Camelia Gavrilă: „Școala ieşeană merita de mult să aibă un ministru al Educaţiei”

2222222

Dimensiune font:

| 12-09-2019 10:26

Cu toate că are toate motivele să se bucure pentru nominalizarea la funcția de ministru al Educației Naționale, fosta şefă de la Inspectoratul Şcolar Iaşi este rezervată şi refuză să se aventureze în declaraţii impresionante. „Deocamdată, este o ipoteză, o nominalizare. Sunt mai mulţi paşi care vor urma. Trebuie şi acceptul din partea preşedintelui Iohannis, sunt şi contexte politice destul de complexe, de controversate. Consider că nominalizarea este onorantă, este un semn de apreciere şi pentru activitatea profesională ca profesor, inspector, ca om al şcolii, ca practician al şcolii mai ales, dar şi pentru şcoala ieşeană în întregul ei care merita de mult să aibă un ministru al Educaţiei”, ne-a declarat Camelia Gavrilă.

 

Ne trebuie o legislaţie corectată, armonizată

În ceea ce priveşte viziunea despre educaţie şi sistemul de învăţământ, Camelia Gavrilă ne-a spus că are o viziune complexă care are nevoie de un timp pentru legiferare şi implementare.Asta ar însemna că ne trebuie o legislaţie corectată, armonizată, pentru că în acest moment tot este completată şi mozaicată, faţă de legea din 2011. Ar trebui să avem o abordare pe verticală a sistemului, mergând de la învăţământul preşcolar la învăţământul obligatoriu, profesional, universitar. Ar trebui să existe şi un statut al cadrelor didactice şi un cod al elevilor, al studenţilor, să avem un pachet legislativ complex care ar însemna o pregătire temeinică, o discuţie cu partenerii sociali, ne-a declarat Camelia Gavrilă.

 

Un om responsabil şi o echipă responsabilă trebuie să asigure predictibilitate”

Fosta şefă a Inspectoratului Şcolar, aflată acum în primul mandat de deputat şi propusă mai nou ministru la Educaţie, crede că ar fi nevoie şi de un timp al comunicării transpartinice. „Gândindu-ne la faptul că ne aflăm la un sfârşit de mandat din ciclul electoral, mai avem un an şi jumătate, că nu e nici contextul politic extrem de liniştit şi de calm, eu cred că un om responsabil şi o echipă responsabilă trebuie să asigure predictibilitate în sistemul de educaţie, funcţionalitatea acestuia, corectează ce se poate corecta fără a bulversa sau schimba regulile jocului în timpul jocului, aşa cum s-au mai făcut schimbări, merg pe ideea că avem nevoie urgent de finalizarea planurilor de învăţământ pentru liceu. Au fost nişte variante în dezbaterea publică dar au rămas cumva suspendate. Arhitectura curriculară trebuie dusă până la nivel liceal în paralel cu o consolidare a învăţământului profesional şi tehnic. Noi în perioada aceasta noi şi partidul pe care îl reprezint am susţinut învăţământul dual, învăţământul profesional, s-au făcut paşi importanţi pe legislaţie, pe metodologie, pe acordarea cifrelor de şcolarizare, dar încă trebuie lucrat pentru ca mentalitatea părinţilor, a comunităţii, să se deschidă spre orientarea adevărată şi corectă şi onestă a copiilor. Sunt copii care au vocaţii artistice, sportive, care sunt potriviţi pentru o anumită zonă, cei care fac faţă la un învăţământ teoretic extrem de abstract şi de dificil şi care trebuie să se finalizeze cu un bacalaureat, sunt şi copii care pot avea pasiunea şi talentul practic, aplicativ, să se orienteze spre meserii care ar trebui să fie valorizate şi bine plătite în contextul în care avem un deficit de o resursă umană importantă chiar în zona aceasta tehnică, ne-a declarat Camelia Gavrilă.

 

Sunt nişte principii pe care ar trebui să le avem în atenţie

Pentru umanistul şi pedagogul Gavrilă şi resursele umane sunt foarte importante. „Copilul, individualitatea acestuia, opţiunile lui, oferta curriculară, modul în care studentul se regăseşte în facultate, pentru că există şi probleme de adaptare şi ale studenţilor din primii ani ai ciclului de licenţă, şi profesorii care au foarte multă dedicaţie deşi în învăţământ e clar că nu este o zonă bine plătită dar este o zonă în care satisfacţia profesională este foarte mare. Aici ne trebuie competenţă ştiinţifică, competenţă metodică şi pedagogică, şi formare continuă, în sensul să fii mereu apt să răspunzi unor deziderate ale tinerilor, ale studenţilor, ale elevilor din faţa ta. Pregătirea aceasta printr-un masterat didactic, printr-un mentorat, prin ucenicia pe lângă profesori buni, adevăraţi maeştrii sunt nişte principii pe care ar trebui să le avem în atenţie în perioada imediat următoare, a declarat Camelia Gavrilă.

 

Se perpetuează nişte legende

În ceea ce priveşte învăţământul în mediul rural, Gavrilă ne-a spus că „se perpetuează şi multe legende, faptul că „acolo nu se face carte la nivelul de la ora aiasau că „nu sunt condiţii materiale sau dotările la fel”. De aceea, în opinia Cameliei Gavrilă problemele din educaţia din mediul rural nu pot fi generalizate dar nici ignorate. „În procesul de reformare a şcolii româneşti rurale multe şcoli şi-au schimbat faţa. Vorbim de infrastructură, de reabilitări, de canalizare, de conectare, de dotare, de existenţa internetului, de oportunităţi de a studia, de a avea experienţe prin activităţi extraşcolare. Realitatea este destul de diversă pentru că sunt şi şcoli risipite, sunt şi şcoli chinuite, şi comunităţi mai sărace. Aici trebuie să avem mai multă zone de interese. Aici ar trebui să meargă programele numite generic PNDL, va fi şi fondul de dezvoltare şi investiţii, prin care partea de infrastructură şcolară să fie dezvoltată. Eu aş corela cu celelalte elemente de infrastructură din lumea satului. Nu poţi să-ţi imaginezi că şcoala merge bine dacă nu ai şi un dispensar, o deducaţie sanitară, şi un cămin cultural, o bibliotecă, drumuri care să conecteze satul. Pe de altă parte, trebuie mers pe conţinutul şi accesul la resurse. E nevoie şi de dotare, şi de conţinuturi, şi de aparatură, şi de acces la calculator, la universul virtual, de anumite aspecte care ţin de mijloace didactice care trebuie să se regăsească în programele speciale dedicate învăţământului rural. Dar încă o dată spun că sunt paşi importanţi. Dacă ne gândim cum arăta şcoala rurală în anii ’90, ’95 şi 2000 şi cum arată acum e o mare diferenţă. Sunt şcoli care au câştigat proiecte europene, există vizitatori străini, sunt burse nenumărate, sunt săli de sport şi terenuri sportive, există primari foarte implicaţi. Nu aş vrea să generalizăm partea neagră, întunecată, dar nici să o ignorăm, ne-a declarat Camelia Gavrilă.

Laura RADU

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

05:12

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Gura Vaii, cu sediul social in comuna Gura Vaii, satul Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau, cod postal 607220, telefon 0371/407.500, fax 0372/002.112, e-mail: primariaguravaii@yahoo.com, cod fiscal 4278108. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: - teren in suprafata de 316 mp, situat in intravilanul comunei Gura Vaii, satului Rotunda, nr. Cadastral 62185, CF 62185, apartinand domeniului privat al Comunei Gura Vaii, conform H.C.L. Comunei Gura Vaii nr. 09/22.01.2024, caietului de sarcini si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul institutiei, Compartimentul Achizitii Publice sau se poate consulta pe site-ul: www.uatcomuna guravaii.ro, sectiunea -Anunturi. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: de la Compartimentul Achizitii Publice, din cadrul Comunei Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei/exemplar, ce se achita numerar la Casieria institutiei, sau in contul de trezorerie RO17 TREZ 0625 006X XX00 0079, deschis la Trezoreria Onesti, cod fiscal: 4278108. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 27.03.2024, ora 12.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 04.04.2024, ora 14.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Registratura Comunei Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: intr-un singur exemplar, intr-un plic sigilat. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 05.04.2024, ora 09.00, Comuna Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Judecatoria Onesti, cu sediul in municipiul Onesti, Str. Tineretului nr. 1, judetul Bacau, telefon 0234/311.913, fax 0234/326.170, e-mail: jud-onesti-reg@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 08.03.2024.
ANUNȚ DE LICITAȚIE. Primăria Comunei Valea Lupului, jud. Iași, cu sediul în Com. Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, CUI 16384625, tel 0232/272590, e-mail: primaria_valealupului@yahoo.com, patrimoniu@comuna-valealupului.ro, organizează în data de 29.03.2024, licitație în vederea vânzării terenului intravilan în suprafață de 16.000,00 mp, nr. cadastral 96128, CF nr. 96128, zona Dedeman. 1. Informaţii generale privind concedentul, în special denumirea, codul fiscal, adresa, numărul de telefon, telefax şi/sau adresa de e-mail a persoanei de contact etc: UAT Comuna Valea Lupului, jud. Iași, cu sediul în Com. Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, CIF 16384625, tel 0232/272590, e-mail: primaria_valealupului@yahoo.com, patrimoniu@comuna-valealupului.ro 2. Informații generale privind obiectul procedurii de licitație publică, în special descrierea și identificarea bunului care urmează să fie vândut: teren intravilan în suprafață de 16.000 mp, situat în Sat Uricani, Comuna Miroslava, județul Iași, zona Dedeman, nr. cadastral 96128, CF nr. 96128, teren proprietate privată a Comunei Valea Lupului 3. Informații privind documentația de atribuire: se regăsesc în caietul de sarcini 3.1 Modalitatea sau modalitățile prin care persoanele interesate pot intra în posesia unui exemplar al documentației de atribuire: la cerere, de la sediul autorității sau de pe site-ul autorității wwww.comuna-valealupului.ro 3.2 Denumirea și datele de contact ale serviciului/compartimentului din cadrul vânzătorului, de la care pot obține un exemplar din documentația de atribuire: de la Registratura primăriei, Aleea Irisului nr. 8, sat Valea Lupului, Comuna Valea Lupului, județul Iași sau de pe site-ul autorității: www.comuna-valealupului.ro 3.3 Costul și condițiile de plată pentru obținerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: gratuit 3.4 Data-limită pentru solicitarea clarificărilor: 20.03.2024, orele 16.00 4. Informații privind ofertele: se regasesc în caietul de sarcini 4.1 Data-limită de depunere a ofertelor: 29.03.2024, orele 09.00 4.2 Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, Județul Iași 4.3 Numărul de exemplare în care trebuie depusă oferta: un singur exemplar original 5. Data și locul la care se va desfașura ședința publică de deschidere a ofertelor: 29.03.2024, orele 11.00, Primăria Comunei Valea Lupului - Sala de consiliu, Aleea Irisului nr. 8, Comuna Valea Lupului, Județul Iași 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon și/sau adresa de e-mail ale instanței competente în soluționarea litigiilor apărute și termenele pentru sesizarea instanței: Tribunalul Iași, Strada Elena Doamna nr. 1A, telefon: 0232.260.600, 0232.248.000, 0332.403.666, Fax: 0332.435.700, e-mail: tr-iasi-reg@just.ro PRIMAR, Florin-Liviu DULGHERU
FOTO-VIDEO: Reportaj la
02/08/2022 14:54

Într-un colţ de rai, pe ţinuturile Bucovinei, este situat varful Dadu. Pentru a ajunge la el, am ajuns pană in Iacobeni, iar de acolo am virat la dreapta pană la Carlibaba. Într-o zi de iulie, ...

Liberalii, ținta atacurilor unui deputat PSD
18/12/2019 10:54

    Deputatul social-democrat Răzvan Rotaru are o sumă de reprosuri pentru liberalii din Botosani care in urmă cu un an au votat impotriva bugetului de stat, iar acum se laudă cu alocările fina ...

Marea grijă a şoferului beat: să nu-i agite poliţistul petul cu bere
25/11/2019 18:53

 O nouă culme a impertinenţei manifestată de un conducător auto depistat la volan sub influenţă bahică a fost atinsă cu ocazia turului doi al alegerilor prezidenţiale. I.C., in varstă de 28 de an ...

„ZooMonetar - Fauna lumii pe bancnote şi monede”, la BNR Iaşi
22/11/2019 00:00

  * Sucursala Regională Iaşi şi Muzeul Băncii Naţionale a Romaniei au inaugurat, ieri, expoziţia „ZooMonetar - Fauna lumii pe bancnote şi monede” * proiectul este iniţiat in parteneria ...

Mecanica, marele pariu al învăţământului profesional ieşean
21/11/2019 00:00

  * domeniile cu cele mai mari solicitări din partea operatorilor economici pentru includerea in planul de şcolarizare 2019-2020 au fost cele de mecanică - 910 locuri * totodată, s-au format 5 noi cla ...

Puterea şi opoziţia din CJ se pun la aceeaşi masă, pentru a soluţiona soarta a 46 de proiecte
19/11/2019 00:00

  Consilierii judeţeni se vor intruni din nou maine, avand in dezbatere 46 de proiecte de hotărare. Printre acestea se află şi proiectul privind solicitarea de trecere din administrarea Consiliului Lo ...

Începe Postul Crăciunului
15/11/2019 11:11

      După Lăsatul Secului, petrecut ieri, in seara de Sfantul Filip, astăzi incepe Postul Crăciunului, una dintre cele patru mari perioade de ajunare randuite de Biserica Ortodoxă. Post ...

Un tânăr din Iași, beat și fără permis, nu a oprit la semnalul politistilor. Oamenii legii l-au urmarit 1km
10/11/2019 12:51

În jurul orei 01.00, in timp ce patrulau in zona Horlesti, politistii din Letcani au observat o masină cu un comportament destul de suspect in trafic. Oamenii legii au facut semn de oprire autoturismulu ...

Poliţiştii din Popricani, cei mai iscusiţi vânători de şoferi băuţi
09/11/2019 20:04

Datele statistice arată fără dubiu faptul că poliţiştii din Popricani sunt foarte dibaci in depistarea şi prinderea şoferilor ce conduc sub influenţa alcoolului. Numai in primele 10 luni din 2019, pe r ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei