2222222

Dimensiune font:

Camelia Gavrilă: „Școala ieşeană merita de mult să aibă un ministru al Educaţiei”

| 12-09-2019 10:26

Cu toate că are toate motivele să se bucure pentru nominalizarea la funcția de ministru al Educației Naționale, fosta şefă de la Inspectoratul Şcolar Iaşi este rezervată şi refuză să se aventureze în declaraţii impresionante. „Deocamdată, este o ipoteză, o nominalizare. Sunt mai mulţi paşi care vor urma. Trebuie şi acceptul din partea preşedintelui Iohannis, sunt şi contexte politice destul de complexe, de controversate. Consider că nominalizarea este onorantă, este un semn de apreciere şi pentru activitatea profesională ca profesor, inspector, ca om al şcolii, ca practician al şcolii mai ales, dar şi pentru şcoala ieşeană în întregul ei care merita de mult să aibă un ministru al Educaţiei”, ne-a declarat Camelia Gavrilă.

 

Ne trebuie o legislaţie corectată, armonizată

În ceea ce priveşte viziunea despre educaţie şi sistemul de învăţământ, Camelia Gavrilă ne-a spus că are o viziune complexă care are nevoie de un timp pentru legiferare şi implementare.Asta ar însemna că ne trebuie o legislaţie corectată, armonizată, pentru că în acest moment tot este completată şi mozaicată, faţă de legea din 2011. Ar trebui să avem o abordare pe verticală a sistemului, mergând de la învăţământul preşcolar la învăţământul obligatoriu, profesional, universitar. Ar trebui să existe şi un statut al cadrelor didactice şi un cod al elevilor, al studenţilor, să avem un pachet legislativ complex care ar însemna o pregătire temeinică, o discuţie cu partenerii sociali, ne-a declarat Camelia Gavrilă.

 

Un om responsabil şi o echipă responsabilă trebuie să asigure predictibilitate”

Fosta şefă a Inspectoratului Şcolar, aflată acum în primul mandat de deputat şi propusă mai nou ministru la Educaţie, crede că ar fi nevoie şi de un timp al comunicării transpartinice. „Gândindu-ne la faptul că ne aflăm la un sfârşit de mandat din ciclul electoral, mai avem un an şi jumătate, că nu e nici contextul politic extrem de liniştit şi de calm, eu cred că un om responsabil şi o echipă responsabilă trebuie să asigure predictibilitate în sistemul de educaţie, funcţionalitatea acestuia, corectează ce se poate corecta fără a bulversa sau schimba regulile jocului în timpul jocului, aşa cum s-au mai făcut schimbări, merg pe ideea că avem nevoie urgent de finalizarea planurilor de învăţământ pentru liceu. Au fost nişte variante în dezbaterea publică dar au rămas cumva suspendate. Arhitectura curriculară trebuie dusă până la nivel liceal în paralel cu o consolidare a învăţământului profesional şi tehnic. Noi în perioada aceasta noi şi partidul pe care îl reprezint am susţinut învăţământul dual, învăţământul profesional, s-au făcut paşi importanţi pe legislaţie, pe metodologie, pe acordarea cifrelor de şcolarizare, dar încă trebuie lucrat pentru ca mentalitatea părinţilor, a comunităţii, să se deschidă spre orientarea adevărată şi corectă şi onestă a copiilor. Sunt copii care au vocaţii artistice, sportive, care sunt potriviţi pentru o anumită zonă, cei care fac faţă la un învăţământ teoretic extrem de abstract şi de dificil şi care trebuie să se finalizeze cu un bacalaureat, sunt şi copii care pot avea pasiunea şi talentul practic, aplicativ, să se orienteze spre meserii care ar trebui să fie valorizate şi bine plătite în contextul în care avem un deficit de o resursă umană importantă chiar în zona aceasta tehnică, ne-a declarat Camelia Gavrilă.

 

Sunt nişte principii pe care ar trebui să le avem în atenţie

Pentru umanistul şi pedagogul Gavrilă şi resursele umane sunt foarte importante. „Copilul, individualitatea acestuia, opţiunile lui, oferta curriculară, modul în care studentul se regăseşte în facultate, pentru că există şi probleme de adaptare şi ale studenţilor din primii ani ai ciclului de licenţă, şi profesorii care au foarte multă dedicaţie deşi în învăţământ e clar că nu este o zonă bine plătită dar este o zonă în care satisfacţia profesională este foarte mare. Aici ne trebuie competenţă ştiinţifică, competenţă metodică şi pedagogică, şi formare continuă, în sensul să fii mereu apt să răspunzi unor deziderate ale tinerilor, ale studenţilor, ale elevilor din faţa ta. Pregătirea aceasta printr-un masterat didactic, printr-un mentorat, prin ucenicia pe lângă profesori buni, adevăraţi maeştrii sunt nişte principii pe care ar trebui să le avem în atenţie în perioada imediat următoare, a declarat Camelia Gavrilă.

 

Se perpetuează nişte legende

În ceea ce priveşte învăţământul în mediul rural, Gavrilă ne-a spus că „se perpetuează şi multe legende, faptul că „acolo nu se face carte la nivelul de la ora aiasau că „nu sunt condiţii materiale sau dotările la fel”. De aceea, în opinia Cameliei Gavrilă problemele din educaţia din mediul rural nu pot fi generalizate dar nici ignorate. „În procesul de reformare a şcolii româneşti rurale multe şcoli şi-au schimbat faţa. Vorbim de infrastructură, de reabilitări, de canalizare, de conectare, de dotare, de existenţa internetului, de oportunităţi de a studia, de a avea experienţe prin activităţi extraşcolare. Realitatea este destul de diversă pentru că sunt şi şcoli risipite, sunt şi şcoli chinuite, şi comunităţi mai sărace. Aici trebuie să avem mai multă zone de interese. Aici ar trebui să meargă programele numite generic PNDL, va fi şi fondul de dezvoltare şi investiţii, prin care partea de infrastructură şcolară să fie dezvoltată. Eu aş corela cu celelalte elemente de infrastructură din lumea satului. Nu poţi să-ţi imaginezi că şcoala merge bine dacă nu ai şi un dispensar, o deducaţie sanitară, şi un cămin cultural, o bibliotecă, drumuri care să conecteze satul. Pe de altă parte, trebuie mers pe conţinutul şi accesul la resurse. E nevoie şi de dotare, şi de conţinuturi, şi de aparatură, şi de acces la calculator, la universul virtual, de anumite aspecte care ţin de mijloace didactice care trebuie să se regăsească în programele speciale dedicate învăţământului rural. Dar încă o dată spun că sunt paşi importanţi. Dacă ne gândim cum arăta şcoala rurală în anii ’90, ’95 şi 2000 şi cum arată acum e o mare diferenţă. Sunt şcoli care au câştigat proiecte europene, există vizitatori străini, sunt burse nenumărate, sunt săli de sport şi terenuri sportive, există primari foarte implicaţi. Nu aş vrea să generalizăm partea neagră, întunecată, dar nici să o ignorăm, ne-a declarat Camelia Gavrilă.

Laura RADU

 

 

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

 

ULTIMA ORA

 

 

 

 

ANUNŢ DE VÂNZARE Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., cu sediul în mun. Iaşi, şos. Aleea Nicolina, nr, 82, jud. Iaşi, tel: 0232/243864; fax: 0232/212231, e-mail: iasi@insolventa.ro, prin asociat coordonator Mititelu Corneliu, în calitate de lichidator judiciar al debitorului S.C. Com-Beton S.A. Iaşi, cu sediul social în mun. Iaşi, B-dul Chimiei nr. 14, jud. Iaşi, C.U.I. RO5551582, nr. de înregistrare la O.R.C. J22/189/1994, numită potrivit Încheierii nr. 349/2017 din data de 15 martie 2017, pronunţată de Tribunalul Iaşi, Secţia II Civilă - Faliment, în dosarul nr. 8380/99/2014, anunţă în data de 27.09.2019, ora 12.00, scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, la sediul lichidatorului judiciar din mun, Iaşi, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iaşi, a următoarelor active: Nr. activ - Denumire şi descriere active - Valoare de pornire la licitaţie* (lei, fără T.V.A.) Activ 3 - PROPRIETATEA IMOBILIARĂ FUNCIARĂ amplasată în extravilan com. Vîrfu Cîmpului, jud. Botoşani, compusă din: - teren arabil neproductiv (cu destinaţie Staţie sortare pentru balastieră), în suprafaţă de 5.000 mp, cu număr cadastral 39, C.F. 9/N (nr. cds. nou 39 al C.F. 50595/com. Vîrfu Cîmpului). Imobilul se află în zona periferică a comunei, ocupată preponderent de terenuri virane şi agricole, amplasamentul nu dispune de utilităţi, iar accesul la proprietate se face pe drum pietruit. Imobilul a fost dobândit conform Contractului de vânzare-cumpărare autentificat sub nr. 2939/07.10.2004 de B.N.P. Elena Roman. - 325.000,00 lei Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data 26.09.2019, ora 12.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iaşi, Aleea Nicolina, nr. 82, C.P. 700221, jud. Iaşi. Licitaţia se va organiza în contul S.C. MINERAL COM S.R.L. care a adjudecat activul 3 în cadrul licitaţiei publice din data de 17.07.2019, ora 12.00 la preţul de 325.000,00 lei. S.C. MINERAL COM S.R.L. va putea să achite la termenul de licitaţie preţul oferit iniţial, caz în care va fi obligat numai la plata cheltuielilor cauzate de noua licitaţie. Bunurile se vând libere de sarcini. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare, precum şi condiţiile de participare (inclusiv condiţia prezentării dovezii de depunere a garanţiei de participare în valoare de 10% din valoarea de pornire a licitaţiei), sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iaşi, Aleea Nicolina, nr. 82, C.P. 700221, jud. Iaşi, în fiecare zi de luni până vineri, orele 09.00–16.00, până pe data de 26.09.2019, ora 12.00, în baza unei cereri prealabile (24 de ore). Relaţii suplimentare se pot obţine la: tel. 0232/243864, 0755132473, 0758049904, fax: 0232/212231 email: secretariat@insolventa.ro Lichidator judiciar, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L.
S.C. MECANO FUC S.A. Vaslui, cu sediul în mun. Vaslui, str. Metalurgiei nr. 4, construcţia C1, birou 9, jud. Vaslui, nr. de înreg. La Registrul Comerţului J37/748/1992, C.U.I. RO 842629 prin administrator judiciar Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., desemnat prin Încheierea de şedinţă nr. 16/F/2016 din data de 29.06.2016, pronunţată de Tribunalul Vaslui, în dosarul nr. 1320/89/2016, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare la data de 03.10.2019, ora 12.00, la sediul administratorului judiciar din Mun. Iaşi, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iaşi, a următoarelor active: Nr. activ - Denumire activ - Valoare pornire la licitaţie (lei, fără T.V.A.) Activ nr. 2.1 - Fostul Amplasament Al Filaturii De Bumbac compus din teren intravilan în st. de 42.150,95 mp şi clădiri industriale în sc. de 21.816,77 mp amplasat în intravilanul oraşului Negreşti, str. Gării, nr. 65 (fosta nr. 2), jud. Vaslui. Proprietatea este pretabilă pentru activităţi industriale, dispune de utilităţi şi accesul se realizează direct din str. Gării, beneficind de o deschidere frontală de 157,60 ml. Amplasamentul se învecinează la N şi V cu proprietăţi particulare şi la E - Construcţii SA. - 1.374.100,00 lei Activ nr. 2.2 - Utilaje/echipamente tehnologice pentru fabricare cuie şi plasă sârmă situate în Negreşti, str. Gării, nr. 65 (fosta nr. 2), jud. Vaslui - conform anexa 2. - 375.615,50 lei Activ nr. 6.1 - Construcţii industriale şi teren aferent – fostul amplasament al Fabricii Mecanica S.A. amplasată în intravilanul mun. Vaslui, str. Metalurgiei, nr. 4, jud. Vaslui şi bunuri mobile aferente. Proprietatea este pretabilă pentru activităţi industriale, de producţie şi depozitare. Împreună cu proprietatea se vând şi bunurile mobile aferente conform anexelor 5 şi 6, postate pe site-ul www.insolventa.ro. - 7.494.053,92 lei Activ nr. 6.3 - Echipamente tehnologice (cont 2131), aparate şi instalaţii de măsură, control şi reglare conform Anexei nr. 8. Anexa nr. 8 este postată pe site-ul www.insolventa.ro. - 168.048,00 lei Activ nr. 6.4 - Echipamente tehnologice (cont 2131), aparate şi instalaţii de măsură, control şi reglare conform Anexei nr. 9. Anexa nr. 9 este postată pe site-ul www.insolventa.ro. - 98.932,50 lei Pentru alte informaţii suplimentare referitoare la condiţiile de participare la licitaţie şi aplicarea regimului TVA accesaţi site-ul www.insolventa.ro Persoanele care pretind vreun drept real asupra bunurilor scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data 01.10.2019, ora 12.00, la sediul administratorului judiciar din mun. Iaşi, Aleea Nicolina, nr. 82, C.P. 700221, jud. Iaşi. Pentru programare ofertanţii trebuie să-şi anunţe prin fax la 0232/212231 sau e-mail vanzari@insolventa.ro, intenţia de vizitare. Poate participa la licitaţie orice persoană fizică sau juridică care depune până la data de 01.10.2019, ora 12.00, la sediul administratorului judiciar din mun. Iaşi, str. Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iaşi, documentele prevăzute în Regulamentul de vânzare şi caietul de sarcini. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul administratorului judiciar din mun. Iaşi, Aleea Nicolina, nr. 82, C.P. 700221, jud. Iaşi, în fiecare zi de luni până vineri, până pe data de 01.10.2019, ora 12.00, în baza unei cereri prealabile (24 de ore). Relaţii suplimentare se pot obţine la telefoanele: Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L.: 0755132471, 0757545545, 0232/243864. Administrator judiciar, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L.
Peste 15 luni, cu voia ieşenilor, în Iaşi nu vor mai circula autovehicule sub categoria Euro4!
19/09/2019 00:45

  * primarul Mihai Chirica şi-a exprimat, in primăvara acestui an, dorinţa de a interzice treptat utilizarea maşinilor poluante pe raza municipiului, pană la 1 ianuarie 2023, cand nu va mai circula p ...

AJOFM a facilitat angajarea a 6.800 ieşeni!
19/09/2019 00:37

* mai mult de jumătate dintre acestea provin din mediul rural, iar 5.912 persoane fac parte din categoria celor greu sau foarte greu ocupabile * pană la final de an, numărul ieşenilor care işi găsesc un l ...

USLIP pregăteşte represalii după „încălcarea gravă a drepturilor salariaţilor”
19/09/2019 00:25

* liderul ieşean al USLIP susţine că va inainta Comisiei Europene toate speţele vizand prejudicierea şi incălcarea gravă a drepturilor salariaţilor din invăţămantul preuniversitar * „Acest feno ...

Piaţa muncii fierbe  Economia ieşeană are nevoie urgentă de sute de necalificaţi
19/09/2019 00:09

* deşi sezonul e practic incheiat, incă mai este nevoie de lucrători in turism * ofertă indestulătoare pentru necalificaţi * meseria de „ingrijitor bătrani”, din ce in ce mai căutată * opor ...

Ieşenii vor călători gratis, o zi, cu mijloacele de transport în comun
19/09/2019 00:00

  * duminică, 22 septembrie 2019, in intervalul orar 8 - 20, Iaşul celebrează Ziua mondială fără maşini * comunitatea ieşenilor care circulă cu bicicletele şi trotinetele este mult mai prezentă ...

27 milioane de euro pentru modernizarea singurului spital de pediatrie din Moldova
18/09/2019 20:00

  * a fost emis ordinul de incepere a lucrărilor de reabilitare şi modernizare a Spitalului Clinic de Urgenţă pentru Copii „Sfanta Maria”, cea mai mare unitate medicală pentru copii din r ...

Comandare definitivă pentru luare de mită în lumea medicală ieșeană!
18/09/2019 19:25

Eduard Moldovanu, seful sectiei de Radiologie de la Spitalul de Neurochirurgie din Iasi a fost condamnat, miercuri, la 3 ani de inchisoare cu suspendare, intr-un dosar in care era cercetat pentru luare de mită ...

Şofer beţivan, la volanul unui microbuz şcolar
18/09/2019 13:47

    Un echipaj al Serviciului Rutier al Inspectoratului de Politie Judetean Vaslui, in timp ce actiona in comuna Grivita, a oprit pentru control un microbuz scolar. Conducătorul auto, un bărbat i ...

Eugen Doga vine la Piatra Neamţ
18/09/2019 10:55

      „Muzica este prima şi ultima mea iubire“ este titlul intalnirii de suflet care va avea loc la Biblioteca Judeţeană „G.T. Kirileanu“ pe 24 septembrie, ora 17. P ...