, in municipiul Iasi vor fi deschise 270 de sectii de votare organizate in 140 de centre de vot. Potrivit Autorităţii Electorale Permanente (AEP), pe listel ...

Autorităţile locale vor parc industrial pe fosta platformă Fortus
25/04/2024 06:44

* „Din păcate, avem o comunicare din ce in ce mai greoaie in ceea ce priveste intentia Consiliului Judetean Iasi de preluare de la statul roman a unei suprafete de teren si a unor active de la Fortus in ...

CJ se împrumută pentru finanţarea proiectelor de dezvoltare a Iaşului
25/04/2024 06:41

Aleşii judeţului au aprobat miercuri contractarea de către Consiliul Judeţean Iaşi a unui credit de angajament in valoare de 9,5 milioane de lei pentru derularea Programului Judetean de Dezvoltare Economic ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei